Helge Simonnes

924    59

Unngå møkkaspredning

Lars Peder Brekk må tigge til seg et par hundre millioner kroner av Sigbjørn og Jens for å unngå at forhandlingene blir en møkkajobb.

Publisert: 14. mai 2012 / 1080 visninger.

Norske bønder skulle brukt tida på våronna. I stedet kjører de traktorene ut på veiene og parkerer dem foran offentlige bygninger i protest mot regjeringens manglende raushet.

For Senterpartiet og landsbruksminister Lars Peder Brekk er forhandlingsbrudd og gryende aksjoner svært lite hyggelig. Partiet har alltid ønsket å sitte med hånden på rattet i landbrukssektoren. På den måten har de kunnet melde tilbake til kjernevelgerne at det er gevinster knyttet til regjeringssamarbeidet.

Men hva når konflikten rammer? Da snus pluss fort til minus. Dette er Senterpartiets ledelse smertelig klar over. Landbruksminister Lars Peder Brekk blir skyteskiven, selv om han internt i regjeringen kjemper en beinhard kamp for at staten skal legge mer enn 900 millioner kroner på bordet.

Statsminister Jens Stoltenberg vil stramme inn i revidert nasjonalbudsjett fordi han og regjeringen frykter at krisen i Europa skal forsterke seg. Finansminister Sigbjørn Johnsen er lett å be når det legges opp til innstramninger. Han kommuniserer nok godt med bøndene når han er hjemme på Hedmarken, men bak det joviale skjuler det seg en knallhard realpolitiker.

Lars Peder Brekk befinner seg i krysspresset mellom sinte bønder og steile regjeringskolleger. Internt får han sikkert tigget til seg et par hundre millioner til slik at forhandlingene kan komme i gang. Antydes det at staten kan gi halvparten av bøndenes krav på 2,2 milliarder, vil det gi grunnlag for nye samtaler. 

Foreløpig er aksjonene uskyldig. Ingen møkkalass er tippet av på strategiske steder ennå. Men slike konflikter kan lett eskalere, og det skal ikke mye til før det blir virkelige skitne forhandlinger i landsbrukssektoren. Da kan Senterpartiet fort bli den store taperen.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Pål Georg Nyhagen

147 innlegg  1545 kommentarer

Apropos

Publisert over 5 år siden

Jeg tillater meg å kopiere en melding fra Ingebrigt Steen Jensen på Facebook. Det berører temaet i høyeste grad:

"Bønder tjener 140.000 for et årsverk. Av en melkepris på nesten 15 kroner i butikken, får bonden ca. 4,-. Det går rett og slett ikke an lenger! Hvis vi vil ha gårdsbruk i landet vårt, produsere i hvert fall halvparten av vår egen mat (andelen synker år for år) og opprettholde lokalsamfunn der landbruket er helt avgjørende, må vi mobilisere BRED støtte til bøndene. Det er ikke nok at de selv stiller krav, myndighetene våre må skjønne at kravene har stor støtte i folket. Les, bli forbanna og gi din støtte til Bondesolidaritet. Vi i Alle Gutta har hjulpet dem litt."

http://www.bondesolidaritet.no/

PS: Kanskje Helge Simonnes kan skrive om at "Alle Gutta"s initiativ? Et reklamebyrå i det blaa Bærum; et miljø som vanligvis ikke akkurat assosieres med solidaritet med bøndene?

(Se: http://www.allegutta.no/)

Svar
Kommentar #2

Gunnar Søyland

18 innlegg  2442 kommentarer

Ikke overraskende at en redaktør som mottar

Publisert over 5 år siden

ca. 100 millioner kroner i direkte og indirekte statsstøtte så til de grader står på makthavernes side. En uavhengig presse som til de grader er avhengig av støtte gjør festtalenes fine snakk om en fri, uavhengig presse til en luftig illusjon.

Pressen som "den fjerde statsmakt" skulle liksom være vaktbikkje. De skulle stå på folkets side og avsløre maktmisbruk. I Norge i dag ser vi det stikk motsatte: Pressen opptrer som makthavernes lojale gneldrebikkje- MOT folket!

http://voxpublica.no/wp-content/uploads/2010/03/medie_milliarder_fig2.png

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Njål Kristiansen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
6 minutter siden / 470 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
10 minutter siden / 470 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
11 minutter siden / 437 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
16 minutter siden / 1665 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
33 minutter siden / 470 visninger
Dagfinn Gaarde kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1665 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 1 time siden / 437 visninger
Svein Berntsen kommenterte på
Trollkvinnen i Endor og dagens spiritisme.
rundt 1 time siden / 545 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 470 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 1665 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 470 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 2 timer siden / 437 visninger
Les flere