Helge Simonnes

925

Obama-effekten

Publisert: 11. des 2009

Obamas retorikk er ikke tom. Nå mener nesten alle at krig er bra. Heller ikke SV tør å si noe annet.

Fredsprisvinneren overrasket med å bruke halve Nobelforedraget til et forsvar for krig som virkemiddel. Det var glitrende gjennomført, og selv hans republikanske motstandere i USA er fornøyd. Det er trolig første gang de har snakket pent om en Obama-tale.

Men også politikere på venstresida i Norge taler vel om det de fikk høre i Oslo Rådhus. Det gjelder til og med SV-politikere som har vært hardnakkede motstandere av de krigene Obama nå faktisk fører - og som han forsvarte. Noen av dem velger å fokusere på den delen av talen de likte, der Obama distanserte seg fra Bush.

Men det er liten tvil om at det etter dette blir vanskeligere å være motstander av USAs politikk her i landet. Obama har tatt oss med storm, ikke bare med sine talegaver, men også med sin sterke og vinnende personlighet. Fredsprisen har brakt Norge og USA nærmere enn vi har vært på lenge.

New York Times skriver at de tror Nobelkomitéen ikke var så fornøyd med det de fikk høre. Der tar nok den amerikanske avisen feil. Thorbjørn Jagland og de øvrige medlemmene er nok strålende fornøyd med det som skjedde i Oslo.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Kristian Kahrs

109 innlegg  2165 kommentarer

Koste meg med SVs reaksjoner

Publisert over 9 år siden

Takk for en fin kommentar, Helge. Bra-knapp er aktivert :-)

Jeg fulgte prisutdelingen på CNN og NRK nett-TV her fra Beograd, og jeg koste meg med kommentarene fra SVerne og andre radikale som faktisk syntes Obama hadde gjort en fin tale. Siv Jensen hadde også en treffende kommentar om at SVere burde ta denne talen til seg.

Nå er det snart bare Erling Borgen som fremstår som sint gammel mann som ikke ser ut til å ha noen annen livsoppgave enn å hate USA og alt det de står for. Han er nå mye mer en aktivist enn en journalist. Dagbladet har hatt mange gode artikler om Borgen og hans feilaktige påstander og agenda, og verdidebatts lesere kan se artikler med mine kommentarer her, her, eller her.

For de som ønsker en balansert fremstilling av hva krigen i Afghanistan dreier seg om, som er ærlig med alle problemene men samtidig viser hva som bør gjøres, anbefaler jeg å se dokumentaren Obamas War på PBS, det amerikanske tilsvarende NRK.

Mest leste siste måned

Bryllup med bismak
av
Trond Langen
28 dager siden / 2296 visninger
Den verkeleg raude fare
av
Emil André Erstad
20 dager siden / 1892 visninger
Kjønnsideologi på avveie
av
Marit Johanne Bruset
13 dager siden / 1886 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
rundt 1 måned siden / 1800 visninger
Spooky sjamanisme?
av
Vårt Land
25 dager siden / 1760 visninger
Kunnskapsløst om «koranskoler»
av
Usman Rana
13 dager siden / 1525 visninger
Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
rundt 1 måned siden / 1295 visninger
En fallende stjerne?
av
Vårt Land
13 dager siden / 1224 visninger
Kallmyrs tabbe
av
Vårt Land
16 dager siden / 1158 visninger
Forledet av Frp
av
Vårt Land
20 dager siden / 1095 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere