Verdidebatt

Er jødehat verre enn annet hat?

Media gjør rett i å fordømme at antisemittismen ser ut til å være et voksende fenomen i Norge, men begår samtidig en grov urett ved å ikke fokusere på andre minoriteter som utsettes for enda større fordommer.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den nye rapporten Antisemittisme i Norge? kom ut 29. mai, og har vakt til dels store reaksjoner. Redaktører, journalister og talsmenn og -kvinner har uttalt seg i sterke ordelag om rapportens funn, og etterlyser holdningsendrende handling. Engasjementet er stort, flott, og viktig! Men, samtidig skaper det en litt vond smak i munnen.

I følge Aftenpostens dekning av rapporten, kommer det nemlig frem at nordmennenes antipatier er enda større mot andre minoriteter enn jødene; særlig somaliere, muslimer og rom-folk trekkes her frem. Dette synliggjør at vi har et stort problem med fremmedfrykt i Norge. Deler av majoritetsbefolkningen har en sterk misstillit til minoritetsgruppene, og disse holdningene må vi bekjempe.

Nettopp derfor er det så trist at Vårt Land (og tildels også andre medier som dekker undersøkelsen) velger å fokusere så ensidig på skepsisen mot jødene. Betyr det at VL mener at skepsis mot rom-folk, mot somaliere og mot muslimer er berettiget? Eller er disse gruppene rett og slett bare mindre viktige mennesker enn jødene, på tross av at de er både større i antall og også utsatt for en enda større grad av skepsis?

Fremmedfrykt og mistenkeliggjøring av minoriteter er en svulst i samfunnet vårt, en svulst som må bekjempes på alle plan. Her kan media spille en viktig rolle. Men, da må de angripe hele problemet, og ikke konsentrere seg om en ørliten del av den. Ensidige oppslag som VL trykket 30.05.2012 vil kun bidra til å gjøre situasjonen verre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt