Rune Staven

401    12014

Hvilken brønn drikker man av for å eie livet?

Publisert: 7. jun 2012 / 268 visninger.

Hei

 

 

 

Ja et viktig spørsmål, hvilke brønn drikker man av. Drikker man av den kilde som gir liv, håp og tro? heller drikker man av en kilde som gir død. Det er ikke noe kilde i mellom det finnes to kilder man kan drikke av. valget kan vere lett det kan også være vanskelig. For fristelsene kan bli store for oss troende. Men hvis man tegner et bilde på den ene brønnen der du henter opp et rent og klart glass med deilig forfriskende vann, og et glass fra den ande kilden med grumsete og skitten vann fra kloakken, som er fylt med gift. Så er dette valget veldig lett når man ser dette med det synelige øye. De fleste hadde drukket det glasset som så renest ut. Når man tørster etter det levene vannet så er det kun en kilde som gjelder. men begynner man å ta snarveier i sitt liv, der man ikke legger merke til faresignalene så begynner man å nippe av den brønnen som kan gi død på sikt, man begynner å bli syk, får problemer med dømmekraften. og blir likegyldig og hjertet begynner å bli dårlig. alt dette begrunn av at man drikker fra brønnen som gir død.

I dag så ser vi ikke alltid kilden vi drikker av er så farlig. For man kan faktisk bli vant med smaken av det grumset vannet. og det smaker faktisk godt til slutt men innvendig begynner ting å forandres med ditt liv, fra liv til død. Der ligger forskjellen. Synden har sneket seg inn i livet og man begynner å drukne i sin egen synd.  Men frukten i ditt liv henter du fra det levende vannet. Hvordan bevare fokuset slik at vi blir avhenige av det rene vannet.

 

Sitat det levende vannet fra rop det ut

Vannet er det medie hvor livet oppstår og kan fortsette. Vannet er det fremste verktøyet Gud bruker i det naturlige når liv skal skapes, fornyes og vedlikeholdes. Vannet er det naturlige bilde på den Ånd som strømmer ut fra Gud. Herlig, friskt og livgivende.

Der hvor vannet kommer spirer og gror det. Alt kan ha vært dødt, men når vannet kommer vekkes selv det døde til liv. Tilstedeværelse av vann er første og fremste betingelse for alle stoffskifteprosessene der det er liv til stede.

Et hvetekorn kan ha ligget innkapslet og dødt i flere hundre år, men utsettes det for vannets kraft og påvirkning, skapes det liv i en så kolossal grad at det ene hvetekornet kan fylle alle verdens lader med korn nok til alle generasjoner i fremtiden. Slik kraft er det i vannet.

"Han* skjøt op som en kvist for hans åsyn og som et rotskudd av tørr jord;...Esaias 53:2
*Kristus

Her ser vi hvilke krefter det er i det levende vannet som var inne i roten. Jeg er også en slik rot. Roten er min ånd. Roten står plantet i en totalt uttørret jord. Jorden er det som danner kjødet eller den onde menneskelige natur i meg. Den tørre jorden omslutter min ånd totalt og har stengt alle muligheter for vekst i det gode.

Når Ånden i Ordet for lov til å virke i min ånd, da spirer det frem et rotskudd. Det er det som spirer frem som skal bli treet. Treet er mitt legeme.

Betingelsen for videre vekst for rotskuddet - det unge tre, er at roten hele tiden får det levende vannet det trenger for vedlikeholdelse og ny vekst. Meningen er at det skal gro opp et herlig tre som det ikke har vært maken til før. Det forrige treet; som er det gamle mennesket med dets legeme og gjerninger, er avhugget (korsfestet).

Det er bare fremtid og håp for det nye menneske. De som atter forsøker å hugge ut brønner i den tørre jord, vil atter bli skuffet og oppleve at treet dør.

Derfor formanes vi til å søke til Ånden i Ordet for å drikke der. Da vil vårt nye menneske få næring og vekst. Vi har alle mange ganger forsøkt å hugge andre brønner i den tørre jord. Dette er brønner som ikke holder vann.

"For to onde ting har mitt folk gjort: Meg har de forlatt, kilden med det levende vann, og hugget sig ut brønner, sprukne brønner som ikke holder vann." Jeremias 2:13.

Man merker med en gang om et menneske drikker av det levende vann, eller om det forsøker å drikke av de brønnene som ikke holder vann. Når et menneske drikker av de sprukne brønnene, fremkommer den onde naturs gjerninger:

Den onde naturen i oss har en hel masse gjerninger den utfører hvis den får leve. Disse gjerningene er synlige for alle. La oss ta en titt på noen av dem: Samleie utenfor ekteskapet, å nekte å skamme seg når man har gjort noe galt, å være noe ved det man eier i det jordiske, fiendskap mot andre, kranglelysten, avindsyk, være urimelig og sint på andre, føre strid mot mennesker, være hyklersk, være for den ene og mot den andre, misunne andre, ha hat mot andre, fyllefesting osv. osv. Vi kan si på forhånd at de som gjør slike ting som nevnes her, ikke skal arve Guds rike.

Men frukten som det levende vannet gir er noe helt annet: For Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, langmodighet, mildhet, godhet, trofasthet, ydmykhet, respektfullhet, sakmodighet og avholdenhet.

Når man drikker ånden i disse herlige ordene her, så får vi vekst i det gode. Vi slutter å være sure og sinte. Vi ser det som en fordel å komme i forhold som gjør at disse fruktene virkelig kan vises frem.

Mot de foraktede begynner vi å vise respekt, vi begynner å tåle de vi synes er vrange. Vi får del i langmodighet. Du forblir trofast mot din venn, selvom det medfører at du selv må lide. Du avholder deg fra det som er tungt og vanskelig for din bror å tåle og bære. Du blir god, mild og kjærlig i dine tanker når det gjelder alle andre. Du er alltid ubekymret enten det gjelder din ære og ditt navn eller økonomiske forhold.

Ja, drikker vi av den Ånd som er i Guds Ord, så blir vi i sannhet fri til å gjøre det vi liker aller best: Nemlig å leve ut det herlige livet som sprudler frem fra den levende kilde i oss med levende vann.

Dette er noe til livsens tre det! Det ruver i terrenger og brenner som et lystig bål som trekker de til seg som søker varme og ly mot den kalde og onde verden de opplever de er født inn i.

Jesus har sagt dette til oss: "...den som drikker av det vann jeg vil gi ham, skal aldri i evighet tørste, men det vann jeg vil gi ham, blir i ham en kilde med vann som veller frem til evig liv." Johannes 4:14

 

 

 

Noen slutt ord fra meg

 

 

Merker man at man drikker fra en sprukken brønn ? merker man at den næring man tar til seg ikke er fra den rene kilde ?  Er det lett for en troende å se den klare kilden som gir liv ? 

 Ser man selv hvor svak man er som menneske når man drikker fra en uren kilde ,  vi trenger Guds rustning hver dag eller ignonere man dette og fortsetter å drikke av den urene kilden. Da kan veien bli veldig lang, tørr og farlig. Men se for deg to glass når du kommer til like utfordringer i livet. at man får valget mellom den ene kilden eller den andre kilden som ikke gir liv et glass med deilig vann og et glass som ser helt møkkete og skitten ut. Hvilke glass ville man valgt hvis man fikk se det man drikker av med åndeige seende øyne. tror valget hadde vert lett, HVIS MAN HADDE STILT OP TO GLASS FORAN DEG HVER DAG EN FRA HVER BRØNN SÅ HADDE VALGET VERT LETT, BRUK GJERNE DETE BILDE FOR Å SYNLIGGJØRE SYNDEN SOM MAN KAN FRISTES MED DET GJELDER ALT.DET GJELDER VÅRT LIV.  i dag så må man være ekstra våkene for å se hvilke kilde man drikker av. vi har lett for å blir forgiftet i sinnet og hjertet. det kan hende at man allerede har blitt forgiftet. me det kan vi gjøre noe med. Beskjenne og omvende seg til dn ene kilden. som gIr et nytt liv og håp :) For mange er jo så beviste i livet når man ser ting med det synlige øyne, men når man er blind og ikke ser så er det lett å drikke fra sprukne brønner. og når man merker dette kan det være for sent.  La din kilde vere det levende vannet som gir liv.

la ikke det ikke bli tørt inn i ditt hjerte, la ikke den sprukne brønnen bli til lyst og velbehag for ditt liv.

 

 

MVH

Rune

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Lukas F. Olsnes-Lea kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
1 minutt siden / 411 visninger
Robin Tande kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
41 minutter siden / 411 visninger
Torunn Arntsen Sajjad kommenterte på
Politikk og søskenbarnekteskap
rundt 1 time siden / 80 visninger
Erlend Torp kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 3576 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Mirakler som skjer i dag. De skal forkynnes
rundt 2 timer siden / 83 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3576 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3576 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Glimt fra den sosialetiske vekkelsen
rundt 2 timer siden / 141 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Glad i seg selv som lesbisk, på kristen folkehøgskole
rundt 2 timer siden / 392 visninger
Les flere