Morgan Lindstrøm

8    666

Tryggheten som forsvant

Publisert: 21. mai 2012 / 885 visninger.

På lørdag kveld satt jeg i stuen sammen med kjæresten min og så på TV i leiligheten vår i 4. etasje i en gård i Vika. På et tidspunkt hørte vi at det var en del rop og bråk i gårdsrommet. Jeg gikk ut på kjøkkenet og kikket ned på hva som skjedde. Der så jeg en person som ble angrepet svært aggressivt av to andre. Jeg så at den ene av angriperne kastet en stor brostein rett mot offeret, som forsøkte å løpe i dekning bak et utemøblement.

Jeg ble sjokkert og ropte ut av vinduet så høyt og morskt jeg kunne: "Hva er det som foregår - skal jeg ringe politiet"?

Angriperne kvakk til og trakk seg noe tilbake. Da det ble liv i andre vinduer og noen kom ut, forsvant angriperne ut av porten og ble borte. Jeg løp ned i gården, hvor en nabo allerede var i ferd med å ringe politiet. Det viste seg at situasjonen hadde en liten forhistorie. Offeret hadde vært innom en kafé e.l. i nærheten hvor angriperne hadde blitt oppmerksomme på at han hadde en del kontanter på seg. De hadde fulgt etter han ut, og jaget han inn i gårdsrommet vårt for å rane ham. Da jeg kom ned viste det seg at det hadde angriperne allerede klart. De hadde også stukket offeret med kniv i området mellom brystet og magen.

Mannen ble hentet av ambulanse, og politiet var på vei - trodde jeg.

Da vi skulle ut en tur på søndag kom offeret tilbake til gården vår. Han hadde ikke fått med seg jakken og sekken sin til sykehuset. Tingene lå i søppelhuset. Det gjorde også brosteinen og et våpen som ranerne hadde mistet. Da jeg lurte på hvorfor disse tingene fortsatt lå der, fikk jeg til svar at politiet ikke hadde kommet. De hadde ikke tid. De kunne ikke komme før på mandag.

Da jeg hørte dette følte jeg meg utrolig provosert. Vi bor i et land som vi hele tiden blir tutet øren fulle om er "verdens rikeste" og "verdens beste land og bo i".

For meg virker det svært underlig at ranere kan angripe fredelige borgere og nærmest bare ved et "uhell" unngå å ta livet av dem i fult dagslys uten at politiet "har tid til å komme".

Det kan egentlig bare være to grunner til dette: Enten bryr ikke politiet seg og prioriterer å sitte på politistasjonen og se på fotball i stedet for å sørge for borgernes sikkerhet (hvilket jeg ikke tror). Eller så har de så mange lignende og enda mer alvorlige saker å skyfle unna at de ikke har kapasitet til å betjene det problemnivået som har blitt en realitet de siste årene. I det siste tilfelle må grunnen imidlertid være at regjeringen i vikeligheten ikke bryr seg om borgernes sikkerhet: Hadde de gjort det, ville de bevilget midler nok til at politiet alltid hadde hatt tid til å ta seg av saker der mennesker blir utsatt for vold.

Hvis jeg tenker tilbake til 70-tallet, husker jeg det slik at politibiler kom i rasende fart i løpet av minutter hvis folk ringte inn meldinger om voldelige hendelser. Mens i dag kan folk altså bli drept foran øynene ens mens man ringer politiet - og de svarer at de ikke kan komme før to dager senere. Jeg vet også om saker som har blitt henlagt på grunn av mangel på bevis, selv om situasjonene har vert filmet på overvåkningskameraer. Problemet har vært at ingen har hatt tid til å se igjennom filmene.

Jeg tar det for gitt at en del av økningen i voldskriminaliteten skyldes netopp denne situasjonen: Voldsmenn vet at de kan angripe, rane og knivstikke folk på åpen gate mens folk ser på uten at det er noen risiko for å bli tatt. For politiet har ikke tid til å komme.

I tillegg til episoden jeg forteller om, har jeg selv vært vitne til flere tilfeldige voldsepisoder i Oslo sentum de siste 5 årene, enn på de forutgående 50 årene. Så noe har skjedd.

Da jeg vokste opp, opplevde jeg Norge var et trygt land hvor ingen ting farlig kunne skje. Og det gjorde det aldri heller. Jeg hadde en følelse av at "noen passet på". Den følelsen har blitt helt borte. Nå har det i steden blitt slik, at jeg må tenke på alle mulige potensielle faresituasjoner bare kjæresten min skal gå i butikken alene.

Kanskje det er sant for noen at "Norge er verdens beste land og bo i". Men det er ikke sant for meg. Jeg vet om et mye tryggere land enn dagens Norge. Og det er det Norge jeg vokste opp i. Da hadde man følelsen av at vi hadde myndigheter som brydde seg om borgernes sikkerhet og ve og vel. Når denne tilstanden har blitt borte, opplever jeg at grunnen i virkeligheten kun kan være én: Nemlig at de som har styrt landet vårt i opp i mot en ti års tid faktisk ikke bryr seg om borgernes sikkerhet i det hele tatt. For hvis de hadde gjort det, ville de prioritert borgernes sikkerhet foran alt annet. For det kan jo ikke være midlene det står på, i og med at vi er "verdens rikeste land"..?

Det er på tide at vi får en synlig og effektiv ordensmakt i dette landet, som har borgernes sikkerhet som prioritet. Det spørs om ikke det også er på tide at politiet blir bevæpnet, og blir plassert synlig med maskinpistoler på utsatte steder rundt i byen (i hvert fall i Oslo), med fullmakt til å skyte kriminelle som forsøker å flykte fra voldshandlinger på stedet. Slik som f.eks. i Roma og New York. Slikt er nemlig kjent for å ha en viss virkning, netopp på den type kriminelle jeg snakker om her.

Vi bor nemlig ikke i Kardemommeby lenger. Den tiden er over.

Jeg regner imidlertid ikke med at den sittende regjeringen kommer til å gjøre noe kreativt i forhold til problemstillingene. De har allerede vist hvor lite håndfast de klarer å håndtere alt som har med autoritet og sikkerhet å gjøre. Av den grunn burde de egentlig gå av. For en hver regjerings første oppgave, er å sørge for rikets og borgernes sikkerhet. Hvis de ikke klarer dét, har ikke eventuelle andre oppnåelser noen betydning.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Det holder nå, sa Gundersen

Publisert over 5 år siden

fra sangen i 1948.......men ja ting har blitt VESENTLIG verre siden den gang.

Men så lenge Onkel Politi verken vil være bevæpnet, når vi har verdens latterligste straffer, og når politiet sliter med økonomi og ressurser, ja så kan vi kanskje ha det så godt?

Nei, jeg avslutter med en politisk ukorrekt setning:

Husk Menstad, karer, Husk Menstad!

 

Men å gå tilbake til 30-tallets Statspoliti med Lie i spissen, er kanskje å gå for langt?

Svar
Kommentar #2

Morgan Lindstrøm

8 innlegg  666 kommentarer

Ikke tilbake - men frem

Publisert over 5 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Men å gå tilbake til 30-tallets Statspoliti med Lie i spissen, er kanskje å gå for langt?

Det virker som du misforstår. Jeg snakker ikke om å gå tilbake til noe som helst. Tvert i mot, snakker jeg om å oppdatere samfunnets sikkerhetsfunksjoner slik at de blir kompatible med den reelle nåtid. Som jeg sa, "slik som f.eks. i Roma og New York".

Svar
Kommentar #3

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Nettopp

Publisert over 5 år siden

men med dagens politiker er det å gå fremover i denne saken,kanskje veldig vanskelig...

Det beveger seg ihvertfall i sneglefart. Også med han i Politiforbundet, Johannessen.

Men det er kanskje litt typisk for Ola Dunk...

For å sitere litt av , en annen slager, denne gang Alfred Maurstad med Ola Nordmanns vals:

"Det går ikke fort...".......husker ikke resten av strofen...

Men det er vel greit.

 

Svar
Kommentar #4

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

For å være alvorlig

Publisert over 5 år siden

så vil nok bevæpning av Politiet ha en viss avskrekkelses-effekt...lurer på hvordan det går med Polisen i Sverige? De har jo sine problemer i Malmø, for eksempel, men nå er jeg ikke kjent med de svenske forhold helt.

New York har jeg heller ikke særlig kjennskap til når det gjelder dette temaet.

Roma eller Italia, kan jeg si dette om:

Det er helt vanlig med carabinieri med maskingevær på gatehjørnene, men de har jo fortsatt problemer med organisert kriminalitet....alt fra italierne selv, til albanere, afrikanere og sigøynere.

Det virker som disse pompøse karene, mest er der for turistenes skyld, ikke for de kriminelle.

Så jeg personlig, som du kanskje ser, kan ikke bidra med så altfor mye til denne debatten, siden jeg verken er politi eller politiker....og heller ikke har satt meg inn i denne saken særlig godt heller.

Men jeg kan ihvertfall si meg enig med deg i ditt innlegg.

Svar
Kommentar #5

Kjell Haugen

6 innlegg  1319 kommentarer

Lang tendens....

Publisert over 5 år siden
Morgan Lindstrøm. Gå til den siterte teksten.

Voldsmenn vet at de kan angripe, rane og knivstikke folk på åpen gate mens folk ser på uten at det er noen risiko for å bli tatt. For politiet har ikke tid til å komme.

Jeg mener dette henger litt sammen med glidningen fra en kristen stat til en stat som er basert på mennekseretter og globale standarder.

Disse globale standardene har ikke fokus på  "du skal ikke..." men på den enkeltes rett. F.eks nødvergerett.. At du godt kan stjele fra andre om du har behov for det... Du kan godt drepe om du virkelig er truet..osv osv..  Slik har våre lovet blitt tilpasset unntakene mer enn de gamle reglene.   Dette ser vi brer ut seg på regelsiden.

Dermed følger det samme opp på domstolene og ordensmakten.  Du beskriver et ran - det vil si en som forsvarte noen verdier som andre hadde behov for.   Skadene var som følge av egenhendig forsvar av materielle verdier.  Liten strafferamme for angriper for slikt.  Hadde det ikke vært penger inn i bildet så er situsasjonene en helt annen.  Da er det større strafferamme.   Det er slik vi har skrudd sammen vårt  samfunn.  For å gjøre alle parter fornøyde.   Hvorfor skal samfunnet etterforske at noen blir skadet når man setter seg til motverge under ett ran ?

Svar
Kommentar #6

Daniel Hisdal

51 innlegg  2110 kommentarer

ressursbruk

Publisert over 5 år siden
Morgan Lindstrøm. Gå til den siterte teksten.

De hadde ikke tid. De kunne ikke komme før på mandag.

I Oslo har de ikke tid til dette. I Bergen arresterte de søndag to menn som solgte gassballonger pga manglende løyve... 

Selvsagt skal man ha løyve, men om det er slik at politiet er underbemannet, burde man vel hatt en hierarkisk oppbygd modell over alvorlighetsgrad av kriminalitet. Det virker dessverre slik at politiet ofte prioriterer kriminalitet hvor man kan "tjene" penger (gi bøter osv) fremfor saker som f.eks den nevnt av trådstarter.

Svar
Kommentar #7

Morgan Lindstrøm

8 innlegg  666 kommentarer

Ny politimester

Publisert over 5 år siden

Den nye politimesteren ser vist litt klarere enn mange andre:

Ny politimester lover orden i Oslos gater

Svar
Kommentar #8

Rune Holt

8 innlegg  10570 kommentarer

Johannesen

Publisert over 5 år siden

Prioriterer politifolkenes lønninger og pensjonsavtaler,og de delene av oppgavene som gir mest penger i kassa.
Det ser også ut til å være sånn at de velger bort saker som er vanskelige å oppklare for å få oppklaringsprosenten til å se pen ut.
Det ligner ikke noe som helst at voldskriminalitet ikke blir prioritert høyere enn den blir.

Dette svekker tilliten til rettsstaten og politiet som liksom skal være vår sikkerhet... og vår rettferdighetssans blir satt på en altfor stor prøve.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Lukas F. Olsnes-Lea kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
2 minutter siden / 411 visninger
Robin Tande kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
42 minutter siden / 411 visninger
Torunn Arntsen Sajjad kommenterte på
Politikk og søskenbarnekteskap
rundt 1 time siden / 80 visninger
Erlend Torp kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 3576 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Mirakler som skjer i dag. De skal forkynnes
rundt 2 timer siden / 83 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3576 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3576 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Glimt fra den sosialetiske vekkelsen
rundt 2 timer siden / 141 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Glad i seg selv som lesbisk, på kristen folkehøgskole
rundt 2 timer siden / 392 visninger
Les flere