Johannes Morken

Redaktør
442

Korset ut av det norske flagget?

Endringene av grunnloven gjør at korset i det norske flagget bør revurderes, mener sokneprest Gisle Meling i Svolvær.

Publisert: 22. mai 2012

Etter at stat og kirke skilte lag, sier han til nrk.no: – Vi kan ikke lenger si at vi et kristent land.

Svolværpresten tok temaet opp i talen han holdt 17. mai. Mange reagerte på hans budskap, men Meling står på sitt.

– Men det er en kjensgjerning at hele det kristne budskapet er integrert i det norske flagget. Flagget som symbol bør jo stå for de verdiene som Norge identifiserer seg med, sier han.

LES OGSÅ: Nå er kirken herre i eget hus

Nytt samlende symbol. Overfor nrk.no presiserer han at han liker det norske flagget godt, men at det har både gode og dårlige sider. Han mener det må tas en diskusjon om hvordan flagget skal være. Han mener en nasjon med et religiøst mangfold ikke kan ha et kors som det samlende symbolet.

Meling mener altfor mange nordmenn ikke reflekterer over hvordan flagget ser ut. Svolværpresten tror folk har godt av å tenke over hvilke symboler vi omgir oss med. Han har ingen tanker over hvordan et nytt norsk flagg burde se ut.

Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund avviser forslaget tvert.

Mener du grunnlovsendringene bør få følger for korset i flagget?

LES MER I VÅRT LANDS NETTUTGAVE 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Hvis

Publisert over 8 år siden
Johannes Morken. Gå til den siterte teksten.

Meling mener altfor mange nordmenn ikke reflekterer over hvordan flagget ser ut.

Noen begynner å tukle med det norske flagget,vil det bli mer bråk enn det noen gang har vært.

Hva denne Meling har som agenda skjønner han nok ikke sjøl engang.

Kommentar #2

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Rene hysteriet!

Publisert over 8 år siden

Grunnlovsendringene har ikke noe å si for det norske flagget.

Jeg mener denne presten er like mye på villspor når han uttaler seg om flagget som når han sier at Norge ikke lenger er et kristent land. For Norge har aldri vært et kristent land. Det finnes ingen kristne land. Som prest burde han vite at Gud frelser mennesker og ikke land.

Kommentar #3

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 8 år siden

Synes problemstillingen er søkt, både fra prestens og VL's side.

Kommentar #4

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Dannebrog og Tricoloren

Publisert over 8 år siden

Det norske flagget er en kombinasjon av Dannebrog (det danske flagget med røtter tilbake til tidlig 1200-tall) og et "tricolor"-flagg, inspirert først og fremst av det franske og det amerikanske flagget (med konnotasjoner til symbolikken frihet-likhet-brorskap).

Det er selvsagt fullstendig historieløst å starte en diskusjon om det norske flagget i forbindelse med den nylige endringen av Den norske kirkes status.

Kommentar #5

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Ikke ennå !

Publisert over 8 år siden

Norge er mere kristent nå enn før da vi hadde en politiker som yppersteprest og kirkens bestemmende overhode.

Å røre flagget  på grunn at vi har blitt et flerreligiøst land er det neppe noen som tør, selv om lysta nok kan være der blandt enkelte.  Men  det vil være det samme som å gi ABB medhold i en av hans teser.

Jeg vet ikke hvem Meling er og hva han står for.  Men hans utspill lyder som  en provokasjon for å gi oppmerksomhet mot en utvikling. Som prest vil han neppe være med på å rive ned et elsket symbol.

Kommentar #6

Olav Rune Ekeland Bastrup

99 innlegg  2613 kommentarer

Publisert over 8 år siden

Det norske flagg kommer aldri til å bli endret, og ethvert forslag om noe slikt har intet krav på å bli tatt seriøst. Det norske flagg forener på en flott måte to tradisjoner - kristendommens tusenårige arv i vårt land og den moderne opplysningshumanismen gjennom tricoloren-fargene rødt, hvitt og blått, som er demokratiets og den franske revolusjons farver.

Kommentar #7

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Det er helt klart

Publisert over 8 år siden
Johannes Morken. Gå til den siterte teksten.

Meling mener altfor mange nordmenn ikke reflekterer over hvordan flagget ser ut.

De fleste av oss reflekterer ikke over at korset var et henrettelses og torturinstrument og det er jo ikke sikkert at det passer seg helt i flagget til fredsnasjonen Norge. På den annen side er korset i flagget vårt veltet, det ligger på siden og kan slik sett godt symbolisere at man har revet ned torturinstrumentet.

Så får heller denne soknepresten reflektere litt over at han kneler ned forran et torturinstrument neste gang han ber sin bønn forran en stakkar som er spikret opp på dette redselsfulle drapsinstrumentet.

Men han ser sikkert helt annerledes på det enn meg. Det han tydeligvis ikke helt har fått med seg er at folk som meg ser på flagget vårt som et grafisk design selv om noen velger å se at det er et kors i det. Mangfold er kjekt noen ganger.

Kommentar #8

Ketil Reinhardts1

17 innlegg  271 kommentarer

Publisert over 8 år siden
"Stryk kristenkorset av ditt flagg og heis det rent og rødt. La ingen by deg det bedrag at frelseren er født. Og vil du ikke dø som en trell, så må du saktens fri deg selv." Arnulf Øverland
Kommentar #9

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Flagget er et sterkt og viktig symbol

Publisert over 8 år siden

Det er vel bare en 2-3 år siden Norges Fotballforbund lanserte en ny landslagstrøye, hvor det norske flagget ble foreslått skiftet ut med en drage. Reaksjonene på dette ble for sterke, og dette forsøket på å erstatte nasjonalflagget med et mulig symbol fra vikingtiden ble stanset i tilløpet. Så dette med å forandre på flagget er nok bare sagt for å få oppmerksomhet mot noe som en selv ser på som urettferdig. Ser ingen grunn for at vi skal forandre på verdens flotteste flagg!

Kommentar #10

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Johannes Morken. Gå til den siterte teksten.

Endringene av grunnloven gjør at korset i det norske flagget bør revurderes, mener sokneprest Gisle Meling i Svolvær

Er det ingen som klarer å se at dette er spit/tull. Fjerne korset i flagget er det noen som virkelig tror han mener dette? Er det noen som tar sognepresten på alvor? Sognepresten kunne like gjerne snakke om å fjerne korset fra de kirkelige tjenester! Like tullete.

Kommentar #11

Jan Hårstad

1125 innlegg  2300 kommentarer

Det fjerde riket.

Publisert over 8 år siden

 Da Tyskland trodde de skulle klare å bygge opp Det Tredje Riket som var et verdensomspennende prosjekt,arbeidet tyske religionsforskere,antropologer,teologer fra alle retninger med å bygge opp en ny universell tro som skulle ivareta Tyskland som hegemonial kraft. Både hinduisme,islam og norrøn hedendom ble kokt sammen med elementer fra tysk kristendoms tradisjon.

   Prosjektet med å lage en åndelig overbygning for "global governance" ble startet allerede på 1970-tallet av UNESCO og enhver som graver i dokumentene der,finner ut at utallige komiteer har jobbet intenst i årevis for å finne fram til en ny universell livsanskuelse som bygger på de sentrale religionene. Ingen av religionene skal ha preferanse,heter det, dialogprosessen vil ende opp i den globale religionen. Som raser skal sammensmeltes via enorme folkevandringer,skal også religionene gjøre det samme.

  Det neste skritt er da naturligvis ombyggingen av flaggene til de tradisjonelle nasjonalstatene som skal vekk under globalismens FN og NATO-styre. Folk som ikke sover bør helst ha oppdaget at fjerning av kristne symboler og flagg har vært intensivert kraftig i Europa de siste tre årene,selv fotballag har funnet det nødvendig å endre logoer og drakter.

  Når denne nye norske lovgivningen har fått virke en stund,vil neste framstøt være at flagg med det kristne korset må vekk.

  Den som ikke oppfatter dette,kan umulig skjønne stort av hva globalismen går ut på. Har man ennå ikke forstått at vår elite er fanatiske globalister?

 

Kommentar #12

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Jan Hårstad. Gå til den siterte teksten.

Når denne nye norske

Det har jeg ingen tro på.

Kommentar #13

Hildegunn Tangeraas Doelitzsch

12 innlegg  788 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.

Ser ingen grunn for at vi skal forandre på verdens flotteste flagg!

Ja, det ville i hvert fall blitt dårlig reklame for Norge. For det er ikke bare vi nordmenn som synes at det norske flagg er verdens flotteste. Jeg har snakket med mange av forskjellige nasjonaliteter som berømmer det norske flagget. Overalt ser jeg også folk av alle nasjonaliteter med det norske flagget på både T-skjorter, gensere, jakker, luer, vesker og ryggsekker. Jeg tror det ville blitt stor skuffelse hvis det norske flagget ble forandret.... Og jeg ville også blitt veldig trist....

Egentlig så tror jeg heller ikke det kommer til å skje, for flagget er dypt knyttet til nasjonalfølelsen. Jeg tror ikke engang ateister har noe imot korset i flagget. Men det hadde jo vært interessant å høre. 

Kommentar #14

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Enig med Hårstad i en ting

Publisert over 8 år siden

nemlig at de sosialdemokratiske globalistene nok ikke går av veien for å skjende ett flagg...

Kommentar #15

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

de sosialdemokratiske globalistene

Hvem er de, Fagermo?

Kommentar #16

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Jeg sier det rett ut Oddbjørn

Publisert over 8 år siden

i mine kanskje naive øyne, så er det AP, SV, Rødt med kanskje noen "selvhatende" liberalister i Venstre, til nød Høyre...

Jeg tror også Grunnloven om noen tiår, har kvittet seg med ordet kristen også.

Kommentar #17

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Jaha, ja...

Publisert over 8 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

i mine kanskje naive øyne, så er det AP, SV, Rødt med kanskje noen "selvhatende" liberalister i Venstre, til nød Høyre...

Hvilket flagg er det så du mener disse vil skjende - og på hvilken måte?

Kommentar #18

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Det sier vel seg selv

Publisert over 8 år siden

de vil fjerne korset, og dermed skjender de jo flagget?

Vi får igjen de tre fargene bare, eller så designer de bare ett nytt flagg.

Jeg sier det rett ut, for disse selvhatende nordmennene, ser ikke at de mister respekt i utlandet, og ikke minst blant våre nye landsmenn. jeg sier igjen:

For å kjenne andre, må man kjenne seg selv.

Kommentar #19

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Tvilsomt

Publisert over 8 år siden

Nå er du nok vel pessimistisk, Sten Andre Fagermo.

Har ikke noe tro på at noen i dette landet våger å tukle med flagget.

Kommentar #20

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Du gjør marginale grupper større enn de er

Publisert over 8 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

de vil fjerne korset, og dermed skjender de jo flagget?

Vi får igjen de tre fargene bare, eller så designer de bare ett nytt flagg.

Jeg sier det rett ut, for disse selvhatende nordmennene, ser ikke at de mister respekt i utlandet, og ikke minst blant våre nye landsmenn. jeg sier igjen:

For å kjenne andre, må man kjenne seg selv.

At Arbeiderpartiet i det store og hele skulle pusle med slike tanker tviler jeg strekt på, det er vel for det meste et jordnært parti. Hva angår en del utopiske tullinger i SV og Rødt så skal vi ikke se bort fra at du muligens har rett, og Venstre rommer jo også mange merkelige meninger, men dette er jo i seg selv marginale grupper.

Kommentar #21

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Jeg bare skisserer

Publisert over 8 år siden

i "verste fall...

Og det med Grunnloven, står jeg ihvertfall på...men den som lever får se.

Men jeg tror det er ingen tvil i at noen globalister, til og med i regjeringen, har våte drømmer om å erstatte korset i flagget med noen humanistiske symboler.

Kommentar #22

Trond Wathne Tveiten

45 innlegg  313 kommentarer

Desperat?

Publisert over 8 år siden

Er dette egentlig et folkekrav så overhodet? Føler at noen vil skape en debatt bare for å skape en debatt. Ble det kanskje litt kjedelig å hyle ut om homofili og Israel hele tiden? 

Kommentar #23

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Ja, denne presten er nok desperat

Publisert over 8 år siden

men ser ikke bort ifra at det finnes globalister i den leiren også....

Kanskje han bare spøkte, så sitter vi her og debatterer uten grunn?

Kommentar #24

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Publisert over 8 år siden

Hva er din definisjon av ordet "globalister", Fagermo?

Kommentar #25

Åse Bendiksen

0 innlegg  84 kommentarer

Publisert over 8 år siden

" -allerede på tidlig på 1930-tallet, så marsjerte arbeiderpartiet igjennom Sandefjords gater

med sine paroler og på en av plakatene så stod det med store bokstaver:

"STRYK KORSET HEIS FLAGGET RØDT OG RENT"

 

"Ludvig Nessa:     AP vil fjerne korset"

http://www.frie-ytringer.com/2012/04/08/ludvig-nessa-ap-vil-fjerne-korset/

 

Kommentar #26

Trond Wathne Tveiten

45 innlegg  313 kommentarer

?

Publisert over 8 år siden
Åse Bendiksen. Gå til den siterte teksten.

-allerede på tidlig på 1930-tallet, så marsjerte arbeiderpartiet igjennom Sandefjords gater

med sine paroler og på en av plakatene så stod det med store bokstaver:

"STRYK KORSET HEIS FLAGGET RØDT OG RENT"

Det begynner vel strengt tatt å blie en stund siden? ting har endret seg i ap siden den gangen

Kommentar #27

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Vås

Publisert over 8 år siden

Av og til kan man lure på om enkelte befinner seg i sin egen konspiratoriske verden. På nitten tredvetallet var Arbeiderpartiet fremdeles et radikalt sosialistisk parti, klassesamfunnet og klasseidentiteten med sine symboler eksisterte fremdeles, de hadde sågar sitt eget idrettsforbund, men det hører fortiden til. Samfunnet er et ganske annet og det er vel også det partiet.

Og hva angår Fagrmos globalisme ? Vel globalistene er næringslivet det, det er de som skaper en evenetuell globalisme. Økonomien har blitt globalisert, hva produserer lenger i Norge eller resten av Europa for den del ? Det har du globalistene dine.

Kommentar #28

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Oddbjørn

Publisert over 8 år siden

min definisjon:

1. Selvhatende anti-nasjonalister.

Særlige vestlige europeere og noen amerikanere som tror det å være anti-nasjonalistiske, blir godt mottatt av ikke-vestlige innvandrere...

Det vil si at disse vestlige, som ofte befinner seg på venstre eller den liberale siden i politikken, prøver å fjerne sin egen kulturelle identitet, for å tekkes en ny identitet, den multikulturelle.

Og når de da kynisk fjerner den nasjonale identitet for å blidgjøre for eksempel muslimske innvandrere, så glemmer de i farten at de bare mister respekt fra nettopp muslimer og andre innvandrere...hvorfor?

Jo, fordi for muslimer, er gudløse anti-nasjonalister det mest fremmede og uforståelige, ihvertfall for mange troende muslimer.....og dermed mister man en del respekt på veien...respekt for det norske samfunnet...

Jeg er er 100 prosent med den pakistanske kvinnelige politikeren i England, som sa nettopp det jeg sier her, nemlig at, for å kjenne andre, må man kjenne seg selv....

Har selv møtt flere muslimer som sa at, selv om man ikke er muslim, så er det i allefall godt at man tror på en Gud....ateisme for dem er som sagt fremmed.

Kommentar #29

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Ja, Aarsund

Publisert over 8 år siden

globalistene er OGSÅ næringslivet.....og de kommer fra USA først og fremst....

Uten å bli beskyldt for å være det ene eller andre, så tror jeg monokulturalismen fungerer best...

Se på land som Tyrkia, Argentina......Ataturk og Peron forstod det, for å ta to ikke-vestlige land.

Kommentar #30

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

"Selvhatende anti-nasjonalister"

Publisert over 8 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Selvhatende anti-nasjonalister.

OK - så det er det du mener med "globalister"?   Du slår om deg med svært store og problematiske begreper.  Hva det første angår (altså "globalister"), er jeg enig med Aarsund i at da finner du nok den arten først og fremst i næringslivet.  Hva er så en "selvhatende anti-nasjonalist"?  Jeg bare spør, for jeg kan ikke si at jeg kjenner noen - men det gjør kanskje du?  Er det mange av dem?  Er de farlige?

Kommentar #31

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Litt av noen eksempler

Publisert over 8 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Se på land som Tyrkia, Argentina......Ataturk og Peron forstod det, for å ta to ikke-vestlige land.

Ikke akkurat demokrater du bruker som eksempel. Peron begikk sågar militærkupp i sin tid, og huset tyske krigsforbrytere av værste kategori. Ataturk fordrev over en million grekere fra sine hjem i Anatolia i 1923, og hans tropper drepte vel også noen hundre tusen.

Kommentar #32

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Og allikevel er de elsket i sine hjemland

Publisert over 8 år siden

Nuff said....

Oddbjørn,

Selvhatende vestlige anit-nasjonalister= selvhatende hvite

Du finner dem gjerne blant 68-erne og blant dagens ungdom med rastafletter og en liten joint i hånden......

Også støtter de gjerne Palestina, uten å få med seg at med deres umoralske livsførsel, så ville de blitt avvist eller verre, likvidert av Hamas og co.....sånn som denne italieneren sist...

Kommentar #33

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Gudgitt

Publisert over 8 år siden

Den Gud har gitt et embete, har han nødvendigvis ikke gitt forstanden.

Kirkens egne er ikke sjelden kirkens (og de arme menighetslemmenes) verste fiende.

En biskop har fått oljesand i maskineriet, mens en prest ser rødt når han ser korset i det norske flagget.

Det kan bli stadig mer interessant og spennende å gå på gudstjenester. Om ikke den åndelige føden er prioritert, kan vi få oss noen interessante overraskelser av mer verdslig karakter.

Kirken gjør åpenbart alt for å fremstå samlende og som et åndelig fyrtårn for folket, som en folkekirke.

Kommentar #34

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Du finner dem gjerne blant 68-erne og blant dagens ungdom

Du er en ung mann, Fagermo.  Det er ikke så mange sekstiåttere og ungdom med rastafletter blant oss lenger :-)  Da jeg var på din alder, derimot...

Kommentar #35

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Vel

Publisert over 8 år siden

jeg har sett nok av dem blant dagens ungdom i alt fra Oslo, Milano til Athen.

Kommentar #36

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Sekstiåtterne var et skandinavisk fenomen

Publisert over 8 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

jeg har sett nok av dem blant dagens ungdom i alt fra Oslo, Milano til Athen.

Det var oppsiktsvekkende. For sannheten er vel at seksiåtterkulturen i det store og hele langt på vei var et skandinavisk fenomen. Men i motsetning til Johannessen mener jeg de fremdeles er her, ikke som ungdom, men som de som vokter en del av samfunnets kommandohøyder.

Kommentar #37

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Jeg som trodde 68-erne

Publisert over 8 år siden

som begrep, hadde noe å gjøre med student-opprøret i Paris i 1968....

Kommentar #38

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Sekstiåttere som kultur ikke politikk

Publisert over 8 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

som begrep, hadde noe å gjøre med student-opprøret i Paris i 1968....

Som begrep og ideologi, joda på den tiden og i noen år fremover. Som kultur, et skandinavisk fenomen som fremdeles preger vårt samfunn. For i motsetning til Europa så manglet den verdikonservatismen som kunne ha satt en stopper for disse miljøene både på høyre og venstresiden. Og som kultur i forskjellige former finner du den i Rødt, SV,AP, Høyre, Venstre, Fremskrittspartiet osv. Joda seksiåtterne er her fremdeles, men som kultur, ikke nødvendigvis ideologi. Og kultur danner som kjent basisen for mentalitet. Men jeg tror knapt det store flertallet her i landet baler med tanker om å endre flagget, det finnes nok viktigere ting i politikken for de fleste.

Kommentar #39

Jan Hårstad

1125 innlegg  2300 kommentarer

Flagget

Publisert over 8 år siden

Det er da ingen i denne debatten, Kjell, som har påstått at det store flertallet i Norge baler med tanker om å endre flagget.  Arbeiderpartiet er jo medlem av SosialistInternasjonalen og såfremt du som ihuga forsvarer av partiets nøkterne norske realisme,studerer dokumentene fra deres siste kongresser,vil du umiddelbart forstå at denne organisasjonen er globalister i eliteserien.

    Når de europeiske sosialdemokratiske partiene - f.eks. Pasok i Hellas og tilsvarende i Spania,etc har gått på store valgnederlag skyldes dette ikke minst at partiene har vist større forståelse for bankenes problemer enn fattigfolket. Globalismens ideologi slo kontra for dem. Men det betyr jo ikke at det multikulturelle post-nasjonale prosjektet er oppgitt. Og den kampen føres naturligvis både innen økonomi,kultur og symboler.

Kommentar #40

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Aarsund

Publisert over 8 år siden

hvis jeg ikke misforstår deg, mener du at kontinentet er mer verdikonservativt?

Spania har homo-ekteskap, Portugal har det, Nederland og Belgia, flere husker jeg ikke i farten.

Abort er vel ganske widespread i vestlige Europa, og mye av østlige også.

Malta er en skanse for det gamle katolske Europa ihvertfall, ilag med Polen kanskje...

Der har de enda ikke lov å skille seg engang, altså på Malta.

Poenget mitt er at det verdikonservative kontinentet har vært en slags boble som sprakk...

Den katolske kirken gjorde sitt, mens også kristeligdemokrater gjorde sitt for å holde den konservative fasaden.............

Enda vi så det motsatte for eksempel med bordeller, eller seksuelle eksplisitte filmer på kino...

Så liberalismen lå kanskje og ventet og komme ut i det fri igjen i det kontinentale Europa.

 

Kommentar #41

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Misforstår du begrepet verdikonservatisme?

Publisert over 8 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

hvis jeg ikke misforstår deg, mener du at kontinentet er mer verdikonservativt?

Spania har homo-ekteskap, Portugal har det, Nederland og Belgia, flere husker jeg ikke i farten.

Abort er vel ganske widespread i vestlige Europa, og mye av østlige også.

Malta er en skanse for det gamle katolske Europa ihvertfall, ilag med Polen kanskje...

Der har de enda ikke lov å skille seg engang, altså på Malta.

Poenget mitt er at det verdikonservative kontinentet har vært en slags boble som sprakk...

Den katolske kirken gjorde sitt, mens også kristeligdemokrater gjorde sitt for å holde den konservative fasaden.............

Enda vi så det motsatte for eksempel med bordeller, eller seksuelle eksplisitte filmer på kino...

Så liberalismen lå kanskje og ventet og komme ut i det fri igjen i det kontinentale Europa.

Min godeste Fagermo, homofili ble praktisert både i det gamle Athen og i Roma. Jeg ser knapt at dette skulle stride mot noen verdikonservatisme.

Kommentar #42

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Nei, og det er det ikke heller

Publisert over 8 år siden

i min verden.......men fikk homofile lov til å GIFTE seg i det gamle Roma eller Athen?

Eller mer relevant, i 1970 eller 1990, for den saks skyld?

Kommentar #43

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

like lite

Publisert over 8 år siden
Jan Hårstad. Gå til den siterte teksten.

Den som ikke oppfatter dette,kan umulig skjønne stort av hva globalismen går ut på. Har man ennå ikke forstått at vår elite er fanatiske globalister?

som de har skjønt din paranoide konspirasjonstrang?krysset i flagget finnes vel overalt i europa,og er dekorativt,ikke et kristent symbol.for meg.

Kommentar #44

Johannes Morken

442 innlegg  937 kommentarer

Les Melings eige innlegg

Publisert over 8 år siden

No har sokneprest Gisle Meling sjølv publisert eit innlegg med utdjuping av synspunkta på flagg og kors. Ta diskusjonen der. Her er innlegget hans: Storm i en flaggstang.

Kommentar #45

Odd Haugerud

10 innlegg  29 kommentarer

Flagget består

Publisert over 8 år siden

Vi kan ikke forandre det norske flagg. Helt unødvendig debatt. 

Kommentar #46

Even Gran

18 innlegg  59 kommentarer

Flagget er ikke kristent

Publisert over 8 år siden

Det var ingen som argumumenterte med kristendom da flagget ble valgt. Det var rent sekulære grunner som ble angitt. Les Fritanke.nos dypdykk i stortingsreferatene fra 1800-tallet: http://fritanke.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=6963

Dermed er det også absurd å mene at endringene i statskirkeordningen skal få noen konsekvenser for flagget. 

Kommentar #47

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

det blir som

Publisert over 8 år siden
Even Gran. Gå til den siterte teksten.

Dermed er det også absurd å mene at endringene i statskirkeordningen skal få noen konsekvenser for flagge

å si at veikryss er kristne,fordi de danner et slags kors

Kommentar #48

Gunnar Opheim

142 innlegg  6550 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Even Gran. Gå til den siterte teksten.

Det var ingen som argumumenterte med kristendom da flagget ble valgt. Det var rent sekulære grunner som ble angitt. Les Fritanke.nos dypdykk i stortingsreferatene fra 1800-tallet:

Det er kun de protestantiske land som har kors i flagget. Nå er ikke Norge ett protestantisk land lengre, jeg skjønner de som tror på verdslig styre godt selv om jeg mener at Gud ikke fresler via nasjoner. Det er nok mye som er skjult for de sekulære og fritanke.no

Kommentar #49

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

tull

Publisert over 8 år siden
Gunnar Opheim. Gå til den siterte teksten.

Det er kun de protestantiske land som har kors i flagget

det gresk ortodokse hellas har

Kommentar #50

Gunnar Opheim

142 innlegg  6550 kommentarer

Publisert over 8 år siden

Det er ikke tull men kongedømmet Hellas med ortodoks tro har ett lite kors i deres flagg ja. Jeg tenkte heldekkende kors i flagget men det har de også hatt.

http://www.fotw.net/flags/gr.html 

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere