Ingunn Løkstad Salvesen

33    168

Ekteskapsloven og sperregrensen for KrF

Det ser ut til at programkomiteen i KrF har skjønt at en demokratisk stat ikke kan lage lover som kun samsvarer med et enkelt religiøst skrift.

Publisert: 22. mai 2012 / 2234 visninger.

De fleste i Norge ønsker ikke sharialovgivning. Da bør vi heller ikke forvente at staten skal basere sine lover på én bestemt (én av flere) tolkning av noen vers av Paulus i Bibelen.

For meg virker det nesten pinlig å se hvor fiksert mange KrF-medlemmer er på å sortere mennesker etter kjønn. I spørsmålet om tidlig ultralyd argumenterer KrF med at vi må kjempe mot et sorteringssamfunn. Da blir det et paradoks at de tviholder på å forskjellsbehandle folk ut fra hvordan de er skapt i sine kjønnsorganer.

Har KrF-veteraner og andre toneangivende blokkert for ny kunnskap om mangfoldet innen kjønnsdifferensieringen? Allerede våren 2005 ble det i norske aviser publisert svensk forskning (Se Google: Ivanka Savic.) som viste at visse områder i hjernen hos homofile menn fungerte på samme måte som hos heterofile kvinner. Fra Rikshospitalet opplyses det at det årlig fødes 100 barn i Norge med uklare kjønnsorgan. Noen land har heldigvis god aksept for mangfoldet, og bruker tre forskjellige identifikasjoner: Kvinne, mann og intersex/3.kjønn.

Legevitenskapen har kartlagt at det finnes mennesker som i sin kropp er skapt som mann, samtidig som cellene i kroppen har kvinnelige kjønnskromosomer (XX). Tilsvarende kan en person se ut som kvinne, men ha mannlige kjønnskromosom (XY). Noen har mosaikk av kjønnskromosomer. Hvordan skal staten da kunne kontrollere praksisen av en ekteskapslov som bare gjelder en mann-kvinne-relasjon? Hvem skal ha rett til å bestemme om et menneske er en mann – eller er en kvinne?

Praktisering av en ekteskapslov som bare gjelder mann-kvinne-relasjon kan også få problemer blant transseksuelle. La oss tenke oss at to som i det ytre oppfattes som mann og kvinne gifter seg. Etterpå gjennomgår den ene kjønnsskifte-operasjon. Skal ekteskapet da gjøres ugyldig? Og hva med transvestitter: Er det lovlig for en mannlig transvestitt å kle seg som kvinne hvis han ønsker å gifte seg med en kvinne?

Konklusjon: Det er praktisk umulig for staten å diktere og kontrollere våre tanker knyttet til inngåelse av samliv. Dessuten mener jeg det er ubibelsk: Det er først og fremst Gud (og ikke staten) vi skal adlyde. Da må det bli opp til hver enkelt hvordan Gud taler til oss gjennom Bibelen om våre egne liv.

Derfor er jeg enig med Dagrun Eriksen og programkomiteen i at de som inngår et juridisk samliv må selv avgjøre om de vil regne det som et ekteskap (eventuelt som et sakrament).

Derimot har jeg liten tro på forslaget om å forandre navnet på ekteskapsloven til samlivslov. Muligens ville det dempe frustrasjonen hos de homomotstanderne som føler at deres eget heterofile ekteskap er blitt ødelagt fordi "de har kommet i dårlig selskap" sammen med homofile under samme lov. Men tiden arbeider til støtte for og aksept av homofile. Jfr. Obamas valg av side, delvis inspirert av sine døtre.

KrF-veteraner frykter "en dødslinje for partiet" hvis kampen mot ekteskapsloven avsluttes. Jeg tenker motsatt. Denne kampen har jo vært frontet i årevis, samtidig som KrF har nærmet seg sperregrensen. Kanskje mange ligner meg: Jeg har stemt på KrF i over 50 år. Men ved siste stortingsvalg hadde jeg ikke samvittighet til å stemme på en parti som sorterer mennesker etter om de er i A4-format. Jeg lever i håpet om at jeg kan stemme på KrF ved neste valg.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Lukas F. Olsnes-Lea kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
1 minutt siden / 411 visninger
Robin Tande kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
41 minutter siden / 411 visninger
Torunn Arntsen Sajjad kommenterte på
Politikk og søskenbarnekteskap
rundt 1 time siden / 80 visninger
Erlend Torp kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 3576 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Mirakler som skjer i dag. De skal forkynnes
rundt 2 timer siden / 83 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3576 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3576 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Glimt fra den sosialetiske vekkelsen
rundt 2 timer siden / 141 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Glad i seg selv som lesbisk, på kristen folkehøgskole
rundt 2 timer siden / 392 visninger
Les flere