Kommentar

Kirkens glemte høytid

Pinse er en gledesfest. Pinsens budskap er at Ånden gjør det mulig for mennesker å tro på Gud og Jesus.

Pinse er kirkens glemte høytid. Folk flest gleder seg over pinsen i den forstand at de setter pris på feriedagene som ofte kommer med vårsol og varme. Mange har nok i tillegg en fjern anelse om at pinse har noe med kirken å gjøre, men hva det kirkelige innhold skulle være, er ukjent.

Pinse er en gledesfest. Pinsens budskap er at uten Ånden, er det ikke mulig for mennesker å tro på Gud og Jesus. Julens bilde med barnet i krybben og påskens med korset og den tomme grav ville da bare være hyggelige eller dramatiske fortellinger uten eksistensielt innhold. Uten Ånden, ingen kristen tro, ingen kirke, det er pinsens budskap i et nøtteskall. Derfor er det gleden og takknemligheten som preger denne kirkefesten.

Evangeliet er med andre ord ikke noe vi kan gripe etter eget forgodtbefinnende. Ingen har spesielle «anlegg» for å tro, slik mange synes å tro. Ånden kaller, opplyser, helliggjør og holder fast. Den treenige Gud – Fader, Sønn og Hellig ånd – står bak troen i et menneskes liv. Det ligger ingen prestasjon bak, det ligger i kristendommens vesen at det hele er tuftet på Guds gave.

Pinse og Ånden oppleves som luftige fenomener i vår tid, men det er tankevekkende å se i Bibelen hva som skjer med disiplene straks etter pinsedag: De får et nytt fellesskap og de blir opptatt av å forkynne evangeliet og leve det ut med godhet overfor alle mennesker de treffer. God pinse!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar