Kjetil Hope

62    166

Da jeg ba en muslim om tilgivelse

Jeg tilhører ikke de 25% som kjente noen på Utøya, jeg ble ikke rammet mer enn andre. Likevel vil jeg fortelle om min opplevelse av dagen, ikke for lesernes del, men for min egen del. Jeg tok feil.

Publisert: 13. mai 2012 / 1170 visninger.

Også publisert på bloggen min.

Det siste årene har jeg arbeidet som bussjåfør i skolens sommerferie og fjoråret var intet unntak. 22 juli var jeg blitt satt opp på et kveldsskift, fra fire til over midnatt, men jeg ankom likevel over en time tidligere på jobb. Å sitte hjemme og vente har aldri tiltalt meg, da sitter jeg heller på jobben og leser. Jeg satt på pauserommet og leste da jeg tok opp mobilen sjekket Facebook. Jeg så at flere hadde linket til den siste nyheten på alle nettaviser. Det hadde vært en eksplosjon i Oslo sentrum. Jeg reiste meg umiddelbart og gikk bort til dataen som stod der. Minst en var død, men politiet kunne ikke si om det var terror eller jeg ulykke. 

«Forbannede terrorister», tenkte jeg.Selvsagt var det terrorister, det skjedde jo utenfor ststsministerens kntor. selvsagt måtte det være terror. Og ikke minst, selvsagt måtte det være muslimer.

Det kom flere inn på pauserommet.

"Har dere hørt hva som har skjedd", sa jeg?

"Ja, jeg hørte om det på radioen", svarte en av dem. "Det var vel kun et spørsmål om tid", la han til.

Jeg var enig. 

Vi snakket om det, og en annen av mine kolleger, en middelaldrende innvandrer kom inn på pauserommet.

"Har du hørt det", spurte jeg.

Han bekreftet det.

Vi snakket om saken, om hvor heldige Norge så ut til å være, det hadde bare blitt rapportert en død, og terrroristene var ikke noe sted å se, Jeg tok for gitt at det var muslimer, og i samtalen la jeg ikke engang inn et forbehold. Hvis det var en terroraksjon, så var det muslimer. Jeg vet ikke om han syntes det var ubehagelig å diskutere det, men etter hvert gled samtalen inn på hans tro, og han bekreftet, jo han var muslim. Selvsagt beskyldte jeg ikke ham for udåden, jeg forstod utmerket forskjellen på en moderat muslim og en islamist, men at han og terroristene bekjente seg til samme bok var det ingen tvil om.

Da klokka nærmet seg fire gikk jeg ut til bussen, startet motoren og satte på radioen. Det var bare en sak på nyhetene, terroren. Hvis det var terror da, det kunne de ikke si med sikkerhet.

Det pep fra mobilen. En kamerat hadde sendt en melding.

«En pils og en pizza hos meg i kveld?»

«Jobber og banker opp muslimer i dag desverre», var meldingen jeg sendte tilbake.

Han tok humoren, og svaret hans var i samme gate. Vi var ikke muslimhatere noen av oss, men det måtte da være lov til å spøke med nDa klokka nærmet seg fire gikk jeg ut til bussen, startet motoren og satte på radioen. Det var bare en sak på nyhetene, terroren. Hvis det var terror da, det kunne de ikke si med sikkerhet. Så kom meldingen om skytingen på Utøya.oe slikt. De muslimske terroristene hadde feilet. Det var kanskje noen døde, men skadene var ikke så store, så vidt jeg kunne høre.

Plutselig var all tvil borte, det var ikke en ulykke, det var terror. Det kom rapporter om drepte, om livredde ungdommer. Det virket ikke logisk, det passet ikke med metodene islamistiske terrorister bruker, men tvilen var likevel ikke tilstede hos meg. Det var muslimske terrorister.

Så kom meldingen om at en muslimsk terrorgruppe hadde tatt på seg skylden. De kunne ikke være sikker på om dette medførte sannheten, men likevel, det var mulig. Over en time etter at den første beskjeden om skyting hadde kommet, annonserte de det vi alle ventet på, de hadde arrestert en mann på Utøya.

«Ok, da var det ikke en terrorcelle, det var en enkeltperson, men han var selvsagt muslim», tenkte jeg.

Så kom kom meldingen: «terroristen var norsk.»

«Ok», tenkte jeg, «hvor lenge siden han kom til Norge?»

Så kom en ny melding: «han er etnisk norsk.»

«Ok», tenkte jeg, «hvor lenge siden han konverterte».

Historien jeg hadde skapt i mitt hode tidligere på dagen slo sprekker, og det var først etter jobben jeg kunne slå nyhetene og se bilde og navn. Anders Behring Breivik. Ingen muslim, men en etnisk nordmann som hatet muslimer. Jeg hadde tatt feil.

I ettertid virker det nesten uforståelig at jeg kunne tro at det var muslimer så lenge. Jeg er ingen muslimhater. Jeg tror da ikke det. Jeg likte verken Osama eller Mullah Krekar, men jeg var da ingen islamofob. Hvorfor var jeg så lite villig til å oppgi den første tanken som falt meg inn? Hvorfor var jeg så raskt til å dele ut skyld?

Noen dager senere møtte jeg min muslimske kollega på nytt, denne gangen i rommet hvor vi deponerer pengene vi får inn fra passasjerene. De var to menn der, den ene, en norsk mann i sekstiårene stod foran deponimaskinen og snakket om ett eller annet. Den muslimske kollegaen stod i kø og ventet på tur.

Han sa ingenting. Han gråt. Det var ingen hulking, ingen hender foran øynene, bare tårer som rant ned langs kinnene.

«Hva er det som er galt?», spurte jeg.

«Jeg tenker på ungdommen», svarte han. «De er døde.»

Det er sjelden jeg ser voksne menn gråte, jeg hadde også grått noen dager tidligere, men det var for meg selv i bussen, på en endestasjon hvor alle passasjerene hadde gått av.

Han gråt i full åpenhet for landsmenn han ikke hadde hatt da han var liten. Han gråt for ungdommene på Utøya han aldri hadde møtt. Han gråt for den tragedien som hadde hjemsøkt så mange norske hjem.

Da følte jeg at jeg måtte si noe.

«Husker du da vi snakket sammen 22. juli?», spurte jeg.

Han nikket.

«Jeg var sikker på at det var muslimer som stod bak. Jeg tok feil. Det er jeg veldig lei meg for. Jeg håper du kan tilgi meg.».

Det kunne han.

Det hadde kanskje ikke vært nødvendig med en beklagelse, mest trolig hadde han også selv mistenkt muslimer, men jeg gjorde det ikke for ham. Jeg gjorde det for meg selv.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Per Traasdahl

67 innlegg  1534 kommentarer

Tror ikke

Publisert over 5 år siden

mange rettet mistanken i retning "muslimsk terrorisme" da det først og fremst er Islamsk terrorisme vi tenker på...

Svar
Kommentar #2

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Per Traasdahl. Gå til den siterte teksten.

mange rettet mistanken i retning

Nemlig! Og dette angrepet kunne vel like godt vært det ene som det andre, tenker mange av oss. Norske terrorister er dog ikke helt dagligdags å høre om. Derfor ikke rart at mange ikke assosierte dette.

Ungdommer fra Utøya har fortalt at deres første tanke var at de ble angrepet av mossad-agenter. Hvorfor tenkte de det, tro? Sånn helt automatisk.

Alle har vi nok våre tanker om ting. Og at vi iblant tar feil, må vi bare leve med.

Det skader aldri å be om tilgivelse.

Svar
Kommentar #3

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

For en radikal

Publisert over 5 år siden

konservativ muslim, er det bare to skjellsord som er verre enn "jøde", nemlig:

1. Homo

2. Gudløs

 

 

Nuff said.....

Jeg må innrømme at når bomben smalt den dagen i Oslo, så tenkte jeg med en gang:

"Dette er Allahs vrede over Norge", fordi vi støtter krigen i Afghanistan, Irak og Libya osv.

Altså, nå hadde en gal islamist sprengt seg selv midt i Oslo, som hevn.....For at vi hadde vært med å tatt så mange liv der nede....

Men så visste det seg å være en gal, rasistisk, sekterisk nordmann......

 

Svar
Kommentar #4

Rune Holt

8 innlegg  10555 kommentarer

Greit nok

Publisert over 5 år siden

Men årsaken til de mistankene vi alle hadde har en grunn i virkeligheten.
Vi hører om terror og drap begått av islamitter så og si hver dag...fra land der motsetninger finnes..enten mellom forskjellige muslimske retninger eller steder der integreringen ikke går etter "planen"...

Så blir vi immune fordi vi hører om dette så ofte at vi tenker det er normalt.

Men hvorfor er det normalt at mennesker drepes bare det ikke skjer her..? Utøyamassakrer skjer hele tiden....Er et liv mindre verdt for dem det gjelder der det skjer..?

Om det er muslimer som dreper hverandre i kamp om makt eller om en ekstremist dreper i den tro at han forsvarer landet,kan vel det gå ut på det samme..?

Svar
Kommentar #5

Asbjørn Bergs1g

61 innlegg  1513 kommentarer

men tankene mine får....

Publisert over 5 år siden

Merkelig innlegg Hope...jeg forstår du har en agenda, men jeg forstår ikke helt hva den er. ? Jeg tenker generelt og ikke i forbindelse med det som skjedde i fjor. Mener du at man nå skal begynne å be mennesker om tilgivelse p.g.a tanker man har.  Det kunne bli litt av et humor show med tanke på at du tenker en ting, en annen tenker noe helt annet og en tredje har en oppfatning. Her er det duket for "Monty Python"  og "Hotell i særklasses" hysterisk/nevrotiske humor :)

Svar
Kommentar #6

Per Søetorp

100 innlegg  1977 kommentarer

Mer kristent enn mange kristne

Publisert over 5 år siden
Kjetil Hope. Gå til den siterte teksten.

Jeg tok feil. Det er jeg veldig lei meg for. Jeg håper du kan tilgi meg.».

Dette står det respekt av Kjetil. 

Jeg er kjent med din ateistiske bekjennelse, men også med din oppriktige sannhetssøken.  Du har tidligere utvist stor ærlighet i forhold til å la dette gå i begge retninger, ut ifra din egen erkjennelse og personlige erfaringer. 

Her synes jeg du viser et mer - eller vel så - kristent sinnelag enn mange kristne jeg kjenner.  Dessverre.  Evnen til å be om unnskyldning for selv den minste ting synes å sitte svært langt inne hos mange troende.  Men her går du virkelig foran med et godt eksempel.

Gud velsigne deg Kjetil.  Du er ikke langt borte fra Guds rike!

Svar
Kommentar #7

Bente Haukaas

48 innlegg  1450 kommentarer

Med de briller vi har på ...

Publisert over 5 år siden

Dette innlegget var det godt å lese. Det var nok mange som tenkte at dette sto muslimer bak (inklusiv mange muslimer som nok tenkte det samme), så disse tankene var du høyst sannsynlig ikke alene om. Det som treffer meg i din beskrivelse, er det reflekterte. Det er som om du ikke bare har reflektert over dine egne reaksjoner, men også over hvem muslimene egentlig er. Sikkert like forskjellige som oss andre, men din beskrivelse viser til en kulturforskjell som jeg vil kalle vakker (god medmenneskelighet). Din muslimske kollega gråt over alle barna og ungdommene som var blitt drept! Du viser til at han gjorde det åpenlyst, mens du og gjerne svært mange av oss, som kan spore våre norskhet mange generasjoner tilbake, gråt privat.

Jeg tror at det å kunne dele tårer med hverandre er en god ting. De bygger bånd ..., å kunne dele hverdag, sorg og fest. At du ber om unnskyldning for å finne igjen balansen i deg selv er flott. Det blir nesten som om du rekker ut din hånd ikke bare til din muslimske kollega, men til alle med annerledes kulturbakgrunn enn den norske. Personlig tror jeg at vi har mye å lære av nye landsmenn fra andre kulturer ... Uten å spesifisere, så ser jeg at mange ikke norsk fødte, har tatt vare på en del verdier som vi i vår travelhet i langsomt ser ut til å ha glemt eller har lagt på hyllen. Gjennom samvær med de som opprinnelig kom utenfra kan vi kanskje lære å ta de gode verdiene tilbake!

Takk for ditt innlegg, Kjetil Hope!

Svar
Kommentar #8

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Asbjørn Bergs1g. Gå til den siterte teksten.

Mener du at man nå skal begynne å be mennesker om tilgivelse p.g.a tanker man har

Et interessant spørsmål du stiller i det siterte, synes jeg.

Bibelen har jo noen eks. på at man faktisk kan synde med tanker man gjør seg...

Jeg tenker om dette at dersom man får følelsen av at det å be om tilgivelse er riktig (slik Hope beskriver), så er det sjelden feil. Og det er bedre å gjøre det en gang for mye enn en gang for lite. Man har lite å tape på det.

I dette tilfellet hadde jo Hope tross alt vært opprørt og gitt muntlig uttrykk for tanker, i samvær med denne mannen han ba om tilgivelse.

Jeg synes, som Søetorp, at det står respekt av det å sette sine medmenneskers følelser så høyt som Hope her viser at han gjør.

Og noen ganger trenger vi ganske enkelt å be om tilgivelse for vår egen skyld, ikke for den andres.

Svar

Siste innlegg

På ramme alvor
av
Ingrid Nyhus
rundt 11 timer siden / 1081 visninger
3 kommentarer
Snuoperasjon
av
Vårt Land
rundt 11 timer siden / 162 visninger
2 kommentarer
Likebehandling eller særstilling?
av
Bente Sandvig
rundt 22 timer siden / 134 visninger
0 kommentarer
En gjenopprettende rettferdighet
av
Åke Dalin
rundt 22 timer siden / 137 visninger
3 kommentarer
Frans blant ulvene
av
Njål Kristiansen
rundt 24 timer siden / 177 visninger
1 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

På ramme alvor
av
Ingrid Nyhus
rundt 11 timer siden / 1081 visninger
3 kommentarer
Snuoperasjon
av
Vårt Land
rundt 11 timer siden / 162 visninger
2 kommentarer
Likebehandling eller særstilling?
av
Bente Sandvig
rundt 22 timer siden / 134 visninger
0 kommentarer
En gjenopprettende rettferdighet
av
Åke Dalin
rundt 22 timer siden / 137 visninger
3 kommentarer
Frans blant ulvene
av
Njål Kristiansen
rundt 24 timer siden / 177 visninger
1 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
2 minutter siden / 178 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
10 minutter siden / 1364 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
Moralisme er ikke løsningen
15 minutter siden / 207 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
33 minutter siden / 1364 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
40 minutter siden / 178 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
rundt 1 time siden / 178 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1364 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
rundt 1 time siden / 178 visninger
Svein Berntsen kommenterte på
Trollkvinnen i Endor og dagens spiritisme.
rundt 1 time siden / 411 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1364 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
rundt 2 timer siden / 178 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 1364 visninger
Les flere