Kommentator Johannes Morken

Redaktør

Nordmenn vil ikke ha pinsevenner som svigerbarn

Halvparten av alle nordmenn misliker tanken på å få en pinsevenn inn i familien.

Publisert: 4. jun 2012 / 2699 visninger.

105 år etter at pinsebevegelsen kom til Norge, er bevegelsen godt etablert, med menigheter fra nord til sør og med drøyt 30.000 døpte medlemmer, men skepsisen er ikke forduftet. Det viser en befolkningsundersøkelse gjennomført av Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret):

• 1 av 2 ville mislike det sterkt eller litt dersom en pinsevenn giftet seg inn i familien.

• 1 av 4 ville mislike det sterkt eller litt om en pinsevenn ble brakt inn i vennekretsen.

• 1 av 5 ville mislike det sterkt eller litt om en pinsevenn flyttet inn i huset ved siden av.

 – Oi! Min første tanke er at dette blir jeg veldig forundret over. Jeg trodde faktisk at realiteten var annerledes enn denne undersøkelsen viser, sier Sigmund Kristoffersen, leder av Pinsebevegelsens lederråd.

LES MER OM SAKEN I VÅRT LANDS NETTUTGAVE

LAST NED HL-SENTERETS RAPPORT OM DEN NORSKE BEFOLKNINGENS HOLDNINGER TIL JØDER OG ANDRE MINORITETER (PDF)

Hvorfor tror du nordmenn er skeptiske til pinsevenner?

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2246 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

Pinsevenner kan selv også gjøre noe med sitt rykte. Kanskje de er for "himmelvendte" og lite kommunikative i forhold til denne verdens utfordringer? Det kan være vanskelig å fatte at man svarer på verdens problemer med henvisning til DHÅ og kristen tro for svært svært mange (dessverre) i Norge idag.

Også forteller det at nordmenn stort sett ikke har peiling på hva pinsevenner står for. Er ikke pinsevenn selv, men det hadde vært en velsignelse med et pinse-svigerbarn!!

Svar
Kommentar #2

Oddvar Johansen

2 innlegg  7 kommentarer

Åndelig analfabetisme

Publisert rundt 5 år siden

Det viktigste årsaken til at nordmenn har dette syn på pinsevennene er at det finnes en åndelig analfatbetisme i Norge, der en stor majoritet av befolkningen ikke vet forskjell på en lutheraner, metodist eller pinsevenn. Jeg hoppet i stolen med det samme jeg leste det, men roet meg fort ned. For mot åndelige analfabetisme står vi totalt maktesløse. Til og med Vårt Land, med sin vinkling av problemet, skjønner det...

Når man leser artikkelen skulle man tro at pinsevennene er noen underlige skapninger som bor i bortgjemte huler, uten kontakt med verden rundt seg. Både politisk og sosialt er situasjonen en helt annen. Men det forundrer ikke at et ikke-religøst folk helst vil ha en «snill» og ufarlig type kristendom.

Svar
Kommentar #3

Alf Haakon Slettetveit

1 innlegg  79 kommentarer

Tvilsom lære

Publisert rundt 5 år siden

Pinsevennene bør først gå noen runder med seg selv angående Deres lære om Åndsdåp og tungetale. De utelater alt for mange vitale  detaljer i skriften som forteller en helt annen historie en det Deres forkjynnere presenterer fra talerstolen. Ikke alle manifestasjoner og mirakler har sitt opphav i DHÅ. Åndsdåp konseptet, at man lissom får et ekstra "åndelig gir" virker å gjøre pinsevenner mer selvopptatt og fokusert på seg selv og sitt forhold til Gud. Det virker som om at evnen til å se andre til blir redusert. Det er noe krampaktig og unaturlig ved deres væremåte.

Svar
Kommentar #4

Ragnhild Kimo

7 innlegg  1785 kommentarer

Halvparten av norges befolkning synes altså at det er ok :-)

Publisert rundt 5 år siden

Jeg ble også svært forundret til å begynne med, men valgte å snu litt på det. :-)

1 av 2 synes altså at det er greit med en pinsevenn i familien, og det er langt flere enn de som er bekjennende kristne. Det er jo positivt!

Nordmenn vil ha pinsevenner som svigerbarn, i alle fall 1 av 2 :-)

Her i huset er det 2 av 2 :-)

Det gjenstår å vite hvordan befolkningen ville se på å få en "sambanditt" eller "normisjonær" i familien :-) Det kunne jo vært interessant. Mulig det også ble 50/50?

Og hva med å få en "bekjennende ateist" i familien? De fleste vil jo fortsatt at barnebarna skal bli døpt. Vi bør kanskje få flere undersøkelser for å få rett ballanse?

Årsaken til at 1 av 2 ikke ønsker en pinsevenn i familien kan være mangel på kjennskap til pinsevenner, eller kristne i sin alminnelighet.

Det kan også være en kjennskap som har vært svært negativ. Mange ville nok være redd for påvirkning fra de mest ytterliggående karismatikere, slik vi har lest om i en annen tråd.

Hvis en kjenner pinsebevegelsen bare fra videosnutter fra YouTube forstår jeg skepsisen.

 

 

Svar
Kommentar #5

Rune Staven

401 innlegg  12005 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Alf Haakon Slettetveit. Gå til den siterte teksten.

Pinsevennene bør først gå noen runder med seg selv angående Deres lære om Åndsdåp og tungetale. De utelater alt for mange vitale

Hei Alf

 

 

Du fordømmer et helt samfunn, kjenner du alle de menneskene i dette samfunet, siden du kan si at pinsevenner er mer selvopptatt, kjenner du personeligt noen som er en pinsevenn? om du kan utdype den kunskap som du sitter inne med, på hva som pinsevenner gjør som er feil i forhold til Guds ord. Jeg er enig med deg at ikke alt kommer i fra den Hellige Ånd.for vi er alle mennesker som er forskjellige. og hvorfor det av og til stopper opp er ikke begrunn av den opprinnelige læren. men at i de senere tid har gjerne deler av pinsebevegelsen beveget seg i en annen rettning. jeg har ingen problem med åndsåpen eller tungetale bare det går sømmeligt for seg. har ingen ting i mot helbredelser og salvelse, bare det er fra Den Hellige Ånd. tror du gaper over for mye når du utaler deg slik du gjør. lurer på hva slag samfunn du beveger deg i siden du har en sånn kunnskap om pinnsevenner. jeg har hatt en del kntakt med mange pinsevenner, og det er bare varme og positive mennesker som legger mye vekt på kjerlighet.

 

 

MVH

Rune

Svar
Kommentar #6

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2246 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Alf Haakon Slettetveit. Gå til den siterte teksten.

Det er noe krampaktig og unaturlig ved deres væremåte.

Seriøst?

Svar
Kommentar #7

Gunnar Lund

0 innlegg  6281 kommentarer

Tvilsomt

Publisert rundt 5 år siden

Å si at "halvparten av alle nordmenn misliker tanken på å få en pinsevenn inn i familien" når bare 1522 nordmenn er spurt, synes jeg er et meget tynt grunnlag å konkludere på.

Svar
Kommentar #8

Randi TunIi

10 innlegg  3697 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

Kanskje det kommer litt av at man føler seg dømt av pinsevennen. Om man er skilt eller samboer eller røker eller drikker eller banner eller er homofil osv.

 Det er kanskje enda flere som er skeptiske til Jehovas vitner, mormonere eller andre sekter.

 Og så kommer evangeliseringen i tillegg da. kanskje man ikke har så lyst til å bli evangelisert for og høre om at om man ikke tror som dem så kommer man til helvete. Jeg tror flere syns det er greit med de som har en tro som de har for seg selv.

Noen vil jo bare slappe av i livet sitt å gjøre så godt man kan.

Svar
Kommentar #9

Kjell Bjarne Sandvik

16 innlegg  623 kommentarer

Bør være!

Publisert rundt 5 år siden
Bør no vel vare innlysende, blir redde for at alt snusket de driver med skal bli avslørt og at de selv blir nødt til å ta et standpungt.
Svar
Kommentar #10

Asbjørn Bergs1g

61 innlegg  1513 kommentarer

Hele Rapporten

Publisert rundt 5 år siden

Rapporten handler jo om Antisemetisme i den anbefalte link...jeg har skumlestr den men finner ikke det avsnitt hvor dette med pinsevenner?  Hvilken side står det på i rapporten ??

Svar
Kommentar #11

Johannes Morken

403 innlegg  906 kommentarer

Pinsevenner

Publisert rundt 5 år siden
Asbjørn Bergs1g. Gå til den siterte teksten.

Rapporten handler jo om Antisemetisme i den anbefalte link...jeg har skumlestr den men finner ikke det avsnitt hvor dette med pinsevenner?

Prøv side 47 m.m.

Svar
Kommentar #12

Asbjørn Bergs1g

61 innlegg  1513 kommentarer

grafer

Publisert rundt 5 år siden

På side 47 ---> befinner seg et grafisk matriale, men jeg kan ikke se noe til de spørsmålene som er referert til på forsiden på Vårt Land. Uansett så er Rapportens hovedtema Antisemetisme som gjennomsyrer nærmere 130 sider,  så ville jeg gjerne sett sammenhengen og settingen spørsmålene som det refereres til er gjort. Det må jo si at jeg skvatt i stolen jeg også i likhet med andre med å lese hoveoppslaget. Hadde året vært 1912 så kunne jeg kanskje hatt en forståelse for det.  Det vil si jeg ikke uten videre aksepterre kriteriene for undersøkelsen så lenge jeg ikke kan se sammenhengen mer enn et par bilder, samt 5 spørsmål på forsiden av VL.

Svar
Kommentar #13

Rudi Wara

91 innlegg  3817 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Ragnhild Kimo. Gå til den siterte teksten.

Jeg ble også svært forundret til å begynne med, men valgte å snu litt på det. :-)

Den var bra - den likte jeg :)

Svar
Kommentar #14

Stephen Reid

0 innlegg  4 kommentarer

medieskapt?

Publisert rundt 5 år siden

Saken minner meg om hva jeg har hørt utallig eksempler på: personer som mener prester er noen FÆLE folk, men ikke presten i deres menighet...det var jo en riktig hyggelig person.  Enig med Jens Brun Pedersen, jeg tror mange har ryggmargs-assosiasjon til "hysterisk ekstase" - helt uten forankring med virkeligheten. Husk: de fleste kjenner ikke en pinsevenn personlig. Da baseres inntrykket på media.

Svar
Kommentar #15

Frode Helland

0 innlegg  3 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Min erfaring med pinsevenner er at de ofte isolerer seg litt fra samfunnet rundt. En del velger å sende barna sine i kristen barnehage, kristen skole og deretter et par år med bibelskole eller kristen folkehøyskole. Det samme mønsteret gjentar seg gjerne i voksenlivet, og i sosiale sammenhenger generelt. Jeg tror det kan være en medvirkende faktor, både til folks fordommer om dem og kulturkræsjen i møtet med dem. Greit nok å ikke være av verden, men man skal fortsatt være i den.
Svar
Kommentar #16

Frode Helland

0 innlegg  3 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Oddvar Johansen: Hvorfor maktesløs mot åndelig analfabetisme? Og hva mener du egentlig med det? Takk for sist, forresten.
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Daniel Krussand kommenterte på
Islamsk terror er ikke dementert.
2 minutter siden / 179 visninger
Sten André Fagermo kommenterte på
Feelgood-kirken
3 minutter siden / 261 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Nakne keisere, hele gjengen
6 minutter siden / 804 visninger
Georg Bye-Pedersen kommenterte på
Islamsk terror er ikke dementert.
14 minutter siden / 179 visninger
Sten André Fagermo kommenterte på
Beina på jorda
rundt 1 time siden / 151 visninger
Georg Bye-Pedersen kommenterte på
Islamsk terror er ikke dementert.
rundt 1 time siden / 179 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Feelgood-kirken
rundt 1 time siden / 261 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Feelgood-kirken
rundt 2 timer siden / 261 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Feelgood-kirken
rundt 2 timer siden / 261 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Feelgood-kirken
rundt 2 timer siden / 261 visninger
Les flere