Olav Nisi

145    4830

Skammen over å være norsk

Noen mennesker har flyktet til Norge fra religiøs/politisk undertrykkelse i hjemlandet. Her må de også indirekte kjempe mot nordmenn som aldri forsømmer en anledning til å påvise at forholdne i Norge er minst like ille.

Publisert: 12. mai 2012 / 1074 visninger.

Sarah Azmeh Rasmussen må være en modig kvinne.  Hun tør å slåss mot en religion og en kultur som etter hennes syn og personlige erfaring  har en lang veg å gå for det nåes likestilling og velferd etter norsk målestokk.  Det hadde sikkert vært enklere  om hun bare hadde Muslimsk Råd og menigheten deres å slåss mot.

Nei, det alltid nordmenn  lyt vera med.  På det mest banale får vi høre om  tvangsekteskap og damerøverier i vikingetiden,  senere heksebrenninger på 1600 tallet. Kom ikke her og kom her å snakk om undertrykkelse av kvinner !

Flere nordmenn, blandt andre undertegnende har et håp om at Norge også må ha det vi kan kalle en norsk identitet  om 100 år.  Da får vi høre om norsk "Blut und Eisen", de angivelige selvgode inneavlede  nasjonale holdninger som preger nordmenn  som ikke umiddelbart bifaller multikulturen.  At det blandt mange av våre nye landsmenn er en sementert  kultur for religiøs inneavl,  det   fortrenges elegant. Ja, det er jo kultur det.

Kirken har som følge av sin lærebok en viss skepsis til homifilt samliv.  Det manglet ikke på fordømmelser da Frelsesarmeen  ikke kunne akseptere en homofil prest. Så, hvorfor i all verden skal  Muslimsk Råd ha hastverk med å  ta standpunkt i slike saker, norsk virkelighet og kirkelighet er jo enda verre ! Altså sett etter antall skriftlige fordømmelser  fra norske nordmenn.

Voldtekt her helt vanlig i Norge. Kom ikke her ! Nærmest for en kulturell ukultur å regne. Det er visstnok nærmere 20.000 i året, i og utenom ekteskapet.   Dette er nok temmelig likt i alle kulturer, men nå er det blitt et argument for å  dysse ned overfallsvoldtekter i vår storbyer, begått hovedsakelig av fremmedkulturelle.

Skammen over å være norsk er stor blandt enkelte.  Spesielt skammer  en seg over egen tradisjonell religion,  og vår kultur er direkte latterlig.  Det er ingen grunn for adressatene  til å ta Sarah Azhmeh Rasmussen alvorlig. Vi nordmenn er like ille.  Minst.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Hvor mange er det

Publisert over 5 år siden
Olav Nisi. Gå til den siterte teksten.

Skammen over å være norsk er stor blandt enkelte.

Og ikke minst hvor møter du dem og omgås dem. Som ikke-religiøs har jeg ikke noen religioner jeg kan skamme meg over, jeg kan vel i så måte kun skamme meg over meg selv og overlate til andre å gjøre det samme.

Mennesker er forunderlig mye mer like enn de er ulike. Jeg trives godt med mitt eget kulturelle ståsted men har liten anelse om hva andre legger i sin norske kultur. Ethvert samfunn hvor man enstaket søker innover i egen kultur vil før eller senere stagnere.

Matkulturen i Norge er et godt eksempel på at vi utvikler oss og tar det beste fra alle for å skape noe nytt samtidig som man bevarer en del av det autentiske.

Gjemmer vi oss bak likhet i religion elle hudfarge når vi velger hvem vi omgås så er vi på vei til å bli innadvendte og selvsentrerte. Man kan gjøre som enkelte mormonere i USA hvor man langt på vei stoppet utviklingen og holder frem som om verden ikke skulle ha gått videre.

Enn så lenge beskytter vi urbefolkning rundt om i verden som en kuriositet for å se hvordan verden var. Men hvor lenge er man urbefolkning når man tar i benyttelse moderniteten som ikke er tuftet på egen kultur.

Frihet er i så måte viktig, kan en inuitt fraskrive seg å vere inuitt og bare bli et menneske. Kan jeg som etnisk norsk reise til Grønnland og bli inuitt? Kultur og etnisitets tenkningen er og blir en barriere for menneskets utvikling. Vi kan ikke forlange at andre skal endre seg mens vi selv forblir uendret.

Så jeg er ikke en som skammer meg over mitt kulturelle ståsted, tvert om jeg trives med det.

Svar
Kommentar #2

Njål Kristiansen

142 innlegg  19045 kommentarer

Jeg - en skamløs

Publisert over 5 år siden

Jeg skammer meg ikke over å være norsk. Men hva er det å være norsk? Det er ikke ett begrep, men en sum av mange, og jeg har intet problem med å finne den twist av begrepene som passer på meg. Nisi har misforstått fullstendig hvis han tror at det skulle ligge noen form for mindreverdsfølelse bak min multikulturelle innvandrervennlighet. Tvert i mot, jeg ser ressursene som kommer til Norge som ressurser som foredler det som var her før, bringer det videre i ny form inn i en ny fremtid. Som konservativ er jeg ikke opptatt av konservasjon, men av utvikling av det som er levedyktig i det vi har, opptatt av nye impulser, av å styrke det som er med det som gjør det levedyktig for fremtiden.

Et konserverende samfunn står stille og dør fordi andre omkring er i bevegelse. Å tviholde på sparepengen til begravelseskassen skaper ikke mye liv. Da heller sette "kulturskillingen" i sirkulasjon og skape nytt. Da vil Nisi om hundre år, i en alder av 175, eller hans etterkommere våkne i et levende samfunn.

Svar
Kommentar #3

Olav Nisi

145 innlegg  4830 kommentarer

Misforståelse

Publisert over 5 år siden

Titelen er satt på spissen, og Randby og Kristiansen har nok misforstått.

 Nei, jeg tror ingen nordmenn skammer seg, det måtte i så fall være over oss  som ikke synes alt ved multikulturen er like gjevt og fremtidsrettet.  Innlegget er ment som et spark til de nordmenn som  alltid og  på en krypsmiskende måte må finne hjemlige og som regel løgnaktige  paralleller og vel  så det til den del av den fremmedkulturen som mellom andre insidere som Sara Azmeh Rasmussen og  Hege Storhaug kjemper mot.

Svar
Kommentar #4

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Selvhatende hvite

Publisert over 5 år siden

kalles de.......akkurat som selvhatende jøder og selvhatende svarte i USA.....ett særlig vestlig fenomen.

Svar
Kommentar #5

Njål Kristiansen

142 innlegg  19045 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Olav Nisi. Gå til den siterte teksten.

Nei, jeg tror ingen nordmenn skammer seg, det måtte i så fall være over

Du gjør meg usikker på om jeg har misforstått så veldig, Nisi. Jeg ser at vi omtales som urbefolkning og da ringer det i bjellen min. For å være ærlig så har jeg litt vanskelig for å se meg selv som et medlem av en urbefolkning. La gå at med litt velvilje kan vel samene skrike seg til noen rettigheter ved å benevne seg som urbefolkning, men jeg tror ikke at vi som nedstammer fra Fosen, har gått veien om Saxenborg, Ringebu, Balestrand, Charlottenlund, Nannestad og Oslo før Kalvskinnet kan gjøre krav på å tilhøre en urbefolkning. Da bør man i det minste ha vokst opp på Skøyen og gjort tjeneste på Åstad tror jeg. Hvilket jeg har styrt klar av. For egen del definerer jeg meg selv som Trånnhjemmer, og er klar over at det er sproglig feil i tillegg til i strid med lokalbefolkningens dialekt.

Som du skjønner Nisi; jeg tror du er på sykkeltur i dette nasjonale landskapet ditt, og jeg tror du har feil kart.

Svar
Kommentar #6

Olav Nisi

145 innlegg  4830 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

dette nasjonale landskapet ditt, og jeg tror du har feil kart.

Urbefolkninger finnes ikke, det har jeg lært.  Vi er alle afrikanere, det var der vi lærte å reise oss opp og gå på to bein, og dermed få utsyn over savannens gress til vern mot fiender som ennå hadde bakkekontakt  med alle fire.

Ellers kjenner jeg til en nasjon der folk fortsatt er så opptatte av dette  med selvhevdelse og nasjonalitet  at de ikke kunne leve sammen med andre, men måtte dele seg i to. Ganske nylig til og med.  Forøvrig en av våre største leverandører av nye landsmenn denne nasjonen. Hva de definerer seg som er jeg sannelig ikke sikker på når ikke en gang innfødte nordmenn har et klart forhold til nasjonen de bor i.

Svar
Kommentar #7

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Njål, man må skille mellom

Publisert over 5 år siden

etniske germanske nordmenn og finsk-ugriske samer....og taterne, skøyerne og kvener, skogfinner osv......De opprinnelige "nordmenn" er vel fellesnevneren her uansett.

Poenget er at alle disse gruppene er opprinnelige nordmenn, selv med litt ulikt opphav, og at det ER visse forskjeller på (fornorskede) samer og somaliere, selv om begge ikke tilhører den "skandinaviske germanske" rase......Jeg tilhører faktisk også litt eller ganske mye, den finsk-ugriske gruppen.....

Jeg tror at det ikke er en så stor forskjell på samiske læstadianere og sørlandske bedehusfolk, når det gjelder i DERES syn i å holde Norge som ett kristent evangelisk-luthersk land f eks.....

Urbefolking er ett annet begrep, som jeg velger å bare bruke, om samer her til lands.

 

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Lukas F. Olsnes-Lea kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
3 minutter siden / 413 visninger
Robin Tande kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
42 minutter siden / 413 visninger
Torunn Arntsen Sajjad kommenterte på
Politikk og søskenbarnekteskap
rundt 1 time siden / 80 visninger
Erlend Torp kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 3577 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Mirakler som skjer i dag. De skal forkynnes
rundt 2 timer siden / 83 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3577 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3577 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Glimt fra den sosialetiske vekkelsen
rundt 2 timer siden / 141 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Glad i seg selv som lesbisk, på kristen folkehøgskole
rundt 2 timer siden / 392 visninger
Les flere