Hildegunn Tangeraas Doelitzsch

12    788

Nye klær?

Publisert: 1. jun 2012 / 1578 visninger.

Som mange andre kvinner, elsker jeg å gå ut på byen for å se etter nye klær. Det finnes nesten ikke noe som er mer spennende enn å gå på kles-skattejakt! Siden jeg kan gå i timesvis, mens mannen min er mer utkjørt etter en halvtimes handletur, enn etter et maratonløp, har vi bestemt oss for at det er best at jeg nyter mine handleturer alene. Slik er vi begge fornøyde og beholder husfreden.

Bare en skjelden gang,  når ynglingsbuksa har blitt for tynn i stoffet, skjortene gule rundt kragen og sokkene har løpt seg bort, står mannen min startklar til å styrte ut på byen, i håp om å finne noen nye klesplagg. Vanligvis fyker han like snart hjem igjen, med meg på slep og med eller uten klær...

Ja, slik er det. Kanskje du kjenner deg igjen i den ene eller andre beskrivelsen? En ting er i hvert fall sikkert, og det er at vi ikke kan springe rundt i de samme klærne hele livet, og en gang iblant trenger vi å skaffe oss ett eller annet nytt klesplagg.

Visste du at bibelen også taler om klær og garderobefornyelse? Nei, det er ikke snakk om stoff og mote...., men noe som er enda viktigere, og som jeg må innrømme ikke alltid er like lett som å sprette fra den ene til den andre klesbutikken...

Det sies at "klær skaper folk". Hvilken fortryllende følelse er det vel å gå inn i en klesbutikk og få betjeningen til å kle en fra topp til tå med nye klær. Der står en smilende  foran det store speilet som et nytt menneske og  bare drømmer om å vise seg fram som "Mr Charming" og "Mrs Beautiful":-) ! 

I bibelen står det at vi blir nye skapninger når vi tar imot Jesus som vår Herre og Frelser. Det er en stor forandring som finner sted;

Nei, den som er i Kristus, er en ny skapning. Det gamle er borte, se, det nye er blitt til! (2 Kor.1 v 22)

Vi har fått Den Hellige Ånd som pant i våre hjerter;

Han har også satt sitt segl på oss og gitt oss Ånden som pant i våre hjerter. (2 Kor.1 v22)

Paulus taler om kjødet og Ånden som motsetninger, og oppfordrer oss til å vandre i Ånden;

 Jeg sier dere: Lev et liv i Ånden! Da følger dere ikke begjæret i menneskets kjøtt og blod. 17 For kjøttets begjær står imot Ånden, og Åndens begjær står imot kjøttet. Disse ligger i strid med hverandre, så dere ikke kan gjøre det dere vil.( Gal. 5 v 16-17)

Han sammenligner dette, i Kol.3 v 1-14 med å kle av seg de gamle klærne og å ta på seg de nye klærne.
I v1 står;

Er dere da reist opp med Kristus, så søk det som er der oppe, hvor Kristus sitter ved Guds høyre hånd. 

FORDI vi er oppreist med Kristus DERFOR skal vi søke det som er der oppe.

Han nevner noen av klærne vi skal kvitte oss med;

La da det jordiske i dere dø: hor, urenhet, lidenskap og ondt begjær, og grådighet, som ikke er annet enn avgudsdyrkelse.  6 Alt dette gjør at Guds vrede rammer de ulydige.  7 Blant dem var også dere den gang dere levde slik.  8 Men legg nå av alt dette: sinne, hissighet, ondskap, spott og rått snakk.  9 Og lyv ikke for hverandre! For dere har kledd av dere det gamle mennesket og dets gjerninger 10 og iført dere det nye, det som blir fornyet etter sin skapers bilde og lærer ham å kjenne. (v 5-10)

Siden vi er elsket av Gud og er blitt helliggjort, må vi kle oss med nye klær;

Dere er Guds utvalgte, helliget og elsket av ham. Kle dere derfor i inderlig medfølelse og vær gode, milde, ydmyke og tålmodige, 13 så dere bærer over med hverandre og tilgir hverandre hvis den ene har noe å bebreide den andre. Som Herren har tilgitt dere, skal dere tilgi hverandre. 14 Og over alt dette: Kle dere i kjærlighet, som er båndet som binder sammen og gjør fullkommen. (v.12-14) 

Vi kan legge merke til at disse gamle klærne også blir beskrevet som kjødets gjerninger som omtalt i Gal. 5 v 19-21;

Det er klart hva slags gjerninger som kommer fra kjøttet: hor, umoral, utskeielser, 20 avgudsdyrkelse, trolldom, fiendskap, strid, sjalusi, sinne, selvhevdelse, stridigheter, splittelser, 21 misunnelse, fyll, festing og mer av samme slag.

De nye klærne blir omtalt som Åndens frukt i v 22-23;

Men Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, 23 ydmykhet og selvbeherskelse

Paulus lærer praktisk talt i alle brevene hvordan vi, som nye skapninger, skal leve. Denne prosessen, som varer hele vårt jordiske liv, kalles helliggjørelse, som vi kan lese følgende om;

Men nå er dere frigjort fra synden og er blitt tjenere for Gud, og frukten er helliggjørelse, og det fører til evig liv. (Rom.6 v 22)

Mine kjære, når vi har disse løftene, så la oss rense oss for all urenhet på kropp og sjel og fullføre vår helliggjørelse i ærefrykt for Gud.(2 Kor. 7 v 1)

Noen ganger bør vi vise mer framgang i helliggjørelsen;

For øvrig, søsken, ber og oppfordrer vi dere i Herren Jesus: Dere har mottatt og lært av oss hvordan dere bør leve og være til glede for Gud, og slik lever dere allerede. Men dere må gjøre enda større fremskritt i dette!  2 Dere vet jo hvilke påbud vi ga dere fra Herren Jesus.  3 For dette er Guds vilje: at dere skal være hellige, så dere holder dere borte fra hor.(1 Tess.4 v 1-3)

Ut ifra følgende vers forstår vi hvor alvorlig vi må ta dette;

Streb etter fred med alle, og etter helliggjørelse, for uten den skal ingen se Herren.(Hebr.12 v 14)

Listen kan bli lang når en tenker på alt en burde forandre eller gjøre fremskritt i, og det kan kjennes ut som en nesten umulig oppgave. Det er faktisk også umulig å greie dette på egen hånd. Derfor er det så godt å vite at vi har fått Den Hellige Ånd som skal hjelpe oss;

På samme måte kommer også Ånden oss til hjelp i vår svakhet. (Rom.8 v 26) 

Helliggjørelsen er altså på en måte et samarbeid mellom oss og Den Hellige Ånd. Det kreves vilje og innsats fra oss, men vi får også god hjelp fra Den Hellige Ånd.

Selv om jeg personlig synes det er enklere å gå på byen å kjøpe nye klær enn å kle meg i himmelske klær, ser jeg hvor mye viktigere det er å leve etter Guds vilje og å bli forvandlet ved at mitt sinn fornyes, som det står om i Rom 12 v 2. 

Jeg har også lagt merke til at det ikke bare gjør meg gladere å trakte etter disse klærne som er frukt av Ånden, men også menneskene rundt meg vil legge merke til det og det vil gjøre dem også mye gladere enn om jeg skulle gått rundt i  dronningens peneste klær!:-)


 


Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

robert ommundsen

80 innlegg  4869 kommentarer

jeg lurer på dette

Publisert over 5 år siden
Hildegunn Tangeraas Doelitzsch. Gå til den siterte teksten.

Jeg har også lagt merke til at det ikke bare gjør meg gladere å trakte etter disse klærne som er frukt av Ånden, men også menneskene rundt meg vil legge merke til det og det vil gjøre dem også mye gladere enn om jeg skulle gått rundt i

er slips en frukt av ånden,og hvilke bibelske personer gikk med dem?jeg synes det er stygt.

Svar
Kommentar #2

Rune Staven

401 innlegg  12014 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Hei Hildgunn

 

 

Du får meg til å smile,jeg kjenner meg selfølgelig igjen som er en mann som er med sin frue på shopping, jeg er ikke så glad i shopping, men må pent være med å holde posene når den tid kommer, så må jeg være litt inntrisert i det fruen viser fram , men jeg synes av og til det er greit å være med på shopping.:) Ja vi er ikledd nye klær uten å først være en nyskapning så er vi ikke blitt frelst. omvendelsen inneberer å bli født på ny.Noe nytt og godt er blitt tilført vårt hjerte den Hellige Ånd. har kommet inn i vårt hjerte, det er den store forskjellen mellom en troende og en ikke troende:) mega forskjell. vi blir fornyet i sinn og tanker hver dag, og vi vokser i troen. Tenk deg dette Hildegunn at vi kan få lov til å legge fra oss de skitne klærne som man har gått i mange år. vi kan få vaske oss i blodets renende kraft  ikle oss nye klær slik a vi blir en duft som behager Herren, vi lærer oss å vandre i Ånden og når vi vandrer i Ånden så er det ingen fordømmelse i Kristus. for vi går i nye klær. som er rene og rettferdige begrunn av Kristus. men snubler vi med disse klærne og blir møkkete. så er disse klærne rene fordi når vi no beskjenner så trenger vi ikke å bytte klær igjen nei blodet renser skiten i fra klærne slik at vi får vår frihet i blodet. og det er fantastisk.  takker deg for et fint og et godt innlegg Hildgunn. et utfyldene innlegge, med en god vri. lett og forstå

 

 

Vær frimodig søster vær steg du tar er et steg i tro.

 

 

MVH

Rune

Svar
Kommentar #3

Hildegunn Tangeraas Doelitzsch

12 innlegg  788 kommentarer

Publisert over 5 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

er slips en frukt av ånden,og hvilke bibelske personer gikk med dem?jeg synes det er stygt.

Det kommer an på hvilket slips det er. Hvis slipset er selvhevdelse, er det ikke en frukt av ånden. Dette slipset bør man fortest mulig kvitte seg med. Er slipset derimot selvbeherskelse, er det en frukt av ånden. Dette slipset liker jeg veldig godt! Gjør du også?

Svar
Kommentar #4

robert ommundsen

80 innlegg  4869 kommentarer

tja

Publisert over 5 år siden
Hildegunn Tangeraas Doelitzsch. Gå til den siterte teksten.

Er slipset derimot selvbeherskelse, er det en frukt av ånden. Dette slipset liker jeg veldig godt! Gjør du også?

beherskelse?jeg liker selvinnsikt

Svar
Kommentar #5

Hildegunn Tangeraas Doelitzsch

12 innlegg  788 kommentarer

God morgen Rune

Publisert over 5 år siden

Så godt å lese det du skriver om blodets kraft som renser oss hvitere enn snø! Jeg smiler og gleder meg når jeg leser det, for det er så godt å tenke på:-)

Du er nokså vanlig, at du som mann ikke liker shopping så godt:-) Godt at Gud har skapt oss forskjellige! Mannen min liker å gå tur med meg. Så da kan vi begge to slappe av:-)

Ha en velsignet start på den nye dagen! Dette er dagen som Gud har gjort. la oss fryde oss og glede oss i den! 

Svar
Kommentar #6

Kjell G. Kristensen

65 innlegg  12639 kommentarer

Klær til hverdag og fest

Publisert over 5 år siden
Hildegunn Tangeraas Doelitzsch. Gå til den siterte teksten.

Visste du at bibelen også taler om klær og garderobefornyelse? Nei, det er ikke snakk om stoff og mote...., men noe som er enda viktigere, og som jeg må innrømme ikke alltid er like lett som å sprette fra den ene til den andre klesbutikken...

Du har en bra tråd her Hildegunn! Klær er viktig for å kle folk. Når det kommer til forståelse av skriftene er det lett å bruke tradisjonell tenkemåte og uten å sammenholde de forskjellige opplysningene i skriften om samme tema, men konkluderer - gjør jeg noen ting riktig er jeg uten synd og har kledd meg i nye klær,  og er derved frelst. Imidlertid snakker ikke Bibelen som du er inne på om bare det innvendige, men også om kjøttet. Hele Rom.8 forteller om livet i ånden, og at kjøttet (legemet) er en motkandidat, hvis en er i Kristus er nok legemet død på grunn av synden.(v10)

De som kjøtt og blod har makten over, kan ikke være til glede for Gud.

Men så forteller teksten om tiden som kommer da en skal leve i ånden (Men det er ikke kjøttet som har makten over dere, det er Ånden – så sant Guds Ånd bor i dere. Den som ikke har Kristi Ånd, hører ikke Kristus til) fordi kapittelet er en forklaring på hvordan det da vil være, og gjelder ikke før tiden etter døden, 1.Kor.15. utdyper dette nærmere, at det åndelige ikke er det første menneske, men det himmelske, og at dette skjer ved den siste basun, da skal den forgjengelige klesdrakten byttes ut med den uforgjengelige for forgjengelighet kan ikke arve uforgjengelighet, akkurat som åndelighet ikke kan bo i et legeme av kjøtt og blod, de motarbeider hverandre. - Gal.5.17:For kjøttets begjær står imot Ånden, og Åndens begjær står imot kjøttet. Disse ligger i strid med hverandre, så dere ikke kan gjøre det dere vil.

Utskiftningen av klesdrakt er uten diskusjon fastsatt ut i fra bibeltekstene til å gjelde den siste dag, og ved den siste basun (1.Kor.15.50-52), Rom.8.10:

Men om Kristus bor i dere, er nok kroppen død på grunn av synden, men ånden er levende på grunn av rettferdigheten. 11 Han reiste Jesus opp fra de døde, og dersom hans Ånd bor i dere, skal han som reiste Kristus opp fra de døde, også gi deres dødelige kropp liv ved sin Ånd, som bor i dere. - fra v5: De som lever slik kjøttet vil, er bare opptatt av det som hører mennesker til. Men de som lever slik Ånden vil, er opptatt av det som hører Ånden til. 6 For det kjøttet vil, er død, men det Ånden vil, er liv og fred. 7 Derfor er det som kjøttet vil, fiendskap mot Gud, for det bøyer seg ikke under Guds lov og kan heller ikke gjøre det.

V4: Slik ble lovens krav oppfylt i oss som ikke lever slik kjøttet vil, men slik Ånden vil.

Nå er vi inne på tiden igjen for utskiftningen av klesdrakten du skriver om, ved oppfyllelsen av loven og overgangen fra den gamle pakt (det sjelelige mennesket i Adam) til den nye pakt, som er overgangen fra døden til livet (det åndelige i Kristus) For Kristus kommer for å oppfylle loven, men for å oppfylle, og det har da sannelig ikke blitt oppfylt ennå: Matt.5.17: Tro ikke at jeg er kommet for å oppheve loven eller profetene! Jeg er ikke kommet for å oppheve, men for å oppfylle. 18 Sannelig, jeg sier dere: Før himmel og jord forgår, skal ikke den minste bokstav eller en eneste prikk i loven forgå – før alt er skjedd.

Sitatet ditt fra 2.Kor.1.22 (den nye skapning i Kristus) hører til dette utsagnet, det er først nå det er snakk om å bli en ny skapning, dessuten gjelder disse først og fremst ”de utvalgte” som er de 144 000 som er løskjøpt fra jorden og er blitt en førstegrøde av de oppstandne (1.Kor.15.20-23, Åp.14.3-5) De andre får sitt nye plagg først etter de tusen år er gått (Åp.20.5) og er den store hvite flokk som ingen kunne telle (Åp.7.9)

Gal.3.13,14,16 og 29 begrunner Kristus og ånden vi skulle få slik:

Men Kristus kjøpte oss fri fra lovens forbannelse da han kom under forbannelse for vår skyld. For det står skrevet: Forbannet er hver den som henger på et tre. Slik skulle Abrahams velsignelse komme til folkeslagene i Kristus Jesus, så vi ved troen skulle få Ånden som det var gitt løfte om. Gud ga løftene til Abraham og hans ætt. Det står ikke «til dine ætter», som om det gjaldt mange, men det blir talt om én, « til din ætt», og det er Kristus.

Og hører dere Kristus til, er dere Abrahams ætt og arvinger etter løftet.

-

Altså fremlegger bibeltekstene først og fremst løftet om Kristus i Abrahams ætt, som først og fremst er Guds utvalgte, som er førstegrøden av de oppstandne, og vel og merke på oppstandelsens dag som er den siste, Joh.6.40: For dette er min Fars vilje, at hver den som ser Sønnen og tror på ham, skal ha evig liv, og jeg skal reise ham opp på den siste dag

En må altså i tillegg til å tro på ham, også SE HAM.

Men i Dom.14.12 gir Samson ut en gåte etter først å ha møtt på en ung brølende løve, hvoretter Herrens ånd kom over ham, og rev løven i hjel, og fant en bisverm og honning inne i løvekroppen, han spiste av denne honningen og han gav også sine foreldre - han la frem gåten slik: «La meg gi dere en gåte. Løser dere den og kommer til meg med svaret før de sju festdagene er omme, skal jeg gi dere tretti linskjorter og tretti festdrakter. 13 Men kan dere ikke løse den, skal dere gi meg tretti linskjorter og tretti festdrakter.» De svarte: «Si fram gåten din, så vi får høre den.» 14 Han sa til dem:
«Fra en som eter, kom noe å ete,
fra den sterke kom det søtt.»

Så gikk det tre dager, men de hadde ikke svar på gåten. 15 Den fjerde dagen sa de til Samsons brud: «Lokk mannen din til å gi oss svaret på gåten! Ellers brenner vi opp både deg og familien din. Dere har vel ikke bedt oss hit for å plyndre oss?»

Da gikk bruden til Samson og gråt og bar seg: «Du elsker meg ikke», sa hun, «du hater meg visst. Du har gitt landsmennene mine en gåte, men du har ikke fortalt svaret til meg.» Han sa til henne: «Jeg har jo ikke engang sagt det til far og mor, og så skulle jeg si det til deg?» 17 Men hun gråt og bar seg alle de sju dagene festen varte. Den sjuende dagen fortalte han henne svaret, siden hun plaget ham slik. Så løste hun gåten for landsmennene sine. 18 Den sjuende dagen før solen gikk ned, kom mennene i byen og sa til ham:
«Hva er søtere enn honning,
hva er sterkere enn løven?»
Samson sa til dem:
«Hadde dere ikke pløyd med kvigen min,
hadde dere ikke løst gåten min.» 19 Herrens ånd kom over ham, og han gikk ned til Asjkalon og slo i hjel tretti mann. Så tok han klærne deres og lot dem som hadde løst gåten, få dem til festdrakter. I fullt sinne dro han hjem igjen til sin far. 20 Men Samsons kone ble gitt til den fremste av brudesvennene.

 

Svar
Kommentar #7

Tore Czilling

53 innlegg  495 kommentarer

Selvinnsikt?

Publisert over 5 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

beherskelse?jeg liker selvinnsikt

Selvinnsikt er bra! Men jeg har møtt veldig få som har mye av det!

Å være kristne handler om å ha flere baller i luften. Ene er å ha selvinnsikt, være selvkristisk og alltid ha ett halvt øre for hva andre sier (uten å måtte sluke alt). Det andre er å ikke være blind for hva som rører seg rundt en, være våken i troen og ikke sluke alle vel ansett meninger fra vel aksepterte kristne hold, om det ikke finnes hold i Ordet.

Disse bibelversene som Hildegunn ramser opp er interessante, fordi det er mye av grunnvollene i troen som man hele tiden må legge vinn på å få mer av: Åndens frukter, og det andre som man hele tiden må legge vinn på å luke ut: Kjødets frukter. Det er en konstant kamp til man er hjemme hos Jesus. Men det er bedre å ta kampen, enn å la kjødet stjele den lønnen Herren har tiltenkt at vi skal ha i evigheten

Svar
Kommentar #8

Elisabeth Hoen

48 innlegg  2947 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Fint innlegg.

Men det virker på meg som om det også kan fungere godt for reklame for heldekkende plagg så som hijab i kombinasjon med kåpe som skjuler hele kroppen. For mennesket er nå sånn at begjær og lidenskap finner sin drivkraft i takt med hvor mange lettkledde sexy kropper en en eksponert for. Det er vel viktig at alle føler litt skam for `kjøttet` og dekker seg til i offentligheten. Ja til mer troende muslimer i Norge som tror på å dekke til den skamfulle kroppen! Bra påvirkning ;)) Jeg må bare be om at muslimske kjekke menn også dekker seg mer til... (!)

Svar
Kommentar #9

Rune Holt

8 innlegg  10570 kommentarer

??

Publisert over 5 år siden
Elisabeth Hoen. Gå til den siterte teksten.

Det er vel viktig at alle føler litt skam for `kjøttet` og dekker seg til i offentligheten. Ja til mer troende muslimer i Norge som tror på å dekke til den skamfulle kroppen! Bra påvirkning ;))

Seriøst..?

Svar
Kommentar #10

Bjørn Blokhus

0 innlegg  647 kommentarer

Gjenta av Jakob Sande

Publisert over 5 år siden

Og gjenta ho kjøpte seg

spennor og stas,

og ringor og perlor

av farga glas

- Men ikkje vart gjenta gift - 

 

So greidde ho håret

med kost og med kamb,

til dess det vart  krulla

som ull på eit lamb

- Men ikkje  vart gjenta gift -

 

So tok ho ein  svipetur

til næraste by,

og sytte seg skjørt

utav kjøpety

- Men ikkje vart gjenta gift -

 

Då vart ho så arg

at ho freste som krut

og flakte so av seg

kvar einaste klut

- men då vart gjenta gift…

Svar
Kommentar #11

Ragnhild Kimo

8 innlegg  1945 kommentarer

God dag :-)

Publisert over 5 år siden
Hildegunn Tangeraas Doelitzsch. Gå til den siterte teksten.

I bibelen står det at vi blir nye skapninger når vi tar imot Jesus som vår Herre og Frelser. Det er en stor forandring som finner sted;

Nei, den som er i Kristus, er en ny skapning. Det gamle er borte, se, det nye er blitt til! (2 Kor.1 v 22)

Da jeg leste innlegget ditt måtte jeg nynne på en sang min far ofte sang da jeg var barn. Pappa laget gitarer, og spilte og sang mye i heimen. Han ble en kristen da han var ca 25 år, og hadde mange spesielle opplevelser av Jesu nærvær og inngripen i sitt liv.

Vi barna ble svært glad i sang og musikk, og jeg får ofte en sang "på hjernen" og synger på den samme halve dagen. Min mann spør av og til: Hvilket vers er du kommet til nå? :-)

Her er et vers av pappas sang:

Hvilken lykke å få regnes med, blandt de utvalgtes tall...

som skal arve himlens herlighet gjennom evigheten lang!

Skjønt uverdig, dog rettferdig, står en Jesu Kristi brud!

Hun har byttet bort sin egen drakt i den skjønne bryllupsskrud!

 

Og så et vers av en sang vi synger i koret jeg er med i.

 

I Kristi drakt jeg står for Gud,

med Hans rettferdighet til skrud!

Min egen drakt med Hans er bytt!

Se, jeg er ren! Ja, alt er nytt!

 

Ønsker deg en god dag! (I ren drakt, halleluja!)

 

Svar
Kommentar #12

Bjørn Blokhus

0 innlegg  647 kommentarer

Til #11. Shopping med perspektiver ?

Publisert over 5 år siden

Sitat:

I Kristi drakt jeg står for Gud,

med Hans rettferdighet til skrud!

Min egen drakt med Hans er bytt!

Se, jeg er ren! Ja, alt er nytt!

-  -  -

Det synes som om unge kvinner har et nærmest bibelsk perspektiv på shoppingopplevelsene, og at shoppingsentrene er det nærmeste de kan tenke seg et Himmelrike på jord. For kanskje har Hennes & Mauritz en avdeling for spesielle brudekjoler.

Mannfolk som deltar på disse himmelferdene ser noe annerledes på det. Som pakkesler og finansielle supportere fremstår dette Himmelriket heller som et påfunn av Mammon for å lede kvinnene på ville veier.

Mye kan sies om kjøpesentre og kjøpesentertrening. Uansett er det er en viktig almenndanelse for kvinner å kunne mestre tilbudene. Men husk å kjøpe nye klesskap samtidig !

Justin Bieber er heldigvis ikke for alle unge kvinner, og på kjøpesentrene vet vi at de er i sikkerhet.

Og Forfengelighetes marked er en stopp på pilegrimsferden

http://en.wikipedia.org/wiki/Vanity_Fair_(novel)

Svar
Kommentar #13

Ragnhild Kimo

8 innlegg  1945 kommentarer

:-)

Publisert over 5 år siden
Bjørn Blokhus. Gå til den siterte teksten.

Som pakkesler og finansielle supportere fremstår dette Himmelriket heller som et påfunn av Mammon for å lede kvinnene på ville veier.

Den drakten jeg synger om er gratis, så den må vel passe enhver manns lommebok?

Mammon liker den ikke, har jeg hørt.....

:-)

Svar
Kommentar #14

Lise Helgesen

12 innlegg  779 kommentarer

Hei

Publisert over 5 år siden
Hildegunn Tangeraas Doelitzsch. Gå til den siterte teksten.

De nye klærne blir omtalt som Åndens frukt i v 22-23;

Men Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, 23

Disse ordene er verdifulle, og jeg ser et hjerte som ønsker formidle Guds godhet.

Sålenge det er -pust- i oss kan vi komme løpende, gråtende, krabbende. Et blikk på Korset forteller så uendelig mye om Guds storhet og kjærlighet, og vi vil kunne se at den standard Han har tilrettelagt - er av det gode. Åndens frukt kaster et lys over våre motiver.

Mange vil nok kjenne seg igjen -i din innledning-

 

Forfengeligheten har Han nedtegnet i hennes sjel,

takk Gud for ulikhetene,

et henblikk på noe mye, mye større.

Svar
Kommentar #15

Hildegunn Tangeraas Doelitzsch

12 innlegg  788 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Tore Czilling. Gå til den siterte teksten.

Disse bibelversene som Hildegunn ramser opp er interessante, fordi det er mye av grunnvollene i troen som man hele tiden må legge vinn på å få mer av: Åndens frukter, og det andre som man hele tiden må legge vinn på å luke ut: Kjødets frukter. Det er en konstant kamp til man er hjemme hos Jesus. Men det er bedre å ta kampen, enn å la kjødet stjele den lønnen Herren har tiltenkt at vi skal ha i evigheten

Ja, så sant, Tore! Det er en kamp. Men det er en god kamp!Paulus skriver jo om å stride den gode strid. Vi vet jo at dette tjener til det gode, og vi har et herlig mål i vente, ikke sant!

Svar
Kommentar #16

Hildegunn Tangeraas Doelitzsch

12 innlegg  788 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Elisabeth Hoen. Gå til den siterte teksten.

Men det virker på meg som om det også kan fungere godt for reklame for heldekkende plagg så som hijab i kombinasjon med kåpe som skjuler hele kroppen.

Jeg synes nå det er litt skummelt når man ikke ser ansiktene til folk.... Jeg tror ikke man skal skjule alle de pene ansiktene Gud har skapt. Jeg liker å se smilene:-) Ei heller tror jeg kvinner må kun gå i langt skjørt og flette. Men dette får bli opp til den enkelte. Sømmelighetgår vel heller på å dekke til andre deler av kroppen og hvordan en i det hele tatt oppfører seg. Jeg vil ikke dømme hva som er bra og hva som ikke er det. Det kan fort bli lovisk og hykleri. Her er det rom for hver enkelt å bruke fornuften og å dømme selv. 

Innlegget mitt går ikke bare ut på sømmelighet. Det går på hele vår karakter og hva som bor i våre hjerter.Som kristen, må jeg hele tiden vurdere hvor grensene går. Ved å bruke tid i Guds Ord og å søke Herren, vil jeg bli preget til å ta de rette valgene. 

Svar
Kommentar #17

Hildegunn Tangeraas Doelitzsch

12 innlegg  788 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Ragnhild Kimo. Gå til den siterte teksten.

Da jeg leste innlegget ditt måtte jeg nynne på en sang min far ofte sang da jeg var barn. Pappa laget gitarer, og spilte og sang mye i heimen.

Jeg ble sååå glad da jeg leste kommentaren din, Ragnhild! Du skulle nok også kommet på kaffebesøk, slik jeg også sa til Lise:-) Vi hadde nok hatt masse å snakke om. Men godt at vi kan bruke tastaturet også til å prate:-)))

Vi har mye til felles ser det ut for. Så fint å høre at pappaen din lagde gitarer og sang og spilte mye i heimen. Jeg har sikkert fortalt deg at det også var slik i barndomshjemet mitt. Pappa spiller fortsatt masse piano. Og når jeg er i Norge på besøk, blir det mange fine sangstunder med pappa.

Så herlige og passende de sangene du skrev her var! Disse må jeg kopiere og lime inn et eller annet sted. Hva heter de forresten? Kunne gjerne tenkt meg å lære disse sangene. Slike sanger er som en skatt for meg.

Som du allerede vet, så er jeg også slik at jeg synger hele tiden:-) I august skal jeg også være med i et kor igjen. Vi skal ha julekonserter, og jeg gleder meg veldig!Ønsker deg også masse glede i det koret du synger i, Ragnhild! 

Svar
Kommentar #18

Hildegunn Tangeraas Doelitzsch

12 innlegg  788 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Bjørn Blokhus. Gå til den siterte teksten.

Det synes som om unge kvinner har et nærmest bibelsk perspektiv på shoppingopplevelsene, og at shoppingsentrene er det nærmeste de kan tenke seg et Himmelrike på jord. For kanskje har Hennes & Mauritz en avdeling for spesielle brudekjoler.

Ja, jeg må passe meg for at klær og ting ikke blir det viktigste. Vi har vel alle noe vi må passe oss for. Kvinner, men ikke alle, kan ha en tendens i den rettning. Jeg må alltid prøve hjertet mitt i forhold til både dette og mye annet.

Menn har også sine svakheter. Vi har alle forskjellige områder som vi må jobbe med. Vi må passe oss så ikke noe blir viktigere for oss enn Gud.

Ellers hadde du et morsomt dikt og skrev mye bra å tenke over! 

Svar
Kommentar #19

Hildegunn Tangeraas Doelitzsch

12 innlegg  788 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Ragnhild Kimo. Gå til den siterte teksten.

Den drakten jeg synger om er gratis, så den må vel passe enhver manns lommebok?

Mammon liker den ikke, har jeg hørt.....

Yes, den er gratis!:-)Praise the Lord!

 

Svar
Kommentar #20

Randi TunIi

10 innlegg  3767 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Det var et fint innlegg Hildegunn!

Jeg elsker gode frukter. Jeg vil ha mer av gode frukter i mitt liv. Bli mer lik Jesus. Tenk så fint det hadde vært om alle var lik Jesus. Alle hadde kappes om å være gode med hverandre. Jeg tiltrekkes mot mennesker som har gode frukter. Jeg beundrer dem og de inspirerer meg. Aller mest så beundrer jeg Jesus som jeg føler jeg kjenner personlig på innsiden. Jeg blir så enormt glad når han viser sin kjærlighet for andre mennesker. Jeg vil gjerne leve i Jesus, slik at hans kjærlighet kan nås gjennom meg, så at andre kan se hvor god Gud vi har.

Jeg elsker også å lese om fruktene. Jeg ble inspirert av innlegget dit. Det står også mye godt her om fruktene, jeg gjengir noe jeg elsker å lese (hentet fra katekismen ) http://www.katolsk.no/tro/kkk/k3_01

1693. Kristus Jesus gjorde alltid det som var Faderen til behag.2 Han levde hver tid og stund i fullkomment samfunn med Faderen. På samme måte formanes Hans disipler til å leve under Faderens blikk, Han for hvem "ingenting er skjult,3 slik at de kan bli "fullkomne som deres himmelske Far er fullkommen" (Matt 5, 47).

1694. (1267) De kristne, innlemmet som de er i Kristus gjennom dåpen,4 er "døde for synden og levende for Gud, i Kristus Jesus" (Rom 6, 11) og har dermed del i den oppstandnes liv.5 I Kristi etterfølgelse og i forening med Ham6 kan de kristne bestrebe seg på "å ligne Gud, som hans kjære barn, og følge kjærlighetens vei" (Ef 5, 1), ved å la "Kristi sinnelag" (Fil 2, 5) prege tanker, ord og gjerning, og ved å leve etter Hans eksempel.7

1695. De kristne, "rettferdiggjort ved vår Herres Jesu Kristi navn, ved Ånden fra vår Gud" (1 Kor 6, 11), "helliget i Kristus Jesus, kalt og viet til Gud" (1 Kor 1, 2), er blitt "tempel for Den Hellige Ånd".8 Guds "Sønns Ånd" lærer dem å be til Faderen,9 og siden de har fått sitt liv i kraft av Ånden, er det Ånden som leder dem i deres ferd,10 slik at de kan bære "Åndens frukter" (Gal 5, 22) ved en virksom kjærlighet. Den Hellige Ånd leger syndens sår og "nyskaper" oss ved å "forvandle (vårt) sinn" (jfr. Ef 4, 23). Han opplyser oss og styrker oss slik at vi kan leve som "lysets barn" (Ef 5, 8) ved å vise "godhet, rettferd og sannhet" i alle ting (Ef 5, 9).

--------------

Skulle ønske alle kristne higet etter Åndens frukt. Da kunne vi ha vært lys i verden. :)

Alt godt!

Svar
Kommentar #21

Hildegunn Tangeraas Doelitzsch

12 innlegg  788 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Lise Helgesen. Gå til den siterte teksten.

Sålenge det er -pust- i oss kan vi komme løpende, gråtende, krabbende. Et blikk på Korset forteller så uendelig mye om Guds storhet og kjærlighet, og vi vil kunne se at den standard Han har

Ja, vi kan komme løpende, gråtende, krabbende til korset om igjen og om igjen!! Så fint å lese!
Dette, sammen med masse du skriver, skal jeg ta godt vare på i min skattekiste!:-) 

Svar
Kommentar #22

Elisabeth Hoen

48 innlegg  2947 kommentarer

Publisert over 5 år siden

`Gal. 5 v 19-21;

Det er klart hva slags gjerninger som kommer fra kjøttet: hor, umoral, utskeielser, 20 avgudsdyrkelse, trolldom, fiendskap, strid, sjalusi, sinne, selvhevdelse, stridigheter, splittelser, 21 misunnelse, fyll, festing og mer av samme slag.`

Takk for svar. Ja, helt enig at oppførsel spiller en rolle og. Men når jeg leser sitatet så tenker jeg at det burde stått `ugjerninger` - for det må vel bli lagt vekt på gode gjerninger man også kan bruke kroppen til?

Når det gjelder `hijab` så har du misforstått. Hijab dekker ikke ansiktet - kun håret da. For håret kan jo også forstås (av en del muslimer) som del av kjøttet som man gjør klokt i å skjule for menn (fordi det er vakkert og `fristende`). Du tenker vel mest på å skjule bryster og underliv, ja? 

 

Svar
Kommentar #23

Randi TunIi

10 innlegg  3767 kommentarer

Publisert over 5 år siden

La oss lytte til vår store lærer, Origenes fra Alexandria, som sier:

Etter at vi har latt dø våre dødelige lemmer, la oss så bære Åndens frukter, slik at Herren kan vandre rundt i oss som i en åndelig have, idet han alene hersker i oss sammen med sin Kristus som troner i oss til høyre for den åndelige makt vi ber om å få. Der vil han trone inntil alle hans fiender i oss blir en skammel for hans føtter, og alle makter, myndigheter og velder blir jaget langt bort fra oss. Dette kan skje i hver enkelt av oss, og da blir den siste fiende, døden, gjort til intet, slik at Kristus kan si i oss: "Død, hvor er din brodd? Dødsrike, hvor er din seier?" Derfor skal vi allerede nå la vårt forgjengelige vesen ikle seg hellighet og uforgjengelighet i kyskhet og all renhet. Siden døden er tilintetgjort, ikler vårt dødelige vesen seg Faderens udødelighet. Således har vi allerede nå del i gjenfødelsen og oppstandelsens gode gave (De oratione 25,3).

Svar
Kommentar #24

Rune Tveit

40 innlegg  4039 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Bjørn Blokhus. Gå til den siterte teksten.

Det synes som om unge kvinner har et nærmest bibelsk perspektiv på shoppingopplevelsene, og at shoppingsentrene er det nærmeste de kan tenke seg et Himmelrike på jord. For kanskje har Hennes & Mauritz en avdeling for spesielle brudekjoler.

og kjøpesenterne, de er vår tids katedraler? 

Svar
Kommentar #25

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Kastraten Origenes

Publisert over 5 år siden
Randi TunIi. Gå til den siterte teksten.

La oss lytte til vår store lærer, Origenes fra Alexandria, som sier:

Etter at vi har latt dø våre dødelige lemmer, la oss så bære Åndens frukter, slik at Herren kan vandre rundt i oss som i en åndelig have, idet han alene hersker i oss sammen med sin Kristus som troner i oss til høyre for den åndelige makt vi ber om å få. Der vil han trone inntil alle hans fiender i oss blir en skammel for hans føtter, og alle makter, myndigheter og velder blir jaget langt bort fra oss. Dette kan skje i hver enkelt av oss, og da blir den siste fiende, døden, gjort til intet, slik at Kristus kan si i oss: "Død, hvor er din brodd? Dødsrike, hvor er din seier?" Derfor skal vi allerede nå la vårt forgjengelige vesen ikle seg hellighet og uforgjengelighet i kyskhet og all renhet. Siden døden er tilintetgjort, ikler vårt dødelige vesen seg Faderens udødelighet. Således har vi allerede nå del i gjenfødelsen og oppstandelsens gode gave (De oratione 25,3).

Jeg har egnentlig ikke noe med denne debatten, men jeg kan bare ikke motstå fristelsen. Origenes var han en stor lærer, et eksempel til etterfølgelse eller var han en religiøs hysteriker ? Var det ikke han som "skar av seg understellet" for å si det slik ? Muligens så var han kanskje innspirert av Kybeleprestenes tradisjon ? Har faktisk spekulert på akkurat det der. Men jeg vet faktisk ikke om jeg ville bruke "vår stor lærer" som definisjon på ham. Men hvis han skal være "den stor lærer" da må jo samtige mannlige tilhengere gå å gjøre det samme. Ikke ?

Svar
Kommentar #26

Randi TunIi

10 innlegg  3767 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Kjell Aarsund. Gå til den siterte teksten.

Jeg har egnentlig ikke noe med denne debatten, men jeg kan bare ikke motstå fristelsen. Origenes var han en stor lærer, et eksempel til etterfølgelse eller var han en religiøs hysteriker ? Var det ikke han som "skar av seg understellet" for å si det slik ? Muligens så var han kanskje innspirert av Kybeleprestenes tradisjon ? Har faktisk spekulert på akkurat det der. Men jeg vet faktisk ikke om jeg ville bruke "vår stor lærer" som definisjon på ham. Men hvis han skal være "den stor lærer" da må jo samtige mannlige tilhengere gå å gjøre det samme. Ikke ?

Jeg siterer bare fra katolsk.no

Dette tolket han så bokstavelig at han kastrerte seg selv2. Men mye tyder på at dette er en ondsinnet sladrehistorie fra Origenes' mange fiender som Eusebius gjenga uten bevis.

Man kan lese om han her: http://www.katolsk.no/biografier/historisk/origenes

Svar
Kommentar #27

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Kun en humoristisk bemerkning

Publisert over 5 år siden
Randi TunIi. Gå til den siterte teksten.

Jeg siterer bare fra katolsk.no

Dette tolket han så bokstavelig at han kastrerte seg selv2. Men mye tyder på at dette er en ondsinnet sladrehistorie fra Origenes' mange fiender som Eusebius gjenga uten bevis.

Onsinnet eller ikke, det kan vi knapt vite i dag. Min bemerkning var mer av det humoristiske slaget, siden du brukte ordet lærer,egentlig ikke ment som et saksinnlegg

Svar
Kommentar #28

Randi TunIi

10 innlegg  3767 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Kjell Aarsund. Gå til den siterte teksten.

Min bemerkning var mer av det humoristiske slaget, siden du brukte ordet lærer,egentlig ikke ment som et saksinnlegg

Ok. Det er ihvertfall mye å lese om han, og han har skrevet mye, og studert bibelen nøye. Det fins ingen bevis for at han kastrerte seg, så du kan slippe det. :P

Det står også: Han var en ubetinget forutsetning for at den ortodokse logos-kristologien kom til å vinne i Østkirken, noe som fikk betydning for hele kristenhetens seier over gnostisismen. http://www.katolsk.no/biografier/historisk/origenes

Alt godt!

Svar
Kommentar #29

Tore Czilling

53 innlegg  495 kommentarer

Den gode strid

Publisert over 5 år siden
Hildegunn Tangeraas Doelitzsch. Gå til den siterte teksten.

Ja, så sant, Tore! Det er en kamp. Men det er en god kamp!Paulus skriver jo om å stride den gode strid. Vi vet jo at dette tjener til det gode, og vi har et herlig mål i vente, ikke sant!

Amen! Lønnen er verdt alt av kamp, smerte og den tålmodighet man til tider må utholde. 

Hebr 11 sier "I denne troen døde alle disse uten å ha fått det som var lovet. De bare så det langt borte og hilste det, og de bekjente at de var fremmede og hjemløse på jorden.  Når de taler slik, viser de klart at de lengter etter et fedreland. Hvis de hadde tenkt på det landet de dro ut fra, hadde de hatt tid til å vende tilbake.  Men nå er det et bedre land de lengter etter: det himmelske. Derfor skammer ikke Gud seg over dem, men vil kalles deres Gud, for han har gjort i stand en by til dem. "

Dette er "...full tillit til det en håper på, overbevisning om det en ikke ser" Hebr 11:1. Og ettersom Ånden er gitt oss til pant, så finnes det en glede over å finne seg i vanære for Hans navn. For vi lengter etter noe annet enn rikdommene, herligheten og gledene som finnes her nede.

Og til slutt "I tro nektet Moses, da han ble stor, å kalles sønn av faraos datter.  Han ville heller lide vondt sammen med Guds folk enn å nyte synden en kort tid.  Han holdt Kristi vanære for en større rikdom enn skattene i Egypt, for han så fram til lønnen" Hebr 11

Vi ser frem til lønnen i evigheten, og det er vår glede og vårt mål i vår daglige vandring. Synes "En Pilgrims vandring" med Bunyon forteller mye om hva det er å være en kristen!

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Lukas F. Olsnes-Lea kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
4 minutter siden / 415 visninger
Robin Tande kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
44 minutter siden / 415 visninger
Torunn Arntsen Sajjad kommenterte på
Politikk og søskenbarnekteskap
rundt 1 time siden / 80 visninger
Erlend Torp kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 3577 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Mirakler som skjer i dag. De skal forkynnes
rundt 2 timer siden / 83 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3577 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3577 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Glimt fra den sosialetiske vekkelsen
rundt 2 timer siden / 141 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Glad i seg selv som lesbisk, på kristen folkehøgskole
rundt 2 timer siden / 392 visninger
Les flere