Verdidebatt

Journalistene mister grepet

Under de Nordiske mediedager var Frank Aarebrot på podiet og kommenterte det faktum fremkommet fra en skandinavisk medieundersøkelse at store deler av det nordiske nettpublikummet foretrekker nettsider som ikke er redigert av journalister.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Yess, tenker nå jeg.  Urovekkende, tenker Aarebrot.  Et av funnene er at rundt en tredel av mediebrukerne  i Danmark, Sverige og Norge foretrekker kategorien ”andre nettsider” fremfor dem som er redigert og publisert av mediehus, når de skal angi hvilke nettsider som dekker deres interesser best.

-Det betyr at de hopper over det journalistiske leddet. Det er en utvikling som jeg mener kan være bekymringsfull, og i hvert fall burde kalle til debatt. Vi ser at mer eller mindre forvirrede mennesker søker å bekrefte sitt virkelighetsbilde gjennom nettforum og blogger som ikke har gjennomgått journalistisk kvalitetskontroll eller kildekritikk, sier professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

En parallell undersøkelse blant skandinaviske journalister viser at journalistene fortsatt foretrekker de tradisjonelle mediehusenes nettsider.

Ja, den var denne jounalistiske kvalitetskontrollen, da Aarebrot.  Nå leser  jeg i samme kommentar at medieundersøkelsen mener at vi i Norge har et samlet mediehus som ikke er så venstrevridd som i Sverige og Danmark, men i Norge er det særlig SV, Ap og Venstre som er overrepresentert blant journalister - det blir i mitt hode - venstrevridd - selv om det ikke står Rødt og kommunister. I Sverige er Vänsterpartiet og Miljøpartiet kraftig overrepresentert, mens den største vinneren blant journalister i Danmark er Radikale Venstre, et tradisjonelt sentrumsparti som nå sitter i den rød-grønne regjeringen.

Nå er det vel få eller ingen som riktig vet hva Aarebrot legger i "Journalistisk kvalitetskontroll" - hvilke kriterier er det som da vanligvis inngår i denne og hva da hvis vi folket ikke lenger finner gjenklang for sine virkelighetsbeskrivelser i den journalistiske flokkredigering av virkeligheten?

Kvalitetskontroll - smaker ikke det av .... sensur?

Er ikke dette heller et tegn på at demokratiet er på vei til å våkne opp av dvalen?

Merker meg f.eks. at  BT går bredere i innhenting og i dag har tre kommentarer fra annet hold enn de vanlige synserne til den pågående rettssak hvorav den ene var sakset fra vd med tekst fra Kristian Kahrs .....

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt