Eirik Flikke

70    377

Minnesmerket som aldri ble reist - men ennå er det tid

Motstandskampen og dens krigshelter er det viktig å takke, for alt de gjorde med livet som innsats, men den dunkle baksiden av krigsmedaljene må heller aldri glemmes.

Publisert: 12. mai 2012 / 492 visninger.

Den 20.mars i år tørket NRK-programmet "Brennpunkt" støvet av en katastrofal feilbombing som havnet under etterkrigstidens kumlokk. Vi var i krig, og det hadde også sine sivile dødsmerker - en pris som ble tiet ihjel da fedrelandet skulle gjenreises.

Nyttårsaften i 1944 skulle flere alierte bombefly, i to puljer, ramme Gestapos hovedkvarter i Oslo etter samme vellykkede angrepsformel som i Århus to måneder tidligere. 27 Gestapo-offiserer ble drept og tyskernes hovedkvarter ble lagt i ruiner.

Men i Oslo gikk alt galt, og en av de mørkeste nyttårsdager i tigerstadens historie var et faktum. Ingen alierte bomber traff det utpekte målet. En bombe eksploderte i Slottsparken og drepte 8 norske sivile og en tysk soldat. En annen bombe traff en liten gressplen mellom Vika og Drammensveien for deretter å eksplodere foran en trikk på formiddagsrute. 44 sivile nordmenn ble drept. Totalt omkom 105 mennesker av de tolv bombenedslagene, deriblant 78 sivile nordmenn.

Etter at "Kjakan" Sønsteby nå har gått bort, vil jeg kanskje spesielt huske dette litt tomme blikket som stirret fremfor seg. Brennpunkt-redaksjonen ønsket at han skulle kommentere bombene som falt akkurat denne formiddagen over hovedstaden. "Vi var i krig", sa Kjakan. "Det ble ikke sagt noe særlig om sivile tap, det var ikke så veldig interessant. Alt som kom fra vest av angrep, var velkomne." Det kunne bety død og elendighet, men var likevel alltid kjærkomment -  om det så bare skulle vise seg å ha en propaganda og psykologisk effekt, fortsatte krigshelten.

Takk til Brennpunkt-redaksjonen, for at også disse sekvensene i en flott 94 år gammel manns liv, kan bli en del av historiefortellingen. "Kjakan" blir mer hel og sammensatt, mer menneskelig gjennom disse glimtene, og ikke bare en stor krigshelt med ikonstatus på 1.klasse!

Minnesmerker har i det siste vært et tema i aviser og her på VD. De som mistet livet denne Oslo-vinterdagen i 1944, fikk aldri noe minnesmerke der navnet deres var skrift på minnestein. Det kan vi derimot fortsatt gjøre noe med, i likhet med det som skjer i terror-rettsaken av gjenopprettelsesprosesser og minnestunder. Her kan den altså få en tilbakevirkende kraft på 68 år. Et naturlig valg for minnesmerke etter bombeformørkelsen i 1944 er Slottsparken, nærmere bestemt Nisseberget, en minneknaus med utsikt til der tragedien utspant seg.

Har vi egentlig kommet noe lenger hva åpenhet rundt feilbombing angår, med Libya friskt i minne? Mer åpenhet, mer demokrati.. Eller presenterer vi bare - the same old story - når krigens sanne ansikt fremtrer i all sin grusomhet. Vi pakker oss inn i teflonbelagte byråkratiske roller, hegner om våre helter og deres bragder, men vi vegrer oss og vil helst glemme baksiden av honnørordene.

 

 

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

Krigens hengemyr

Publisert over 5 år siden

Trist at ikke forsvarsminister Barth Eide tok seg tid til å stille i kveldens Dagsrevy for å kommentere en eventuell norsk deltagelse under feilbombing i Libya.

Vi må kunne forvente at krigens smertefulle og dødbringende konsekvenser, med store tap av uskyldige liv, også blir en del av den "brysomme" jobben forsvarsledelsen bør se seg nødt til å kommentere.

Solgangsbrisen her er nok helst å dekorere og rulle ut røde løpere når soldater vender hjem, men krigens mange forvridde ansikter er nok mer sammensatt enn som så.

Slik det var en nyttårsaften i 1944 og tausheten etterpå - the same old story - nå igjen, 68 år senere.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Randi TunIi kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
3 minutter siden / 1825 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Familiære bånd og politisk makt
9 minutter siden / 1712 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
17 minutter siden / 1825 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
28 minutter siden / 1261 visninger
Trond Bollerud kommenterte på
Giske Rev vs Grandis - "Shetoo"
rundt 1 time siden / 68 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1825 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1261 visninger
Øivind Hundal kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1261 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1261 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 1261 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 2 timer siden / 1334 visninger
Les flere