Hans Aage Gravaas

48    149

Publikum forlater Lerkendal

Trøndersk merkevare nr 1 sliter. Hva tenker Hroar om Hrosenborg?

Publisert: 21. mai 2012 / 3088 visninger.
Det knirker i RBK-maskineriet. Klubben med 22 seriemesterskap, 9 cupmesterskap og sterke Champions League-prestasjoner i en årrekke, sliter. Selv om bølgedaler nødvendigvis vil komme etter sterke prestasjoner, er nedturen større enn hva det kravstore trønderpublikumet aksepterer. Publikum rømmer Lerkendal. Merkevaren RBK er i ferd med å ødelegges.

Hver høst var det fest på Lerkendal. Europeiske storheter kom på besøk og fikk besøk. Rosenborg banket lag som Blackburn, Panathinaikos, AC Milan, Olympiakos, Porto, Real Madrid, Galatasaray, Atletico Bilbao, Borussia Dortmund, Paris St.Germain, Inter Bratislava, Celtic og Brøndby.  RBK spilte uavgjort mot Juventus, Feyenoord, Bayern München, Lyon, Inter Milan,  Ajax, Chelsea og Arsenal. 

Rosenborgs suksess var knyttet til suksesstreneren Nils Arne Eggen. "Go-fotteoriens far" skapte stemning med sin folkelige væremåte, sine saftige replikker, sin fotballfaglige kompetanse, sitt smittsomme humør og sin tydelige og samtidig svært krevende lederstil. Rosenborg, et lag helt uten økonomiske ressurser, tjente raskt penger på sin suksess og vant alles hjerter. Nå er pengene vekke og klubben er ikke lenger klubben i alle trønderes hjerte.

Like vanskelig som det var å hoppe etter Wirkola, like vanskelig var det å trene RBK etter Eggen. By Rise, Høgmo og Tørum ble veiet og funnet for lette. Publikum krever mye. Likevel er det flere grunner til at publikum forlater Lerkendal akkurat nå. Selv i sin storhetstid kunne RBK tape kamper, men de tapte med stil og innsats og uten at publikum forsvant. Akkurat nå mangler RBK en leder; en tydelig leder. Laget mangler også en spillestil. Spillerstallen er ikke dårligere enn før, men laget mangler selvtillit og spillemønster. Det er fryktelig og flaut å se på dem. Eggen vrir seg nok der han sitter i godstolen sin i Orkdalen. Hvor er lengderetningen, medløpene, bakrommet, innleggene og samhandlingsmønsteret?

Jeg er redd Jan Jönsons dager er talte. Han mangler totalt grep om dette laget. Han virker uinteressert, apatisk, svak og tiltaksløs. Skal publikum komme tilbake, må et nytt trenerteam på plass og det raskt. Selv om Nils Arne Eggen fortsatt har krefter og meningers mot, er nok hans dager over. Finnes det en norsk trener som kan føre Rosenborgs til topps igjen, eller må vi lete utenlands? Jeg har ikke den fulle oversikten, men jeg mener det finnes én som har det som skal til for kravstore trøndere. Han finnes på Gjemselunden i Kongsvinger og heter Tom Nordlie.  Nordlie har bevist at han kan. Mange syntes Nordlie var for krevende. I Trondheim tåler en tøffe trenere. De er vant med det. Tom Nordlie vil aldri bli mer krevende enn det Nils Arne Eggen var. Oppnår en gode resultater, er en fornøyd i Trondheim. Koste hva det koste vil! De vil tilbake til San Siro, Stamford Bridge og Santiago Bernabéu!

Kan Hroar Stjernen vise at han er den stjernen som Rosenborg trenger? Har Hroar den handlekraft som “Hrosenborg” trenger? Akkurat nå er det svært mange trøndere som ikke orker å se på “de svarte kvite.”  Slik har det ikke vært før. Gjør ikke Stjernen noe med det raskt, kan han bli en fallende stjerne før han såvidt har kommet inn døren.


Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Ola Johan Settem

0 innlegg  48 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Interessant innlegg :) Nå er det vel også slik at dette med synkende publikumstall-og entusiasme ikke er unikt for Rosenborg. Det har vel vært et generelt fenomen i norsk fotball de siste årene. En viktig grunn tror jeg er utvidelsen av Tippeligaen til 16 lag - nivået har sunket, det er altfor mange kamper, og alt for mange uinteressante lag. I tillegg klarer ikke typiske store publikumslag (Brann, Vålerenga, Viking) å etablere seg som topplag. Rosenborg (som selvsagt også er et typisk stort publikumslag) kjemper forsåvidt oftest i toppen, men der har man jo de 'gylne' 90-årene å sammenligne med. For å si det sånn: om Brann kjemper om seriegull (eller medalje for den del) og skal møte Rosenborg eller Viking, så kunne man fylt Brann stadion mange ganger. Det er ikke samme effekt av at Brann skal spille kamper mot Hønefoss eller Sandnes-Ulf om 9. plassen på tabellen. Noe av det samme gjelder vel for Rosenborg også. Sånn er det bare.

Jeg tror NFF må gjøre grep i forhold til ligasystemet, og man kan jo begynne med å få ligaen ned igjen til ihvertfall 14 lag, og kanskje helst 12 lag.

Tiden med årlig cl-deltagelse for rosenborg tror jeg er forbi for godt. Veien til gruppespillet er blitt veldig tøff etterhvert som flere og flere nasjoner har gjort seg gjeldende.

Svar
Kommentar #2

Hans Edvard Tyve

4 innlegg  651 kommentarer

Interessant

Publisert over 5 år siden

Her er vi inne i en sfære som sjelden er diskutert på VD. Positivt

 

For å ta tak i litt av det du skriver:

Jeg er redd Jan Jönsons dager er talte. Han mangler totalt grep om dette laget. Han virker uinteressert, apatisk, svak og tiltaksløs. Skal publikum komme tilbake, må et nytt trenerteam på plass og det raskt. Selv om Nils Arne Eggen fortsatt har krefter og meningers mot, er nok hans dager over. Finnes det en norsk trener som kan føre Rosenborgs til topps igjen, eller må vi lete utenlands?

Jan Jönssons dager på Lerkendal burde, om en ser fotballen både i en sportslig og en bedriftsøkonomisk tankegang, være over. Han leverer ikke resultater, han klarer ikke å skape en nødvendig glød i troppen, og sliter med å skape et offensivt system som fungerer. Men årsaken til at han fortsatt sitter er vel knyttet til en relativt lukrativ kontrakt, og RBK-ledelsens manglende evne til å innse at de taper mer på en sesong med mindre enn 10.000 tilskuere, enn å si opp Jönsson, og øke snittet til 14.. Det er dog en hypotese, og en usikker sådan. Under Eggens siste innhopp, steg eksempelvis ikke tilskuertallet nevneverdig. Nå er jeg vel heller ikke sikker på om det er kun Jönsson burde gå. Han har en sjef som ikke direkte har bidratt til å gjøre det lettere å løse arbeidsoppgavene slik han har ønsket, så det er like viktig for RBKs framtid at Hoftun innser sin begrensning og fratrer.

Men så til spørsmålet om trener i RBK. Nei, du finner ikke trenere i Norge i dag som er rett for RBK. Med det sier jeg ikke at det ikke er gode trenere i Norge. Deila har gjort en kjempejobb i Godset. Arne Erlandsen har bygget et godt lagkollektiv med Ull/Kisa i 1.div, Jostein Grindhaug i Haugesund leverer gode resultater over tid etc etc. Men det vil ikke løse noe å hente en av de eller nevnte Tom Nordlie til Lerkendal. Problemet i norsk fotball er nemlig at vi, med få hederlige unntak, mangler kontakt med omverdenen. Vi resirkulerer gamle trenere, spillere går litt hit og dit, og det mest innovative i norsk fotball i dag, er avtalen Godset har fått i havn med City, med spillerutveksling. Eggen reiste jo også i sin tid på studieopphold bl.a i Ajax, og det bidro til å legge grunnlaget for godfotteorien han gjorde suksess med over lang tid.

Norsk fotball trenger med andre ord internasjonal påvirkning. Det hjelper ikke at RBK har bygget opp et juniorakademi som nylig har spilt jevnt med både Ajax og Real Madrid, når en ikke har kompetansen til å løfte dette videre inn i seniornivå. Jeg tror løsningen for RBK er å kombinere tankegangen til Eggen med godfotteori, samtidig som de henter inn en trener utenifra. Gjerne med erfaring fra nederlandsk. italiensk eller spansk fotball. Hvorfor det er riktig at det er RBK som gjør dette, er rett og slett fordi de trolig, kanskje med unntak av Molde, er den eneste klubben som har et internasjonalt rykte godt nok til å kunne tiltrekke seg en slik person (Jeg etterlyste dette allerede når Eggen forlot RBK i første runde, og når en ser på hvordan trenerposten har blitt løst etter det, er det vanskelig å ikke komme med en: "hva var det jeg sa..").

Så i likhet med deg er jeg spent på om Hroar Stjernen satser på hoppkanten, eller lander på kulen...

Svar
Kommentar #3

Bjørn Blokhus

0 innlegg  642 kommentarer

Godfoten er borte.

Publisert over 5 år siden

Og hva er en Trondhjemmer uten Rosenborg ?

Vil en hundreårignatt senke seg over trønderene ?

 

Svar
Kommentar #4

Trond Langen

29 innlegg  190 kommentarer

Trenden

Publisert over 5 år siden
Ola Johan Settem. Gå til den siterte teksten.

Nå er det vel også slik at dette med synkende publikumstall-og entusiasme ikke er unikt for Rosenborg. Det har vel vært et generelt fenomen i norsk fotball de siste årene.

Utviklingen med lavere tilskuertall gjelder alle klubbene.  Men det hjelper jo ikke på når man ikke scorer på hjemmebane.  9 mål på 6 hjemmekamper til nå i år er ikke for mye å skryte av for det som har vært norsk fotballs flaggskip.  Publikum vil ha morsom fotball, og da hører mål med.

Men det spørs om ikke markedet begynner å mettes litt.  Det er blitt flere klubber i eliteserien, med det flere runder og flere kamper i hver runde.  Og mange av dem går jo også på TV.

Mengden kamper som tilbys må fotballforbundet tenke på.  Og så må Rosenborg, og alle de andre klubbene, tenke på produktet de tilbyr.  Uten godt spill og mål blir det vanskeligere å vinne publikum tilbake.

Svar
Kommentar #5

Per Traasdahl

67 innlegg  1534 kommentarer

Hva

Publisert over 5 år siden

er vitsen med å syte over et lag med 22 seriegull og 9 cupmesterskap???  

"Eg berre spyr"...

Svar
Kommentar #6

Kristian Kahrs

109 innlegg  2168 kommentarer

Spørsmål må stilles, men gi Jönsson mer tid

Publisert over 5 år siden

Som alltid interessante tanker fra deg, Gravaas. Jeg vil ikke avvise at du har rett, men det som forhindrer meg i å klikke på bra-knappen foreløpig er at jeg er innstilt på å gi team Jönsson en sjanse til. Laget er ungt, og selv om det det er en fantastisk kapasitet i laget, er det vanskelig å få stabilitet i en så ung spillergruppe. Forøvrig gode spørsmål fra Kjetil Kroksæter i Adresseavisen.

Uansett er det aldri et alternativ å svikte som supporter. Jeg er med, selv om det regne, blæs eller snør! Likesom du ikke skal bryte ekteskapet, skal du aldri skifte fotballklubb!

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Njål Kristiansen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
4 minutter siden / 1269 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
7 minutter siden / 1833 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Familiære bånd og politisk makt
14 minutter siden / 1715 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
22 minutter siden / 1833 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
32 minutter siden / 1269 visninger
Trond Bollerud kommenterte på
Giske Rev vs Grandis - "Shetoo"
rundt 1 time siden / 69 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1833 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1269 visninger
Øivind Hundal kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1269 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1269 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 1269 visninger
Les flere