Petter Kvinlaug

190    5346

En statusrapport fra Afrika

Jeg sitter her på verandaen i min residence i Burundi. Vi har 27 grader hver dag og en liten fin bris. Dette er paradis. Vent litt..... Jeg skal bare be tjeneren on en ny Gin&Tonic. OK. Da er vi på plass.

Publisert: 11. mai 2012 / 5912 visninger.

Hei

Jeg ble veldig skuffet da jeg oppdaget at virkestoffet mot malaria, kinin, er i tonic, ikke i gin. Men i anstendighetens navn kan man ikke drikke ren tonic!

Jeg sitter her og ser utover Tanganikasjøen. Det er ikke som en Norsk innlands-tjern, selv om det kan være flott. En femtedel av alt ferkvannet i hele verden er i Tanganikasjøen. Det følels som vi bor ved havet. Det er 27 grader i innsjøen også. Når du tar et morgenbad, er det som å ha tatt en dusj. Ingen salt på kroppen. Når du bader om natten, er det litt kjølig når du stikker tåa nedi, fordi vinden har kjølt ned overflatevannet litt. Dess dypere du kommer jo varmere blir det. Det var en ny følelse for meg som stort sett har badet på Sjøsanden i Norge.

Når jeg sitter her, i dette paradiset, ser på naturen, ser på folk og opplever været på kroppen, er det en del tanker som stiger opp i hodet mitt.

Hvor nydelig og fargeikt folk går kledd her. Jeg går i en hvit T-skjorte og shorts, eller dongri. Her er det egentlig jeg som ser ut som en tigger, men jeg er hvit, Msungu. Da skjønner alle at han har penger til mat, pluss litt til. Alle er høflige, også barna. De viser en veldig respekt. Det er mange rike folk her men de fleste er fattige. Det slår meg hvordan en gjennomsnittelig 16-åring fra Burundi virker mye mer fornøyd enn en gjennomsnittelig ungdom fra Norge. I Norge trenger vi ikke å tenke på hva vi skal spise fra dag til dag. Her er det mange som lever fra hånd til munn, men hvilken livsglede jeg ser og hvilken respekt for andre mennesker!

I går spurte min kone meg om jeg kunne gå ut å kjøpe litt fisk, kjøtt, mel osv. Jeg vet det er et marked i Gatumba. Det er 5-6 Km mot grensen til Kongo. Det er langt å gå så jeg tok bilen. På veien var det en del skolebarn som gikk. Jeg syntes synd på dem. Det er barn fra 6-12 år som går 7 Km hver vei til skolen. Jeg tok dem på. Da jeg kom til grensen til Gatumba, Rusizi river, var det en politisperring. Der satt jeg i min lille cabriolet og 18 skolebarn. Den ene oppå den andre. Barna jublet. Det er ikke hver dag de får kjøre cabriolet!. Jeg fortalte politiet at jeg bare skulle kjøre barna hjem. De smilte og jublet de også og slapp meg forbi. Jeg snakket til de på engelsk, de skjønte ingenting, men barna kom meg til hjelp. Jeg skjønner litt Swahili. Jeg hørte sjefen sa"Her er det en "hviting", Msungo som er snill med våre barn. Slipp han forbi!

Jeg kjørte til Gatomba og slapp dem av. Du skulle sett det ansiktet til foreldrene, og den gleden til barna. Det er en opplevelse som jeg aldri glemmer.

Jeg har mer å skrive. Jeg har alltid en tendens til å havne oppi koselige situasjoner fordi jeg er åpen, og litt naiv. Min kone passer litt på meg, ellers hadde det gått veldig galt. Det kan jeg si litt mer om senere.

Kanskje jeg skulle starte opp Burundi dagboken , slik som Hårstad gjorde om Iran. Nei jeg gjør ikke det. Han ble stoppet.

Håper dere likte historien.

Mvh Petter

Dette ble skrevet for ca to mnd. siden da jeg var i Burundi. Jeg hadde ikke internet da. Derfor poster jeg den nå

DS

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Ketil Reinhardts1

17 innlegg  271 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Den var fin, Petter, selv om jeg kjente et stikk av misunnelse ;)

Svar
Kommentar #2

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Misunnelse?????

Publisert over 5 år siden
Ketil Reinhardts1. Gå til den siterte teksten.

jeg kjente et stikk av misunnelse

Det er ein stygg eigenskap! Uttrykk heller at du skulle yngst å ha det likeeins.

Svar
Kommentar #3

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Misunnelse

Publisert over 5 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

Det er ein stygg eigenskap! Uttrykk heller at du skulle yngst å ha det likeeins

Jeg ser jo at Rolf Kjetil mente det godt.

Problemet at vi har ikke et godt ord på Norsk for dette. Ordet "misunnelse" nemlig "mis" og "unne". Det betyr på godt norsk"Jeg unner deg ikke dette".

Kanskje vi burde innføre et nytt ord som består av ordene "bli" og "unne", bliunne. Det må bety at jeg unner deg det du har og jeg ønsker å bli som deg.

Jeg vet ikke om det finnes noen ord på Fransk eller Engelsk som vi kan låne? Tror ikke det.

Mvh Petter

Svar
Kommentar #4

Ketil Reinhardts1

17 innlegg  271 kommentarer

Per Elias

Publisert over 5 år siden

Petter forsto selvfølgelig hva jeg mente, vi er samme generasjon og er fra samme område. Jeg kjenner til oppbygingen av ordet, men det har gått inn i dagligtalen uten noen mørk betydning av å miss unne noen noe. "Sjalu" er ofte nyttet dersom det er noen ekle følelser tilstede.

Men du fikk da anledningen til å komme med en pekefinger, og være bedreviter. Så da ble vel din dag litt bedre. Og alle syns det er trivelig med bedrevitere.

Ordner du en jobb til meg Petter? ;) 

Svar
Kommentar #5

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Kja, fekk eg det?

Publisert over 5 år siden
Ketil Reinhardts1. Gå til den siterte teksten.

Men du fikk da anledningen til å komme med en pekefinger, og være bedreviter

Det eg vil peike på er at ein bør vere meir kritisk når ein vel sine ord.

For førti år sidan hadde eg kjøpt med ny snekke. Ein ven av meg som eg hadde vore i lag med på sjøen, han som skipper og eg som styrmann, kom og såg på båten.  "Denne båten misunner eg deg, Elias!" sa han. "Nei, no voer eg at du tek feil," svara eg. " Du MISUNNER ikkje meg båten, men ynskjer at du sjølv hadde ein likeeins."  "Du har rett", svara han, "eg unner deg båten!"

Like etter kjøpte han seg ein som var betre enn min, og hadde glede av den i 30år.

Eg forsto kva han meinte når han misbrukte ordet "misunner", men likevel gav ordbruken meg ein viss bismak. Ein kan godt oppdage at ein vert misunt av ein fiende, men ikkje av ein som vil deg vel. "Å misunne" fører til ynskjet om å frårøve.

Difor: Eg unner Petter hans opphald i Paradis, men skulde gjerne ha hatt ei veke av same sorten. Ikkje i hans stad, men parallellt utan å ta noko frå han.

"Misunne" er eit stykt og mykje misbrukt ord. Tenk over kva de skriv!

Svar
Kommentar #6

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Legg godviljen til

Publisert over 5 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

Eg forsto kva han meinte når han misbrukte ordet

Jeg forstår godt hva du mener Elias Per. Rolf Ketil mente det godt. Jeg forsto det ut fra sammenhengen. Problemet er at det Norske språk er litt fattig. Burde vi ikke innføre et nytt ord her, Bliunne. Det var mitt bidrag til å løse konflikten:)

Er det noen som har noe bedre forslag? "Blisunne", "Væreunne","Kommeunne","Somunne".

Det er mange muligheter. Kanskje vi skulle utlyse en konkurranse?

Mvh Petter

Svar
Kommentar #7

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Tibake til temaet

Publisert over 5 år siden

Jeg vil fortelle sevopplvevde historier fra Afika. Det er ikke slik vi ser i media!

Vi ser PK sultne barn med store mager, elendighet fra ende til annen.

Det finnes, men det er ikke det som er Afrika!

Afrika er vakkert. Jeg vil fortelle dere om hvor vakkert Afrika er!

Jeg sendte i en tråd, linken til BJH "Child of the Universe". Det er en vakker sang men den synes synd på alle som ikke er oppvokst i Europa!

Jeg har lyst til å stå fram på TV, som den første flyktningen fra Norge til Afrika!

I Burundi har vi 27 grader hver dag. Jeg er Klimaflyktning, om vinteren!

Ellers synes jeg Mandal er fin om sommereren, selv om det kan variere.

Håper dere alle får en fin 17. mai

Mvh Petter

 

Svar
Kommentar #8

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Kja, treng vi det?

Publisert over 5 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.

Burde vi ikke innføre et nytt ord her, Bliunne.

Vedkomande kunne ha sagt: Det unner eg deg, Petter! Er ikkje det å unne eit medmenneske godt og klart nok?

Svar
Kommentar #9

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

misunne eller vel unt?

Publisert over 5 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.

Jeg forsto det ut fra sammenhengen.

Wikipedia:

Misunnelse er en følelse. Den gjør seg bemerkbar ved at en ikke unner et annet menneske egenskaper, status, evner, anseelse eller eiendeler, og kan bli utløst ved at en person sammenligner seg selv med et annet menneske.

Misunnelse har ikke nødvendigvis med ting å gjøre; det sentrale er fornemmelsen av at den andre er i en bedre situasjon enn man selv er. Misunnelse kan betraktes som det motsatte av velvilje.

I den katolske tradisjonen er misunnelse (invidia) en av «de syv dødssynder» og betraktes som en synd, fordi den misunnelige overser sine egne gaver og streber etter den andres tilstand i stedet for å arbeide på sin egen åndelige forbedring.

I staden for å uttrykke mis unnung kan ein vel på godt norsk seie: Det unner eg deg, Petter! om det var det vekomande meinte.

Eg fekk inn på skjermen ein polfarar som gjekk solo mot Sydpolen. Der sat han i eit telt som skaka i vinden med sårskurver etter frostskader i anletet og åt permikan frå ei boks, og så sa han: "Nå er jeg sikker på at det er mange av seerne i Norge som misunner meg!"  Då sakna eg ein afrikansk "Gin and tonic" som eg kunne lyfte mot sjølvplagaren på TV og dønn ærleg seie: Du tek heilt feil med omsyn til meg. Du får meg til å forstå gleda ved å ha ein god stol her og no!

 

Svar
Kommentar #10

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Jo da

Publisert over 5 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

Vedkomande kunne ha sagt: Det unner eg deg, Petter! Er ikkje det å unne eit medmenneske godt og klart nok?

Elias Per, Det kunne han. Jeg forsto det allikavel. Hvorfor skal vi bruke så mange ord?

Jeg har jobbet i London i noen år. Da savnet jeg et uttrykk på Norsk, som de ikke har på Engelsk.

Takk for sist!

Hvordan sier vi det på Engelsk? "Thank you for last"?, Nei det virker ikke. Her har vi et langt bedre uttrykk på Norsk. På samme måte er det en det ting du kan uttrykke meget bedre på Engelsk enn på Norsk.

Vi må utvide vårt ordforråd, etter min mening.

Mvh Petter

Svar
Kommentar #11

Ketil Reinhardts1

17 innlegg  271 kommentarer

Publisert over 5 år siden

La det hvile Elias, Petter og jeg har sagt at du har rett. Du og Petter forstod at ordet ikke ble brukt i sin opprinnelige betydning. Jeg har sagt det ikke ble brukt i sin opprinnelige betydning, selv om jeg kjenner til den gamle forståelsen.

Det ble brukt, sånn som det normalt blir brukt i dagligtale -skulle ønske jeg også hadde det sånn :)

Ferdig :D 

Svar
Kommentar #12

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

La oss være ferdige med det

Publisert over 5 år siden

La oss være mannfolk og bli ferdige med den saken:)

Jeg vil bare vise hvor nydelig Afrika er.

Jeg jobber der av og til. Jeg skaffer jobber til folk, først og fremst lokale.Hva er det du vil bidra med Rolf Ketil.... Det er muligheter. Er det jordbruk, havbruk teknikk eller økonomi? Eller noe ganske annet!

Mvh Petter

Svar
Kommentar #13

Ketil Reinhardts1

17 innlegg  271 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Jeg har vært en måned i Afrika, det var nydelig. Veldig hyggelige folk, god mat og et klima som passet meg utmerket. Var i Tanzania, Kenya og Zanzibar. Var en tur på Killimanjaro, og svømte med delfiner på Zanzibar. Jeg har ingen steder sett så hvit sand som på Zanzibar. På kveldene hadde vi bål på stranden sammen med de lokale, vi sang, eller de sang for det meste og vi lyttet, med noen ubehjelpelige forsøk på Eg heite Håvard Hedde og de lillos innimellom.

Jeg er redd røttene sitter for hardt i sørlandet til at jeg begir meg ut på eventyr med familien, men skulle gjerne hatt en reisejobb for en av de store petroliumsrelaterte næringene her :)

Svar
Kommentar #14

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Det skal eg

Publisert over 5 år siden

og eg trudde vel ikkje ein augneblink at ikkje du unte Petter hans gode liv. Likevel nytte eg høvet til å slå eit slag for betre ordbruk.

Som eg sa slo det meg då ein ven og skipskammerat uttrykte at han misunte meg ein 23 fots Skorgenes med 10hk Sabb. Eg visste at han var min ven, og derfor slo det meiningslause ved å nytte ordet stikk i mot tydinga, og difor sa eg: Nei, Ole, eg er viss på at du ikkje misunner meg denne båten, men at du ynskjer deg ein like eins.

Takk for sist = Nice to see you again? Ikkje heilt bra kanhende, noko betre?

Svar
Kommentar #15

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Jeg husker da jeg var liten. Jeg gikk på sødagskolen.

Jeg var redd. Jeg bad til Gud i min Aftenbønn. "Jesus, ikke send meg til Afrika".

Nå er jeg der.

Jeg er fornøyd!

Mvh Petter

Svar
Kommentar #16

Ketil Reinhardts1

17 innlegg  271 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Jeg husker også da jeg gikk på søndagskole, jeg pleide å be om at ingen jeg kjente måtte komme til helvete.

Jeg håper det gikk bedre med mine ønsker enn med dine :) 

Svar
Kommentar #17

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Jeg ba

Publisert over 5 år siden

Hva vet du om dine?

Jeg har bedt for mange, i Jesu Kristi navn. Mange har blitt helbredet. Den som tror blir helbredet. Så enkelt er det!

Mvh Petter

Svar
Kommentar #18

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Med dine evner

Publisert over 5 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.

Jeg har bedt for mange, i Jesu Kristi navn. Mange har blitt helbredet. Den som tror blir helbredet. Så enkelt er det!

må du vere som sendt frå himmelen i same kva land du bur, men knapt noko land kan vel trenge deg meir enn Burundi, eit av verdas 10 fattigaste land, overbefolka og ille plaga av borgarkrig og massemord i vår nære fortid.

Med dine helbredande evner er det berre å ta for seg av gruppa HIV/AIDS til velsignelse for dine medmenneske.

Lukke til!

Svar
Kommentar #19

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Jeg er ingen mirakelmann

Publisert over 5 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

Med dine helbredande evner er det berre å ta for seg av gruppa HIV/AIDS til velsignelse for dine medmenneske

Jeg ber gjerne for syke. Mange blir friske og noen blir ikke. Men nå beverger vi oss inn på en annen diskusjon.

Jeg har lyst til å øke folks kunnskaper om Afrika i Norge. Massemedia gir oss desverre et feil inntrykk.

Mvh Petter

Svar
Kommentar #20

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Det skal du vite eg set pris på, Petter

Publisert over 5 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.

Jeg har lyst til å øke folks kunnskaper om Afrika i Norge. Massemedia gir oss desverre et feil inntrykk.

men din vinkel å sjå Burundi på er vel i høgste grad farga av din priviligerte ståstad. Eg tviler ikkje på at resurssterke europearar kan ha det som plommen i egget slik situasjonen er akkurat no.

Men Wikipedia gir oss vel eit breiare og meir sannferdig bilete om folk, land og levemåte og dei kaotiske tilstandar som har rådd til det siste? For nokre år sidan kom eg i snakk med ei afrikansk gjente på bussen frå Ålesund til Sogndal. På Nordfjordeid vart det eit lengre opphald, og fordi ho hadde ei veninne der, fann ho ut at ho ville stoppe turen der. Då vi skildes, sa ho: Eg heiter xxx og er tutsi.

Hadde ho rømt til Norge fordi Burundi var eit paradis?

Svar
Kommentar #21

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Det sånn det er

Publisert over 5 år siden
Ketil Reinhardts1. Gå til den siterte teksten.

Jeg er redd røttene sitter for hardt i sørlandet til at jeg begir meg ut på eventyr med familien, men skulle gjerne hatt en reisejobb for en av de store petroliumsrelaterte næringene her :)

Det samme føler jeg. Nå har jeg vært så heldig å kunne leve i Afrka om vinteren og i Mandal om sommeren. Jeg vil ikke miste mine røtter og de samme gjelder min kone. Vi har fått til en bra løsning!

Så kommer janteloven....

Alle snakker negativt om oss når vi er borte. Når vi kommer hjem med mye penger, slikker alle oss etter ryggen.

Jeg tror Elias Per forstår litt hvordan dette føles.

Jeg har fått dette gratis. Når Elias Per kom hjem fra sjøen hadde han sikkert litt penger. Alle trodde det var gratis!

Det er ikke det. Man jobber og kjemper når man er i utlandet. Selvfølgelig opplever du en del ting men du er mye borte fra familien.

Jeg hadde en kamerat da jeg var ung, som ikke så sin far før han var 3 år gammel. Han var kaptein. Da han kom hjem var han redd for sin far, han var en fremmed.

Slik er det heldigvis ikke i dag i Norge. Men de jeg snakker med, er det slik i andre land enda og det er trist.

Mvh Petter

 

Svar
Kommentar #22

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Det er slik det er

Publisert over 5 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

På Nordfjordeid vart det eit lengre opphald, og fordi ho hadde ei veninne der, fann ho ut at ho ville stoppe turen der. Då vi skildes, sa ho: Eg heiter xxx og er tutsi.

Hadde ho rømt til Norge fordi Burundi var eit paradis?

Elias Per, det var slik det var. Det var borgerkrig i Rwanda og Burundi. Nå er det fred i Burundi og Rwanda. Min Kone er både Tutsi og Hutu. Hun er glad i alle. Så er også jeg. Du må være stolt av ditt land.

Jeg er stolt av å være Norsk. De som kommer fra Burundi og Rwanda må være stolte av sin nasjonalitet.

Mvh Petter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svar
Kommentar #23

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Jeg så et TV program forleden...

Publisert over 5 år siden

Det var et program fra Rwanda. Der spurte de en person: " Er du hutu eller er du tutsi?"

Han svarte ganske greit: " Jeg er Rwansisk"

Var ikke de et godt svar. Det er slik det skal være.

Mvh Petter

Svar
Kommentar #24

Ketil Reinhardts1

17 innlegg  271 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Har du sagt hva du jobber med, Petter? 

Svar
Kommentar #25

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Vel, nei jeg har ikke det

Publisert over 5 år siden

La oss ta resten på PM

Mvh Petter

Svar
Kommentar #26

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Jeg ønsker turister til Burundi

Publisert over 5 år siden

Hei

Hvis en person fra Europa er på besøk i Burundi i en uke, er det nok til å gi en lokal person jobb i et år!

Vi betaler for mat, overnatting taxi osv. Disse pengene går direkte til det lokale folk. Det går ikke i lommen til en korrupt person.

Jeg har hatt 30 personer som turister til Burundi. De så hvor deilig det var. Det er den beste form for hjelp du kan gi. Du har det greit og samtidig hjelper du folk med å kjøpe lokale produkter. Det er en vinn vinn situasjon.

Jeg fikk en telefon for en tid siden. De spurte om penger til en organisasjon. Jeg spurte direkte, hvor mye penger tar du for å ringe og hvor mye penger går til denne organsisasjonen?

Etter litt om og men kom det fram at han tok 80% og 20% gikk til denne organisasjonen. Jeg protesterte litt og forsto ikke hvorfor han ikke sa det i utgangspunktet. Svaret var at organisasjonen får jo penger!

Den beste måten å hjelpe folk i Afrika er å reise der selv. Da får du noe verdifullt igjen, en opplevelse for livet

Mvh Petter

Svar
Kommentar #27

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Du oppfatta meg feil

Publisert over 5 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.

Vi betaler for mat, overnatting taxi osv. Disse pengene går direkte til det lokale folk. Det går ikke i lommen til en korrupt person.

eg klandrar ingen frå Europa som gjer nytte av eit lutfattig land som Burundi og dra nytte arbeidskraft som etter vår målestokk kostar nærast null. Du må gjerne få 50% av dei som ferierer på Kanariøyane til å endre reisemål til Burundi. Både turistane og lokalbefolkninga kan ha fordel av det.

Men når ein vanleg gjennomsnitts nordmann opplever å gå frå det måtlege i Norge til kakse i Burundi, då er opplevinga til ein gjennomsnitts nordmann noko heilt anna enn det gjennomsnittet av borgarane i det lutfattige Burundi opplever. Men den som på alle måter får ekstremt mykje for pengane i lutfattige land, kan ikkje gjere krav på å vere velgjerarar.

Eg hadde ei underleg oppleving på ein rundtur i Sør-Afrika. Frå ein nasjonalpark hadde vi køyrt inn til ein liten by for å handle. Der kom eg forbi ei gjente som sat på fortauet og selde annanas til ein spottepris, og som den fruktomanen eg er nytta eg høvet til å gjere ein handel. Gjenta hadde stabla opp annanasen i haugar på fire og fire med den største og finaste på toppen. Då eg kjøpte 8 ananassar uten å prute, var gjenta så takknemleg at ho plukka 8 topp-ananassar til meg. Eg kjende ein vond smak i munnen. Eg fekk 8 ananassar for det same som eg betalar for ein i Norge og så var gjenta takknemleg?

No er det slik at eg ikkje kan gjere gode gjerningar i Burundi ved å nyte goder til ein spottepris, og har derfor hatt eit adoptivbarn i Afrika dei siste 12 åra, og det same har kona. Eg må vel be det om orsaking for at vi stør korrupte organisajonar, men vi må vel godskrivast at vi gjer dette brotsverket utan å oppnå nokon form for vederlag. Ja, ikkje ein gong ein gin og tonic!

Svar
Kommentar #28

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Jeg tror du misforstår

Publisert over 5 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

Men når ein vanleg gjennomsnitts nordmann opplever å gå frå det måtlege i Norge til kakse i Burundi, då er opplevinga til ein gjennomsnitts nordmann noko heilt anna enn det gjennomsnittet av borgarane i det lutfattige Burundi opplever. Men den som på alle måter får ekstremt mykje for pengane i lutfattige land, kan ikkje gjere krav på å vere velgjerarar.

Hei

Jeg er ikke ute etter å utnytte folk. Jeg vil bare fortelle at vi Nordmenn kan ha en hyggelig ferie samtidig som vi gir folk jobb. Så greit, så enkelt.

Det er etter min mening den beste måten å hjelpe på.

Mvh Petter

Svar
Kommentar #29

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.

Jeg er ikke ute etter å utnytte folk. Jeg vil bare fortelle at vi Nordmenn kan ha en hyggelig ferie samtidig som vi gir folk jobb. Så greit, så enkelt.

Heisann Petter Kvinlaug. Det er unektelig sånn at jeg gjør meg mange tanker etter å ha lest din beretning. Jeg har ikke lyst å ta fra deg "Mitt Afrika", men vil samtidig få lov å minne om at andre (og kanskje større velgjørere enn en Cabriolet-sjåfør) er skutt og drept, uten minste snev av nåde. Også dette i afrikanske land. Og i såkalte "politisperringer".

Jeg kjente en av disse personlig.

Han ofret sitt liv - i innsatsen for bedre levekår for mange lidende.

Han kjørte forresten aldri noe i nærheten av en cabriolet, heller.

Svar
Kommentar #30

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Eg ber om orsaking

Publisert over 5 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.

Det er etter min mening den beste måten å hjelpe på.

nok ein gong fordi eg og kona mi stør ein "korrupt" organisasjon! Men som sagt, vi har ikkje høve til å drive utviklingshjelp ved å drikke "gin and tonic".

Svar
Kommentar #31

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Dette blir latterlig

Publisert over 5 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

(og kanskje større velgjørere enn en Cabriolet-sjåfør)

Hei

Jeg forsøker å fortelle en positiv historie fra Afrika.

Så blir jeg fosøkt latterliggjort. Jeg synes det er rimelig dårlig.

Men jeg forstår. Det er slik det er i verdensmetropolen Norge, hvor alle vet best. og vi tror at langrenn er verdes største idrett. Jeg er, av og til, flau av å være Norsk.

Mvh Petter

Svar
Kommentar #32

Ketil Reinhardts1

17 innlegg  271 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Eg syns ikkje du treng be om orsak for at du stør gjennom ein "korrupt" organisasjon, ikkje alle har mogleighet til å støtte direkte med eigne pengar utan mellomledd.

Men det du burde be om orsak for er at du opførar deg som ein niding i denna strengen, det er som det trer fram eit bilete av ein svartsjuk stakkar som speglar eigne kjensle inn i mi nytte av ordet missunelig, no var eg godt og ferdigt med det, men eg undrar kva andre årsakar du he for å gå etter Kvinlaug på detta settet?

Kvinlaug har busett seg i Afrika sjølvsagt fordi han og kona ynskja detta, og han er gjonnom vise valg og fagleg dugleik økonomisk i stand til det. Der lev han, som han sjølv skriv, godt, og det er han vel undt. Han nyttar eigne pengar, og eg er overtydd om at dei lokale han har med å gjere på staden tykkjer det er ei velsigning for dei at han kjøpar deira tenestar og varer. I den grad eg er i stand til å lesa, trer det frem menneskje bak orda. Og for meg står Kvinlaug frem som eit redelig menneskje.

No er det ikkje berre Kvinlaug som lever godt i Afrika. Det er skreve bøker om bistandsarbeidarars herskapsliv i utenlandsteneste. Eg ville ikkje bli overaska om dei som styrar gåvane frå deg og kona holder seg med tenare, sjåførar og kokkar, om ein ska tru bøkana.

Skillnaden er at dei ikkje nyttar eigne pengar, dei lever på gåver og almisser. Du betaler for symjebassenget og Gin Tonicen.

Svar
Kommentar #33

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Tusen takk Rolf

Publisert over 5 år siden

Du skriver også meget bra Nynorsk. Jeg er imponert.

Jeg skal ikke prøve meg på det, det blir bare komisk.

Jeg ønsker å fortelle hyggelige historier fra Afrika. Så er det noen som føler at jeg overdriver litt. Det kan så være, men jeg føler vi trenger en motvekt fra all informasjon vi får fra NRK. Afrika er ikke perfekt men jeg vil heller gå en kveld alene i hovedstaten Bujumbura enn det jeg vil gå alene en sen natt i Oslo.

Det er det ikke mange som tror på, men det er sant. Du må bare vite hvor du går. Du trenger, ikke nødvendigvis, å være dum. Det er steder i Oslo som jeg ikke beveger meg nattestid.

Mvh Petter

 

Svar
Kommentar #34

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Har eg gått etter Petter?

Publisert over 5 år siden
Ketil Reinhardts1. Gå til den siterte teksten.

men eg undrar kva andre årsakar du he for å gå etter Kvinlaug på detta settet?

Eg har rosa han for at han valgt seg ei kone med afrikansk bakgrunn og eg synes at det er heilt greitt at han nyt livet i eit av verdas fattigaste land. Ingen er tent med at han nytter pengane sine i Spania i staden for i Ruanda.

Men gjer den som til dei grader får valuta for pengane velgjerning mot dei som dei handlar med?

Ruanda er eit av dei ti fattigaste landa i verda. Betalar Petter skatt til dette landet? Delar han ut pengar til veldedige formål? Eller krev han valuta for kvart eit øre?

Nok ein gong: Eg har ingen ting i mot at Petter bur i Afrika og nyt godt av det eit lutfattig land kan by ein nordmann med middelklassa si kjøpekraft. Eg ynskjer Petter lukke til med å utvikle turismen i Ruanda og han må gjerne få halvparten av dei nordmennene som ferierar om vinteren på Kanariøyane til å vlje Ruanda i staden. Kjempebra alt han gjer for fedrelandet til kona.

Men eg kan ikkje sjå kva grunn han har til å slengje drit til organisasjonar som yter hjelp til dei fattigaste av dei fattige i Afrika og andre kontinnent. Medan Petter lever som ein greve for dei pengane han driv utviklingshjelp, så får ikkje vi som gjev penga gjennom Kirkens nødhjelp, SOS barnebyar, PLAN, osv, ikkje så mykje som ein "gin and tonic" som vederlag. Eg synes vel ikkje at Petter har grunn til å hovere.

Og eg nytter bokmål når eg finn det natrurleg, men eg nytter eit moderat nynorsk særleg når eg merker at mine motdebattantar ikkje er glad i dette målføret.

Svar
Kommentar #35

Ketil Reinhardts1

17 innlegg  271 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Nynorsken min er fri fantasi, og i den grad jeg skulle treffe skyldes det mere Olav H. Hauge, sagalitteraturen og stev fra Setesdal enn noen noen tvungen nynorskopplæring i skolen, men takk likevel, Petter.

Fordelingsnøkkelen 80/20 for telefontigging er velkjent for de som intresserer seg, og vært og nevne  for de som ikke har kunnskapen. Knapt noen hoverering.

Svar
Kommentar #36

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Kjære Elias Per

Publisert over 5 år siden

Hei

Jeg har ingenting imot deg. Jeg har respekt for deg. Du har reist over hele verden og sett litt.

Jeg bor ikke i Rwanda, Jeg bor i Burundi. Kan ikke du, jeg og Rolf, heller ha en rolig samtale på verandaen i Burundi.

Du skal få en Whiskey , eller "Cognack", hvis du heller liker det.

Mvh Petter

Svar
Kommentar #37

Ketil Reinhardts1

17 innlegg  271 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Jeg er nok ikke sånn stilt at jeg får annledning til en nightcap på haciendaen i Burundi, vi får ta den i Mandal eller dere kan komme på verandaen min å se Otra renne ut i Skagerak. Det er ikke like mye sus over det som Tanganika, men det er noe med de nære ting og selskapet også. God natt.

Til dere begge.

Svar
Kommentar #38

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Lei for at eg ikkje

Publisert over 5 år siden

klarte å plassere deg på rett plass. Å ikkje gjer seg meir bry enn å ta det som dukker opp i skolten er leitt. Eg må vedgå at dei to land stokker seg for meg med mindre eg tek meg i akt. Sett frå Norge har vel desse landa mykje felles med omsyn til historie og befolkning.

Men på Wikipedia nytta eg rett namn og der fekk eg ei konsentrert framstilling om landet, og elles var vel båe landa innvikla i borgarkrigar som slo verda med skrekk og gru. Og FN svikta vel også si oppgåve i den konflikta noko som alltid vil stå som ein skamplett.

Nyt du drinken og den afrikanske natta der satelittar beveger seg over stjernehimmelen. Det er deg vel unt.

Svar
Kommentar #39

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

Nyt du drinken og den afrikanske natta der satelittar beveger seg over stjernehimmelen.

En flott og dyp setning!

Svar
Kommentar #40

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Nei, Det gjorde du ikke

Publisert over 5 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

Men på Wikipedia nytta eg rett namn og der fekk eg ei konsentrert framstilling om landet

Hva så du der?

Mvh Peter

Svar
Kommentar #41

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Nå sitter jeg i Mandal

Publisert over 5 år siden

Jeg skrev dette innlegget for en mnd siden.

Mvh Petter

Svar
Kommentar #42

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Ikke noe negativt om deg Elias Per

Publisert over 5 år siden

Du har reist. Jeg har reist. Vi har sett verden.

Kan vi ikke si at det er greit nok?

Mvh Ptter

Svar
Kommentar #43

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Der ligg mengder av stoff

Publisert over 5 år siden
Svar
Kommentar #44

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Det har vi

Publisert over 5 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.

Du har reist. Jeg har reist. Vi har sett verden.

men stort sett har eg berre overfladisk kjennskap til "den 3. verda". Med omsyn til Afrika så har eg vitja berre 10 land og det har på ingen måte gjort meg til ekspert, men eg har vore der.

Min forfedre er ikkje embedsmenn, fabrikkeigarer eller kjøpmenn, men "skikkelege folk" med bakgrunn i småbrukar og fiskarmiljøet på Vestlandet. I utlandet samanliknar eg mine kår med levevilkåra liknande yrkesgrupper har i dei landa eg vitjar. Der finn eg ofte dei same eigenskapane som bestemor mi hadda, ho som greidde å porsjonere høystålet til husdyra slik at foret rakk over vårknipa. Til det treng ein erfaring og kunnskap på sitt felt. Mottoet var: "Ein må spare ta løkje", dvs ein må tenkje på vårknipa frå fyrste dag husdyra vert fora innadørs. Eg er skikkeleg stolt av mine forfedre for den overlevelsesevna dei viste.

Sjølv har eg farta rundt om i verda med yrke på sjøen. Eg har kjent meg som ein del av dei siste restane av veidemannskulturen. Vi var ein flokk mannfolk som hadde forlete boplassen for å søkje føde for kone og born som sat att heime. Eg trur det gir langt betre innsyn i land og folk når ein kjem i kontakt med innbyggarane i embeds medfør enn som masseturist. Det viktigaste for den som forlet boplassen er at dei ein har ansvaret for, kone og born, vert forletne i trygge forhold.

Kor viktig dette er, fekk eg til fulle auga opp for då eg kom i rimeleg nærkontakt med IDF sitt staraffeåtak på verjelause flyktningeleirar. Opplevinga endra meg frå zionist til humanist.

Ein kan seie mykje både vondt og godt om miljøet på ein norsk båt. Eit av dei gode trekka er at rettferd, pålitelegheit og reinhåreg framferd står høgt i kurs. Då eg starta til sjøs i ruff med 12 mann, var det dødssynd å stele eit såpestykke frå ein skipskammerat.

Eg ynskjer deg alt godt for framtida i Mandal og Burundi. Nyt med godt samvet det gode liv i Afrika så lenge det er til det beste for alle involverte.

 

Svar
Kommentar #45

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Jeg forstår ikke dette

Publisert over 5 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

Men eg kan ikkje sjå kva grunn han har til å slengje drit til organisasjonar som yter hjelp til dei fattigaste av dei fattige i Afrika og andre kontinnent. Medan Petter lever som ein greve for dei pengane han driv utviklingshjelp, så får ikkje vi som gjev penga gjennom Kirkens nødhjelp, SOS barnebyar, PLAN, osv, ikkje så mykje som ein "gin and tonic" som vederlag. Eg synes vel ikkje at Petter har grunn til å hovere

Hei

Hvor "slengjer eg drit til organisasonar?" Hvilket innlegg refererer du til?

At du har adoptivbarn er helt topp det. Jeg kritiserer ikke det.

Mvh Petter

Svar
Kommentar #46

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Der er jeg helt enig

Publisert over 5 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

Sjølv har eg farta rundt om i verda med yrke på sjøen. Eg har kjent meg som ein del av dei siste restane av veidemannskulturen. Vi var ein flokk mannfolk som hadde forlete boplassen for å søkje føde for kone og born som sat att heime. Eg trur det gir langt betre innsyn i land og folk når ein kjem i kontakt med innbyggarane i embeds medfør enn som masseturist

Hei

Du kommer mye bedre i kontakt med befolkningen når du ikke er turist. Jeg bor store deler av året i Burundi og får derfor større kjenskap til landet og befolkningen enn om jeg skulle være en masseturist, som forøvrig ikke finnes der.

Det er ellers intressant å høre på dine erfraringer rundt om i verden.

Mvh Petter

 

Svar
Kommentar #47

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Jeg hadde også det

Publisert over 5 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

No er det slik at eg ikkje kan gjere gode gjerningar i Burundi ved å nyte goder til ein spottepris, og har derfor hatt eit adoptivbarn i Afrika dei siste 12 åra, og det same har kona

Hei

Jeg fikk to Afrikanske barn i fanget fordi moren flyttet hjem. Jeg vill støtte å hjelpe så godt jeg kunne. Jeg fikk ingen støtte. Ingen barnetrygd eller noe som helst annet. Dette knakk økonomien min da jeg jobbet hjemme. Jeg måtte derfor, med tårer i øynene sende de til barnevernet. Det er selvfølgelig mye dyrere for kommunen, 10-tusenvis av kroner i måneden. Men det er slik barnevernet er. De vet best. De å ta barn bort fra sin familie betyr liksom ingenting. Nå var det jeg som leverte dem der. De ble ikke tatt fra meg. Jeg hadde ingen annen mulighet. Så ser jeg at fosterforelde får tusenvis av kroner pr mnd for å passe på dem. Jeg synes dette systemet er fulstendig galt. Barna gråt også. De ville ikke. Jeg hadde ingen mulighet til å gjøre noe annet.

Mvh Petter

Svar
Kommentar #48

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Alle system har sine feil

Publisert over 5 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.

Jeg synes dette systemet er fulstendig galt.

Lid du urett, har du god grunn til å vere misnøgd. Barnevernssaker er som regel innfløkte der dei involverte må velge mellom pest og kolera. Slik var det vel også for deg.

Eg kjenner ikkje di sak, og VD er vel heller ikkje den rette staden for deg til å gje alle relevante detaljer. Ingen som må overlate borna sine til offentleg omsorg vil vere nøgd med seg sjølv eller systemet. Det ligg i saka si natur.

Eg kjenner inga kommune som ynskjer å ta over ansvaret for born med mindre dei har ryggen mot veggen. Det medfører stort ansvar og store utgifter. Det er alltid best når dei rette foreldra steller seg slik at dei kan ta vare på borna sine.

Men dødsfall, sjukdom og liknande tragedie kan slå ut den beste.

Svar
Kommentar #49

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Kommentar # 47

Publisert over 5 år siden

Eg og kona har tre born. Eg hadde yrke som sjømann. For å ta vare på borna var kona mi mor på heiltid heilt til den yngste var så voksen at han drog ut som utvekslingsstudent. Då tok kona mi ei treårig utdanning og kom seg ut i arbeidslivet.

som sjømann tente eg godt, men familia si felles inntekt var mindre enn om eg hadde hatt jobb i land slik at kona også kunne vere i jobb. Vi har fått barnetrygd, men pappapermisjon, barnehageplass eller kontantstøtte er noko vi ikkje ein gong drøymde om.

Men i takksemd over å ha fått lov til å fostre opp borna våre i det norske samfunnet der vi tek tryggheit, gratis utdanning og eit fyrsteklasses helsevesen for gitt, yngste vi å gje ein liten skjerv til dei som er fødde i mindre priviligerte vilkår. Sjølvsagt kan vi ikkje betale fullt ut for vårt flaks, men vi bestemte oss for å sponse tre fadderborn, 2 gjenter i afrika og ein gut i mellomamerika. Gjentene i Afrika er nummer 3 og fire ettersom dei fyrste har vakse ut av ordninga.

Vi er så naive at vi trur at dei som nyt godt av våre pengar i alle fall treng dei betre enn oss.

Men vår største innsats er sjølvsagt at vi har vore, og tidvis er, ei trygg hamn for våre eigne born.

Svar

Siste innlegg

Mangfoldets mulighet
av
Mirjam Syltebø Endalew
rundt 3 timer siden / 68 visninger
0 kommentarer
Noen må gå!
av
Olav Egil Aune
rundt 5 timer siden / 93 visninger
2 kommentarer
Den eneste vi skal frykte
av
Espen Ottosen
rundt 5 timer siden / 353 visninger
8 kommentarer
Prinsippløst av de blågrønne
av
Vårt Land
rundt 5 timer siden / 84 visninger
1 kommentarer
Kirken, menneskerettigheter og dogmer
av
Terje Tvedt
rundt 16 timer siden / 285 visninger
1 kommentarer
TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 23 timer siden / 145 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
1 dag siden / 129 visninger
1 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tove S. J Magnussen kommenterte på
"Rett" til å dø?
31 minutter siden / 603 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Viktige Venstre-gjennomslag i ruspolitikken
37 minutter siden / 357 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 353 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Noen må gå!
rundt 1 time siden / 93 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Noen må gå!
rundt 1 time siden / 93 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 1 time siden / 1362 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 1 time siden / 1362 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 353 visninger
Audun Aase kommenterte på
Guds Lam
rundt 2 timer siden / 386 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 2 timer siden / 1362 visninger
Espen Ottosen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 353 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 353 visninger
Les flere