Lars Randby

159

Undertrykkende religioner

Publisert: 5. jun 2012

Det kommer nå og da opp argumenter om at religioner er undertrykkende. De fleste religioner har sine hellige skrifter og det er vel ikke unaturlig å tenke på at det er disse og deres innhold man har i tankene.

Jeg fikk som barn en bibel og den har jeg hatt i bokhyllene mine i alle år. Den har stått der jeg har plassert den og mer enn det har den ikke gjort. Ikke har den hoppet ut av hyllene og dunket meg i hodet, laget lyder som har vekket meg opp, selvantent eller foroldt noen skade.

For noen dager siden kjøpte jeg en koran på loppis. Den har så langt heller ikke oppført seg annerledes enn det bibelen min har gjort. Den har ligget der stille og fredelig uten å gjøre en ting. Jeg er overbevist om at selv om jeg setter den sammen med bibelen min vil de holde fred både sammen og hver for seg.

Skulle de komme til å undertrykke noe eller noen må det aktiv handling til. Jeg kan jo bruke dem som syltepresse eller til andre trykkende oppgaver men de gjør det nok neppe av seg selv uten min eller andres påvirkning. Det skal sies at dette bare er synsing og tro fra min side men jeg kan like fullt eksperimentere litt med det.

Jeg skal nå forflytte min koran og sette den sammen med min bibel i bokhyllen og se hva som skjer.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Eit greitt eksperiment

Publisert over 8 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.

Jeg skal nå forflytte min koran og sette den sammen med min bibel i bokhyllen og se hva som skjer

som du sikkert veit resultatet av, men likevel greitt å ha eit prov å slå i bordet med.

Som ein slektning av meg som er oljegeolog svarte meg då eg kom med eit utsagn om at det ikkje var stor muligheit å finne olje ved å bore på toppen av Galhøypiggen: Det har du rett i, men med visse veit vi ikkje før vi har bora eit hol!

Eg ville verte forundra om Allah og Jahve starta ein krig i bokhylla di, men med visse veit vi ikkje før det har gått ei tid.

Kommentar #2

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Små skritt

Publisert over 8 år siden

De har jo vært i hus sammen noen dager alt. Så det spørs om det skjer noe mer om de står sammen. Men man kan jo utvide og flette sidene sammen i hverandre, en bibel og en koran i en slags boklig korpulering. De er jo på norsk begge to men koranen har jo arabisk i tillegg så de forstår vel hverandre. Kan det bli noen søte små salmebøker av noe slikt tro:

Kommentar #3

Kjell G. Kristensen

132 innlegg  13843 kommentarer

Kreativt i forskningsøyemed

Publisert over 8 år siden

Du har jo et kreativt eksperiment foran deg, men det spørs om det ikke er andre som har prøvd det samme før deg, men det kan en jo ikke vite før det er noen som rapporter. Skulle det formodentlig skje noe ut over det vanlige kan du jo sikkert sende en henvendelse til ”Åndenes makt” på tv Norge så vi kan få beskuet fenomenet alle sammen. Det hadde vært kjekt.

Kommentar #4

Svein Nyborg

86 innlegg  4514 kommentarer

Enn om

Publisert over 8 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.

Men man kan jo utvide og flette sidene sammen i hverandre, en bibel og en koran i en slags boklig korpulering.

du annonserte et offentlig førsøk -et bokbål. Mon tro om en stemme inne i ilden ville fortelle deg hvilken kar du er, el. om det kom brødre som trodde på en av bøkene og sa det?

 

Kommentar #5

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

jeg har brent porno

Publisert over 8 år siden
Svein Nyborg. Gå til den siterte teksten.

du annonserte et offentlig førsøk -et bokbål. Mon tro om

flammene gjorde meg seksuelt opphisset.men busken talte ikke til meg

Kommentar #6

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Obs obs

Publisert over 8 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.

Skulle de komme til å undertrykke noe eller noen må det aktiv handling til.

Du må huske å ta høyde for ordenes frigjørende karakter. - Jeg frykter at neste gang du leter etter dem der du trodde du satte dem, så har de flyttet seg et helt annet sted :-)

vennlig hilsen mette

Kommentar #7

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Fra spøk til alvor

Publisert over 8 år siden

Natten har forløpt rolig. Koranen ligger nå oppå bibelen nøyaktig slik den ble plassert i går kveld. Det alvorlige ved det er at mennesker så til de grader kan leve seg inn i ord trykket i en bok at virkeligheten rundt dem ser ut til å fordufte.

For samspillet mellom orden mellom to permer og tanke i hodet til leseren kan være eksplosivt. At noen kan oppleve at en bok krenkes er i seg selv forunderlig. Så langt har man ingen konkrete bevis for at bøker har sjelsliv eller tanker. Det er mennesket som blir krenket eller føler seg krenket, man kan ikke tillegge boken skyld for menneskets handlinger eller tanker.

Det har vel gjennom tidene vært bøker som har blitt forbudt distribuert og lest. I seg selv en ganske forunderlig skyldpåleggelse av noe som i seg selv ikke gjør noe som helst. Skulle man forbudt noe måtte det i så fall være mennesket som kan begå uhyrligheter fordi de har lest en bok.

Religioner virker i mennesker og menenskene er i så måte den som utfører handlingene, gode eller onde. Man kan ikke skylde på religionene eller den trykte ide for menneskers handlinger. De handlingene å de selv stå for.

Så når noen vil hevde at deres sjelsliv må skjermes og respekteres fordi disse er tuftet på noe de har lest i bøker eller blitt fortalt av andre mennesker kan man spørre seg om de i det hele tatt har noe eget sjelsliv eller tanker.

Det er vel derfor jeg ikke helt ser at jeg kan respektere religioner og da i kontektst historier ord og bokstaver plassert og systematisert mellom to permer. For de er ikke tenkende og levende, de endrer seg ikke over tid bortsett far ved natrurlig nedbrytning.

Men mennesket som tror skal jeg respektere. Ikke ukritisk fordi de tror, men ved å møte dem som tenkende og handlende mennesker. Deres tro er fundert i deres tanker og materialisert gjennom deres gjerniger. Der skal de møtes og samhandles med, for hvis ikke kunne vi vel bare kuttet ut all annen kommunikkasjon og bare levert hverandre bøkene. Det kan jo hende det hadde blitt fredligere på sikt.

Hvis vi fraskriver oss vårt ansvar for egne handlinger har vi vel også langt på vei forkastet alle disse hellige skrifter mange bruker som rettesnor i sine liv.

Kommentar #8

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

:)))

Publisert over 8 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.

Jeg skal nå forflytte min koran og sette den sammen med min bibel i bokhyllen og se hva som skjer.

Ja, de har i hvert fall foranlediget deg til ditt innlegg her. De har fått deg til å stille spørsmålet, til å åpne for muligheten. Så kan alt skje.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere