Verdidebatt

Kan vi tvinge noe til å bli gode fedre?

I 2009 fikk vi en lovendring, slik at det ble innført 12 ukers ”fedrekvote” med den intensjon å få fedre til å ta større del i omsorgen for barnet i de første leveårene. Dersom far ikke benytter disse ukene, faller de bort. Ordningen fungerer godt fo

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I en del familier har en av foreldrene manglende ferdigheter til å gi barnet tilstrekkelig omsorg. Tatt i betraktning at det er over 10 000 omsorgsovertakelser i året er det ikke rent få tilfeller der staten mener at ingen av foreldrene kan gi barnet tilstrekkelig omsorg. Om dette alltid er en riktig avgjørelse skal jeg slettes ikke påstå, men tallet gir et bilde av situasjonen. Er det riktig at familien gis innskrenket permisjonsperiode om far innser sin egen begrensning?

Noen vil også spekulere i at den som tjener minst skal være hjemme med barnet, den dimensjonen vil jeg ikke diskutere i dette innlegget. Et annet interessant økonomisk aspekt er om det er fornuftig at de familiene som har dårligst råd må sende barnet i barnehage 12 uker tidligere enn i de familiene som har god råd?

Graden av fleksibilitet i ordningen er høy, så den er lett å tilpasse ulike arbeidssituasjoner – men hva med de fedrene som av ulike grunner ikke ønsker å være hjemme med barnet sitt? Regelen er slik at om

. Dersom foreldrene bor sammen mister de disse 12 ukene om far ikke blir hjemme med barnet.

De aller fleste fedre kan gi nødvendig omsorg til et barn, men uansett hvor gjerne vi skulle ønsket det gjelder ikke det alle. Noen får det ikke til, andre vil ikke – fordi de rett og slett ikke bryr seg om barnet. Skal de barna måtte sendes 12 uker tidligere i barnehagen, selv om mor gjerne vil være hjemme, eller skal de være hjemme med en far som ikke har den omsorgsevnen som kreves for et så lite barn?

Til slutt vil

understreke at det er meget gledelig at flere menn ønsker å være hjemme med barna sine, dette tror jeg både barna, fedrene og samfunnet profitterer på. Uansett er det grunnleggende feil og et risikoprosjekt å ”tvinge” fedre til å være hjemme med barna. Den enkelte familie burde på fritt grunnlag ta disse valgene i forhold til hva som er best for sin familiesituasjon. Nå er ballen hos deg Inga Marte Thorkildsen - du har muligheten til å gjøre denne ordningen bedre for barna.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt