Verdidebatt

Fascister ?

Så og si alle sakkyndige i Breiviksaken kaller hans samfunnsanalyse for fascistisk. Er da de som støtter hans analyser, ikke nødvendig vis hans grufulle handlinger, å anse som fascister ?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg fikk i dag med meg professor Gardells meget dyptpløyende, innsiktsfulle og ressonerende innlegg fra rettsaken mot Breivik. Professor Gardell, en fremtredende og seriøs akademiker, konkluderte med at Breiviks politiske syn var fascistisk. Den samme konklusjonen har også de andre sakkyndige vitnene trukket, uavhengig av faglig bakgrunn og eventuelle politiske ståsted. Ja man har sågar snakket også om elementer av ren nasjonal - sosialisme, altså nazisme. Vi har blitt presentert for denne høyresidens ideologi, en saus bestående av islamofobi, autoritære og anti-demokratiske holdninger, forskrudd religiøsitet, ikke som tro men som nasjonal - romantisk symbol, hat til alle grupper som måtte skilles seg ut fra fascistenes visjoner om et "rent samfunn", et hat til sosialister og andre som de ser som en fare for hva de oppfatter som sitt hetrofobe paradis.Islamofobien blir til sist kun en mobiliseringsfaktor der det kan spilles på folks følelser, lik nazistene som i sin tid spillte på jødehatet for i realiteten å fremme sitt totalitære politiske tankegods. Og hvis nå en gang muslimene skulle bli fordrevet, rent hypotetisk, hvem er deres neste ofre ? De homofile ? Handicapede ? Jehovas Vitner? Historien har sett disse mekansismene før. Ja og deres egentlige drøm om revolusjon, der samfunnet igjen skal bli etnisk og religiøst homogent, men knapt da som demokrati, om vi skal tolke Gardell rett, men som nettopp et autoritært samfunn, med sterke religiøse innslag, et slags teokrati. Et system de i kampem mot islam faktisk hevder seg å ville bekjempe, det viser denne kategoriens politiske Janus ansikt.

Så faller man da unektelig i tanker om de som har erklært sin støtte til Breiviks politiske oppfatninger, ikke nødvendig vis hans handlinger, men hans politiske analyser, nettopp er en del av den samme politiske kategorien. Snakker vi da om fascister ? Svaret må vel unektelig bli et ja. Man ser det selv i nettdebatter, de holdninger og synspunkter som kommer frem i synet på politisk radikale, i nasjonal - romantisk svada dyrking, i mistroen på demokratiet og folkesuvereniteten, hangen til å unnskylde nazister i en historisk kontekst som faktisk går så langt at de lar demokrater og motstandskjempere bli de skyldige osv. Jeg tror den enkelte bør tenke selv når han eller hun leser diverse innlegg. Men ekspertene er tydelige, Breiviks samfunnsanalyse er fascistisk, i forlengelsen så må også de som støtter hans samfunnsanalyse være fascister, enten de selv måtte erkjenne dette eller ikke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt