Steinar Ekvik

34    0

Alle har svake punkter

Vær aldri morsom på andres bekostning.

Publisert: 25. mai 2012 / 2220 visninger.

«Jeg husker hvordan det var å stå midt i klasserommet å oppleve hvordan de andre elevene lo av meg. Det skjedde ikke bare en gang, men flere. Jeg var alltid redd for når det skulle skje igjen.»

Personen som fortalte dette, var blitt pensjonist for lengst, men dårlige minner fra klasserommet satt fortsatt som sår i sjelen.

I Asia er det en del kulturer hvor mennesker reagerer meget sterkt hvis de opplever å miste ansikt. At noen reagerer hardere på dette enn andre, stemmer nok. Likevel er det et universelt fenomen. Det er få ting som virker så sårende som å bli hengt ut foran andre, bli stilt i forlegenhet og oppleve å få sine feil og svakheter synliggjort foran andre. 

Synlige. I mange tilfeller avslører vi dette selv ved det vi sier og gjør. Selv om vi forsøker å skjule våre mangler så godt vi kan, blir de jo synlige fra tid til annen. Det vi ikke er gode på, det vi ikke mestrer. Det er ille nok. Verre når dette blir påpekt, eksponert og tatt frem av andre. 

Til min overraskelse er det daglig mennesker som er villige til å stille opp foran åpen mikrofon med fullt navn og svare på spørsmål i håp om å få en eller annen premie. I de tusen hjem sitter vi andre og tenker: «Visste han ikke det, engang?» Eller vi er sjeleglade for at det ikke er vi som fikk de spørsmålene. Når resultatet blir en rett av ti mulige kommer erindringen om professoren som under en eksamen kom med følgende kommentar til kandidaten: «Finnes det ingen huller i din uvitenhet?»

Dette handler jo ikke bare om det man har eller mangler av kunnskap. Det kan også gå på utseende, økonomisk evne, ulike former for handikap eller sosial status, for å nevne noe. 

Øyne i ryggen. Det er interessant å snakke med eldre mennesker og lytte til deres livsfortellinger. En kvinne fortalte om en trygg og god barndom med gode og kjærlige foreldre, men det var lite penger til tider. Familien var derfor kvalifisert til å motta noe støtte fra det offentlige, ikke via kontanter, men pakker som ble delt ut. Dette skjedde på skolen. Hun måtte gå frem i klasserommet å motta dette og kan til dags dato kjenne øynene i ryggen fra alle de andre elevene. Det gjør at vedkommende et helt liv senere ikke liker å sitte slik at hun har mange bak seg. Det får større følger enn vi ofte aner når mennesker føler de mister ansikt, ikke først og fremst på grunn av egne feil, men fordi det er ordninger eller personer som gjør at man føler seg uthengt, sett ned på eller eksponert på noe en ikke kan noe for. Derfor er det så viktig med antimobbeprogrammet som skolene nå arbeider så iherdig med.

Alle generasjoner er sårbare når det gjelder å bli stilt i forlegenhet og det å miste ansikt. I et samliv er det avgjørende viktig at vi verner om hverandres svakheter. Det er en av kjærlighetens gaver. Ingen kan være sterke på alt. Jo nærmere vi kommer hverandre, jo tydeligere blir både det gode, vakre og sterke, men også det som er sårbart og svakt. Det kan til tider være overraskende å være vitne til hvordan enkelte kan fleipe med og nærmest henge ut sin ektefelle i selskapelig sammenheng uten å se hva det gjør både med vedkommende og andre gjester. Da hjelper det lite at det blir gjort i en munter tone.

Det har nok skjedd mer enn en gang at det har blitt en solid oppvask når man har kommet hjem der den ene føler seg såret og den andre mener det var harmløst og bare sagt i vennlig spøk.

Godt lederskap. Det er store utfordringer for det arbeid som utføres i styrerom og andre sammenhenger der kompetanse er samlet for å nå viktige mål. Hver enkelt må levere kvalitet for at markedsandeler skal bli vunnet og mål skal bli nådd. Det kan være forskjellen på konkurs og suksess. Da må man tåle kritikk og nøye vurderinger og også høre at dette er ikke tilstrekkelig eller godt nok. Det kjennetegner et godt lederskap der man kan jobbe sammen med ærlige og konkrete tilbakemeldinger uten at medarbeidere føler at de taper ansikt.

Mine råd er følgende: 

Still aldri noen andre i forlegenhet. 

• Vær aldri morsom på andres bekostning. 

• Skal du ta noe opp med en person som du vet vil bli opplevd vanskelig for vedkommende så gjør det så langt det er mulig på tomannshånd. 

Er du årsaken til at mennesker føler de mister ansikt, skaper du utrygget rundt deg og du vil få problemer med å bygge tillit og nære relasjoner.

Ingen personer er så sterke at de ikke har sårbare punkter i personligheten. Få ting oppleves så sårt som når andre er årsaken til at vi mister ansikt og blir stilt i forlegenhet. Det gjelder alle generasjoner.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Sten André Fagermo

57 innlegg  1300 kommentarer

Takk

Publisert rundt 5 år siden

for ukens klokeste innlegg....

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Steinar Saltvik kommenterte på
Jesus er større enn norsk politikk
rundt 4 timer siden / 2048 visninger
Ingunn Løkstad Salvesen kommenterte på
kirkevalgene 2015,og 2019
rundt 4 timer siden / 215 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 4 timer siden / 1275 visninger
Johan Rosberg kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 4 timer siden / 1275 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 4 timer siden / 1275 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Listhaug troverdig?
rundt 4 timer siden / 542 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 5 timer siden / 1275 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 5 timer siden / 1275 visninger
Sigmund Voll Ådnøy kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 5 timer siden / 1275 visninger
Johan Rosberg kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 5 timer siden / 1275 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 5 timer siden / 1275 visninger
Les flere