Arne D. Danielsen

294    5445

Catch 22

For egen del må jeg nok jobbe litt med saken for å finne ut hva jeg skal mene om formalisering av "forhold mellom voksne", slik Dagrunn Eriksen har uttrykt det i dag.

Publisert: 9. mai 2012 / 455 visninger.

For svært mange vil det imidlertid være helt avgjørende at det som ikke er forenelig med religiøs tro ikke skal tvinges på trossamfunn. Forstår det slik at det er der KrF vil sette grensen. Det virker fornuftig – også politisk.

Ut fra en ren politisk vurdering er det som nå skjer i KrF særdeles interessant. Den politiske beslutningen som imidlertid vil gi størst avskallig, er valg av regjeringspartnere før valget i 2013. Her er partiet i en klassisk "Catch 22"-situasjon. Uansett hvilken vei partiet velger å gå, vil de miste velgere, men de vil samtidig også vinne andre. Om faktorenes orden i dette tilfellet er likegyldig og om summen til slutt blir konstant, er uvisst. Svaret på turbulensen og rokkeringen i velgermassen vil først materialisere seg i september neste år.

Det er mulig det er dette som er partiets strategi. Uroen som kommer ved valg av regjeringspartner vil trolig overgå det meste. Partiet går derfor uansett inn i en turbulent tid. Da er det kanskje like greit å holde for nesen og svelge unna den bitre medisinen, først som sist, og samle opp og "skyfle" unna flere av de betente sakene. Hvis KrF kommer seg helskinnet gjennom denne skjærsilden, vil det fremstå som fresht og ubesudlet i nye velgergruppers øyne.

Spenningen blir om grunnfjellet består, om det er laget av solid granitt, eller om mye av dette vil forvitre på ferden. Noe forvitring og avskallig kommer, men andre velgergrupper vil altså komme til.

Stavangerbiskopen spekulerer i om dagens forslag kan være et politisk harakiri. Ved å sette opp en ren politisk ligning (uten tanke for ideologi og politisk sjel), kan det godt være at summen av turbulensene kan bli konstant, at partiet kommer ut noen lunde i balanse.

Da kan i så fall KrF konsentrere seg om morgendagens politiske spørsmål og eventuelt, dersom de ellers skikker seg vel, bygge en ny politisk framtid.

Vi går spennende tider i møte, også vi som har tilhold her ute på sidelinjen.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Njål Kristiansen kommenterte på
Forsone seg med 22. juli
rundt 5 timer siden / 1174 visninger
Kåre Kvangarsnes kommenterte på
Polariseringens pris
rundt 5 timer siden / 157 visninger
Georg Bye-Pedersen kommenterte på
Forsone seg med 22. juli
rundt 6 timer siden / 1174 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Polariseringens pris
rundt 6 timer siden / 157 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Er Gud urettferdig - tier Gud i dag - skjuler Gud seg?
rundt 6 timer siden / 183 visninger
Knut Nygaard kommenterte på
Polariseringens pris
rundt 7 timer siden / 157 visninger
Kåre Kvangarsnes kommenterte på
Polariseringens pris
rundt 7 timer siden / 157 visninger
Asbjørn E. Lund kommenterte på
Intelligent Design kontra darwinisme
rundt 7 timer siden / 6189 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Forsone seg med 22. juli
rundt 7 timer siden / 1174 visninger
Georg Bye-Pedersen kommenterte på
Forsone seg med 22. juli
rundt 8 timer siden / 1174 visninger
Hermod Herstad kommenterte på
Forsone seg med 22. juli
rundt 8 timer siden / 1174 visninger
Les flere