Geir Ove Fonn

Utenriksjournalist i Vårt Land
14

Fredspris til besvær

Publisert: 10. des 2009

Dagens Nobel-foredrag blir ventelig et høydepunkt i den politiske talekunstens historie på norsk jord. Men nå må president Barack Obama primært vinne amerikanernes hjerter og hjerner.

I dagene opp mot festen i Oslo Rådhus har vi stort sett hørt om to ting: Det enorme sikkerhetsoppbudet, og den store skepsisen mot årets tildeling. Særlig i USA mener mange at Obama ikke har fortjent prisen; bare én av fire er enig med Nobelkomiteens avgjørelse. Det forteller nok mer om amerikansk utålmodighet med en president som har villet mye, men fullført lite, enn om dyp forståelse for fredsprisens hensikt og historie.

Derfor har Obama tankene på den andre siden av Atlanterhavet både før og etter dagens overrekkelse av gullmedalje og diplom fra Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland. I et lite døgn styres USA fra Grand Hotel i Oslo. Da handler det om helsereformen som onsdag kom over nok et  hinder i Senatet, og for øvrig om økonomi og arbeidsplasser. Som visepresident Joseph Biden i nærmest kolbergske vendinger uttrykte det da Det hvite hus forlede hadde toppmøte om temaet: Presidentens laserfokus de siste månedene har vært jobber, jobber, jobber, jobber.

Arbeidsledigheten er temperaturmåleren på om presidenten kan hjelpe USA opp av den økonomiske dumpen, men den stiger fortsatt og vipper nå faretruende over 10 prosent. Da blir ikke presidenten populær på hjemmebane av å loggføre ni til dels omfattende utenlandsturer før han har vært et år i jobben, den siste til Norge og Danmark, land som i amerikanernes øyne neppe bør verdiges altfor mye krefter av landets øverste leder. Som en Obama-medarbeider forleden ytret til amerikanske journalister: Neste år blir det nok flere reiser til steder som Pennsylvania enn til Skandinavia.

Internasjonalt har imidlertid reisevirksomheten betalt seg. På rekordtid har Obama klart å snu det nokså dårlige internasjonale ryktet USA opparbeidet seg under åtte år med mye alenegang fra republikaneren George W. Bush. Obama har vært i de fleste verdensdeler og i Kina, han har strukket hånden ut til den muslimske verden og har skapt grunnlag for fornyet atomnedrustning ved å trekke tilbake de amerikanske rakettskjoldplanene fra dørstokken til Russland. Dermed er grunnmuren støpt for bedre internasjonale relasjoner, nå kan Obama bli hjemme og starte den lange valgkampen mot gjenvalg om tre år.

Uten å få fart på økonomien og skape arbeidsplasser, samt få på plass en helsereform som gir de hittil uforsikrede bedre helsetilbud uten at den store middelklassen føler de må betale prisen, vil et gjenvalg i 2012 bli en nesten umulig øvelse. I tillegg er Obama trolig avhengig av at det går rett vei i det som er hans tredje store sak; Afghanistan. 

I Oslo må årets fredsprisvinner fra balkongen på Grand tåle demonstrantenes rop mot opptrappingen med 30.000 flere amerikanske soldater til Afghanistan. Bak opptrappingen ligger et intenst ønske om å skape en kontroll som gjør at de amerikanske soldatene kan starte tilbaketrekkingen i god tid før presidentvalget om tre år. Derfor har Obama skrudd ned ambisjonene i Afghanistan atskillige knepp den siste tiden. I mars sa presidenten at målet var å beseire Taliban og skape et stabilt demokrati i Afghanistan. Etter et heller mislykket afghansk valg sier han seg nå fornøyd med å sikre tilstrekkelig stabilitet til å opprettholde presset på Al-Qaida.

Framover kan vi vente oss en president med et smalere og mer hjemlig amerikansk fokus. Det er ikke nødvendigvis godt nytt for dem som hadde håpet på amerikansk drahjelp for en fredsavtale mellom israelerne og palestinerne, eller for dem som ønsker at presidenten skal bruke tiden på klimakamp, nedrustning og brobygging til den muslimske verden. Utenriksminister Hillary Clinton kan se fram til mer armslag i jobben, for Obama har ikke til hensikt å bli en fire år lang parentes i presidenthistorien.Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Per Traasdahl

67 innlegg  1534 kommentarer

Fredspris

Publisert over 9 år siden

Jeg mener å ha sagt det før, men kan jo sagtens gjenta: 

Det første som slo meg når jeg fikk vite hvem som skulle få prisen i år var at når det ble Barack Obama så hadde han fått mye mere "global" respekt til fremtidig bruk ved å takke NEI til prisen....

Mest leste siste måned

Bryllup med bismak
av
Trond Langen
28 dager siden / 2296 visninger
Den verkeleg raude fare
av
Emil André Erstad
20 dager siden / 1892 visninger
Kjønnsideologi på avveie
av
Marit Johanne Bruset
13 dager siden / 1886 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
rundt 1 måned siden / 1800 visninger
Spooky sjamanisme?
av
Vårt Land
25 dager siden / 1760 visninger
Kunnskapsløst om «koranskoler»
av
Usman Rana
13 dager siden / 1525 visninger
Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
rundt 1 måned siden / 1295 visninger
En fallende stjerne?
av
Vårt Land
13 dager siden / 1224 visninger
Kallmyrs tabbe
av
Vårt Land
16 dager siden / 1158 visninger
Forledet av Frp
av
Vårt Land
20 dager siden / 1095 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere