Kjetil Dybvik

5    22

Tiggeren: Medmenneske eller motmenneske?

Før man diskuterer tigger-tiltak, la oss diskutere tigger-menneskesyn.

Publisert: 12. mai 2012 / 1390 visninger.

Noen gir en tier. Noen nøyer seg med et smil. Noen gir dem all sin distanserte forakt. Noen spytter. Mange er ute med sterke beskyldninger. Særlig er det dette med ”organisert kriminalitet” som repeteres og repeteres. Men hvor er bevisene? Politiet kan mistenke meg for hva de vil, men så lenge jeg ikke er dømt er jeg heller ikke skyldig. Slik fungerer en rettsstat. Det gjelder for alle individer, og alle grupper. De stygge beskyldningene bør snart opphøre og byttes ut med bevis og fellende dommer. Eller hvorfor ikke litt anstendighet og medmenneskelighet?

Mye av debatten styres av sviktende dokumentasjon. Mange kommer med lettvinte påstander og synsinger. Mange har veldig sterke meninger om noe de egentlig vet lite om. Det er vondt å lese hvor forutinntatt og fordømmende mange er. Slike menneskefiendtlige utsagn florerer i nettavisenes kommentarfelt. Det er ille nok. Enda verre er det at lettvinthetene også har sin plass blant politi og politikere. De som ønsker et forbud og som begrunner dette med kriminalitet eller menneskehandel, gjør dette på sviktende grunnlag, skriver Kirkens Bymisjon i Dagsavisen.

Kirkens Bymisjon sier at deres erfaring er at de sterkeste drivkreftene bak tigging er fattigdom, diskriminering og mangel på muligheter i hjemlandet. Hva med menneskehandel og kriminalitet? Det forekommer kanskje også, men det er altså ikke det som er hovedsaken. Ingen har kunnet dokumentere eller påvise at omfanget av dette er stort. 

Her får Kirkens Bymisjon støtte av Frelsesarmeen og av forskere. Det er kort sagt konklusjonen til alle som har tatt seg bryet med å bry seg om tiggerne. Det er konklusjonen til alle som har tatt seg bryet med å snakke med dem, og ikke bare om dem. Det er konklusjonen til reportasjeteam som har drevet research.

I dette blogginnlegget kan du møte en tigger. Prøv å møt henne med åpenhet og ikke forutinntatt forakt.

Er du blant dem som mener mye og vet lite? Slutt! Det får store konsekvenser for andre menneskers liv.

En av de fremste forskerne på tiggere fra Romania heter Ada Ingrid Engebrigtsen. Hun har studert dette i mer enn ti år. Blant annet har hun bodd et år i Romania med romanigrupper i landsbyer i Romania. Hun har virkelig satt seg inn i det. Hun har peiling. Hun vet ting. Hva sier så hun?

- Tiggerne er ikke kriminelle.

- Ingen som forsker på slike ting har funnet noen forbindelse mellom tigging og kriminelle bakmenn.

- Tiggerne er ikke trafikkerte ofre, de er heller ikke skurker fra mafiabander. Slike påstander er hentet ut av det blå. 

Likevel vil altså et seriøst parti som Høyre, nettopp med begrunnelse i kriminelle bakmenn, forby tigging. Det er intet mindre enn useriøst. Mon tro om ikke Høyre opererer med en (dårlig) skjult agenda her?

Organisert virksomhet er ikke nødvendigvis kriminelt organisert. Det kan se ut som mange glemmer å få med seg en såpass viktig nyanse. De fleste kulturer er mer kollektive enn vår. Det tror jeg er bra. Hvis alle mennesker i hele verden var like selvsentrerte som vi er hos oss, sto ikke verden til påske. Et tett bygdesamfunn i Romania er organisert. Eller, vi kan like gjerne si at innbyggerne samarbeider tettere enn vi gjør hos oss. Kanskje forstår ikke vi som lever i en veldig annerledes kultur alltid alle mekanismene? Kanskje er vi av og til for raske med å stemple alt mulig som “organisert”?

Jeg bor og lever i Sandefjord by. Sandefjord er nok ikke veldig annerledes enn andre byer og plasser i Norge og får stå som symbol på det typiske norske sted. De fleste her er mot tiggerne, og det helt uten at de noen gang har snakket ordentlig med dem. Heldigvis finnes det unntak. Journalist Anders Mehlum Hasle i Sandefjord Blad skal ha takk for at han har tatt seg bryet med å snakke med en tigger. Alle som snakker med tiggere skal ha takk. Det gir innsikt, en innsikt ordføreren i Sandefjord og mange andre ser ut til å mangle. 

Ved å snakke med en tigger, er det lettere å oppdage at man har med et helt menneske å gjøre. Ingen er bare ”tigger”, ”ordfører” eller ”journalist”. Alle sammen har en livshistorie. Tiggeren er også mor, med ansvaret for sju barn. Tiggeren er også medmenneske i nød, som ikke ser noe annen mulighet enn å tigge for å redde sin familie. Det er i det hele tatt svært reduserende å klistre merkelappen ”tigger” på et medmenneske og nøye seg med det.

I Romania er det mange som ikke har noen muligheter. DET FINNES INGEN MULIGHETER. Så ille er det. Den gjennomsnittlige og fryktelig bortskjemte nordmannen vet altfor lite om hvor vanskelig det er. Ikke har han orket å sette seg inn i det heller. Men sterke meninger om “organiserte bander”, det har han! 

Så også med ordføreren. Bjørn Ole Gleditsch, som ifølge skattelistene for 2009 hadde en årsinntekt på 2 339 007 kroner, vil ikke ha tiggere. Han sier til Sandefjords Blad at han "tror" tiggingen kan være et ledd i økonomisk kriminalitet og svarte penger. Det er bare å håpe at ordføreren ikke er like slumsete i andre viktige saker han har befatning med.

Hva hvis jeg "tror" at ordføreren er et ledd i økonomisk kriminalitet og at han har noen svarte penger på samvittigheten? Må han slutte som ordfører da, eller må jeg dokumentere at det jeg "tror" er riktig først?

9 av 10 sandefjordinger støtter Gleditsch. Jeg er nummer ti. Jeg sier: Gleditsch aner ikke hva han prater om. Han lever et for fett liv til å kunne ha noen verdifull mening. Og til ni av ti sandefjordinger sier jeg: Skam dere! Kom dere på studietur til Romania så fort som råd.

Eller lytt i det minste til ordene fra Kari Gran og Johannes Heggland i Kirkens Bymisjon:

”Det gjør vondt å måtte forholde seg til gammeldags fattigdom på nært hold hver gang en går gjennom byen. Heldigvis er det ubehagelig. Når Europas kontraster kommer til syne i min hverdag, vist fram på gata i et tomt pappkrus, bør ikke jeg forbli uberørt. Problemet er ikke at det er ubehagelig å møte fattigdommen. Problemet er dersom det ikke er ubehagelig. Europa har sterkere kontraster enn vi liker å tenke på. Dette er et formidabelt problem for dem som lever i nød og fattigdom.

For oss som kjenner ubehaget ved å se, er det et mindre problem. Vi håper dette ubehaget kan brukes til engasjement for inkludering, utjevning og bedre rettigheter. Dessverre tror vi at et forbud mot tigging vil virke i motsatt retning. Politikere og myndigheter bør konsentrere seg om å stoppe kriminelle handlinger med gjeldende lovverk, ikke lage nye lover som hindrer kreativ inntektsaktivitet blant mennesker i nød.”

Det er sjelden man leser såpass enkle og dumme ting som Magnus Thues artikkel "Forby tigging" hos Minervanett. Han konkluderer slik: "Et tiggeforbud er et godt sted å starte".

Virkelig? Jeg kunne ikke vært mer uenig. Hva med å starte med et smil? Hva med å starte med å snakke med tiggerne? Hva med litt empati?

Et tiggeforbud er et godt sted å slutte, ikke et godt sted å starte. 

Et tiggeforbud kunne man eventuelt innføre den dagen mennesker i nød ikke så seg nødt til å tigge, fordi andre muligheter var til sted, fordi noen hadde hjulpet dem ut av uføret de er kommet opp i. Men hei, - den dagen ville vi jo ikke trenge et tiggeforbud likevel!?!

 Det er derfor denne tanken om forbud er så dum. Det nytter altså ikke å forby sosial nød. Tanken burde virkelig våre innlysende. 

Det finnes medmennesker som tigger. Det er en ussel stilling. Livet har gitt disse medmenneskene en voldsom slagside. Jeg gir dem min støtte. I skrift, og i cash. Jeg gir heller en gang for mye enn en gang for lite.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Kjersti Aspheim

63 innlegg  894 kommentarer

Tiltredes

Publisert over 5 år siden

Du formulerer deg mye bedre enn meg, så jeg har ingenting å tilføye. Kanskje uten en ting, og det er at vi på sett og vis trenger tiggerne for å sette våre egen rikdom i perspektiv. De pirker i Ola Nordmanns selvsentrerte verden å viser at at er ikke bra...

Den dagen et samfunn definerer ikke-mennesker, mennesker som ikke burde eksistere er samfunnet i ferd med å falle i et mørkt hull, Europa har vært i nasizmens klør før og kan komme dit igjen om vi glemmer hva menneskeverd er for noe..

Svar
Kommentar #2

Lilli Spæren

172 innlegg  2067 kommentarer

Tigging er vanskelig

Publisert over 5 år siden

Det gir dårlig samvittighet. Samtidig som jeg ikke kan hjelpe alle. Jeg har en stor barneflokk selv å forsørge, og jeg har et prosjekt jeg støtter.

Det er veldig ubehagelig å se tiggerne sitte i en så fornedrende situasjon. Narkomane som selger gateavisa er det mye lettere å forholde seg til.

Disiplene møtte også stadig tiggere og handicappede på sin vei. Det var vel Peter som sa at ;sølv eller gull har jeg ei, men det jeg har vil jeg gi til deg, og det var helbredelse.

Heldigvis gjør kirkens bymisjon og andre frivillige aktører mye godt for mange. Man kan jo støtte disse, enten som frivillig eller økonomisk.

Uberørte bør vi ihvertfall ikke være, mot disse Guds minste.

Svar
Kommentar #3

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

så fint

Publisert over 5 år siden
Kjetil Dybvik. Gå til den siterte teksten.

Jeg gir dem min støtte. I skrift, og i cash. Jeg gir heller en gang for mye enn en gang for lite.

for deg at du gir både cash og annen støtte, Dybvik!

Og så fint at andre har muligheten til selv å vurdere hva de vil støtte.

Ikke så sikkert alle ser samme nød. Det er utallige trengende!

Sandefjord har veldedighetsarbeid som går på å skaffe de mange av byens fattige barnefamilier mat - som er gått ut på dato i butikkene.

Det er mye man kan bidra med, men ikke alle roper like høyt om sin godhet. Det er kanskje ikke det du selv heller gjør, men det smaker en aldri så liten smule av akkurat det.

Dessuten synes jeg det er usselt å fremstille ordføreren, som om han ikke er en menneskevenn, selv om han uttrykker skepsis. Men du er i godt selskap. Det er mange som gjerne trykker andre ned for selv å fremstå bedre. Sikkert ikke alltid bevisst, men dog...

Svar
Kommentar #4

Kjell Arne Norum

58 innlegg  664 kommentarer

Kirken i møte med romfolk og tiggere

Publisert over 5 år siden

Her er en link til Aftenposten, til et informativt leserinnlegg fra kirkelige, sosiale aktører. Overskriften er "Kirken i møte med romfolk og tiggere", og innholdet svarer godt til Kjell Dybviks gode innlegg.

Svar
Kommentar #5

Kjetil Dybvik

5 innlegg  22 kommentarer

Tiggere i Aftenposten og Vårt Land

Publisert over 5 år siden

Ja, Kjell Arne, jeg leste det innlegget i Aftenposten i dag tidlig. Det står jo egentlig litt i motstrid til Vårt Lands førstesideoppslag i dag. Jeg prøver å få tak i Ada Engebrigtsen for å få hennes kommentar.

Svar
Kommentar #6

Kjetil Dybvik

5 innlegg  22 kommentarer

@Kjersti

Publisert over 5 år siden

Takk for respons.

Jeg synes du formulerer deg godt, jeg:

"Den dagen et samfunn definerer ikke-mennesker, mennesker som ikke burde eksistere er samfunnet i ferd med å falle i et mørkt hull."

"

Svar
Kommentar #7

Olav Nisi

145 innlegg  4830 kommentarer

I pose og sekk

Publisert over 5 år siden

 

Norge skriker etter arbeidskraft og romfolket er de mest forfulgte i Europa og lider.  Vi bør derfor prioritere rom-folket i innvandrer-  og flyktningesamenheng.  Dermed  frigjør vi et  fattig folk, og løser våre eget store behov for arbeidsvillige hender i fremtiden.

Svar
Kommentar #8

Kjetil Dybvik

5 innlegg  22 kommentarer

@Lilli

Publisert over 5 år siden

Jeg er enig med deg i at spørsmålet er vanskelig. Det er derfor vi ikke bør ty til lettvinte løsninger, som forbud.

Jeg er også enig i at ingen bør forbli uberørt.

Om man ikke putter penger i koppen hver gang man ser en tigger, så kan man iallfall gi dem et smil. 

Som du er inne på, det er mange måter å støtte på. Det er viktig at folk har et reflektert forhold til dette.

Svar
Kommentar #9

Kjetil Dybvik

5 innlegg  22 kommentarer

@Sissel

Publisert over 5 år siden

Hva slags selskap er du i?

Svar
Kommentar #10

Kjetil Dybvik

5 innlegg  22 kommentarer

@Olav

Publisert over 5 år siden

Et løsningsorientert forslag.

Jeg mener at vi ikke kan forby tigging før vi har på plass tilstrekkelig med tiltak og støtteordninger som gjør tigging overflødig. Og da er jo vil jo et forbud være overflødig. Altså anser jeg forbudstanken for å være helt gal ende å begynne i.

Svar
Kommentar #11

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Kjetil Dybvik. Gå til den siterte teksten.

Hva slags selskap er du i?

utdyp gjerne, men du ønsker nok ikke svar, tenker jeg.

Du liker bare ikke at noen ikke samtykker umiddelbart.

Svar
Kommentar #12

Kjetil Dybvik

5 innlegg  22 kommentarer

@SelskapsSissel

Publisert over 5 år siden

Du plasserer meg i et "godt selskap" uten å ha spesielt god dekning for det. Du postulerer at jeg tramper på andre for å heve meg selv, uten å ha dekning for det i det hele tatt. Du er i det hele tatt litt for glad i gjetteleker, slik jeg ser det.

Jeg har ingenting imot meningsmotstand. Da hadde jeg ikke vært en såpass ivrig samfunnsdebattant som jeg er.

Men jeg ER i mot å bli tillagt motiver og meninger jeg ikke har av en slags indre-følelser-besserwisser.

Rammes du ikke av din egen selskaps-lek?

Svar
Kommentar #13

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Kjetil Dybvik. Gå til den siterte teksten.

Rammes du ikke av din egen selskaps-lek?

Vi rammes nok alle til tider av det du kaller "selskapsleken", som går på å tillegge andre motiver de ikke har.

Vi to gjør det tydeligvis begge her i tråden.  Du har imidlertid skrevet et innlegg. Lagt det ut for kommentarer. Jeg forsøker å vise deg, med min påpekning, at du virker fordømmende og selvopphøyende.

Andre roser deg. Slik er det. Du må tåle begge dele!

Så må du gjerne benekte detjeg hevder og prøve å ta igjen, men min oppfatning står fast.

Svar
Kommentar #14

Kjetil Dybvik

5 innlegg  22 kommentarer

@S.Johansen

Publisert over 5 år siden

Nå gjetter du igjen. Nå gjetter du at jeg ikke "tåler" å bli motsagt. 

Hvor. I. All. Verden. Har. Du. Det. Fra?

Jeg er uenig i dinne innsigelser. Jeg tar dermed til motmæle mot dem. Det er langt fra det samme som at jeg ikke tåler dem.

Jeg benekter jo heller ikke det du sier. Jeg bare sier meg uenig i det og gjør det klart at jeg finner lite hold i det.

La meg også være med å gjette litt da: 

Du er en sånn som alltid må ha siste ordet?

Svar
Kommentar #15

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Lilli Spæren. Gå til den siterte teksten.

Det gir dårlig samvittighet. Samtidig som jeg ikke kan hjelpe alle. Jeg har en stor barneflokk selv å forsørge, og jeg har et prosjekt jeg støtter.

Det er så at det er rett og først ta hånd om egen familie. Og har man nok med å forsørge sine egne barn så har man nok og trenger ikke gå rundt med dårlig sammvitighet.Jeg som du har stor barneflokk og forsørge.

Tiggere er mennekser som alle andre. Og ingen har gjort noe galt forde om de tigger. Det er lovlig i Norge.

Enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist slik er det. Men å henge ut enkelte mennesker er vell Normenn proffe på? Her i byen ringer dem politi om noen vil selge blomster på døra. vet de for litt siden hatt politiutrykkning på jakt etter blomsterselgerne fra et annet land. jeg hadde det litt morro heheh jeg såg først blomstrselgeren komme ut av en bil gå mot hus og spørre, så kjører dem derfra og bare få min etter på ser jeg politi  komme til det området. Da hadde nok noen ringt tenkte jeg.

Hørte av andre at  det skulle være slik uten at jeg vet med sikkerhet. Men det er vell ikke så ille å selge blomster, det er jo rett koselig. Folk kan da velltakke nei om de ikke vil kjøpe!

De skal vell ha noen slags tilatelse av politi til å selge da ! Det er jo bare for at politi skal bruke tiden sin på det og ikke på nyttiggere ting.

Foresten mange blide folk og blant tiggere, gatemusikanter pleie også å spandere mangt et smil. så fattige og blide. ikke dårlig bare det!

Svar
Kommentar #16

per strømme johnsen

11 innlegg  772 kommentarer

Hvorfor det?

Publisert over 5 år siden
Kjetil Dybvik. Gå til den siterte teksten.

Det finnes medmennesker som tigger. Det er en ussel stilling.

Siden jeg har hvert heldig å jobbe med Rom folket, og andreRumenere, har jeg kan hende forutsetning til å si at det jeg siterer er feil. Tigging er ingen ussel stilling, det er den som ser ned på tigging, som former stillingen. Den som får respekt, kjenner seg elsket/respektert, det være seg prest, klokker, tigger, kjenner seg ikke nødvendigvis ussel.

Likheten mellom oss, som gir en krone, og tiggeren, som får, er resspekten, eller mangelen.

Tiggeren "aksepterer, at du/andre ikke respekterer hans "yrke". Samtidig ser tiggeren opp til, den som respekterer hans valg/ønske/behov for å tigge. Har du bodd med en tigger, kjenner du han kan hende litt bedre en de fleste.

Når du møter en Rom, med respekt, får du respekt tilbake. når du møter en Rom med forakt, får du forakt tilbake.

Årsaken til at det blir flere tiggere nå, kan også være at den nordmann som ønsker en jobb utført rimelig,  har insett at det ikke nødvendigvis lønner seg å bruke de rimeligste. Dette har nok ført med seg at flere, som tidligere år fikk seg strøjobber, maling rydding av hager, har mistet denne muligheten. Utdanning, er  nedprioritert blant Rom folket. De stiller bak i køen uansett utdannelse eller ikke. De integrerer seg ikke godt. Bor i Rom landsbyer. 

Men møter du en Rom, uten forakt, fordømmelse, kan det bli en god opplevelse. Det er  min erfaring.

Rumenere og Bulgarere er de som forakter mest. I samtaler med de, har jeg blitt forbauset over "fordommer" rasisme.

De ser i det daglige livet, at Rom folket ikke sender barna til skole, av diverse årsaker. De oppfatter uærlighet av diverse årsaker. Alle må ha mat. Om du stjeler den, eller tjener den, du "vil" mette barna dine.

jeg har jobbet med mange fra Rom folket. Til nå har jeg ikke opplevd å bli frasjålet av dem. Men at arbeidsmoralen er litt annerledes hos noen av dem, er vel likt som for nordmen. Når en Rom har tjente penger fra arbeid, slutter de ikke nødvendivis å tigge. Noen går fortsatt til byen, for å selge roser, hatter, pusse sko, tigge. Men min opplevelse er at de er som meg, med en annen kultur, litt andre verdier.

Jeg har også opplevd trussler på livet.Men at de som framsatte det er alene kriminelle, hvet jeg ikke. Ikke byens beste barn, tyr til vold, om nødvendig, men av de hundre jeg har møtt, er det ett fåtall, som jeg har opplevd  som kriminelle. 

Svar
Kommentar #17

Kjetil Dybvik

5 innlegg  22 kommentarer

@Per

Publisert over 5 år siden

Takk for nyttig innspill. Beit meg spesielt merke i denne formuleringen:

"det er den som ser ned på tigging, som former stillingen"

Svar
Kommentar #18

Kjetil Dybvik

5 innlegg  22 kommentarer

@Turid

Publisert over 5 år siden

Mot slutten av innlegget ditt peker du på noe uhyre viktig: Mange av disse fattige menneskene bærer sin vanskelige situasjon med stor styrke og verdighet. 

Svar

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 3 timer siden / 74 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 5 timer siden / 92 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 6 timer siden / 76 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 7 timer siden / 80 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 10 timer siden / 270 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 10 timer siden / 112 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 19 timer siden / 334 visninger
3 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 3 timer siden / 74 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 5 timer siden / 92 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 6 timer siden / 76 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 7 timer siden / 80 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 10 timer siden / 270 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 10 timer siden / 112 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 19 timer siden / 334 visninger
3 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Jostein Sandsmark kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
15 minutter siden / 2171 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
Viktige Venstre-gjennomslag i ruspolitikken
rundt 1 time siden / 211 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
rundt 1 time siden / 2171 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 2 timer siden / 390 visninger
Tor Albertsen kommenterte på
Aulen, Augustin og forsoningslæren
rundt 2 timer siden / 324 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 2 timer siden / 1080 visninger
Kåre Kvangarsnes kommenterte på
Vantro.
rundt 2 timer siden / 1217 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 3 timer siden / 1080 visninger
Hege Anita Aarvold Flottorp kommenterte på
Dere kastet meg til nett-trollene, Vårt Land!
rundt 3 timer siden / 1996 visninger
Hege Anita Aarvold Flottorp kommenterte på
"Rett" til å dø?
rundt 3 timer siden / 516 visninger
Oddvar Tveito kommenterte på
Dere kastet meg til nett-trollene, Vårt Land!
rundt 3 timer siden / 1996 visninger
Hege Anita Aarvold Flottorp kommenterte på
Drikkeukulturen
rundt 3 timer siden / 334 visninger
Les flere