Jan Hårstad

1125    2300

Munch-museet og annet

Er vi et land av molboer?

Publisert: 10. mai 2012 / 701 visninger.

                      

                               Det snodige landet

     Erik Fosnes-Hansen skriver etter mitt skjønn en formidabelt god artikkel om Munch og Munch-museet i Aftenposten idag 10 mai. Han sparker mot trangsynthet,provinsialisme og regelrett norsk dumhet.

    Men som jeg ser det gjelder jo dette på utallige andre områder i Norge også. I det siste året har jeg samlet på utklipp om Marka-debatten i Oslo og har mange ganger tenkt at jeg skulle ta meg på tak å skrive om dette. Nå er det slik at synspunkter framført av Kåre Valebrokk og Kåre Willoch (ta marka!) i mine øyne er så dustete at jeg blir halvt syk av å lese dette,for ikke å snakke om fantasiløsheten til offentlige "byplanleggere" som er så inntørket at det minner om vandrende skjelett.

   Det skulle vel være begripelig om såfremt Jernbaneverket og Statens vegvesen satte opp hurtigtog eller ringbaner til Hønefoss,Eidsvoll,Jevnaker,Lunner,Brandbu så ville en småbarnsfamilie heller la ungene vokse opp der enn i det sentrale Oslo som er iferd med å bli en internasjonal storby med samme grad av kriminalitet,vold,narko og prositusjon.

   Men Jernbaneverket hadde i 2011 hele 6000 ansatte, Statens vegvesen nær 3500. Dog brukte disse to institusjonene i 2011   TRE- 3! milliarder kroner på eksterne konsulenter!(Aftenposten 4 april 2012)

   Overfor Øyer i Gudbrandsdalen driver de nå å bygger en tunell i fjellet, men ikke for fire kjørebaner,men for to! Er det ingen konsulent som for godt honorar kan si at dette er veldig korttenkt og dyrt? Må man være konsulent for å forstå dette? Eller bør man helst ikke?

   Jeg har tilbrakt mitt voksne liv på Nationaltheatret fra 1968 og jeg husker ikke om det er to eller tre ganger man har gravd tuneller for t-bane og tog under teatret. Men nå leser jeg i avisen at det er meningen å bygge tuneller nok engang!

   Er det slik at nordmennenes psykologi er av den art at de ikke evner å analysere vilket som helst problem i et perspektiv på 100 eller 200 år?

   I våre evinnelige islam-debatter tror noen de har kommet til en arena hvor det gjelder å være mest oppfinnsomme i å kaste gamle og nyskapte skjellsord mot hverandre. I den grad det blir noen debatt som er til å lese,blir det vanligvis tydelig at mange deltagere overhodet ikke har studert Koranen,hadither eller islams historie i det hele tatt. Men islamdebattanter er de! Er ikke også dette meget norskt?

   Da bruker man "konsulenttjenester" der og ved å dra inn Lars Gule hvis oppfatninger av islam i samtid som i historie,nærmest er å betrakte som personlige fobier ingen kan gjøre noe med. Han hadde også trengt en personlig konsulent.

   Det er i sannhet et merkelig land vi lever i. Jens Bjørneboe kalte det "middelmådighetenes diktatur" og utvilsomt er han inne på noe der. Kanskje vi må hyre inn noen utenlandske konsulenter som evner å tenke i 100 og 200 års perspektiv?

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

Munch og Islam

Publisert over 5 år siden

Gratulerer Hårstad. Jeg leste faktisk 3/4 av innlegget ditt om Munch før du blandet inn Islam og Gule :-)

Svar
Kommentar #2

Jan Hårstad

1125 innlegg  2300 kommentarer

Hybris,Herstad?

Publisert over 5 år siden

 Tror du virkelig,Herstad,at noen syns det er interessant å høre meldinger fra ditt indre hybris om hva du måtte tenke om dette uten å bidra med ett eneste ord til konstruktiv debatt? Jeg legger ikke bånd på all din synsing i hytt og vær, men du kunne kanskje gi det en tanke om dette interesserer brukerne av verdidebatt eller ikke?

Svar
Kommentar #3

Lars Gule

85 innlegg  3845 kommentarer

Skjellebukken

Publisert over 5 år siden
Jan Hårstad. Gå til den siterte teksten.

Nå er det slik at synspunkter framført av Kåre Valebrokk og Kåre Willoch (ta marka!) i mine øyne er så dustete at jeg blir halvt syk av å lese dette,for ikke å snakke om fantasiløsheten til offentlige "byplanleggere" som er så inntørket at det minner om vandrende skjelett.

Ja, endelig, tenkte jeg. Et innlegg fra Hårstad som ikke handler om borgerkrig, islam mm. Men nei, ikke denne gangen heller.

Derimot mistenkte jeg at den gamle pseudopolemiker og utskjeller nok ville skjelle ut dem som ikke er enig med ham i andre saker også. Og se, det stemte!!

Hårstad kan rett og slett ikke diskutere. Han skjeller ut alle som ikke deler hans oppfatning om Munch-museet, om Marka-grenser og, som vi alt vet, islam og tilliggende herligheter, for å være duster, uvitende, fantasiløse. Og denne fusentasten av en utskjellingskvern klager over at han får tilbakemeldinger om hans egen eklatante ignoranse!?

Mannen er ikke sann. Bare en tullebukk. Han kan ikke starte en eneste tråd uten å starte med fjollete arrogante nedlatenheter om og utskjelling av andre. Uansett tema.

Det ville jo være å håpe at leserne av hans innlegg nå skjønner at Hårstads utskjelling ikke har noe med meg å gjøre. Han leverer utskjelling om alt og alle - og kan ikke annet. Om det har med alderen å gjøre, hans AKP-fortid eller vedvarende totalitære tenkemåte, det kan vi bare spekulere om.

Så skal jeg avstå fra å kommentere Munch-museet og Marka-grensene, for det har jeg ikke greie på. islam derimot... Men det får vi komme tilbake til - og da får jo Hårstad så hatten passer, og som fortjent.

Lars Gule

Svar
Kommentar #4

Jarl Hanni Afsar

47 innlegg  2196 kommentarer

ha ha ha

Publisert over 5 år siden
Lars Gule. Gå til den siterte teksten.

Hårstad kan rett og slett ikke diskutere. Han skjeller ut alle som ikke deler hans oppfatning om

Kjempe komisk at du sier det.

Svar
Kommentar #5

Lars Gule

85 innlegg  3845 kommentarer

Slett ikke komisk

Publisert over 5 år siden
Jarl Hanni Afsar. Gå til den siterte teksten.

Kjempe komisk at du sier det.

Neida, i motsetning til Hårstad - til som til fulle beviser det i innlegget i denne trådstarten - har jeg gode begrunnelser for hvorfor krasse karakteristikker er på sin plass. Det burde vel Afsar ha fått med seg?

Hårstad påstår og påstår, jeg tilbakeviser og tilbakeviser - OG SÅ karakteriserer jeg (ok da, skjeller jeg ut). Rekkefølgen er altså ikke helt likegyldig.

Lars Gule

Svar
Kommentar #6

Geir Rune Larsen

2 innlegg  3811 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Lars Gule. Gå til den siterte teksten.

Mannen er ikke sann. Bare en tullebukk. Han kan ikke starte en eneste tråd uten å starte med fjollete arrogante nedlatenheter om og utskjelling av andre. Uansett tema.

hmm..jeg sliter med å se så mange andre enn deg som passer inn i denne beskrivelse..

 

Uansett, så er det ganske åpenbart at forløpet til Hårstads innlegg handlet om mangel på langsiktig perspektiv/tekning i dette landet endog leier vi inn dyre konselenter for å ta korte avgjørelser ..i så måte passer du meget godt inn for ditt perspektiv er meget kort..

Faktisk kan man lure på om det strekker seg lenger enn  til dine meget brede skyggelapper

Svar
Kommentar #7

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Ja, som Hårstad sier,

Publisert over 5 år siden

har noen av dere virkelig lest Koranen og hadither?

Jeg regner med at Gule har det, men hva med fanklubben hans???

Svar
Kommentar #8

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

Det norske "man"

Publisert over 5 år siden
Jan Hårstad. Gå til den siterte teksten.

TRE- 3! milliarder kroner på eksterne konsulenter!(Aftenposten 4 april 2012)

Jeg kan ikke tro mine egne øyne. Dette MÅ være feil eller? En får inntrykk av at det dreier seg om nærmest en millionhær av konsulenter. Kan man ikke heller bruke de milliarder på utbygging av et jernbanenett som monner nå og i fremtid? Hva har disse konsulentene egentlig kommet frem til? 

Jens Bjørneboe hadde helt rett den gang. Hadde han levd idag hadde han nok befunnet seg neddopet på psykiatrisk institusjon. Det er noe gjennomgående middelhavsseilersk over norsk offentlighet og kulturliv. Det er som om man dyrker frem allergier overfor mesterskap. Men skistjerner og annet fjoms har man mer enn nok plass til. Det er selve "naturnasjonen" det! For en kulturnasjon har man slett ikke ambisjoner om å være; det er snobbete og pretensiøst og falskt, må vite. Men tenk en nasjon som slik dyrker sin natur, en natur som bare er der uansett hva eff vi gjør fra eller til. En nasjon som dyrker det selvfølgelige gitte.

(En profilert figurlighet som Gule skryter uhemmet over at han er nær den perfekte inkarnasjon av middelmådighet. Han har liksom forstått "kodene." Man kunne lese Heideggers analyser av Das Man og, ja, nikke gjenkjennende til nær alt sagt.)

Svar
Kommentar #9

Rune Holt

8 innlegg  10570 kommentarer

Oj

Publisert over 5 år siden
Lars Gule. Gå til den siterte teksten.

Han leverer utskjelling om alt og alle - og kan ikke annet. Om det har med alderen å gjøre, hans AKP-fortid eller vedvarende totalitære tenkemåte, det kan vi bare spekulere om.

Du skriver om deg sjøl ser jeg.HA HA.....

Det mest innbringene i Norge må vel være en konsulentjobb som har med saker i ett eller annet departement å gjøre...

En ting er sikkert...politiske personer er ikke i stand til annet enn å holde skrytetaler....Vi får håpe folkevettet er bedre hos Høyre og Frp som skal ta over neste høst.

Svar
Kommentar #10

Hans Petter Selnes Hansen

2 innlegg  3175 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

har noen av dere virkelig lest Koranen og hadither?

Jeg regner med at Gule har det, men hva med fanklubben hans???

nå vet jeg ikke helt skal kalle meg for medlem av fanklubben, men har lest koranen, eller rettere sagt en oversatt utgave.

har derimot ikke lest mye haddit, bortsett fra det som nå og da har blitt sittert i innlegg.

men jeg liker ikke debattere religiøse tekster, føler at jeg uansett vill mangle noen sammenhenger, da er det lettere å debattere tolkninger.

Svar
Kommentar #11

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Ok, den norske utgaven

Publisert over 5 år siden

av Koranen synes ikke muslimer engang er verdt å bruke tid på.....Jeg har forresten 4 Koraner på forskjellige språk.....Også har jeg lest og eier De Rettvises Hager (hadith) pluss noen sufi bøker...

Poenget er at Koranen noen ganger ikke er altfor ulik Bibelen i min mening, og siden jeg mener islam er større i antall enn kristendommen i verden, pga TROENDE tilhengere, så kan man noen ganger få ett problem, siden troende personer som oftes har ett mer konservativt, dypt konservativt syn på samfunnets etikk og moral.....Nå sier jeg ikke at alle muslimer vil tilbake til 600-tallet, men veldig mange følger reglene fra den tiden...Og da kommer vi inn på hadithene, som jeg for øvrig leser med stor interesse...Så anbefaler deg å lese Riyadh-as-Saliheen, De rettvises hager, for å få ett innblikk i den detaljstyrte hverdagen for mange muslimer...Det er "sitater" fra Muhammad for hvordan man skal opptre og leve....

Tolkninger av Koranen finnes i alle retninger, fra wahhabi til alevi, så det er en litt annen sak. Så jeg synes at man skal diskutere de tolkningene som finnes blant våre muslimske landsmenn, nemlig først og fremst sunni, så litt shia, og så de mindre "sekter" som finnes her. Og sunni-tolkningen er ganske radikal på mange måter, særlig når det gjelder hadithene etter Muhammad, altså å etterfølge dem. Men det gjelder som sagt, også det konservative bedehusfolket i ulike kirker rundt omkring i vårt land, når det gjelder å følge Bibelen helt bokstavelig...

 

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Lukas F. Olsnes-Lea kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
5 minutter siden / 416 visninger
Robin Tande kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
rundt 1 time siden / 416 visninger
Torunn Arntsen Sajjad kommenterte på
Politikk og søskenbarnekteskap
rundt 1 time siden / 80 visninger
Erlend Torp kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 3577 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Mirakler som skjer i dag. De skal forkynnes
rundt 2 timer siden / 83 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3577 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3577 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Glimt fra den sosialetiske vekkelsen
rundt 2 timer siden / 141 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Glad i seg selv som lesbisk, på kristen folkehøgskole
rundt 3 timer siden / 392 visninger
Les flere