Verdidebatt

Unødvendig streik

Forhandlinger om lønn er blitt et spill der aktørene på begge sider har mistet evnen til å se helheten.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En haug med småstreiker i mai og juni har gjort livet surt for mange norske borgere. Vi har sluppet unna en storkonflikt, men det merkes likevel når flyplasser rammes, søppeldunkene står fulle, skoler stenges og vi ikke får vite hva som blir været fremover.

Den mektige lederen av Fagforbundet, Jan Davidsen, sier nå at streiken i kommunesektoren var unødvendig. Forviklinger, misforståelser og rot var det som skapte streiken i kommunene.

For de mange er blitt berørt, er det provoserende å høre at vi skaltes og valtes med på denne måten. Det forteller også noe om at bruken av det såkalte streikevåpenet er blitt en intern øvelse mellom parter som dyrker spillet rundt en mulig arbeidskonflikt. Små promiller gjøres til store tall og praktiske spørsmål forvandles til store prinsipper.

Forhandlingsdelegasjonene på begge sider hisser hverandre opp. En mulig arbeidskonflikt fremkaller det verste i folk. Seriøse tillitsvalgte blir tatt av spillet og tenker ikke lenger langsiktig og klart. Selv ikke meklerne makter å skjønne hva som skjer. I kommunekonflikten skal manglende utspill fra mekler ha vært utslagsgivende for at det ble streik.

Vi får håpe at Jan Davidsen mener alvor når han sier at det skal gjøres ordentlige evaluering slik at lignende rot kan unngås neste år.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt