Verdidebatt

Evangeliet, myte eller ?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En av bloggerne  på dette forum Bjørn Nilsen har skrevet en sluttkommentar til sitt eget innlegg som  het: "Evangeliet _ en myte."  Oppsummert i 12 punkter kommer konklusjonen hans i det hele tatt ikke som noen overraskelse. .

Det ser ut som han tror han engang for alle har fått avlivet Bibelens sannhetsverdi.  12 fantastiske påstander som ikke bare er latterlige.  De er også tyngende for  ubefestede mennesker som er søkende, og på vei inn i den kristne tros trygghet og hvile.
Undertegnede har imøtegått disse påstandene, ikke som teolog, men som en som er trygg i sin tro, og gjerne vil at andre skal få eie det samme.  Jeg ser ikke bort fra at jeg kan ta litt feil på enkelte punkter. Men ikke i hovedsaken.  Derfor utfordrer jeg dem som har dokumentert fagkunnskap på dette området om bekreftelse eller avkreftelse på mine bemerkninger.    De tolv påstander er et direkte angrep på Bibelens troverdighet,  og er etter min mening,  Samtidig er de så naive at jeg får lyst til å si med dikteren : ”løgn og forbandet digt”
Skal vi overse og godta slike påstander ?
MVH magnus  L.
 ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Til slutt:

Jeg vil gjerne komme med en avsluttende oppsummering av denne tråden. Det jeg har lært, og slik jeg forstår Bibelen, har den liten troverdighet som et buskap fra en «Allemktig Gud». At en slik samling av skrifter skal være insirert av selveste Jahve Gud, er for meg ulogisk og lite sannsynlig...

Bibelen - «Guds ord»:

1.       Påstand :   Skapelsesberetningen er mytologisk – uforenelig med dagens forskning.

        Svar:   Mytologi er fantasi fortellinger, særlig brukt  i gresk og romersk gudelære. Skapelses beretningen i Bibelen er først og fremst en allegorisk (billedlig) fremstilling.  Dernest om skapelsen,  om syndefallet og den fremtidige frelsesplan.  Det står ingen ting om at Bibelen fremstår som et naturhistorisk dokument, men ingen med faglig autoritet og integritet kan påstå at skapelses beretningen ikke stemmer med virkeligheten.
2.    Påstand:  Noah, arken og vannflommen er bygget på myter (eldre enn tiden Moses skal ha levd) fra bl.a. Mestopotamia. Det har aldri forekommet en global vannfolm

Svar:   Igjen dette med myter. Noahs ark og vannflommen er et allegorisk bilde på dåpen.   Det gamle, syndige menneske skal gå under, og en ny fødsel oppstå.  Hvem har ellers bevist at vannflommen og Noahs Ark ikke har rot i virkeligheten.  Tøv.   Og selvsagt er dette før Moses levde, visste  ikke Nilsen dette fra før ?

       3.      Påstand:      Det sies at det er minst 4 forskjellige skribenter som har skrevet mosebøkene. Altså: Moses har ikke       skrevet dem, selv om mosebøkene påstår det (er det ikke det vi idag kaller forfalskning?)..
            Svar:   Nei, og hva så ?     Mosebøkene er ikke skrevet i dag.  Men igjen: Hvem har bevist at Moses ikke     har skrevet, eller diktert dem på oldtidens måte.  Det sies at det er minst 4 forskjellige skribenter som har skrevet mosebøkene. Altså: Moses har ikke skrevet dem, selv om mosebøkene påstår det (er det ikke det vi idag kaller forfalskning?)..
        4.     Påstand      Det er ingen førstehåndsvitner som har skrevet evangeliene. Ihvertfall foreligger det ingen beviser.
        Svar: Tøv:  Både Johannes og Matteus vandret sammen med Jesus som hans apostler.  Apostelen Johannes skriver i et brev.  1Joh 1:1  Det som var fra begynnelsen, det som vi har hørt, det som vi har sett med våre øyne, det som vi betraktet og våre hender rørte ved, om livets Ord.”
  5.     Påstand:      Oldtidens myter omhandler liknende historier som historien om Jesus.

Svar:   Nonsens.   Kom med håndfaste beviser, og ikke eventyr, myter og fantasier.  Pålitelige teologiske forskere som  bl. a. har studert  "sanskrit"  (Østens religiøse skrifter) nesten hele sitt liv har ikke funnet annet enn noen vegetarguder som dør om høsten livner til igjen om våren.

    6.  Påstand:  Paulus «lånte» ideer fra hedningene og bygget sin teologi rundt det.

Svar:  Paulus (Saul) var opprinnelig skriftlærd, hadde sittet ved Gamaliels føtter, (lærestol)  og kunne helt sikkert  GT utenat.  Samt den jødiske kultur og tradisjoner.  Hans evangelieforkynnelse  har bakgrunnsforståelse i  GT  sin profetier , allegori og typologi vedr, Kristus og hans komme.     Det gjenstår å bevise hva Paulus lånte av hedningen som skulle ha negativ innflytelse på Bibelens troverdighet !

     7.    Påstand: Det finnes dusinvis av forskjelleige «evangelier». Hvorfor akkurat de fire?
      Svar: Ja, og de 4 som ble valgt ut som ”kanon” var skrevet av apostler og  nærmeste omgangskrets, Markus og Lukas.  Det er disse som samsvarer med apostlenes og Jesu lære.  Jeg har lest noen av de andre, og forstår godt hvorfor de ikke kom med.
      8.   Påstand:  Det forekommer ingen «grunntekst».

Svar:  Det har vert forsket på dette i århundrer:  Hvem er den som kan bevise at avskriftene ikke har noen sammenheng med grunntekstene.?

       9.    Påstand:  Bibelens skrifter er samlet og vedtatt ved kirkemøter i århundrene etter at Jesus skal ha levd.
 Svar: Ikke vedtatt, men bekreftet.  Bekjennelsesskriftene kom for å verne Evangeliet om Jesus Kristus, som holdt på å gå i oppløsning på grunna av lærestrid og vranglære av mennesker som ikke hadde forstått eller ville forstå noe som helst av  evangeliets dypeste budskap til menneskeheten.  Presist som i dag, Bjørn Nilsen er et eksempel på dette.
10.     Påsatnd:  Læren om «Treenigheten» er også hentet fra oldtidens gudetro.

Svar:  Tull og tøys:  Begrepet "treenighet"  står ikke i Bibelen men ble et begrep senere som forklaringsmodell for  den Tre ganger Hellige Gud.   Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd.     Hvor god og presis denne forklaringen er, er en annen sak.

11:     Påstand:    Helveteslæren (som et evig pinested) ser også ut til å være hentet fra bl.a. Gresk mytologi (Hades).

Svar:  Jeg kan ikke se at det finnes noen genuin helvetes lære i Bibelen.  Det fremgår av tekstene at dette er en høyst reell virkelighet og en av to utganger på livet.  Bl. annet  skal Satan og  hans engler styrtes i ildsjøen på dommens dag, sammen med hans medløpere.  Er ikke det betryggende da ?   Den genuine lære i Bibelen dreier seg om noe helt annet, nemlig: Frelse og nytt liv i Jesus Kristus – enda mer betryggende.

  12.   Påstand:   Åpenbaringen synes å være et «sammensurium» av hedenske symboler og mytiske skikkelser.

       Svar:  Åpenbaringen er skrevet av apostelen Johannes, det er de fleste teologer og forskere enige om.  De som ikke er enige må få lov å være det.  Uansett er Åp.b.  mettet med symbolbruk, allegorier og profetier som har sin rot og sitt tankegods,   fra Det Gamle Testamentet og Det Nye Testamentet    GT og NT er på en symbiotisk måte knyttet sammen.  Troverdigheten i den kristne tro er avhengig av disse to forskjellige, men likevel samhørende skriftene.                                                                                                                                             

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt