Verdidebatt

I ondskapens spor

I dag, 10 mai, døde den største helten Norge har hatt, "Kjakan," den mest dekorerte person Norge har fostret. Jeg har stor beundring for den generasjon som levde under 2 verdenskrig samt den generasjon som kom rett etter 2 verdenskrig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Diise generasjonene deltok i kampen for et Norge fritt for fascisme og nazisme. Likevel skal og kan vi ikke glemme mørke sider ved vår krigs og etterkrigshistorie, noe noen helst ser begravd i "glemselens hav" for evig og alltid.

Norske jøder  ble ikke hentet først og fremst av norske nazister og Gestapo under 2 verdenskrig. Nei, det var norske politifolk som sto for utsendelsen av jøder som ble fraktet direkte til Auschwitz og andre utryddelsesleirer.

I motetning til de som ble myrdet på utøya, har ikke norske jøder som ble fraktet ut av landet hatt et "ansikt."

I min hjemby, Trondheim, står det en liten statue i parken rett bak Leutenhaven. Statuen viser en ung pike, kledd i en kofte, sløyfe i håret og en liten reisekoffert på fanget. Statuen ble satt der på grunn av  hennes klassevenninder som aldri glemte henne. Samtidig fikk de oppkalt en gate med navnet Cissy Kleins gate utenfor bygården der hun bodde, rett ved statuen.

Cissy ble hentet midt i en skoletime mens skrekkslagne skolekamerater så på. Det var norske politimenn som hentet henne etter ordre fra myndighetene. De var like lydige som dagens politifolk er når de skal hente asylsøkere og flyktninger.

Da historien skulle skrives etter krigen, sørget man for å destruere dokumenter som kunne kaste lys over den skam det var for seierherren at vanlige nordmenn bidro til at norske jøder ble gasset ihjel i Auschwitz og andre utryddelsesleirer.

Ja, ikke nok med det. Eiendelene og eiendommene til de drepte jødene forsvant og kom på nordmenns hender. Det skulle ikke være noe tilbake.  Jødene skulle for alltid være ofre uten navn.

Det motsatte av kjærlighet er ikke hat, men likegyldighet. Dersom vi stiller oss likegyldige svikter vi de som kjempet mot nazisme, fascisme og vold.

I disse dager ser vi fascismens ansikt på ny. Vi må bekjempe den med alt vi har av sammenhold og motstandskraft. Vi må ikke igjen få en verkebyll med gryende hat mot muslimer på samme måte som jødene ble møtt med. Vi er alle mennesker under samme himmel, "barn av regnbuen."

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt