Verdidebatt

Nye klær?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Som mange andre kvinner, elsker jeg å gå ut på byen for å se etter nye klær. Det finnes nesten ikke noe som er mer spennende enn å gå på kles-skattejakt! Siden jeg kan gå i timesvis, mens mannen min er mer utkjørt etter en halvtimes handletur, enn etter et maratonløp, har vi bestemt oss for at det er best at jeg nyter mine handleturer alene. Slik er vi begge fornøyde og beholder husfreden.

Bare en skjelden gang,  når ynglingsbuksa har blitt for tynn i stoffet, skjortene gule rundt kragen og sokkene har løpt seg bort, står mannen min startklar til å styrte ut på byen, i håp om å finne noen nye klesplagg. Vanligvis fyker han like snart hjem igjen, med meg på slep og med eller uten klær...

Ja, slik er det. Kanskje du kjenner deg igjen i den ene eller andre beskrivelsen? En ting er i hvert fall sikkert, og det er at vi ikke kan springe rundt i de samme klærne hele livet, og en gang iblant trenger vi å skaffe oss ett eller annet nytt klesplagg.

Visste du at bibelen også taler om klær og garderobefornyelse? Nei, det er ikke snakk om stoff og mote...., men noe som er enda viktigere, og som jeg må innrømme ikke alltid er like lett som å sprette fra den ene til den andre klesbutikken...

Det sies at "klær skaper folk". Hvilken fortryllende følelse er det vel å gå inn i en klesbutikk og få betjeningen til å kle en fra topp til tå med nye klær. Der står en smilende  foran det store speilet som et nytt menneske og  bare drømmer om å vise seg fram som "Mr Charming" og "Mrs Beautiful":-) !

I bibelen står det at vi blir nye skapninger når vi tar imot Jesus som vår Herre og Frelser. Det er en stor forandring som finner sted;

Nei, den som er i Kristus, er en ny skapning. Det gamle er borte, se, det nye er blitt til! (2 Kor.1 v 22)

Vi har fått Den Hellige Ånd som pant i våre hjerter;

Han har også satt sitt segl på oss og gitt oss Ånden som pant i våre hjerter. (2 Kor.1 v22)

Paulus taler om kjødet og Ånden som motsetninger, og oppfordrer oss til å vandre i Ånden;

 Jeg sier dere: Lev et liv i Ånden! Da følger dere ikke begjæret i menneskets kjøtt og blod. 17 For kjøttets begjær står imot Ånden, og Åndens begjær står imot kjøttet. Disse ligger i strid med hverandre, så dere ikke kan gjøre det dere vil.( Gal. 5 v 16-17)

Han sammenligner dette, i Kol.3 v 1-14 med å kle av seg de gamle klærne og å ta på seg de nye klærne.
I v1 står;

Er dere da reist opp med Kristus, så søk det som er der oppe, hvor Kristus sitter ved Guds høyre hånd. 

FORDI vi er oppreist med Kristus DERFOR skal vi søke det som er der oppe.

Han nevner noen av klærne vi skal kvitte oss med;

La da det jordiske i dere dø: hor, urenhet, lidenskap og ondt begjær, og grådighet, som ikke er annet enn avgudsdyrkelse.  6 Alt dette gjør at Guds vrede rammer de ulydige.  7 Blant dem var også dere den gang dere levde slik.  8 Men legg nå av alt dette: sinne, hissighet, ondskap, spott og rått snakk.  9 Og lyv ikke for hverandre! For dere har kledd av dere det gamle mennesket og dets gjerninger 10 og iført dere det nye, det som blir fornyet etter sin skapers bilde og lærer ham å kjenne. (v 5-10)

Siden vi er elsket av Gud og er blitt helliggjort, må vi kle oss med nye klær;

Dere er Guds utvalgte, helliget og elsket av ham. Kle dere derfor i inderlig medfølelse og vær gode, milde, ydmyke og tålmodige, 13 så dere bærer over med hverandre og tilgir hverandre hvis den ene har noe å bebreide den andre. Som Herren har tilgitt dere, skal dere tilgi hverandre. 14 Og over alt dette: Kle dere i kjærlighet, som er båndet som binder sammen og gjør fullkommen. (v.12-14) 

Vi kan legge merke til at disse gamle klærne også blir beskrevet som kjødets gjerninger som omtalt i Gal. 5 v 19-21;

Det er klart hva slags gjerninger som kommer fra kjøttet: hor, umoral, utskeielser, 20 avgudsdyrkelse, trolldom, fiendskap, strid, sjalusi, sinne, selvhevdelse, stridigheter, splittelser, 21 misunnelse, fyll, festing og mer av samme slag.

De nye klærne blir omtalt som Åndens frukt i v 22-23;

Men Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, 23 ydmykhet og selvbeherskelse

Paulus lærer praktisk talt i alle brevene hvordan vi, som nye skapninger, skal leve. Denne prosessen, som varer hele vårt jordiske liv, kalles helliggjørelse, som vi kan lese følgende om;

Men nå er dere frigjort fra synden og er blitt tjenere for Gud, og frukten er helliggjørelse, og det fører til evig liv. (Rom.6 v 22)

Mine kjære, når vi har disse løftene, så la oss rense oss for all urenhet på kropp og sjel og fullføre vår helliggjørelse i ærefrykt for Gud.(2 Kor. 7 v 1)

Noen ganger bør vi vise mer framgang i helliggjørelsen;

For øvrig, søsken, ber og oppfordrer vi dere i Herren Jesus: Dere har mottatt og lært av oss hvordan dere bør leve og være til glede for Gud, og slik lever dere allerede. Men dere må gjøre enda større fremskritt i dette!  2 Dere vet jo hvilke påbud vi ga dere fra Herren Jesus.  3 For dette er Guds vilje: at dere skal være hellige, så dere holder dere borte fra hor.(1 Tess.4 v 1-3)

Ut ifra følgende vers forstår vi hvor alvorlig vi må ta dette;

Streb etter fred med alle, og etter helliggjørelse, for uten den skal ingen se Herren.(Hebr.12 v 14)

Listen kan bli lang når en tenker på alt en burde forandre eller gjøre fremskritt i, og det kan kjennes ut som en nesten umulig oppgave. Det er faktisk også umulig å greie dette på egen hånd. Derfor er det så godt å vite at vi har fått Den Hellige Ånd som skal hjelpe oss;

På samme måte kommer også Ånden oss til hjelp i vår svakhet. (Rom.8 v 26) 

Helliggjørelsen er altså på en måte et samarbeid mellom oss og Den Hellige Ånd. Det kreves vilje og innsats fra oss, men vi får også god hjelp fra Den Hellige Ånd.

Selv om jeg personlig synes det er enklere å gå på byen å kjøpe nye klær enn å kle meg i himmelske klær, ser jeg hvor mye viktigere det er å leve etter Guds vilje og å bli forvandlet ved at mitt sinn fornyes, som det står om i Rom 12 v 2. 

Jeg har også lagt merke til at det ikke bare gjør meg gladere å trakte etter disse klærne som er frukt av Ånden, men også menneskene rundt meg vil legge merke til det og det vil gjøre dem også mye gladere enn om jeg skulle gått rundt i  dronningens peneste klær!:-)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt