Verdidebatt

Hva er verdighet?

Ordet verdighet har poppet opp med gjevne mellområd siden den grusomme dagen 22. juli. Men hva legger vi egentlig i dette ordet? Spør du 10 mennesker, får du kanskje like mange svar?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hva er det å være eller oppføre seg verdig? De unge overlevende fra Utøya blir stadig trukket fram som et eksempel på verdig atferd, men hva konkret mener vi med dette? Eksakt hva er det vi tenker er verdig i deres ord og handlinger?

Ordet har blitt brukt så hyppig at det for meg framtoner som et usagt krav: For all del - oppfør deg verdig! Dette kravet kan fort føre det til motsatte; uverdighet for dem som ble forsøkt fratatt all verdighet den forferdelige dagen i fjor sommer.

Er det å ikke vise åpen fortvilelse, sorg, frustrasjon eller sinne - å fremstå verdig? Er det uverdig å røpe bitre eller hatske følelser og tanker?

For meg er det et stort og merkelig paradoks at vi på den ene siden undrer oss over A.B.B. tilsynelatende mangel på følelser - mens vi samtidig berømmer de unge i vitneboksen for deres rolige, fattede framtreden? Hvem har påpekt det "merkelige" i at ingen skriker, raser, gråter eller forbanner denne mannen som har forårsaket så mye smerte og sorg? Hvem bekymrer seg over fraværet av slike helt normale reaksjoner hos de unge som ble rammet av en slik brutal ondskap?

Det hele begynte med rosetoget.. og har fortsatt. Vi er så rolige, så beherskede, så flinke - også når det gjelder angrep på det aller viktigste; vårt verd som mennesker.

Oppfør deg verdig! Dette kan være en effektiv hersketeknikk i ulike situasjoner. Hvem vil bli beskyldt for å opptre uverdig?

Bruker vi ordet verdig/verdighet på en måte som knebler og undertrykker høyst reelle og legitime følelser & tanker? Bruker vi det på en måte som forhindrer en dyptgående og ekte oppgjør og sorgprosess? Ikke bare for de unge og deres pårørende som ble rammet 22. juli, men og for alle oss andre i ulike sammenhenger og situasjoner.

Jeg tenker på konflikter vi kan stå i, enten det er på arbeidsplassen eller i privatlivet. Kravet om å vise verdighet; kan det for eksempel hindre oss i å ta viktige og nødvendige oppgjør med dem som krenker, skader eller svikter oss? Kan det gjøre at vi fortrenger følelser og tanker som ikke oppleves som "verdige"; edle, gode, riktige..?

Vis verdighet. For meg smaker dette av noe utydelig emment og klamt, noe som forsøker å manipulere og binde meg. Hvem sier det - og til hvem? I mange tilfeller lukter det av en ovenfra-og-ned-holdning; det har en slags formyndersk tone i seg. I verste fall smaker det av maktmisbruk.

I et samfunn som belønner effektivitet og orden, må vi for Guds skyld holde ro i rekkene. Upassende følelser og reaksjoner er problematisk og forstyrrende.

Verdig? Ja, vi har vårt verd som mennesker i fullt behold - med alle våre følelser, reaksjoner og tanker! Kast verdigheten over bord om du må! For din verdighets skyld.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt