Magnus Husøy

19    4126

"Rettferdighet" i det nye Egypt?

Etter at "den arabiske våren" slo inn for en stund tilbake har det tidvis kommet store ord fra vestlige politikere om at det skulle bli mer frihet den arabiske verden. Utviklinga har imidlertid tatt en annen retning, og denne saken illustrerer dette.

Publisert: 2. jun 2012 / 1302 visninger.

Som kjent har det vært ei lang rekke sammenstøt i Egypt de siste årene, både mellom egyptiske protestanter og det tidligere regimet, og mellom andre grupper, inklusive muslimer og kristne. Sistnevnte innefatter mange alvorlige massakrer og overgrep begått mot landets kristne minoritet (og urbefolkning). I en av sakene, nemlig sammenstøtene i Abu Qurqas El Balad i Minya i april 2011, har det nå falt en dom i en militær domstol. Resultatet er at 12 kristne menn fikk livstidsstraff mens åtte muslimske gikk helt fri. Dette til tross for at hendelsene i hovedsak var voldelige angrep og drap på kristne. Barnabas Fund refererer til rettssaken:

Christian activist Georges Wahib, who attended the hearing, said that as the judge pronounced the verdict:

There was complete silence, as it came as a shock to everyone, then cries of grief and wailing could be heard from the Christian families with shouts of “we are innocent”, while the Muslim side broke out into jubilation and shouts of “Allahu Akbar” (“god is great”).

Artikkelen kan leses her: http://www.barnabasfund.org/Christians-get-life-sentence-Muslims-acquitted-in-same-case-in-Egypt.html

Man kan jo spørre seg om "den arabiske våren" egentlig vil ha noen samla positiv effekt for arabere, ikke minst de kristne, når det kommer til stykket. Saken referert til i dette innlegget viser i alle fall prov på at undertrykkelsen av og urettferdigheten begått mot kristne vil fortsette i samme - eller økende - tempo. (Mange lignende saker har funnet sted de siste årene, for eksempel i Indonesia (riktignok ikke et arabisk land) der tre kristne katolske menn ble dømt til døden for å ha forsvart sine familier mot islamske terrorgrupper - mens terroristene gikk fri...)

Var det vinter eller vår dette handla om..?

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Mohamed Abdishazan

32 innlegg  618 kommentarer

Den islamistiske vinteren

Publisert over 5 år siden
Magnus Husøy. Gå til den siterte teksten.

Var det vinter eller vår dette handla om..?

Dette er et veldig betimelig spørsmål, Husøy! Det er ikke lengre snakk om noe arabisk vår, nei det er tid for den islamistiske vinteren. Den kommer til å være fryktelig kald og guffen. Det er bare å kle seg godt!

Holder Mubarak på å bli byttet ut med andre former av despoter? Hvilken linje skal man føre i Midtøsten-politikken når disse nye regimene dukker opp i Egypt? I Tunisia? I Libya? Hvordan skal man forholde seg til regimer som kommer til å føre ytterligere press på de allerede nesten ikke-eksisterende og skjøre menneskerettighetene i regionen? Hva kommer til å skje med minoriteter som koptere i Egypt? Fra Mubarak til religiøs despotisme? Er dette Egypts fremtid? Er dette regionens fremtid?

«Millioner av martyrer vil marsjere til Jerusalem!» slik lyder kampropet til Morsi-tilhengere (presidentkandidaten fra Det Muslimske Brorskapet).  I en massemønstring for det største partiet i Egypt viste Morsi og hans tilhengere hva deres fremste mål er. Hvor de utbryter: "Jerusalem - er vår nye hovedstat". For dem handler ikke denne våren først og fremst om at Egypt skal bli et fritt og demokratisk samfunn, men å bli kvitt den «brysomme» naboen som går under navnet Israel. Det handler om å gjennopprette det islamske kalifatet. Det handler ikke egentlig om landets økonomi, eller om å skape arbeidsplasser eller å respektere menneskerettighetene. Men om hevn og et intenst jødehat. Nei det handler om å ta den onde jøden som bor i nabolaget!

Dette jødehatet er ikke bare destruktivt, men har også vært en av flere årsaker (en annen årsak er den systematiske kvinneundertrykkelsen) til at den muslimske verden har de siste 800 årene ikke nådd noe sted. Har rett og slett ikke beveget seg videre. Når du er mer opptatt av å hate den andre, istedenfor å elske dine egne. Vil du framstå bakstreversk og idiotisk. Det samme når du prøver å hevde at en stat skal være islamsk. At staten skal bekjenne seg til en spesifikk religion eller sekt eller konfesjon. Sayyid Qimni som er en liberal egypter og frittalende intellektuell sa det treffende i et intervju tidligere i år: «Vi har prøvde det i over 1400 år, har folk glemt det eller?»

Brorskapets massemønstringen er et av flere eksempler på at islamistene (inkludert salafistene) har begynte å «flexe» med musklene betydelig. De er mer ærligere om hva deres egentlige mål er: en teokratisk stat som vil undertrykke store masser (uheldigvis de samme menneskene som stemte dem inn). Det er uvanlig at en organisasjon som er flittig tilhenger og bruker av doublespeak viser sitt sanne ansikt, men når sentrale ledere sier rett ut at deres mål er en islamsk stat, så må man vel ta dem på alvor? Dette har jo vært deres fremste mål i over 80 år. Hvem er du til å forkaste deres egentlige målet?

All den lokale støtten til islamistene handler ikke først og fremst om at egyptere er mindre interessert i demokrati eller at de ønsker teokrati (en del av dem gjør det). Men en god del er rett og slett valgflesk. Islamistene har lovet at de skal skape flere arbeidsplasser, bedre landets økonomi, øke Egypts innflytelse i regionen m.m. Men alt dette har sin pris (hvis de i det hele tatt får til noe) og den prisen er det først og fremst kvinner og religiøse minoriteter som må betale i form av manglende menneskerettigheter. Islamistene og deres påståtte moderasjon er et spill for galleriet.  Det er et forsøk på å selge en barbarisk, bakstreversk og uspiselig ideologi til sin egen befolkning, men også omverdenen. Dessverre så har mange falt for det. Man har brukt argumenter som at: «de er moderate», «de er liberale» og «de har kvinnelige medlemmer». Som om det hjelper? Hva hjelper det når en av få kvinnelige parlamentsmedlemmer ikke fordømmer kjønnslemlestelse? Var det noen som sa kvinner er kvinner verst? Men denne politikken gjenspeiles jo i hvordan Brorskapet opererer i virkeligheten. En del mennesker (landsbybeboere) har for eksempel anmeldt Brorskapet for å drive på med kjønnslemlestelse ved hjelp av deres mobile klinikker. Eller hva med det faktumet at bare 7 av 100 medlemmer i grunnlovskomiteen er kvinner? Er dette noe som gir mer håp for fremtiden eller?

Etter den lange arabiske våren kommer den enda lengre islamistiske vinteren. Denne vinteren vil ikke bare påvirke de menneskene som kommer til å leve under de nye islamistiske regimene i MENA, men kommer også til å påvirke vårt forhold til disse regimene. I en tid hvor en region i vår klode går gjennom radikal forandring har man vestlige akademikere, journalister og politikere som ikke evner engang å kritisere islamistenes vekst eller det de ideologiske står for. Nei, man skal vente an - til de har vist hva de kan.Selvfølgelig skal man gi disse samfunnene og menneskene tid. Det vil ta en lang tid før disse samfunnene blir bedre. Men tålmodighet er ikke et godt nok argument for å være mindre kritisk. Det å være solidarisk er å kritisere disse grupperingene og den ideologien de står for - og det kan ikke gjøres nok. Vi skylder dette både de som ikke ønsker disse grupperingene (til makta) og ideologien. Men vi skylder også oss selv - hvis vi tror på frihetsidealene som har gjort våre samfunn til det de er i dag. På tide å eksportere - de vestlige frihetsidealene! Ja til vestlig kulturimperialisme!

Når man ser på merittlisten til islamistiske regimer (Taliban, det iranske, den saudiske osv). Er det i realiteten noe grunn til å lytte til de i Vesten som kaller slike grupperinger for moderate og progressive? Hva ville du sagt hvis jeg kalte Gyllen Daggry for moderate nazister? Det høres jo latterlig ut å kalle et parti som ønsker å minelegge grensen slik at innvandrere ikke kommer inn. Men hvorfor denne dobbelstandarden? Hvorfor kaller man den ene formen av fascister (islamistene) for «progressive» og «liberale», mens nazistene som ja er uheldigvis nærmere oss siden de befinner seg i vårt kontinent, blir kalt for høyreekstremister og fascister? Hvorfor setter man terskelen lavere for teokratiske fascister som Brorskapet og salafistene, mens man hakker løs på høyreekstremistene? Er det fordi det er mindre viktig at det er egyptiske pikebarn som får deres kjønnsorganer kuttet i stykker? Eller er det mindre viktig at mange koptere (den kristne minoriteten) frykter islamistenes overtakelse (med gode grunner)?

Og i alt dette her hvor er de liberale og sekulære gruppene? Den amerikansk-iransk skribenten Sohrab Ahmari skrev forrige måned en meget interessant artikkel om hvordan den sekulære og liberale bevegelsen har til dels sviktet under den såkalte arabiske våren. Dette er noe jeg har selv tenkt på det siste året. «Hvor er de sekulære politikerne? Hvor er de som er konsekvent liberale og som står for menneskerettigheter?» Det blir kanskje for enkelt å skylde bare på islamistene? Islamistene har alltid vært gode til å mobilisere. Dette har gitt dem det overtaket de nyter godt av i dag. Denne mobiliseringen har vært fraværende og man har til og med såkalte sekulære mennesker som sto i fronten under den egyptiske revolusjonen som har sagt åpenlyst at de støtter islamisten Aboul Futuh (for.eks aktivisten Wael Ghonim). Om dette er motivert av ren desperasjon eller om det er taktisk er ikke godt å si, men den manglende mobiliseringen av sekulære, liberale og progressive har gjort det mye enklere for islamistene å vinne terreng under den såkalte arabiske våren. Den store faren er at det i lengste er ikke individuell frihet, demokrati og menneskerettigheter som vil trumfe, men teokratisk despotisme.

Svar
Kommentar #2

Magnus Husøy

19 innlegg  4126 kommentarer

Kjølige forhold ja!

Publisert over 5 år siden
Mohamed Abdishazan. Gå til den siterte teksten.

Det er ikke lengre snakk om noe arabisk vår, nei det er tid for den islamistiske vinteren. Den kommer til å være fryktelig kald og guffen. Det er bare å kle seg godt!

Takk Mohamed! Med sluddbyger og hagl her i Trondheim i går - første juni - er det liten grunn til å tvile på at islamistene i Egypt og nabolandene vil by på på det samme nå som den arabiske våren altså virker å gå over i vinter (men haglet kommer naturligvis i form av kuler og krutt).

Du stiller mengdevis av spørsmål og kommer med gode poenger i kommentaren din Mohamed. Jeg håper bare at de som faktisk trenger å bli utfordra på disse tingene leser den - og bedre: kanskje til og med svarer!

Kan hende vil selv de mest positivt-ladede vestlige forståsegpåere snart erkjenne at det også var streik blant de politiske meterologene da "våren" inntraff og at det nå ser ut til å bli fare for "stiv blykuling" og "bomberegn eller bombebyger". Når dette er sagt så unner jeg folkene i disse landene fred og frihet - så får vi se om håpet blir virkelighet...

Svar
Kommentar #3

Åse Bendiksen

0 innlegg  84 kommentarer

"doublespeak"?

Publisert over 5 år siden
Magnus Husøy. Gå til den siterte teksten.

kristne minoritet (og urbefolkning).

"Christians Should "Convert, Pay Tribute, or Leave," Says Egypt's Muslim Brotherhood Candidate?"

""They need to know that conquest is coming, that Egypt will be Islamic, and that they must pay jizya or emigrate," Morsi reportedly said."

http://www.gatestoneinstitute.org/3083/egypt-christians-convert-pay-tribute-leave

 

Svar
Kommentar #4

Fredrik W. H. Steensen

99 innlegg  844 kommentarer

Tusen takk for en informativ og vvelskrevet kommentar

Publisert over 5 år siden
Mohamed Abdishazan. Gå til den siterte teksten.

Dette er et veldig betimelig spørsmål, Husøy! Det er ikke lengre snakk om noe arabisk vår, nei det er tid for den islamistiske vinteren. Den kommer til å være fryktelig kald og guffen. Det er bare å kle seg godt!

Jeg vil bare få takke for en meget velskrevet kommentar som sammen med Magnus Husøys innlegg setter ord på noe viktig for alle mennesker her i vesten. Vi vet ikke hvilke verdier vi vil finne i kjølvannet av den omveltning som har funnet sted i store deler av den arabiske verden. Jeg er redd det ikke er vestlige menneskerettsverdier som vil stå i fokus.

Svar
Kommentar #5

Jarl Hanni Afsar

47 innlegg  2196 kommentarer

Abdishazan

Publisert over 5 år siden

Bra innlegg.

Svar
Kommentar #6

Leif Opheim

142 innlegg  6550 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Mohamed Abdishazan. Gå til den siterte teksten.

"Jerusalem - er vår nye hovedstat". For dem handler ikke denne våren først og fremst om at Egypt skal bli et fritt og demokratisk samfunn, men å bli kvitt den «brysomme» naboen som går under navnet Israel. Det handler om å gjennopprette det islamske kalifatet.

Hvor reellt er det at kalifatet kan bli gjenopprettet og hvor reellt er det at Jerusalem skulle bli deres hovedstad, dette med FN`s velsignelser?

Svar

Siste innlegg

KRF innenfor eller utenfor ?
av
Bjørn Aakre
41 minutter siden / 23 visninger
0 kommentarer
Fornuftig mobilbruk
av
Vårt Land
rundt 2 timer siden / 24 visninger
0 kommentarer
Forglem meg ei
av
Håvard Nyhus
rundt 11 timer siden / 165 visninger
0 kommentarer
DET USIKRE VALGET
av
Ruth-Wenche Hebnes Vinje
rundt 14 timer siden / 110 visninger
0 kommentarer
#metoo og RID-modellen
av
Øyvind Holmstad
rundt 14 timer siden / 85 visninger
0 kommentarer
Moralisme er ikke løsningen
av
Christian Lomsdalen
rundt 23 timer siden / 403 visninger
6 kommentarer
På ramme alvor
av
Ingrid Nyhus
1 dag siden / 1551 visninger
3 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

KRF innenfor eller utenfor ?
av
Bjørn Aakre
41 minutter siden / 23 visninger
0 kommentarer
Fornuftig mobilbruk
av
Vårt Land
rundt 2 timer siden / 24 visninger
0 kommentarer
Forglem meg ei
av
Håvard Nyhus
rundt 11 timer siden / 165 visninger
0 kommentarer
DET USIKRE VALGET
av
Ruth-Wenche Hebnes Vinje
rundt 14 timer siden / 110 visninger
0 kommentarer
#metoo og RID-modellen
av
Øyvind Holmstad
rundt 14 timer siden / 85 visninger
0 kommentarer
Moralisme er ikke løsningen
av
Christian Lomsdalen
rundt 23 timer siden / 403 visninger
6 kommentarer
På ramme alvor
av
Ingrid Nyhus
1 dag siden / 1551 visninger
3 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
4 minutter siden / 1530 visninger
Rune Holt kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
6 minutter siden / 1530 visninger
Christian Lomsdalen kommenterte på
Moralisme er ikke løsningen
19 minutter siden / 403 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
33 minutter siden / 71 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
36 minutter siden / 270 visninger
Erlend Torp kommenterte på
Moralisme er ikke løsningen
rundt 8 timer siden / 403 visninger
Marianne Solli kommenterte på
Trollkvinnen i Endor og dagens spiritisme.
rundt 8 timer siden / 484 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 8 timer siden / 270 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 9 timer siden / 270 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 9 timer siden / 270 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 10 timer siden / 270 visninger
Christian Lomsdalen kommenterte på
Moralisme er ikke løsningen
rundt 10 timer siden / 403 visninger
Les flere