Torbjørn Nordvoll

35    5

Er du her for meg?

I onde dager blir kjærligheten satt på prøve. Da kommer testen på om et par er trygge på hverandre.

Publisert: 1. jun 2012 / 4397 visninger.

Hvor viktig er det ikke at de to som elsker hverandre og ønsker å dele livet sammen er trygge på hverandres kjærlighet, trofasthet, lojalitet og støtte. Det må ikke være noen tvil omkring dette. Det vil være som å prøve å få vann og olje til å gå sammen i en enhet, det går bare ikke. Varig og lykkelig samliv forutsetter gjensidig trygghet på hverandres ord, følelser og holdninger, og mange lever i denne lykken. Dette er helt klart idealet, men virkeligheten for mange par er at man kjenner på en snikende usikkerhet og uttrygghet på hvor en egentlig har den andre, om den andre er hundre prosent til å stole på i ett og alt. 

Hva hvis…? «Hva hvis» – spørsmålene er mange hos mange kvinner og menn i norske samboer- og ekteskap. Hva hvis barna blir alvorlig syke, vil han da ofre noe av karrieren for å følge opp? Hva hvis han rammes av depresjon eller annen langvarig lidelse, vil hun være der og støtte og forstå? Hva hvis den ene går på en kjempesmell på jobben eller på privaten, mens den andre lykkes i det meste, vil forholdet klare det? «Hva hvis» er spørsmål som bunner seg i en viss utrygghet. Tenk så nydelig å slippe disse spørsmålene og bare kjenne på den velsigna tryggheten som av og til kjennes. Det er verdt å jobbe for at vi kan gi hverandre det vi aller helst vil ha i samlivet.

Syk av familien. En helt fersk undersøkelse referert i Vårt Land forrige uke viser at mens menn blir syke av forhold på jobben, blir flest kvinner syke av forhold i samliv og hjem. Mye av dette skyldes skjev og gammeldags arbeids- og ansvarsfordeling, men mye skyldes også den nagende tvilen om dette som har med hundre prosent å gjøre. Hundre prosent til stede i hjem og familie, hundre prosent engasjert i ektefelle og barns ve og vel, hundre prosent trofast og lojal både på Facebook, på kurs og på fest. Familieliv er en svær greie og en stor investering av tid, krefter og følelser. Spørsmålet mange kvinner som finner seg i skjev fordelig hjemme, stiller seg er derfor: «Kan jeg regne med deg dersom det blir for mye for meg?» Er hun usikker på svaret, tærer det på både kropp og sjel.

Kjærlighetsspørsmålet. Det er samlivsforsker Susan Johnsen, en sterk talskvinne for «Tilknytningsteorien», som har funnet fram til det store underliggende kjærlighetsspørsmålet, som mange par sliter med, og som er preget av frykt og håp: Er du her for meg – kan jeg stole på deg i nødens stund?  Når som helst, hvor som helst, og uansett hva saken gjelder? Er du her for meg hvis jeg «faller»? Er du her hvis alle går fra meg? Er du her for meg hvis mine krefter ikke lenger strekker til? 

Psykolog og terapeut Sissel Gran har jobbet mye med dette i sin parterapi og sier dette underliggende spørsmålet ofte preger kommunikasjonen mellom ektefellene på en destruktiv måte. Det kan utløse ukontrollert sinne, uventede reaksjoner eller hysteriske utfall, som skremmer den andre og skaper avstand.

I onde dager. Det er i onde dager vår kjærlighet blir satt på prøve.  Dager med fysisk eller psykisk lidelse, fristelse, fall, fiaskoer og andre prøvelser. Det er da vi besvarer det underliggende spørsmålet om vi er der, og om vi stiller opp. Det er lett å love i gode dager, men det koster å holde løfter, og det krever mer enn bare følelser å bevise og overbevise hverandre om at det er oss to, bare oss to. Det er fullt mulig å få det til, men da må vi starte tidlig i forholdet og bygge trygghet «stein på stein», slik at når de onde dagene kommer, står muren der trygt og godt fundert. Men det må være viktig for oss og det krever at vi er tydelige i samlivets mange situasjoner. La ikke unødvendige spørsmålstegn bli hengende i lufta mellom dere. Ta deg tid til å svare på det spørsmålet som ikke blir stilt, men som ligger der. Fortell gjerne på forhånd hva som må gjøres hvis det blir fryktelig travelt eller en blir en del fraværende. Bestreb dere på å gjøre hverandre trygge på hverandre.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Tove S. J Magnussen

487 innlegg  1979 kommentarer

Er du der?

Publisert over 5 år siden

Min oppfatning er at forholdene i ekteskap og samboerskap er preget av tidligere erfaringer og løsninger.

Søsken, foreldre og andre slektninger, eller mangel på nettverk, spiller inn på familien.

Arbeidslivet er preget av full innsats, gjerne døgnet rundt.

De som virkelig vil fullbyrde samlivet må tenke konstruktivt i perioder.

Samfunnet er ikke rustet for å tenke i faser eller ta inn over seg den stimulansen (rusen) mange må ha for å takle det "helsefremmende" arbeidslivet.

En skammens sorg er vold og trusler i hverdagen. Tidligere klaget skilte på at de ikke fikk utløp og forståelse for at de faktisk følte en sorg når man ikke mestret ekteskapet.

Den sorgen som følger vold og kriminalitet i samfunnet og i familien, inneholder mye taus kunnskap og skam.

Hvis man skal bevare helsen, med vold i bildet, må man la være å ta det personlig. Den profesjonelle tenker annerledes.

Kjærligheten til Gud og nærhet til troen gir en mening i tilværelsen, på tross av sanksjoner fra nære pårørende.

Når en, eller flere, er villig til å bruke vold mot mennesker de har forpliktet seg til i utgangspunktet, svikter hele tilværelsen.

De som ikke har Gud, sin profesjonalitet eller et hjelpeapparat som forstår, vil raskt gå til grunne.

Det er min bekymring.

 

Svar
Kommentar #2

Lilli Spæren

172 innlegg  2067 kommentarer

Livet tærer på kropp og sjel

Publisert over 5 år siden

Sånn er det bare, uansett hvordan det arter seg.

I medgangstider kjeder vi oss, med alle de utskeielser som det kan føre med seg.

I motgangstider kan risikoen være der, for at vi trekker oss ut dersom vi kan klare oss økonomisk alene.

Usikkerheten vil alltid være en del av livet, og av den ekteskapelige tilknytningen. Og kanskje det må være sånn, for blir vi altfor trygge kan den andre bli en grå selvfølge som vi kan risikere å bli lei av.

Tror det er viktig å være takknemlig for alt man har, mens man har det. Man må vise tillit, med den risikoen det innebærer.

Den grunnleggende tryggheten tror jeg ingen mennesker kan være for noen, det blir i tilfelle en stor byrde både for den som gir og den som får.

Den grunnleggende tryggheten er guddommelig. Vi må la menneske være menneske, og la Gud være Gud. Det gir faktisk trygghet og den nødvendige avstanden til hverandre som må være der for at vi skal bli bli værende i trofasthet.

 

Svar
Kommentar #3

Per Winsnes

12 innlegg  388 kommentarer

Testen

Publisert over 5 år siden
Torbjørn Nordvoll. Gå til den siterte teksten.

I onde dager blir kjærligheten satt på prøve. Da kommer testen på om et par er trygge på hverandre.

Jeg er nesten enig, men ut fra det jeg har sett og opplevd i årenes løp, vil jeg heller snu på problemstillingen og si det slik at de fleste parforhold blir inngått på feil premisser.

Det at 2 mennesker sier at de elsker hverandre betyr nødvendigvis ikke at de utfyller hverandre. Det kan like gjerne være at den ene eller begge to, bevisst eller underbevisst,
ser noe hos den andre som de tror de kan bruke som "krykke" og/eller som en "livbøye" inntil de selv er i stand til å stå på egne ben.

Som en venn sa til meg for mange år siden: Før du går inn i et seriøst forhold, tenk over hvilke svar du vil gi på følgende spørsmål:

1)    "Elsker jeg vedkommende, ja eller nei?"

2)     "Kan jeg være ærlig og oppriktig med vedkommende,
eller er det ting vi ikke kan snakke om?"

3)    "Vil jeg at vedkommende skal være forelder til mine barn?"

4)     "Hva tror du reaksjonen vil bli hvis du skulle fortelle vedkommende
hva du har kommet frem til?" (Se spørsmål 2)

Nå er det kanskje noen som vil si: Jammen! Det blir da ikke mange ekte-samboerskap ut av slikt?! Nei, men det blir ikke så mange ulykkelige mennesker rundt omkring heller.

I og med at barnevern og familierådgivere vet hvilket helvete som 2 mennesker kan lage for hverandre, så tror jeg at det snart er på tide at myndighetene setter opp lokale samlivskurs (med påfølgende "førerprøve") der partene kan finne ut om de virkelig hører sammen eller ei.

For det er da mange flere mennesker som blir skadet, både fysisk og psykisk, som følge av havarerte ekte- /samboerskap enn det som skjer i trafikkulykker hvert eneste år?

Svar

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 5 timer siden / 86 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 7 timer siden / 99 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 8 timer siden / 82 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 9 timer siden / 88 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 11 timer siden / 297 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 11 timer siden / 114 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 20 timer siden / 387 visninger
3 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 5 timer siden / 86 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 7 timer siden / 99 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 8 timer siden / 82 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 9 timer siden / 88 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 11 timer siden / 297 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 11 timer siden / 114 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 20 timer siden / 387 visninger
3 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
21 minutter siden / 423 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Presidentens kulisser
30 minutter siden / 1130 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Aulen, Augustin og forsoningslæren
32 minutter siden / 349 visninger
Øyvind Holmstad kommenterte på
Hva skjedde med den hvite by ved Mjøsa?
43 minutter siden / 708 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Aulen, Augustin og forsoningslæren
rundt 1 time siden / 349 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Guds Lam
rundt 1 time siden / 359 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 1 time siden / 1130 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 1 time siden / 423 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 1 time siden / 423 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
rundt 2 timer siden / 2194 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
Viktige Venstre-gjennomslag i ruspolitikken
rundt 3 timer siden / 235 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
rundt 3 timer siden / 2194 visninger
Les flere