Sara Elisabeth Moss

18    49

Biskop Atle, velkommen til oss!

"Er det muuulig?" var min første tanke da jeg så tillitsvalgte i Norsk Luthersk Misjonssamband protestere mot at Atle Sommerfeldt skal tale på Fangekasa Bibelcamp.

Publisert: 26. mai 2012 / 1790 visninger.

Skal en le eller gråte av debattsidene til Vårt Land i dag? "Ein svært alvorlig situasjon har oppstått," mener Øyvind Samnøy, halvårsforkynner i NLM. Vi kan ikke samarbeide med vranglærere, skriver Endre Stene, Område- og forsamlingsleder i NLM, og utdyper: "Forutsatt at Odd Borgestrand er sitert korrekt, er det vanskelig å komme utenom at komiteen har en agenda med tanke på å åpne rommet for hva som kan aksepteres av holdninger i NLM."

Hva er du redd for, Stene? Hvis du er så sikker på at du har rett, og at resten av forkynnelsen på bibelcampen er 100 % sannhet, stoler du ikke nok på deltakernes evne til å, sammen med Den hellige ånd, skilne mellom rett og galt? Er du egentlig redd for at du tar feil, og at Sommerfeldt har rett, sånn at hans tale vil føre til at folk endrer standpunkt?

"Det hjelper så lite om ein tek oppgjer med vranglære utanfor NLM, om ein ikkje gjer det internt," skriver Samnøy. Er dere ikke lutheranere og aktive skriftbrukere? Å kalle folk vranglærere og nekte kommunikasjon med dem, skal det liksom være god og sann teologi?

Biskop Atle, og resten av kollegene hans, er hjertelig velkomne til å tale hos Norges Kristelige Studentforbund, anytime! Om vi ikke er enige med alle sammen om alt hele tida, så er det alltids spennende å høre noen nye tanker. Å kalle hverandre for vranglærere og kjettere, er ikke akkurat det som gir vekst og fellesskap! Jeg er sjokkert, og håper Odd Borgestrand ved dette kan lykkes med å åpne døra til NLM-rommet - i alle fall litt på gløtt til oss som står utenfor og kikker undrende på dere.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Det regnes jo som vranglære (?)

Publisert over 5 år siden

å tale palestinernes sak også....

DET er nok en av hovedgrunnene til at Sommerfeldt, ikke er spiselig i visse lavkirkelige kretser.

 

 

Svar
Kommentar #2

Arnt Thyve

17 innlegg  1329 kommentarer

Følger Bibelen

Publisert over 5 år siden

I denne saken følger NLM Bibelen til punkt og prikke, noe Moss ikke bryr seg så mye om. Vi kan lese følgende i Tit. 3:10:

"10 En vranglærer skal du avvise etter første og annen gangs tilrettevisning. 11 For du vet at et slikt menneske er på avveier. Han synder og fører dom over seg selv."

Altså er vranglære et Bibelsk begrep, og noe vi må ta på alvor. Det står også at man ikke skal samarbeide med slike, noe NLM tydeligvis tar til etterretning. Du kan mene hva du vil om det, men om du er kristen må du forholde deg til hva Bibelen sier, ikke hva du føler. Det er forøvrig større grunn til å gråte over Norges "Kristelige" Studenforbund enn NLM...

Svar
Kommentar #3

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Men jeg bare lurer Thyve

Publisert over 5 år siden

med nøytrale briller:

Er det ubibelsk å støtte palestinske kristne?

Selv lutheranske og anglikanske palestinerer for eksempel?

 

 

Eller er det bibelsk å støtte jøder som IKKE er interessert i å ta imot Evangeliet?

Siden de fleste jøder virker å være sterkt "forsvarende" for sin jødiske tro, særlig i Israel, og  også i USA og Europa.

 

Vi må jo prøve å se virkeligheten idag.

 

Svar
Kommentar #4

Hans Edvard Tyve

4 innlegg  651 kommentarer

Varsleren skal tas?

Publisert over 5 år siden

Er det ubibelsk å støtte palestinske kristne? Nå er det vel en viss forskjell på å støtte en person, og å invitere en person til å være forkynner. Slik sett er det ingen motsetningsforhold i det du påpeker. Det interessante er jo at når noen nå velger å påpeke at biskopens syn ikke stemmer med bibelen, så er det varsleren som skal tas, ikke en av de øverste kirkelige lederne i Norge som kan bidra til å føre mennesker vill. Interessant....

Svar
Kommentar #5

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  1920 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Sara Elisabeth Moss. Gå til den siterte teksten.

Biskop Atle, og resten av kollegene hans, er hjertelig velkomne til å tale hos Norges Kristelige Studentforbund, anytime! Om vi ikke er enige med alle sammen om alt hele tida, så er det alltids spennende å høre noen nye tanker.

Er alle velkomne til å tale hos Norges Kristelige Studentforbund? F.eks. Ludvig Nessa & co?

Svar
Kommentar #6

Torill Born

295 innlegg  1322 kommentarer

Det ER dyp splittelse OG slik må det vel være...

Publisert over 5 år siden

For MEG og mine trosfrender er det Bibelen og Guds ord som er enerådende og da må vi jo holde oss til DET. JEG må ha oppriktig bibeltroende mennesker som forkynnere. Dere får kalle oss både intolerante og sære - men hva gjør det...ETHVERT menneske må velge sitt ståsted om du liker det eller ikke.
Kan vi ikke respektere at vi har FORSKJELLIG syn - ikke prøver å presse eller tvinge på andre personer en IKKE deler samme syn som - og som man føler uvilje i sin samvittighet for. VALGET ER FRITT - også til å velge BORT.

Jeg er ikke redd for skille - heller ikke innen kristen-heten. For MEG må jeg høre mennesker som KLART og TYDELIG tar Bibelens ord og ÅND på alvor. JEG kan ikke velge liberale prester eller predikanter. Det gjør meg vondt, det er som om hele kroppen protesterer...ja, du får ha meg unnskyldt, men slik er JEG - så hjelpe meg Gud. PRØV å forstå - hvis du kan - og i alt:

Gud velsigne oss i Jesu navn.

Svar
Kommentar #7

Torill Born

295 innlegg  1322 kommentarer

Palestinske kristne som ELSKER Israel

Publisert over 5 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Er det ubibelsk å støtte palestinske kristne?

Selv lutheranske og anglikanske palestinerer for eksempel?

Jeg så en omvendt palestiner som med glede i både øyne og stemme talte varmt om Israel - (vakker var han også den unge mannen) Så progrmmet på visjonnorge.no.

Han var vokst opp i et hat-samfunn til Israel - men Gud ville det annerledes. Gud måtte inn i den unge mannens hjerte og forandre både hjerne og hjerte slik at han kunne SE og SJELNE. Jesus var kommet inn i hans hjerte og han SÅ, KOM og VANT. Tror han kalte seg Kris. Jeg kan bare si Gud velsigne deg Kris i Jesu Kristi navn. Kun Gud og Jesus kan vende hat til kjærlighet. EKTE kjærlighet.

Svar
Kommentar #8

Olav Nerland Sæbø

16 innlegg  242 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.

Er alle velkomne til å tale hos Norges Kristelige Studentforbund? F.eks. Ludvig Nessa & co?

Interessant argument:-)

Hilsen Olav

Svar
Kommentar #9

Sara Elisabeth Moss

18 innlegg  49 kommentarer

Bibelen til punkt og prikke

Publisert over 5 år siden
Arnt Thyve. Gå til den siterte teksten.

I denne saken følger NLM Bibelen til punkt og prikke, noe Moss ikke bryr seg så mye om

Vel, la oss si det sånn. Jeg bor like i nærheten av NLMs høyborg Fjellhaug. Her ser jeg daglig kvinner spasere rundt uten noe på hodet. Jeg har heller ikke sett dem dekke til hodet på gudstjenester i Sinsen kirke. Selv har jeg for lengst tatt konsekvensen av 1. Korinterbrev 11, og klippet av meg håret - "i skam."

Men altså, seriøst - jeg innrømmer i det minste at jeg ikke leser Bibelen bokstavelig og til punkt og prikke. Derfor blir jeg irritert på de av oss som påstår å gjøre det eller forsøke å gjøre det. Det er ikke mulig. Også forkynnere hos NLM driver og plukker ut enkelte ting, og vektlegger dem. Forskjellen på dem og meg, er altså etter mitt syn at de ikke er ærlige rundt bibelbruken sin.

Anbefaler varmt ei bok som heter "The year of living biblically" av A. J. Jacobs. Jacobs er en journalist som i utgangspunktet er ateist. Så bestemmer han seg for å forsøke å leve 100 % bibelsk i ett år. Underveis søker han råd hos ulike kristne og jødiske trossamfunn. Det han oppdager om bibelens indre motsetninger, er veldig spennende. Særlig fordi han tar bibelen sånn på alvor at han forsøker å gjøre alt som står, selv om det viser seg fysisk umulig... :)

Svar
Kommentar #10

Sara Elisabeth Moss

18 innlegg  49 kommentarer

Alle velkommen?

Publisert over 5 år siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.

Er alle velkomne til å tale hos Norges Kristelige Studentforbund? F.eks. Ludvig Nessa & co?

Nei, jeg tror ikke alle slags mennesker ville vært velkommen til å tale hos NKS. For meg går det en grense ved folk som aktivt bruker Gud og bønn til å ønske skade og sykdom på andre, som Nessa visstnok gjorde senest forrige mandag. Han er dessuten, etter mitt syn, ikke særlig interessant, fordi han er såpass marginal. 

Men vi hadde f. eks. besøk av Anne Hogsnes fra Kristent Samlingsparti på diskusjonsmøtet vårt på fredag. Da diskuterte vi avkristning av Norge, og det var spennende å høre synspunktene hennes satt opp mot den mer "liberale" Hallgeir Elstad.

NKS har ikke noe ønske om å sensurere det medlemmene våre får høre, men vi ønsker ikke å gi åpen talestol til ekstreme ytringer fra marginale personer. Arbeidet vårt veksler mellom ulike sjangre, som diskusjonsmøter, og messer/gudstjenester. Hvis Nessa skal inviteres, ville jeg nok heller invitert ham til et diskusjonsmøte med flere i panelet, enn å gi ham en talestol alene. Han ville heller ikke fått lov til å snakke uimotsagt om hva han f. eks. mener om kvinner som har tatt abort, eller om at 22. juli var Guds straff. Så hvis NLM føler det på samme måte med biskop Atles forhold til homofili, kan jeg leve meg inn i saken.

Jeg veit ikke om du er medlem av NLM, Isak, men kanskje du eller en som har greie på det, kan fortelle meg: Er det biskop Atle som person som er problemet? Eller det hvis han skulle komme til å si noe om sitt syn på homofile? For så vidt jeg har forstått, er han invitert til å holde en kort hilsen/tale på bibelcampen. Det ville vel ikke vært naturlig for ham å bruke den tiden til å snakke om homofile? Han er en mann som er veldig engasjert i mye av det samme som NLM, nemlig misjon og bistand. Vil det være vanskelig å høre ham snakke om erfaringer fra Kirkens Nødhjelp, fordi mange veit at han anerkjenner homofilt samliv som teologisk ok?

Svar
Kommentar #11

Sara Elisabeth Moss

18 innlegg  49 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Torill Born. Gå til den siterte teksten.

JEG må ha oppriktig bibeltroende mennesker som forkynnere.

Hva er en oppriktig bibeltro forkynner? Kan du liste opp flere kriterier enn at homofilt samliv er synd, og at en må støtte Israel? Jeg lurer på hvilke kriterier som faktisk ligger til grunn :) Diskuteres det jevnlig, eller er det såkalt uforanderlig?

Svar
Kommentar #12

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  1920 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Sara Elisabeth Moss. Gå til den siterte teksten.

Jeg veit ikke om du er medlem av NLM, Isak, men kanskje du eller en som har greie på det, kan fortelle meg: Er det biskop Atle som person som er problemet? Eller det hvis han skulle komme til å si noe om sitt syn på homofile?

Nei, jeg ikke medlem av NLM, jeg er ikke engang kristen, og i mine øyne er NLM en gjeng reaksjonære mørkemenn.

Men likevel har jeg forståelse for at en organisasjon ikke ønsker å gi sin talerstol til en person som står for motsatt syn av det organisasjonen står for, uansett om det handler om NLM, Norges Kristelige Studentforbund, LLH eller SV.

Og det er vel ganske åpenbart at problemet er at Sommerfeldt står for et annet standpunkt i homofilispørsmålet enn NLM og dette gjør biskopen til vranglærer i NLMs øyne.

Svar
Kommentar #13

Stian Modin

1 innlegg  119 kommentarer

Jacobs TED

Publisert over 5 år siden
Sara Elisabeth Moss. Gå til den siterte teksten.

Anbefaler varmt ei bok som heter "The year of living biblically" av A. J. Jacobs. Jacobs er en journalist som i utgangspunktet er ateist. Så bestemmer han seg for å forsøke å leve 100 % bibelsk i ett år. Underveis søker han råd hos ulike kristne og jødiske trossamfunn. Det han oppdager om bibelens indre motsetninger, er veldig spennende. Særlig fordi han tar bibelen sånn på alvor at han forsøker å gjøre alt som står, selv om det viser seg fysisk umulig... :)

Om man ikke leser boken kan man ta en titt på hans TED talk. 

http://www.youtube.com/watch?v=B5MkpzMAOZM

Må si meg enig at det å hevde 100% bibeltroskap er en stor vits, det er ingen mennesker eller kristne miljøer som er bibeltro. Samtidig synes jeg det er naturlig å stille spørsmålstegn om hvorvidt Gud er en størelse som vi selv definerer, den naturlig (og ærlige) konsekvensen av å erkjenne at Bibelen ikke er Guds overleverte budskap til menneskene vil være Ateisme, Agnostisme eller Deisme.

Svar
Kommentar #14

Endre Stene

3 innlegg  12 kommentarer

NLM og Sommerfeldt - svar til Sara Elisabeth Moss

Publisert over 5 år siden

 

Ved en ren tilfeldighet ser jeg at Sara Elisabeth Moss har stilt meg spørsmål her på verdidebatt.no. Jeg tar gjerne en dialog om disse spørsmålene.

Før jeg kan svare på dine spørsmål, bør vi ha avklart at vi har felles forståelse av grunnleggende begreper for samtalen: Hvordan forstår du begrepet vranglære? Hva mener du Bibelen selv definerer som ”vranglære”? Og mener du at vi som kristne i dag er forpliktet til å avvise en lære/forkynnelse som Bibelen selv definerer som vranglære?

(Og noen presiseringer før vi fortsetter: Dette handler selvsagt ikke om Atle Sommerfeldt som person. Han er sannsynligvis en svært hyggelig mann. Og dette handler heller ikke om at det ikke er spennende å høre andres tanker, noe jeg håper det er mulig å erfare her. Og til Sten Andre Fagermo. Dette handler ikke om Sommerfeldts holdning i Israel/Palestina-konflikten.)

Svar
Kommentar #15

Sara Elisabeth Moss

18 innlegg  49 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Endre Stene. Gå til den siterte teksten.

Hvordan forstår du begrepet vranglære? Hva mener du Bibelen selv definerer som ”vranglære”? Og mener du at vi som kristne i dag er forpliktet til å avvise en lære/forkynnelse som Bibelen selv definerer som vranglære?

Hei Endre, takk for svar!

Hvis vi må enes om at Atle Sommerfeldt er en vranglærer før vi kan diskutere, så kommer vi ikke så langt. Men den diskusjonen er vel heller ikke så interessant, siden vi er helt uenige.

1) Begrepet "vranglære" er ikke et ord jeg hyppig bruker. Betydningen gir seg vel selv - vrang lære. Det må bety å lære noe grunnleggende galt om Gud, i denne sammenhengen å lese Bibelen "feil."

2) Begrepet brukes bare en gang i NT, i Peters andre brev kap. 2. "1. Men det fantes også falske profeter i folket, og på samme måte skal det stå fram falske lærere blant dere. De skal lure inn vranglære som fører i fortapelsen, og til og med fornekte den Herre som har kjøpt dem fri. Dermed fører de raskt seg selv i fortapelsen. 2 Mange kommer til å følge dem i utskeielsene deres, og på grunn av dem vil sannhetens vei bli spottet. 3 De er grådige og farer med dikt og bedrag for å slå mynt på dere. Men de har alt lenge hatt dommen hengende over seg, og fortapelsen ligger og lurer på dem."
 

Her står det ikke listet opp hva det er vranglære å si eller ikke si. Det vil vel også variere utfra kontekst. Men ifølge Peter vil en vranglærer fornekte Jesus. (fornekter biskop Atle Jesus?)

3) Ja, definitivt. Kristne bør avvise vranglære. Men hvordan i all verden skal vi kunne skille vranglære fra ny kunnskap om Guds vilje? Her må vi blant annet stole på Den hellige ånd. Hvis noen farer med vranglære, vil nok de fleste avsløre det før det er for sent.

 

Svar
Kommentar #16

Arnt Thyve

17 innlegg  1329 kommentarer

Ny kunnskap?

Publisert over 5 år siden
Sara Elisabeth Moss. Gå til den siterte teksten.

Men hvordan i all verden skal vi kunne skille vranglære fra ny kunnskap om Guds vilje?

Hva mener du om ny kunnskap? Vi har fått Bibelen, og det er den vi har å forholde oss til. "Skriften alene" er vel et slagord for lutheranere. Mener du ny kunnskap i tillegg til Bibelen, eller ny kunnskap som i nye tolkninger av Bibelen. 

Svar
Kommentar #17

Sara Elisabeth Moss

18 innlegg  49 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Som i nye innsikter mennesker kan få ved å lese Bibelen, Arnt. Og jeg håper ikke du mener at alle bibel-lesere de siste to tusen år har tenkt likt. Da leser du en annen bibel enn meg, for å si det sånn. Og en annen kirkehistoriebok.

Svar
Kommentar #18

Geir Wiknes

4 innlegg  40 kommentarer

Hva skal til?

Publisert over 5 år siden
Arnt Thyve. Gå til den siterte teksten.

Vi har fått Bibelen, og det er den vi har å forholde oss til.

Jeg blir i tvil om hva vi skal med kirker og prester og slikt. Og dersom det ikke er noe diskusjonstema hva som står i Bibelen, så må vel godeste Luther også ha vært ute på sykkeltur når han startet reformasjonen? Dersom Bibelens ord var så klart så hadde ingen teologer hatt jobb? Hvis vi tar en titt i brevlitteraturen var jo ikke alle enige da, en gang, om hva det betydde å følge Jesus og å tro på ham. Vi hører jo skjelden om Biskoper i Den norske kirke i Bibelen. Skal vi like gjerne avskaffe hele buttiken?

Svar
Kommentar #19

Geir Wiknes

4 innlegg  40 kommentarer

Hva skal til?

Publisert over 5 år siden
Arnt Thyve. Gå til den siterte teksten.

Vi har fått Bibelen, og det er den vi har å forholde oss til.

Jeg blir i tvil om hva vi skal med kirker og prester og slikt. Og dersom det ikke er noe diskusjonstema hva som står i Bibelen, så må vel godeste Luther også ha vært ute på sykkeltur når han startet reformasjonen? Dersom Bibelens ord var så klart så hadde ingen teologer hatt jobb? Hvis vi tar en titt i brevlitteraturen var jo ikke alle enige da, en gang, om hva det betydde å følge Jesus og å tro på ham. Vi hører jo skjelden om Biskoper i Den norske kirke i Bibelen. Skal vi like gjerne avskaffe hele buttiken?

Svar
Kommentar #20

Arnt Thyve

17 innlegg  1329 kommentarer

Usaklig

Publisert over 5 år siden
Geir Wiknes. Gå til den siterte teksten.

Jeg blir i tvil om hva vi skal med kirker og prester og slikt. Og dersom det ikke er noe diskusjonstema hva som står i Bibelen, så må vel godeste Luther også ha vært ute på sykkeltur når han startet reformasjonen? Dersom Bibelens ord var så klart så hadde ingen teologer hatt jobb? Hvis vi tar en titt i brevlitteraturen var jo ikke alle enige da, en gang, om hva det betydde å følge Jesus og å tro på ham. Vi hører jo skjelden om Biskoper i Den norske kirke i Bibelen. Skal vi like gjerne avskaffe hele buttiken?

Hvorfor er det så mange som brenner for umoral og vranglære som tyr til usakligheter? Luther reagerte på at den katolske kirke utnyttet folk for å skaffe penger. De benyttet seg av påstander som det ikke er belegg for i Bibelen for å lure penger fra folk. Før reformasjonen var det kun et fåtall som kunne lese Bibelen selv fordi den var på latin, derfor måtte folk stole på det de ble fortalt.

Selvsagt hadde teologer hatt jobb uansett. Vi må jo ha noen med litt utdannelse til å være hyrder i de ulike kirkene. Og det er mye mer å forske på i Bibelen enn tåpelige uenigheter. Det finnes selvsagt eksempler i Bibelen på at folk er uenige, men det er ingen uenighet om f.eks. homofili, eller at livet har to utganger. 

Det siste utsagnet ditt er så barnslig at jeg ikke gidder å kommentere det.

Svar
Kommentar #21

Endre Stene

3 innlegg  12 kommentarer

Svar til Sara - hvordan vite hva som er vrang lære?

Publisert over 5 år siden

Hei Sara - og takk for svar!

 

Da er vi i alle fall enige om at begrepet ”vranglære” har et bibelsk grunnlag og at vi som kristne må ta avstand fra det som er ”vranglære”.

Spørsmålet blir vel da hva som er vrang lære? Hvilke kriterier legger du til grunn for å vurdere læren/forkynnelsen, og kunne hevde at noe er vrang lære? Jeg blir veldig usikker ut fra det du skriver: ”Men hvordan i all verden skal vi kunne skille vranglære fra ny kunnskap om Guds vilje? Her må vi blant annet stole på Den hellige ånd”

Du mener vel ikke at det er umulig å skille vranglære fra ”ny kunnskap om Guds vilje”? Men du sier noe om at vi må ”stole på Den Hellige Ånd” når vi skal vurdere. Men ut fra hvilket kriterium kan vi vite om det vi da har ”fått” fra den Den hellige ånd er riktig? Du skriver også ”Hvis noen farer med vranglære, vil nok de fleste avsløre det før det er for sent.” Hvordan avslører de så seg? Ut fra hvilke kriterier vurderer du det?

 

Svar

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 5 timer siden / 86 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 7 timer siden / 99 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 8 timer siden / 81 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 9 timer siden / 88 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 11 timer siden / 297 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 11 timer siden / 114 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 20 timer siden / 386 visninger
3 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 5 timer siden / 86 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 7 timer siden / 99 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 8 timer siden / 81 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 9 timer siden / 88 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 11 timer siden / 297 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 11 timer siden / 114 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 20 timer siden / 386 visninger
3 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
18 minutter siden / 418 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Presidentens kulisser
27 minutter siden / 1124 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Aulen, Augustin og forsoningslæren
29 minutter siden / 345 visninger
Øyvind Holmstad kommenterte på
Hva skjedde med den hvite by ved Mjøsa?
40 minutter siden / 707 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Aulen, Augustin og forsoningslæren
43 minutter siden / 345 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Guds Lam
rundt 1 time siden / 359 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 1 time siden / 1124 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 1 time siden / 418 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 1 time siden / 418 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
rundt 2 timer siden / 2193 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
Viktige Venstre-gjennomslag i ruspolitikken
rundt 3 timer siden / 235 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
rundt 3 timer siden / 2193 visninger
Les flere