Kommentar

En verdig prosess

Rettsaken om 22. juli er blitt en markering av samhold, omtanke og fellesskap. Det forsterker også innholdet i 17. mai.

Hendelsene 22. juli har gjort 17. mai til en viktigere dag for oss, viser en meningsmåling NRK har fått gjort. Og halvveis ute i rettsaken må vi kunne konkludere at rettsaken ikke er blitt noen pr-forestilling for Anders Behring Breivik, men derimot en markering av det motsatte av hva han står for.

Forrige uke ble Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra truffet av en sko. Etter det uttalte hun et ønske om at rettsaken til tross for dette fortsatt måtte bli ført med verdighet. Arve Tellefsen har i et innlegg i VG i går tolket dette som at hun mener det ikke ville være verdig av de pårørende til ofrene å uttrykke raseri og sinne. Men kasting av sko og andre gjenstander er neppe noen god måte å vise sine følelser på, og mer enn det var det vel ikke Bæra sa.

Breivik selv hadde nok både ventet seg og ønsket seg atskillig sterkere avsky-reaksjoner. Men de pårørende har funnet en mye bedre reaksjon: De samler seg om budskapet om samhold og fellesskap, og vender dermed oppmerksomheten bort fra Breivik og hans budskap. Rettsaken er blitt en manifestasjon av de motsatte verdiene av hva han står for, og det virker som en mye bedre reaksjon enn å gi ham en masse negativ oppmerksomhet.

Rettsaken har derfor ikke blitt noe splittende media- og propagandashow, men et bidrag til å finne tilbake til de verdiene som ble så sterkt markert i fjor sommer. Det kommer også til å prege årets 17. mai. Derfor kommer dette til å bli en nasjonaldag vi husker for mer enn været - og som kan komme til å sette noe av tonen for kommende nasjonaldagsfeiringer.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar