Gunnar Kvåle

43    10

Kan vi fortsatt rope hurra for Norge?

Publisert: 24. mai 2012 / 722 visninger.

Vi har bak oss en 17. mai der nasjonalfølelsen har fått lov til å blomstre i noen timer. Ingen kan vel være uenige i at vi bor i ett av verdens beste land, ikke bare på grunn av vår materielle rikdom, men også på grunn av at landet er i front når det gjelder menneskerettigheter, etikk og global solidaritet. Eller er dette bildet som vi alle ønsker å tro på, i ferd med å slå sprekker?

Miljøkriminalitet i Canada. Vi har nettopp bak oss generalforsamlingen i Statoil, selskapet som vi alle er medeiere i og som bidrar tungt til den materielle rikdommen vår. I forbindelse med dette har indianerhøvdingen Francois Paulette vært på besøk. Han har fortalt oss at oljeselskapet vårt er involvert i miljøkriminalitet i et stort område som indianerne tradisjonelt har hatt råderett over. På generalforsamlingen i Statoil for to år siden sa han: «Det dere gjør med pengene deres, er deres sak. Men når dere begynner å bruke pengene deres i mitt land og river i stykker og ødelegger vår måte å leve på, vår sivilisasjon, da blir det min sak». 

Kan vi som nasjon tillate dette? Vi vet dessuten at om bare en brøkdel av oljesanden blir brukt, i tillegg til olje, kull og gass, vil vi ikke kunne oppfylle det internasjonalt aksepterte målet om å unngå en global oppvarming på mer enn 2 grader, med katastrofale klimaskader som resultat. Er dette noe å rope hurra for?

Uetisk oljesamarbeid. Lørdag 5. mai undertegnet Helge Lund en avtale med det russiske oljeselskapet Rosneft. Jens Stoltenberg var blant de første gratulantene. Det er godt dokumentert, blant annet i en kronikk avLars-ChristianU.Talseth i Dagbladet 8. mai, atRosneft er et selskap med en historie av korrupte og uetiske transaksjoner og brudd på menneskerettighetene.

Hvordan kan Regjeringen tillate Statoil å gå i partnerskap med et selskap basert på metoder som kolliderer med Statoils egne etiske retningslinjer der det står: «Respekt for menneskerettigheter er en vesentlig del av Statoils verdigrunnlag», og videre:«Statoil er imot alle former for korrupsjon, og vil arbeide aktivt for å sikre at dette ikke forekommer i konsernets forretningsaktiviteter».Gjennom avtalen med Rosneft blir vi som eier Statoil ikke bare med på å godta et samarbeid med et selskap basert på korrupte transaksjoner, men indirekte godtar vi også dommen på 14 års fengsel for Mikhail Khodorkovskij som Amnesty International har adoptert som samvittighetsfange. Er dette noe å rope hurra for? 

Ikke bærekraftig vekst. Vårt oljeselskap har skapt grunnlag for videre materiell vekst i et land der vi allerede bruker mer enn det jorden kan tåle. Hvis alle mennesker hadde et forbruk som svarer til en gjennomsnittlig nordmann, måtte vi ha mer enn tre jordkloder til rådighet. Vi vet at veksten vi har hatt de siste 50 årene ikke kan fortsette i 50 år til. Vi er ansvarlige for et økologisk fotavtrykk på jorden som det er umulig for resten av verden å ha. Resultatet er at fattige land blir rammet av klimaskader som de ikke har skyld i og som de ikke kan verge seg mot.Alle partiene på Stortinget prioriterer likevel videre materiell vekst her hjemme, men ser ut til å glemme miljøkonsekvensene som primært rammer de fattigste av de fattige. Er dette noe å rope hurra for?  

Kirken som vegviser. Kirkemøtet for Den norske kirke gjorde nylig flere viktige vedtak. Regjeringen og de politiske partiene blir oppfordret til å legge til rette for en handlekraftig klimapolitikk som fører til raske klimagassreduksjoner samtidig som en sikrer finansiering av utvikling i fattige land. Kirken krever at det må legges vekt på etiske retningslinjer for offentlige norske investeringer for å sikre hensyn til miljø, forbruk og rettferd. Kirken støtter kravet om at Statoil må gå ut av oljesand-prosjektet i Canada. Dette er det grunn til å rope hurra for!

La oss håpe at Kirken får gjennomslag for å skape de endringene som er nødvendige slik at vi fortsatt finner grunn til å rope hurra for landet vårt på 17. mai.  

 

 

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Mette Solveig Müller

53 innlegg  4830 kommentarer

Nei

Publisert over 5 år siden
Gunnar Kvåle. Gå til den siterte teksten.

.Alle partiene på Stortinget prioriterer likevel videre materiell vekst her hjemme, men ser ut til å glemme miljøkonsekvensene som primært rammer de fattigste av de fattige. Er dette noe å rope hurra for?

Det er ikke mye å rope hurra for etter mit ringe skjønn. 22 juli ser jeg ikke på som en tilfeldighet.

Men vi ser vel ikke veien videre, og skjønner ikke hvordan vi skal komme ut av det hjørnet vi har kilt oss inn i Det må til en ganske så omfattende snuoperasjon på verdensbasis, om vi skal gjøre oss håp om en god framtid. Vi trenger å få på plass en "Verdensregjering" som tar opp slike "mellomnasjonale konflikter" og kaster lys over dem.- Jeg har ikke mer tiltro til våre vestlige politikere, for hadde de ønsket dette, hadde de evnet å fått det til.

Jeg begynner å bli alvorlig redd for hva våre egne politikere har rotet det til med for andre land? Når jeg nå leser her hva den kanskje mest populære egyptiske presidentkandidat uttaler om den politiske situasjonen, så er den ikke akkurat i overensstemmelse med hva vår egen politiske elite formidler? Men jeg har ingen grunn til å betvile utsagnet hans fra hans ståsted:

"Abu Al-Futuh snakket ikke engelsk, så det var læreren vår, professor Bjørn Olav Utvik, som tolket til og fra arabisk. Abu Al-Futuh kom med en rekke bastante påstander. Han hevdet blant annet at de diktatoriske og tyranniske regimene i Midt-Østen var skapt av Vesten! Han var også imot det han kalte amerikansk kulturimperialisme. Israel omtalte han som «Vestens koloniseringsprosjekt». Da jeg spurte ham om han anerkjente jødenes rett til et hjemland i Midt-Østen, svarte han: «De jødene som har bodd der i generasjoner, kan bli værende, men de øvrige får dra tilbake dit de kom fra.» Det var altså ikke snakk om noen anerkjennelse av staten Israel der i gården, nei."

Midt-Østenkonflikten er antgelig ikke bare en konflikt for dette geografiske området, men en spydspiss i forhold til alle de konflikter som befinner seg på et mye større globalt plan, er mine tanker. De tanker for "miljøvern" som vi har vært vitne til med "Mongstadprosjekt" og lignende, er jo bare for "å kaste blår i øynene på oss". De er jo totalt uten konsistens for annet enn "finansiell vekst"? Slik også med Statoil og de saker du nevner antagelig?

Vi trenger nok et overvåkningssamfunn i Norge nå, som holder rede på stemmene som går i utakt med regjerningen.

vennlig hilsen mette

Svar
Kommentar #2

Arnt Thyve

17 innlegg  1330 kommentarer

Blander kortene

Publisert over 5 år siden

Her blander du kortene kraftig. Du burde stilt følgende spørsmål: Kan vi fortsatt rope hurra for Statoil? Det kan nok diskuteres. Men selvsagt kan vi rope hurra for Norge uansett hva Statoil måtte finne på! Man kan ikke sette likhetstegn mellom Norge og Statoil. Norge er faktisk langt mer enn Statoil og oljeutvinning. Men kanskje ikke for miljø-ekstremister...

Svar
Kommentar #3

robert ommundsen

80 innlegg  4869 kommentarer

miljøet

Publisert over 5 år siden
Arnt Thyve. Gå til den siterte teksten.

Man kan ikke sette likhetstegn mellom Norge og Statoil. Norge er faktisk langt mer enn Statoil og oljeutvinning. Men kanskje ikke for miljø-ekstremister

klarer vi oss uten,for gud holder sin klamme hånd over alt?det er neppe ekstremisme å bry seg om miljø.og mennesker.grand prix f.ex er en hån mot undertrykte

Svar
Kommentar #4

Børge A. Roum

2 innlegg  24 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Takk for en god tekst med et utrolig viktig tema!

Jeg vil gjerne nevne et par ting du også kunne ha nevnt:

Statoils største utenlandsinvestering er i Aserbajdsjan, et forferdelig diktatur. Gjennom Oljefondet har vi milliarder investert i ekstremt uetiske selskaper slik som Blackrock og African Barrick Gold Norge er verdens største våpeneksportør pr innbygger Vi støtter opp om masse internasjonal politikk som ødelegger for fattige land, bla. ved å presse ned priser på varer. Og vi lager og skadelige bilatterale avtaler med fattige land direkte selv.

For å nevne noe.

Svar

Siste innlegg

Modige politikere, fins de?
av
Roald Øye
rundt 13 timer siden / 93 visninger
0 kommentarer
Her inne
av
Lise Knudsen
rundt 14 timer siden / 162 visninger
0 kommentarer
Tilbake til skolebenken
av
Hilde Mjøs
1 dag siden / 1759 visninger
0 kommentarer
Fornuftig mobilbruk
av
Vårt Land
2 dager siden / 105 visninger
0 kommentarer
Forglem meg ei
av
Håvard Nyhus
2 dager siden / 711 visninger
2 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 5 timer siden / 223 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 6 timer siden / 223 visninger
Stefan Hallman kommenterte på
Hit, men ikke lengre
rundt 6 timer siden / 868 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kirken, menneskerettigheter og dogmer
rundt 7 timer siden / 3351 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 7 timer siden / 1583 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 7 timer siden / 2135 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Les flere