Helge Skår

44    330

Intolerant biskop, abortmotstander og bygdetullingg

Publisert: 27. mai 2012 / 982 visninger.

hørte her om dagen intervjuer med Ludvig Nessa og Atle Sommerfeldt på Nrk Østfold Radio. Fint av radioen å la oss få høre begges versjon. Jeg syns Ludvig Nessa overdriver, men jeg syns ikke Sommerfeldt er noe bedre, og er helt enig i Nessa sin kommentar om at de som kritiserer han ikke kommer med særlig saklige argument.

Jeg erindrer at Atle sa noe om at Nessa sine uttalelser var i grenseland for det som kan tåles i ytringsfrihetas navn, men at vi må tåle sånt fra "bygdetullinger" av og til.

Og da lurer jeg på hvem som tøyer ytringsfriheta mest av Atle og Ludvig.

Jeg var en gang på noe som het Changemakerkurs, i regi av Changemaker, KN sin ungdomsbevegelse. Der lærte vi bl.a. om hersketeknikker som vi mennesker kan komme i skade for å bruke mot hverandre. Det biskopen her driver med må vel utvilsomt kalles latterliggjøring, der han tar mannen og ikke snakker om saken. Aner meg at Atle har irritert seg over Nessa før og er fornøyd med å få kritisere han offentlig.

Men hva med uttrykket bygdetulling? Hva har bispen imot bygdefolk? Ifølge gulesider har Ludvig Nessa adresse sentralt i Fredrikstad. Hvorfor ikke bydust, same eller svenske? Aner meg at jeg har vært borti Atle før og endelig får kritisere han offentlig....

Når det gjelder usakligheter av landbrukspolitisk karakter, har nemlig KN lenge vært i frammerste rekke. Og når en hører bispen bruke hedersbetegnelsen "bygdetulling" som et skjellsord, kan en jo lure på om det er mer enn politiske grunner til KN sine tanker om norsk landbruk. Kanskje det har med Atles holdninger til bygdefolk å gjøre? Merk at Borg bispedømme har mange bygder...

Jeg er nok sannsynligvis omtrent like uenig med både Atle og Ludvig. Men sjøl om jeg kan synes at Ludvig bruker lite hensiktsmessige metoder, kan en jo òg spørre seg hva Atle og andre av Nessa sine kritikere har prøvd å gjøre i f.eks. abortsaken. De er jo mer opptatt av å kritisere en som kritiserer abort enn å kritisere dem som bidrar til abort. Har abort blitt en kristen dyd?

det en uansett kan trøste seg med er at folk i alle posisjoner feiler og trenger daglig brød og tilgivelse. Da er det kanskje håp for flere(prøver å late som jeg er ydmjuk, men føler ikke jeg får det til helt....)

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Torill Born

295 innlegg  1322 kommentarer

MANGE som har stått opp for Guds ord har

Publisert over 5 år siden

både blitt fengslet, drept, torturert og forfulgt og jeg vet ikke hva fordi de ble drevet av Guds kraft til å refse konger og høvdinger. Leser vi det gamle Testamentet, så er den full av slike mennesker. Og jeg må si jeg bøyer meg dypt for slike som TØR.

Vi kan jo lese om Jonas i hvalbukens hule, som måtte skremmes til det ytterste for å gå i rette med byen Ninive. Jeg tror Guds kraft er sterkere enn noe menneskes påvirkning. Iallefall slår det meg at det er noe GRUNNLEGGENDE galt når det er SÅ mange unge kvinner som tar abort. Hva hørte jeg - og hva leste jeg - kan det stemme - over 500.000 fostre er de siste årene blitt abortert - EN HALV MILLION...er det noen det ikke skurrer hos at dette må være grunnleggende galt - så er de iallefall ikke av Guds ånd.

Det skurrer noe forferdelig hos meg og det tror jeg det gjør hos alle dyptfølte mennesker.

Jeg kan gråte av glede når jeg kan passe mitt lille tante-barn og samtidig gråte av sorg når jeg tenker på alle de barna som ikke får leve OG når man VET at det er mange par som GJERNE vil ha barn og ikke får det på naturlig vis - HVA med disse....var det ikke bedre at disse barne-lengtende parene kunne få ønsket sitt om barn i oppfyllelse - tror alle parter hadde tjent på dette...)

. Nå lever vi i et fritt samfunn hvor ytringsfriheten står sterkt (om ikke akkurat like sterkt i de toneangivende AP&CO-medier) og det er FÅ som tør å stå opp som Ludvig Nessa. Jeg må si han føyer seg i rekken av mange av det gamle testamentets tidligere profeter. Ett er iallefall sikkert: GUDS tanker er IKKE alltid menneskers tanker.

 

Svar
Kommentar #2

Torstein Langesæter

177 innlegg  5570 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Torill Born. Gå til den siterte teksten.

over 500.000 fostre er de siste årene blitt abortert - EN HALV MILLION

 

http://www.sokelys.com/sensurdagen.htm

Mordere er ikke hedersmenn!

1. Abort er mord! Grunn: Et foster er et menneske. Alle vet det. Det er enkel logikk: Hadde min mor tatt abort rett etter unnfangelsen, hadde jeg ikke skrevet dette. Jeg hadde da vært død! Et offer for vold og drap i mors liv!

OSV.....

Svar
Kommentar #3

Sara Elisabeth Moss

18 innlegg  49 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Å bruke nedsettende begrep om en debattmotstander, tyder på at en slipper opp for argumenter... Og ja, hvis biskop Atle mener det er dumt å bo på landet, befinner han seg i feil bispedømme!

Svar
Kommentar #4

Helge Skår

44 innlegg  330 kommentarer

debatt-virkemidler

Publisert over 5 år siden

Nå var egentlig ikke tanken min med denne tråden å diskutere abort, men heller dårlig debattering, og om det hadde vært teknisk mulig kunne jeg trøkkæ "liker" ved kommentaren til Sarah E. Moss. Den aktuelle debatten på radio gjaldt egentlig Nessa sitt engasjement rundt grunnloven og medfølgende bannlysing.

Jeg har ikke inntrykk av at Nessa sine metoder har hjulpet noen til å droppe en abort eller endre mening om det, kanskje det tilogmed virker mot hensikten.

Jeg trur heller ikke Atle sin latterliggjøring bidrar til å oppnå det Atle ønsker.

Sånn sett er altså både Atle og Ludvig i samme båt, ved at de bruker metoder som kanskje ikke fører til noen løsning, bare til å holde motstanden ved like mellom dem som er mer enig med den ene enn den andre.

"Maktarroganse" er et begrep jeg mener godt beskriver Atle sin holdning overfor Nessa, og med både bispemakt og folkemajoriteta i ryggen kan det lett bli sånn, men det fører aldri til noe godt.

Svar
Kommentar #5

Børge A. Roum

2 innlegg  24 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Torstein Langesæter. Gå til den siterte teksten.

1. Abort er mord! Grunn: Et foster er et menneske. Alle vet det. Det er enkel logikk: Hadde min mor tatt abort rett etter unnfangelsen, hadde jeg ikke skrevet dette. Jeg hadde da vært død! Et offer for vold og drap i mors liv!

Prevansjon er mord! Det er enkel logikk: Hadde min far brukt kondom eller min mor brukt en hormon-basert prevansjon (f.eks. p-pille), hadde jeg ikke skrevet dette. Jeg hadde da vært død! Et offer for vold og drap før mors liv!

Å ikke ha sex er mord! Det er enkel logikk: Hadde min mor og far ikke hatt sex, hadde jeg ikke skrevet dette. Jeg hadde da vært død! Et offer for vold og drap før mors liv!

Svar
Kommentar #6

Arnt Thyve

17 innlegg  1329 kommentarer

Biologi...

Publisert over 5 år siden
Børge A. Roum. Gå til den siterte teksten.

Prevansjon er mord! Det er enkel logikk: Hadde min far brukt kondom eller min mor brukt en hormon-basert prevansjon (f.eks. p-pille), hadde jeg ikke skrevet dette. Jeg hadde da vært død! Et offer for vold og drap før mors liv!

Å ikke ha sex er mord! Det er enkel logikk: Hadde min mor og far ikke hatt sex, hadde jeg ikke skrevet dette. Jeg hadde da vært død! Et offer for vold og drap før mors liv!

Du bør besøke nærmeste ungdomsskole og bli med litt i naturfagtimene. Det som kan skje i forbindelse med sex, er at en sædcelle og eggcelle smelter sammen, altså unnfangelse. Da har vi fått et individ med unikt DNA der litt kommer fra mor og litt kommer fra far. Det betyr at man dreper et unikt individ ved å avbryte utviklingen til disse to sammensmeltede cellene. Og det er det samme når i prosessen dette skjer. Man avbryter like fullt det som etter 9 måneder er et fullt utviklet barn, samme hvor tidlig man gjør det.

Dine flåsete påstander er ikke annet enn tull og vas. Det blir ingen unnfangelse når man bruker kondom, og heller ikke ved bruk av p-piller som hindrer egg i å løsne, og dermed ikke noe drap. Noen prevensjonsmidler ødelegger befruktede egg, og da er det drap, men ellers ikke. Det siste avsnittet er så dumt at jeg velger å ikke kommentere det...

Svar
Kommentar #7

7 innlegg  815 kommentarer

Da var vi over på idotens banehalvdel?

Publisert over 5 år siden

"Prevansjon er mord! Det er enkel logikk: Hadde min far brukt kondom eller min mor brukt en hormon-basert prevansjon (f.eks. p-pille), hadde jeg ikke skrevet dette. Jeg hadde da vært død! Et offer for vold og drap før mors liv!

Å ikke ha sex er mord! Det er enkel logikk: Hadde min mor og far ikke hatt sex, hadde jeg ikke skrevet dette. Jeg hadde da vært død! Et offer for vold og drap før mors liv!"

---

En sædcelle alene er ikke liv, en eggcelle alene er ikke liv. Disse to må lykkelig forenes for å kunne skape ett  liv og før liv er skapt kan det ikke taes noe liv.

Ergo mor nille, man dreper ikke gjennom å bruke regnfrakk og p-pille, men man dreper mulig gjennom spiral, om jeg har skjønt dette riktig, og mulig gjennomm angrepillen. 

Svar
Kommentar #8

Helge Skår

44 innlegg  330 kommentarer

Publisert over 5 år siden

trur kanskje det kan lages en egen tråd for tekniske abortdiskusjoner

Svar
Kommentar #9

Børge A. Roum

2 innlegg  24 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Hei folkens :)

Poenget mitt var altså at den "enkle logikken" som var det eneste argumentet til Langesæter for hvorfor han mener abort er mord er et ugyldig argument. Argumentet er: Abort er mord fordi hvis mor hadde tatt abort hadde ikke jeg vært her.

Om det var et gyldig argument for å påstå at abort er mord, vel, da kan man bruke det samme argumentet for å påstå at en hel rekke med ting er mord. Det var det jeg prøvde å få folk til å reflektere over ved å vri litt på uttallelsen hans.

Om du vil overbevise noen om at abort er mord, så bruk skikkelige argumenter, ikke dette.

Svar

Siste innlegg

Mangfoldets mulighet
av
Mirjam Syltebø Endalew
rundt 3 timer siden / 66 visninger
0 kommentarer
Noen må gå!
av
Olav Egil Aune
rundt 5 timer siden / 93 visninger
2 kommentarer
Den eneste vi skal frykte
av
Espen Ottosen
rundt 5 timer siden / 349 visninger
8 kommentarer
Prinsippløst av de blågrønne
av
Vårt Land
rundt 5 timer siden / 84 visninger
1 kommentarer
Kirken, menneskerettigheter og dogmer
av
Terje Tvedt
rundt 16 timer siden / 284 visninger
1 kommentarer
TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 23 timer siden / 144 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
1 dag siden / 129 visninger
1 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tove S. J Magnussen kommenterte på
"Rett" til å dø?
27 minutter siden / 603 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Viktige Venstre-gjennomslag i ruspolitikken
33 minutter siden / 356 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 349 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Noen må gå!
rundt 1 time siden / 93 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Noen må gå!
rundt 1 time siden / 93 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 1 time siden / 1357 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 1 time siden / 1357 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 349 visninger
Audun Aase kommenterte på
Guds Lam
rundt 2 timer siden / 384 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 2 timer siden / 1357 visninger
Espen Ottosen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 349 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 349 visninger
Les flere