Sten André Fagermo

59    1339

Mitt Endelige Svar

Det farer en "djevelsk" kraft over Verdidebatt.

Publisert: 20. mai 2012 / 1339 visninger.

Denne "djevelske" kraften sprer sin "gift", så enhver mann eller kvinne kan bli sliten av mindre.

Den er representert ved enkelte "rett-troende", som ser det som sin store oppgave her i livet, å informere og tilby oss "vantro" den store Himmel i belønning.

Ok....jeg skal prøve å skrive uten å la temperamentet ta mer overhånd, enn det burde.

Det jeg vil si er rett og slett disse punkter:

1. Jeg er unitar, har alltid vært det (inni meg), og jeg kommer til å DØ som unitar.

2. Jeg tror Gud er Faderen, og ingen andre. Om man kaller Ham Gud/Jahve eller Allah, er for meg likegyldig, siden jeg ikke tror på en sanselig eller en Gud man kan beskrive.

3. Jeg respekterer at andre nå vil kanskje "dømme" meg til helvete, men det står de fritt til å gjøre.

 

Dessuten har jeg lurt på hvorfor ateister, muslimer og jøder her inne slipper å stadig bli misjonert for, når "kjetterske" kristne blir det. Det virker nesten som det er verre å være kristen  "kjetter", enn å være muslim, ateist eller jøde.

Men uansett igjen, la de som vil misjonere, jeg har egentlig ikke noe imot de som gjør det, sånn personlig.

Men skal dette være en Verdidebatt, eller en Misjonsdebatt?

Det er opp til oss brukere å vurdere.

Grunnen til at jeg "legger" ut om dette, er fordi, nå vet man hvor jeg står ihvertfall. Jeg skulle kanskje ikke ha lagt ut min personlige tro her på VD som unitar, men nå er det gjort, og jeg liker å være ærlig med folk, sånn at de vet hvor man står hen, ihvertfall rent teologisk sett.

Jeg vil også understreke igjen, at jeg respekterer hver eneste bruker her inne, og at dette IKKE er noe personangrep på NOEN.

Jeg skal også fortsette å debattere her inne, men teologi/misjons-debattene, kommer jeg å tenke meg om to ganger, før jeg hopper uti og deltar.

Nå er alle mine innlegg og de fleste kommentarer, skrevet på sparket, og bærer kanskje preg av det noen ganger også. Så jeg tar selvkritikk for det, men som en litt impulsiv type, så føler jeg det blir mer ærlig.

Så, siden jeg lider av en slags insomnia ofte :), så skal jeg prøve å få sove snart, siden klokken er fem om morgenen...Men jeg ville bare få dette "off my chest", og jeg håper med dette at jeg ikke blir misforstått så mange flere ganger nå.

Hvis noen vil kommentere, værsågod, men det var egentlig ikke hensikten med dette innlegget....

Til slutt, jeg har nok "bedd" om litt kritikk, jeg ser det, og jeg er åpen for mer kritikk...men da kritikk og ikke misjon. Så det var mitt svar rett og slett.

Guds fred

Med vennlig hilsen

SAF

 

 

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Njål Kristiansen

141 innlegg  19012 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Jeg kan ikke la være å kommentere dette innlegget ditt til tross for at jeg har en pause i skrivingen her, Fagermo. Du skriver noe vesentlig i dette og flere tilsvarende innlegg i det siste, og vårt medlem Tønnessen var også innom det samme i sitt innlegg om åndskamp på VD for litt siden.

Men som du skildrer er det også blandt unitarer store forskjeller. Det er ganske enkelt ingen enhet noe sted. Menneskene søker ut til de ulike hjørner av troen uten å finne svarene. Jeg har en sterk tro på at Gud, troen og religionen finnes langs de brede veier, ikke i de avsidesliggende kriker og kroker. Jeg tror flere skulle finne inn til hovedstrømmene. Det er egentlig ikke sååå sært å tro, og man må kunne forsøke å enes, og leve i trosfellesskap. Det er ingenting som tyder på at de bevegelser som i dag er små skal vokse seg store, selv om det naturligvis finnes historiske eksempler på det motsatte.

Slik jeg oppfatter det er man enige om to ting;

Jeg vil tro på MIN måte.

Underlivet er en vederstyggelighet.

 

Uansett hvilken stor verdensreligion man tilhører eller hvilken sekt under disse man sogner til er dette de eneste to læreemner som engasjerer like intenst.

Jeg har ingen svar utover dette. Verdens kristne vil ikke enes med åndsfeller i egen krets og langt mindre i andre kretser selv om de er temmelig like. Hvem kan være uenig i islams fem søyler? Teoretisk kan vi støtte dem, men praksis frastøter. Så der står vi vel egentlig og vil bli stående.

Amen

Svar
Kommentar #2

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Takk Njål

Publisert over 5 år siden

for din kommentar...du er en KLOK mann.

Hilsen

"den hemmelige ambassadøren for den romersk-islamske jesuittorden" :-)

 

Svar
Kommentar #3

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12804 kommentarer

"Sandhedens eneste Nøgle"

Publisert over 5 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Den er representert ved enkelte "rett-troende", som ser det som sin store oppgave her i livet, å informere og tilby oss "vantro" den store Himmel i belønning.

Jeg kan nok en gang rett og slett ikke motstå fristelsen til å sitere en av min egen landsdels store diktere - Vilhelm Krag -  som i novellen "Presten" (1911) fatter sympati for en stakkars statskirkeprest fra det frilynte Hedmark, som er blitt forvist til et trangsynt, sørlandsk Høvåg: 

"...dette religiøse Hvepsebøle, hvor der i hvert andet Hus sidder en skraasikker Sekt, der har fundet Sandhedens eneste Nøgle, som laaser Paradiset op for Sektens udsøgte Snes Sjæle, medens Bygdens øvrige Sekter, plus Planetens øvrige Millioner, reverenter talt kommer til at gaa til Helvede".

Svar
Kommentar #4

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

" We need not think alike, to love alike."

Publisert over 5 år siden

Ett evig budskap. Fra David Ferenc.

Men det gjelder ikke for alle, og det respekterer jeg.

Svar
Kommentar #5

Arne D. Danielsen

295 innlegg  5446 kommentarer

Krag

Publisert over 5 år siden

Deler Fagermos hjertesukk, og Njål Kristiansen sitt og ikke minst Villiam Krag sitt som raust er blitt delt med oss av Oddbjørn Johannessen. Takker så meget. :)

Ser nå at min geografiske tilhørighet her på de brede bygder på Innlandet lett kan føre til trospraktiserende frontkollisjoner med enkelte fra andre og trangere steder i landet. Det kan forklare en del. For jeg lar meg virkelig provosere av en del overformyndersk trangsynthet – for å følge opp Krag.

Jeg vet ikke om vi er mer frilynte her på våre kanter, men skal en følge geografiske stereotyper, kan det være noe med større jordnærhet og en mer praktisk tilnærming – også til de store spørsmålene. Det passer med vårt lynne, tror jeg.

Det er ikke vanskelig å forstå hedemarksprestens utblåsning omkring forrige århundreskifte – når vi erfarer hvordan dette kan oppleves vel et decennium etter siste århundreskifte. Godt at ikke presten hadde med en mye brukt redskap på disse kanter, en Krag Jørgens i bagasjen da han ankom "dette religiøse Hvepsebøle". Da kunne det gått riktig ille både for presten og med enkelte i hans nærhet. :)

 

Svar
Kommentar #6

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12804 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Du bør lese den novellen, Arne.  Den er fornøyelig i all sin tragikomikk.  Presten blir anklaget i en form for teologisk "rettsprosess" i det lokale bedehuset.  Hva galt har den arme hedmarking gjort?  Jo, han har forkynt et "falskt evangelium"!  Han har nemlig kommet til å si følgende:  "Christendommens Væsen er Kjærlighed og atter Kjærlighed, og Ydmyghed og atter Ydmyghed" - og dessuten har han fra prekestolen hevdet at  "Bogstavtroen (...) kunde medføre aandelig Selvgodhed, som er en Herrens Vederstyggelighed".

Man skulle jo tro at dette ikke var særlig kontroversielt i kristne kretser - og det samme trodde vel denne presten, men "det fikk Fanden fordi han var dum, og ikke beregnet sitt publikum" (for å si det med en annen kjent dikter).  Bedehusfundamentalistene anklager ham for å forkynne ut altfor uklart og "snilt" evangelium - og de mener seg å ha Skriften på sin side:  Han får valget mellom å bekjenne sin henfallenhet til "Lunkenhedens og Vantroens Aand" - eller å "udspøttest".

Jeg synes jeg stadig snubler bort tråder her i Verdidebatt der den samme konflikten er høyst levende - og finner det ganske skremmende!

Svar
Kommentar #7

Arne D. Danielsen

295 innlegg  5446 kommentarer

Fornøyelig

Publisert over 5 år siden

Her er min bekjennelse. Jeg har aldri lest noe av Krag. Og for det burde jeg underlegges en inkvisitorisk høring på nærmeste litteraturhus eller bibliotek. Hvis denne synden kan bli meg tilgitt, skal jeg rette den opp straks ved å fordype meg i sørlandsdikterens forfatterskap. Jeg velger å begynne med fortellingen om hedmarkspresten. :)

Men, som du skriver, Oddbjørn, så er det trist at vi ikke er kommet lenger, at både Vilhelm Krag ved forrige århundreskifte og Inger Lise Andersens "Fru Johnsen" fra 1969 har samme aktualitet i dag som den gang.

Svar
Kommentar #8

Geir Rune Larsen

2 innlegg  3811 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

1. Jeg er unitar, har alltid vært det (inni meg), og jeg kommer til å DØ som unitar.

kan unitar frelse deg Sten Andre, og hva er så frelsende med å dø som unitar  inni deg?

Personlig ville jeg heller prøvd å få Jesus kristus inn i hjertet enn unitar.

Ellers lurer jeg på en ting, hva betyr Jesu blod og korset for en som deg som er unitar inni deg?

Svar
Kommentar #9

Geir Rune Larsen

2 innlegg  3811 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Arne D. Danielsen. Gå til den siterte teksten.

Men, som du skriver, Oddbjørn, så er det trist at vi ikke er kommet lenger, at både Vilhelm Krag ved forrige århundreskifte og Inger Lise Andersens "Fru Johnsen" fra 1969 har samme aktualitet i dag som den gang.

Det er helt feil Arne, ta deg en titt i samfunnet du lever i , de ytterst  få røster du hører på dette forum er deverre ikke representativt for kristenheten idag, det er helst din stilltiende toleranse som er den bærende norm i dagens kristenhet..

Sann mine ord, dette kommer til å fortsette om vi lever i endetiden paulus peker på som lovløst , så kan du nyte de stadig færre stemmer som ødelegger toleranseglansbildet ditt.

Svar
Kommentar #10

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Ok, jeg skal svare rett fra levra :)

Publisert over 5 år siden

Jeg tror jeg blir frelst, fordi det finnes bare en Gud, og Han er Gud for alle mennesker.

Derfor, når man har den "rette" tro på en Gud, pluss om man prøver ihvertfall, å gjøre gode gjerninger, så tror nå JEG at det holder.

Jesus Kristus er i mitt hjerte som Guds Sønn.

Hans blod og død på korset, betyr for meg at Gud ofret sin egen Sønn, for å vise menneskene veien til Gud. Det vil si at Jesus var også menneskehetens beste Sønn. Og dermed er Jesus's lære den beste for mennesker i alle tider å følge og etterleve.

 

Svar
Kommentar #11

Geir Rune Larsen

2 innlegg  3811 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Hans blod og død på korset, betyr for meg at Gud ofret sin egen Sønn, for å vise menneskene veien til Gud. Det vil si at Jesus var også Guds beste Sønn. Og dermed er Jesus's lære den beste for mennesker i alle tider å følge og etterleve.

så han døde ikke for dine synder, men er mer en slags åndelig mester som skal vise veien for deg, har jeg forstått deg rett?

Jeg ser at du sier at Jesus var Guds beste sønn, hva er "beste" sånn rent konkret.

Svar
Kommentar #12

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Bibelske unitarer

Publisert over 5 år siden

tror at Han døde for våre synder......

Jeg tror det holder med å si at jeg er unitar....

Og ja, Han var en åndelig mester også, og det har aldri fantes ett mer rent Menneske....men Han var mer enn bare disse to.

Igjen, jeg er unitar....og det er det jeg vil si om den saken.

Kanskje De ville dele litt om din tro?

Svar
Kommentar #13

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Jeg tror forresten

Publisert over 5 år siden

unitarisk "taqiyya" er lurt å holde seg til, også i disse dager,kanskje særlig her på VD.....

På David Ferencs tid var det katolikkene og reformerte, nå er det "alle" kristne.....

Svar
Kommentar #14

Mohamed Abdishazan

32 innlegg  618 kommentarer

Om kjettere

Publisert over 5 år siden

Fortsett å være en kjetter, Fagermo! Fordi historiens gang tilhører kjettere, ikke konformistene eller de som finner falsk trygghet i konsensus.

And do you think that unto such as you,

A maggot-minded, starved, fanatic crew,

God gave the Secret, and denied it me?--

Well, well, what matters it! believe that too.

- Omar Khayyam (The Rubaiyat of Omar Khayyam)

Svar
Kommentar #15

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Shukran kteer

Publisert over 5 år siden

for din støtte......men skal holde meg til norsk, for å ikke provosere og oppmuntre enkelte her.

Joda, jeg trives som kjetter, heldigvis litt enklere idag, ihvertfall innenfor kristendommen.

Det lille jeg må forsvare her, er milevis unna det de skikkelige kjetterne måtte gjennomgå.

Svar
Kommentar #16

Geir Rune Larsen

2 innlegg  3811 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Kanskje De ville dele litt om din tro?

Jeg tror på en Gud fader og hans sønn Herren messias..

Jeg tror at Jesus ved å avkle seg sin guddom og bli 100% menneske gikk inn i adams plass for å rette opp den synd han gjorde. Ved å leve syndfritt på denne jord ble Jesus kristus det lyteløse lam Gud fader trengte til å sone adams synd + alle verdens synder gjort etter adams synd..

Ved sin korsdød triumferte han over satans åndehær, og ved sin oppstandelse fra de døde beseiret han døden.

De som tror på ham og bekjenner med sin munn at Jesus kristus er herre, og samtidig i sitt hjerte tror at Gud fader oppreiste ham fra de døde, skal bli frelst..

Om en tror og får en ny ånd som bekrefter denne nye fødsel, så har man i hjertet en pant og en visshet at den som har frelst deg også har makt til å oppreise oss fra graven når tiden er inne og de åndelige legmer utdelses..

For håpet når basunen lyder og panten utdeles er at ett åndelig fysisk legme likt det Jesus har i herligheten skal  oppstå fra  graven, eller om en lever så skal det forvandles i ett nu..


Svar
Kommentar #17

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Jeg sier som tidligere

Publisert over 5 år siden

du er kristen, og siden jeg er langt ifra den kløpperen på teologi som du, så vil jeg mistenke deg for å være en trinitarisk kristen i tillegg.

Det skal du ha, du kan din Bibel.

Men nå trenger ikke jeg personlig masse teologi, for å vite hva jeg tror. Det holder med basics for meg.

Som sagt tidligere, så går jeg etter mitt hjerte.....

Å bare studere skikkelig komplisert teologi, blir å følge mest hjernen.

Med skikkelig komplisert teologi, mener jeg begreper som logos og lignende ord.

For meg holder det egentlig med enten unitarisme, trinitarisme eller modalisme.

Også tar man utgangspunkt i det, og så studerer man detaljene....

Det er min noe spesielle måte, kanskje.

Svar
Kommentar #18

Geir Rune Larsen

2 innlegg  3811 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

du er kristen, og siden jeg er langt ifra den kløpperen på teologi som du, så vil jeg mistenke deg for å være en trinitarisk kristen i tillegg.

Jeg tror på en sorts treenighet, men i min treenighet så er det tre som er enige om å følge den enes vilje dvs. faderens..

men jeg tror IKKE på den gnostsike /dogmebaserte treenighet hvor filosofien har deffinert Gud som ett ossia(vesen) og hvor faderen sønnen og dhå bare er likeverdige funksjoner i dette vesen uten legme.

Svar
Kommentar #19

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

You got me, I'm lost

Publisert over 5 år siden

selv om jeg med min begrensede teologi-kunnskap, begynte å tenke på mormoner-teorien igjen...

Jeg må forresten innrømme at jeg kikket litt på din blogg imorges, og en av de tingene jeg bet meg merke i, var en link til Bjørn A Hansen, hvis jeg ikke husker feil....Det var allefall noe med ortodoks kristendom nevnt der, i allefall ordet ortodoks...

Men ortodoks er kanskje ikke helt deg?

En annen kirke jeg tenker på, er denne ganske nystartede, høykirkelige Nordisk-Katolske Kirke, som jeg personlig finner litt interessant.......den har jo filial i din hjemby?

Selv ville jeg nok finne meg bedre til rette i den Ariansk-katolske kirke....jeg har sniktittet på deres hjemmesider også.

Svar
Kommentar #20

Geir Rune Larsen

2 innlegg  3811 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Jeg må forresten innrømme at jeg kikket litt på din blogg imorges, og en av de tingene jeg bet meg merke i, var en link til Bjørn A Hansen, hvis jeg ikke husker feil....Det var allefall noe med ortodoks kristendom nevnt der, i allefall ordet ortodoks...

Om du må plassere meg i en moderne setting så er det som ligger meg nærmets rent teologisk .. klassisk pinsekristendom..

men rett setting er urkirkens ortodokse dvs den kristne  martyrkirkens teologi..

Den passer som hånd i hanske..

den ortodokse du peker på er den oldkirkelige teologi fra den østromerske statskirke, denne skiller seg minnimalt fra den vestromerkse dvs den katolske kirke..

meg bekjent er det denne" oldkirkelige" ortodokse kirke Bjørn Olav Hansen  er fasinert av, jeg er ikke så fasinert av denne..

Svar
Kommentar #21

Geir Rune Larsen

2 innlegg  3811 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

selv om jeg med min begrensede teologi-kunnskap, begynte å tenke på mormoner-teorien igjen.

bra du innrømmer det selv, det er dag og natt over min tro og mormonerkirkens tro..

Svar
Kommentar #22

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Den vesenlige forskjellen

Publisert over 5 år siden

kanskje i mine øyne, mellom den øst-romerske og vest-romerske, hvis jeg skal kalle det det, er at Østkirken jo er monofysitter, eller var DET bare de orientalsk-katolske kirker?

Jeg husker ikke i farten ,men monofysittismen er egentlig ganske spennende, til og med for en kar som meg, som vanligvis ikke bruker å henge meg ALTFOR mye opp i teologiske detaljer.

Som kanskje ventet, liker jeg mest å studere de orientalske kirker, alt fra marionitter til Kebra Negast. Disse orientalske kirkene må jo sies å være blant originalene, eller?

 

Svar
Kommentar #23

Geir Rune Larsen

2 innlegg  3811 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

kanskje i mine øyne, mellom den øst-romerske og vest-romerske, hvis jeg skal kalle det det, er at Østkirken jo er monofysitter, eller var DET bare de orientalsk-katolske kirker?

vel nå har jeg lest verker både fra østkirken og vestkirken forskjellene er minimale.

Så lenge romeriket bestod så hadde alle statskirkene rundt middlehavet fellles konsiler også den syriske og den koptiske  inntil det vestromerke riket falt ca 500.e.kr..

først da utviklet de seg forkjellig , men dogmene var stort sett  ferdig utviklet innen vestromerikets fall.

Svar
Kommentar #24

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

For å avrunde litt

Publisert over 5 år siden

vår teologiske avsporing om du vil, så vil jeg bare nevne en til orientalsk kirke, som ihvertfall VAR kjettersk..

Nemlig den "nestorianske" Assyrian Church of the East. Tror faktisk de har medlemmer i Norge også.

Svar

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 3 timer siden / 74 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 5 timer siden / 92 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 6 timer siden / 76 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 7 timer siden / 80 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 10 timer siden / 270 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 10 timer siden / 112 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 19 timer siden / 334 visninger
3 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 3 timer siden / 74 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 5 timer siden / 92 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 6 timer siden / 76 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 7 timer siden / 80 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 10 timer siden / 270 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 10 timer siden / 112 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 19 timer siden / 334 visninger
3 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Jostein Sandsmark kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
15 minutter siden / 2171 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
Viktige Venstre-gjennomslag i ruspolitikken
rundt 1 time siden / 211 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
rundt 1 time siden / 2171 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 2 timer siden / 390 visninger
Tor Albertsen kommenterte på
Aulen, Augustin og forsoningslæren
rundt 2 timer siden / 324 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 2 timer siden / 1080 visninger
Kåre Kvangarsnes kommenterte på
Vantro.
rundt 2 timer siden / 1217 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 3 timer siden / 1080 visninger
Hege Anita Aarvold Flottorp kommenterte på
Dere kastet meg til nett-trollene, Vårt Land!
rundt 3 timer siden / 1996 visninger
Hege Anita Aarvold Flottorp kommenterte på
"Rett" til å dø?
rundt 3 timer siden / 516 visninger
Oddvar Tveito kommenterte på
Dere kastet meg til nett-trollene, Vårt Land!
rundt 3 timer siden / 1996 visninger
Hege Anita Aarvold Flottorp kommenterte på
Drikkeukulturen
rundt 3 timer siden / 334 visninger
Les flere