Verdidebatt

Når velsignelsen uteble

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En stund tilbake hadde jeg besøk av en venn, som i sin fortvilelse kom med spørsmålene: Hvor er velsignelsen som Bibelen lover? Når skal jeg få igjen for de gode gjerningene mine, tienden, og alt som Bibelen ber meg gjøre. Hvor er Gud nå som jeg trenger han mest? Han konkluderte i at velsignelsen uteble, og jeg er faktisk enig. For det er mange som fokuserer på velsignelsen, ikke gjerningen: For mange gir,  men fokuserer på at man skal få. Mange gjør gode gjerninger, men fokuserer på at gode gjerninger skal bli gjort tilbake. Og noen lovpriser Gud, og forventer at Gud skal "lovprise" tilbake. Er ikke baktanken feil?

Mange kristne tenker at når de gir tienden skal de få rikelig tilbake. Dette bygger blant annet på bibelverset Matteus 7:7:

Be, så skal dere få. Let, så skal dere finne. Bank på, så skal det lukkes opp for dere.  8 For den som ber, han får, og den som leter, han finner, og den som banker på, skal det lukkes opp for.
9 Eller hvem av dere vil gi sønnen sin en stein når han ber om brød, 10 eller gi ham en orm når han ber om en fisk? 11 Når selv dere som er onde, vet å gi barna deres gode gaver, hvor mye mer skal ikke da deres Far i himmelen gi gode gaver til dem som ber ham!

For mange glemmer det andre, og kanskje enda viktigere Jesus sa i Matteus 6:1:

Pass dere for å gjøre gode gjerninger for øynene på folk, for å bli sett av dem. Da får dere ingen lønn hos deres Far i himmelen. 2 Når du gir en gave til de fattige, skal du ikke utbasunere det, slik hyklerne gjør i synagogene og på gatene for å bli æret av mennesker. Sannelig, jeg sier dere: De har alt fått sin lønn.  3 Når du gir en slik gave, skal ikke din venstre hånd vite hva den høyre gjør,4 for at det kan være en gave i det skjulte. Og din Far som ser i det skjulte, skal lønne deg.

Det Jesus sier her, er ikke ukjent i hinduismen eller buddhismen. Dersom du gjør en god gjerning, der baktanken er å oppnå en god karma, vil baktanken straffe seg i en dårlig karma. Som kristne har vi heldigvis allerede fått vår lønn, og skal ikke lete mer, siden vi allerede er frelst.

Men mange tror at velsignelsen skal vise seg i en Mercedes, når vi ga bort en Fiat, eller at mennesker villig skal stille opp, når du har gjort en god gjerning. Vi tror gjerne at alt vi gjør skal lønne seg, og være synlig her på jorden, mens det vi er lovet, er en herlghet i evigheten. Vanskelig å tro på? Helt klart. Vi har ingen vitner fra denne herligheten.

Likevel er det ingen dårlig tanke å vende seg til. At vi gjør den gode gjerning, uten å forvente gode gjerninger tilbake, at vi gir, uten å forvente å bli millionærer, at vi ærer Gud, uten å forvente en åndelig rus. Om vi kommer dit, blir vi verken hyklere, eller egoister...

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt