Andreas Ose Marthinussen

31    1194

Å ha 10 plater på en øde øy. Hvilke?

Publisert: 9. mai 2012 / 3485 visninger.

Setter innlegget innunder rubrikken Famile/Fritid - "Følelser", i mangel på noe bedre. For de av oss som har hatt gleden av å diskutere Pink Floyds mangfoldige musikk og Venneslas store sønner i cover-bandet "Puls", så kom det opp en digresjon rundt hvilke 10 plater man kunne tenke seg å ta med seg som personlige klenodier om man, mot formodning skulle ende opp alene på en øde øy. Har valgt å starte en egen tråd om nettopp dette spørsmålet (så slipper vi for store avvik fra lobbyarbeidet som nå foregår for Puls, hehe), siden mine egne valg unektelig fikk meg til å reflektere en hel del over personlig smak, samt hva min musikksmak egentlig sier om meg selv som person. For ordens skyld, her er min egen liste (sortert i kronologisk rekkefølge etter utgivelsedato):

Stan Getz & João Gilberto - Getz/Gilberto
Otis Redding – Otis Redding sings Soul
Frank Zappa – Hot Rats
Tom Waits – The Heart of Saturday Night
Daft Punk – Discovery
Sigur Ros – ( ) (Untitled)
Håkan Hellström – Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg
Antony & The Johnsons – I Am A Bird Now
The Whitest Boy Alive – Dreams
Herbie Hancock – River: The Joni Letters


Det var vanskeligere enn jeg trodde å distillere en musikksmak som inneholder tusener av forskjellige artister, ned til bare 10. For en stakket stund følte jeg meg like håpløs som Rob fra High Fidelity og hans top 5 lister. Å ikke liste opp Bob Dylan smerter meg meget, men å skulle høre på ham hele livet ut? "Money doesn't talk, it swears". Likeså med Dylan.

  • Men det er noen observasjoner jeg kan notere meg rundt min egen smak (og meg selv). Jeg hører på musikk andre også liker. Så mye står klart, med kun 3 artister som ikke har solgt over millionen av plater.
  • Som man så ubesudlet sa før i tiden, "jeg skulle vært farvet". Bossa nova, soul og jazz-aspektet farver listen med mørkere toner av gull. Selv bandet som unektelig høres en smule rasistisk ut, "The Whitest Boy Alive", spiller en form for loungepop med klare elementer av funk. Derav også navnet som norske Erlend Øye kom opp med; Du må være sabla hvit for å like dette.
  • 70-tallet påvirker meg klart. Impulsiv, psykedelisk og lekent. Med anskuelse av alvorlighet når kvelden begynner å nærme seg 3 om morgenen.

Dog fant jeg oppgaven med å forsøke å komponere min egen liste svært tilfredstillende. Å sitte kontemplativt å tenke over hva i musikkens verden som var viktigst for meg, og meg alene, ga meg en følelse av dyp undring over hvor forskjellig musikksmak vi alle kan ha. Og samtidig evner de fleste av oss å holde opp tilnærmet de samme platene å vise at her, i denne skiva her, er det god kvalitetsmusikk! Å skulle forsøke å forklare andre hvorfor jeg liker akkurat disse platene, blir vanskelig. Men de har kvaliteter, kanskje ikke utover det vanlige, men kvaliteter som jeg søker, eller føler meg dratt mot.

Så får heller fanden ta hånd om musikk-kritikerne. Om du hadde strandet opp på en øde øy, hvilke 10 plater ville du da aller helst hatt med deg? Om du har tid, så ta en reise inn i deg selv da vel!

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Andreas Ose Marthinussen. Gå til den siterte teksten.

Dog fant jeg oppgaven med å forsøke å komponere min egen liste svært tilfredstillende. Å sitte kontemplativt å tenke over hva i musikkens verden som var viktigst for meg, og meg alene, ga meg en følelse av dyp undring over hvor forskjellig musikksmak vi alle kan ha.

Jeg må sannelig også lage en liste.

Må si at jeg finner din liste svært så lovende. Meget høy kvalitet på alle. og egentlig en veldig spennende komposisjon; spennende breddedynamikk.

Men det er absolutt krevende å liste opp bare 10 album. For langt det meste av hva en faktisk liker og hører får ikke plass. Men så kan man samtidig skrive et musisk bilde av seg selv. Jeg kommer tilbake etter litt refleksjon og minnearbeid.

Svar
Kommentar #2

Daniel Ålien

4 innlegg  444 kommentarer

Mine utvalgte

Publisert over 5 år siden

Kanskje ikke så variert at det gjør noe, men.:P
Mye prog. men det er disse jeg kan si jeg ville tatt med om jeg skulle til en øde øy i morra.
Liker musikk som tar meg litt på senga:)
Listen er i tilfeldig rekkefølge.

Dream Theater - Octavarium Pain Of Salvation - Be (en helt fantastisk musikalsk opplevelse!!!) Pain Of Salvation - Road Salt (ikke på spotify...) Porcupine Tree - In Absentia Porcupine Tree - Deadwing Porcupine Tree - Fear Of A Blank Planet (ikke på spotify...) Amy Macdonald - Live in Luxemburg (2010) Dream Theater - Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory System Of A Down - Mezmerize Linkin Park - A Thousand Suns (ikke det du forventer av et Linkin Park-album!) Kaizers Orchestra - Ompa Til Du Dør

Edit: skulle ønske jeg kunne tatt med flere for å vise at jeg har litt bredde jeg også, som Robin sa, men da måtte det blitt enkeltsanger og ikke hele album. Liker enkeltsanger innenfor stortsett alle sjangre.

Svar
Kommentar #3

robert ommundsen

80 innlegg  4869 kommentarer

uten platespiller

Publisert over 5 år siden

og strømaggregat blir det vel litt stusselig!

Svar
Kommentar #4

Andreas Ose Marthinussen

31 innlegg  1194 kommentarer

Utdypning av ukjente, nyere artister

Publisert over 5 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.

Meget høy kvalitet på alle

Ukjente for den eldre garde iallefall skulle jeg tro. Zappa, Waits, er udiskutable størrelser alle nok har hørt om. Hancock, Getz & Redding er kanskje litt mindre kjent, men velkjente størrelser for musikkaficionadõs i sine respektive sjangre (Jazz, Bossa nova & Soul).

Svenske Hellström, islandske Sigur Rós, norsk-tyske The Whitest Boy Alive, franske Daft Punk og amerikanske Antony Hegarty er dog størrelser som kanskje er litt mindre kjent om man ikke er født tidlig nok. Så det kan (siden jeg har tid for øyeblikket midt imellom studiene) muligens være av interesse å utdype litt om hver av de, i korte formuleringer.

The Whitest Boy har jeg forsåvidt allerede nevnt før, men de får mye av sin sjarm i den norske frontvokalisten, Erlend Øye, tidligere kjent fra gitarpopbandet Kings of Convenience. Han er nok en av Bergens originaler, og sporter et tungt nerde-image med store briller, rufsete hår og keitete dansing. Loungepop og lite substans, javisst, men unektelig med en behagelig form for groove, en vilje til å ta bassrytmene opp i forgunnen sammen med Øyes hviskende stemme. Det er unektelig koselig, rolig sommermusikk. Uten at jeg vil beskylde det for å være bakgrunnsmusikk.


Den franske elektronika-duoen Daft Punk bør nok være kjent for alle i min generasjon. Kanskje ikke så rart når de er gudfaren til moderne elektronisk pop, techno, alt av lyder man lager på PC-er og soundboards. De har en spesiell plass for meg fordi de var inngangsporten til et helt område av musikk jeg aldri før hadde tenkt mye over. Daft Punk signaliserte noe nytt etter det trauste 90-tallet og rocken som begynte å slite seg ut. Farvede fant sitt svar i hip-hopen (og som med alt annet som afro-amerikanere har rørt i, er det seinere blitt gull for andre kulturer også), mens Europa fant sitt svar i technoen. Daft Punk gjorde musikk morsomt å høre på igjen. Det var som å få smake på sin første sukkerspinnkjegle, eller å se en regnbue på en traust dag. "Retarded fun" som en av mine venner sa, men fortsatt velkomponert. Og såpass sjangerbrytende at man stjal alle de beste triksene fra alle beste sjangrene.

Håkan Hellström er et svensk klenodium. Hans tekster er utvilsomt "sterkt inspirert" av det han hører på, men hans unektelig store talent for å blande gladfølende rock/pop med tekster av tristere assortement gjør ham såpass ektefølt, trass inspirasjon og plagiatanklager. Her i Norge har vi vel John Olav Nilsen & Gjengen som det nærmeste. Begge synger uansett med hjertet utafor skjorta:

"Ta mig till kärlek ta mig till dans
Ge mig nåt som tar mig någonstans"


Sigur Rós (islandsk for Seiresrosen) derimot, er ikke like enkelt å beskrive. Her vises virkelig hvordan sekkebegrepet "alternativ musikk" egentlig ikke er dekkende for noe som helst. Lydbildet er komplisert; fiolinbuer på elektriske gitarer skaper lange, dronete lyder, sparsom tromming, rikt og vedvarende lydbilde, Jonsi's falsetto og hvin er en av de høyeste her i verden, og de fleste av tekstene er uten meningsinnhold. ( ) repeterer sågar den samme "strofen" i alle verselinjene, gjennom hele platen. Det sier noe om variasjonen og spennet av følerser som Jonsi evner å påkalle bare ved litt avansert nynning. Her har vi med et band som ikke kan beskriver på noen tilfredstillende måte, men som må høres for å forstå hva lyden av å seile over et ishav høres ut som. Men jeg har forståelse for at det kan bli litt "gnålete" eller for storslagent for noen.

Antony Hegarty er kanskje således en smule lik. Antony er født hermafroditt (tvekjønnet), og er dermed medfødt med et helt unikt stemmeregister, et register som ligger et sted imellom en manns dype bariton og en kvinnes myke tenor. Resultatet er noe vanvittig vakkert, smertefullt og dypt harmonisk å høre på. Det var The New Yorker som først beskrev mannens stemmebånd som følelsen av å høre på en fallen engels sang. En fallen, fremmedgjort operaengel i så fall. Den smerte, de følelser Hegarty har opplevd og artikulerer, er sterke saker. Han gjestet forsåvidt Skavlan for noen år, så kanskje han ikke er så ukjent likevel?

For de interesserte så legger jeg ved en link av en av hans mest kjente sanger, "Hope There's Someone". For Dylan-fansen legger jeg til Hegartys smått legendariske cover av "Knockin' on Heavens Door".


Svar
Kommentar #5

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12807 kommentarer

;-)))

Publisert over 5 år siden

Du har et poeng der, Robert...

Svar
Kommentar #6

Andreas Ose Marthinussen

31 innlegg  1194 kommentarer

Publisert over 5 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

og strømaggregat blir det vel litt stusselig!

Øde øyer er ikke det de engang var nei. Touché.

Er det lov å sette en femmer på at Jokke dukker opp på lista di forøvrig? Sånn utav nyssgjerrighet. For "hvis jeg var deg",  så synes jeg den passer godt med VD-imaget.

PS Daniel, tallet er 10. At mrs. Macdonald fant plass i proglista din var morsomt. La det være sagt, valg av bredde var noe jeg var bevisst på. Jeg er en mann som liker forandringer, og det slo meg om jeg virkelig kunne klare å sette min lit til bare én sjanger. Så sterk i egen tru er jeg ikke, til tross for min forkjærlighet for jazz og alternative musikksjangre.

Svar
Kommentar #7

Frode Meland

82 innlegg  4856 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Mine plater på en øde øy:

-----

Alan Parsons - Tales of Mystery and Imagination
Frank Zappa - Overnite Sensation
Astor Piazzolla - Key Works 1984-1989 (tango)
Beethoven - Symfoni nr 9
The Carpenters - 40/40 (samle)
DeLillos - Festen er ikke over (3x samlealbum)
Jan Teigens beste
King Crimson - 21st Century Schizoid Man
Vangelis - Direct
Michel Petruciani - The Complete Blue Notes

Svar
Kommentar #8

Frode Meland

82 innlegg  4856 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Faen så vanskelig dette, må ha med Mozarts Requiem også selv om det blir nr 11.  Sniker den med i et hemmelig koffertrom!

Svar
Kommentar #9

Anders Møller-Stray

13 innlegg  70 kommentarer

Ikke lett, nei

Publisert over 5 år siden

Dette er et innlegg jeg gledegruer meg til å kommentere på. Er umulig å velge bare 10 album, og nettopp derfor er det så spennende. Selv er jeg evig formet av 90-tallets britiske indierock (og britepop), noe lista nok vil bære preg av... 

My bloody Valentine - Loveless

Pulp - This is hardcore

David Bowie - Lodger

The good the bad and the queen - The good the bad and the queen

Susanne Sundfør - The silicon veil

Gåte - Jygri

Blur - 13

Arcade Fire - Funeral

Suede - Dog man star

Raga Rockers - Forbudte følelser

Hm. Var VELDIG vanskelig, dette. Gleder meg til å gå tilbake til å diskutere tro og etikk. Det er tross alt langt lettere...

Og, btw; siden folk her uansett promoterer egne band (eller venners band), vil jeg anbefale folk og ta en titt (eller snarere en lytt) på Rødtvet Rockeband. De finnes lett på nrk sine urørt-sider :-)

Svar
Kommentar #10

Daniel Ålien

4 innlegg  444 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Ååååh, den hadde jeg glemt! Satser på at du og Andreas havner på samme øy som meg.

Svar
Kommentar #11

Ole Vold

0 innlegg  19 kommentarer

Umulige valg...men jeg prøver

Publisert over 5 år siden

Har lenge fulgt med på VD, blitt underholdt, forskrekket, irritert, provosert og lært masse. Tenkte at nå var det på tide å melde meg inn, og at denne tråden kunne gi meg en myk start. 

Min liste:

1. Vivaldi - The Four Seasons (Anne-Sophie Mutter, Herbert von Karajan)

2. Robert Johnson - King of the Delta Blues (1966)

3. Tom Waits - Closing Times (1973)

4. Pink Floyd - Dark Side of the Moon (1975)

5. Patti Smith - Easter (1978)

6. The Band - Anthology (1978)

7. Dire Straits - Making Movies (1980)

8. Bruce Springsteen - Live 1975 - 1985 (1986)

9. Nirvana - Nevermind (1991)

10. Erik Bye - Hildringstimer (2004)

Uff, dette var verre enn jeg trodde, sååå mye uunværlig musikk som ikke kom med, jeg må nok besøke mer enn ei øde øy :-)

Svar
Kommentar #12

Hans Petter Selnes Hansen

2 innlegg  3175 kommentarer

sukk

Publisert over 5 år siden

er vel for min del en håpløs oppgave, siden jeg er vel temmelig elendig musikksmak, og hukommelsen ikke er noe særlig heller.

en sak jeg føler må ha er noe med tim minching, men jeg er usikker på hvilken jeg skulle tatt med meg.

vivaldi 4 sesonger høres fristende ut, samt jeg også tror jeg kunne tenkt meg noe gregoriansk.

jeg måtte nok ha med sanger fra monty python.

om jeg ikke har gått over grensen av plater allerede, ville jeg likt å ha med noe av jokke, noe av john lennon, og muligens buffalo springfield (pga for whaths it´s worth (må ha på øde øy))

skulle i tillegg også likt å fått med meg unextraordinary gentlemen, open arms.

skyldes nok stort sett dårlig hørsel og lav iq :-)

Svar
Kommentar #13

robert ommundsen

80 innlegg  4869 kommentarer

umulig

Publisert over 5 år siden

men prøver

byrds-younger than yesterday

bob dylan-blonde on blonde

bob dylan-blood on the tracks

pearls before swine-balaklava

van der graf generator-pawn hearts

peter hammill-fall of the house of usher

frank zappa-lumpy gravy

david bowie-heroes

tom waits-orphans

queensryche-operation mindcrime

Svar
Kommentar #14

Elisabeth Hoen

48 innlegg  2947 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Hvis Ommundsen tar med platespiller og strømaggregat så; vil `ha med Mozarts Requiem også selv om det blir nr 11. Sniker den med i et hemmelig koffertrom!` (Meland) kan vi så dele Mozarts requiem? Jeg kan ta ni! Litt klassisk må vi ha. Noe av Anna Netrebko hadde jeg også villet ta med.

Ellers er jeg veldig med på dark side of the moon, bowie men også michael jackson (RIP) og litt dumdum boys (slaven din ihvertfall -den kom jeg på nå, synes den er utrolig bra  http://www.youtube.com/watch?v=Gpy_yPwP5sI 

Men må ha noe av nyere dato og..jeg tenker :) Uansett, selv om jeg er avhengig av musikk (jeg var en av dem som måtte ha musikk for å gjøre lekser på skolen) så er det diskusjonene på øya jeg ser mest fram til ;)) 

Svar
Kommentar #15

Solveig A. Wahl

20 innlegg  2667 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Flott at du tar med deg Mozarts Requiem, Frode. Da er den sikret. Og agregat/ platespiller er ordnet!

Jeg tar da med:

1. Sjostakovitsj’ strykekvartett nr 8

2. Schuberts strykekvartett –Døden og piken

3. Schubert : Piano Trio N° 2

4. Alle Bachs solosuiter for cello (med Frans Helmerson eller Pablo Casals)

5. "When the Saints Go Marching In" med Louis Armstrong

6. Sebelius’ fiolinkonsert medJascha Heifetz

7. 1 plate med Jiddisch folkemusikk

8. Beethovens fiolinkonsert medCamilla Wicks

9. Pogonisios – gresk folkemusikk (bl.a. http://www.youtube.com/watch?v=pfQhsmwWXiI )

10.  Rolf Wallin Act

Svar
Kommentar #16

Gunnar Lund

0 innlegg  6281 kommentarer

Stillhet

Publisert over 5 år siden

Jeg er glad i musikk, men jeg tror ikke jeg hadde tatt med hverken plater eller platespiller til en øde øy.

Velger heller å lytte til vinden, regnet og bølgene som slår innover stranda.

Svar
Kommentar #17

robert ommundsen

80 innlegg  4869 kommentarer

bra valg,men

Publisert over 5 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.

Velger heller å lytte til vinden, regnet og bølgene som slår innover stranda.

det er behagelig ambient lyd,ikke stillhet!

Svar
Kommentar #18

Gunnar Lund

0 innlegg  6281 kommentarer

Publisert over 5 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

det er behagelig ambient lyd,ikke stillhet!

Naturens egne lyder skal jeg nok klare å leve med.

Svar
Kommentar #19

Andreas Ose Marthinussen

31 innlegg  1194 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.

Naturens egne lyder skal jeg nok klare å leve med.

Kommer ikke på noe mer naturlig for denne verden enn musikkens verden. Sånn personlig da.

Spent på om Nygaard har lyst til å kommentere forøvrig, han pleier jo vanligvis å spre haugevis med forskjellige kristenmusikalske innslag. Forøvrig er det bare å ønske velkommen til Ole Vold.

Svar
Kommentar #20

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

10 styrkedråper - underveis

Publisert over 5 år siden

1. Iver Kleive og Knut Reiersrud: BLÅ KORAL - for så lenge det er puls..

2. Joni Mitchell: BOTH SIDES NOW - studioalbum med strykeorkester og mye bedre enn rødvin.

3. Kari Bremnes: LY - levd liv fra skjønn dame, hu vil "gje dæ LY".

4. Supertramp: CRIME OF THE CENTURY - tidløs pop med presisjon og dybde i tekstmaterialet, som dessuten vender blikket bakover.

5. Andreas Utnem og Trygve Seim: PURCOR - når et kirkeromsbesøk glipper.

6. Tom Waits: ASYLUM YEARS - når man tenker at 3-7 dagers skjegget bør fjernes, mens en indre stemme sier; la det gro:-)

7. Keith Jarett: THE MELODY AT NIGHT WITH YOU - eros og agape i samme tonefølge.

8. Leif Ove Andsnes: SERGEI RACHMANINOV, piano consertos 1&2 - når "terapitimene" blir for dyre..

9. Jan Eggum: UNDERVEIS - akustisk gladsak og Eggum's beste, for øyeblikk der melankolien ikke stikker alt for dypt.

10. Mary Chapin Carpenter: STONES IN THE ROAD - poet, historieforteller og låtskriver med mange innertiere og min musikalske følgesvenn nr.1. En smakebit - "I can tell by the way you're talking, that the past isn't letting you go/There's only so long you can take it all on, and then the wrongs gotta be on its own/And when you're ready to leave it behind you, you'll look back and all that you'll see/Is the wreckage and rust that you left in the dust on your way to the JUBILEE.."

To bonus-lydspor må også til:

11. Jennifer Warnes: THE HUNTER

12. Beate S. Lech: MIN SONG OG HJARTESKATT

Takk til trådstarter Andreas O ("bra-knapp" aktivert) også runder jeg av med å utfordre musikkjournalist i VL - Askerbøring Olav Solvang - til å plassere sine 10 øde-øy-skiver. 

Svar
Kommentar #21

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

O

Publisert over 5 år siden

1. Kind of Blue, Mile Davis

2. The Ultimate Experience, Jimi Hendrix

3. Sacrificium, Cecilia Bartoli

4. Badmotorfinger, Soundgarden

5. Dark Side of the Moon, Pink Floyd

6. Catch Thirtythree, Meshuggah

7. The Way of All Flesh, Gojira

8. Roots Bloody Roots, Sepultura

9. Trä, Hedningarna

10. Heavy Metal Fruit, Motorpsycho

***

Som alle har sagt: dette er umulig. Men interessant. Hva velger du, hvis du har 10? For eksempel hørte jeg mye på Trä i New York. Roots Bloody Roots i Tromsø. Alle disse platene har vært med meg --- mye slik Nietzsche sier livet ikke er verdt uten musikk.

Disse 10 albumene. Hva betyr de ikke? Og det er bare 10. Ja, Ose har spurt hva som er viktig.

Jeg tror jeg må revisjonere listen. Men dette er hva kunne tenke på akkurat nå. Noe er album, noe er låter, noe er tenkt, noe er ikke. Dette kunne gi virkelig lange diskusjoner.

Svar
Kommentar #22

Andreas Ose Marthinussen

31 innlegg  1194 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Eirik Flikke. Gå til den siterte teksten.

2. Joni Mitchell: BOTH SIDES NOW - studioalbum med strykeorkester og mye bedre enn rødvin.

"2. Joni Mitchell: BOTH SIDES NOW - studioalbum med strykeorkester og mye bedre enn rødvin."

Jeg vurderte den plata selv. Velkomponert er noe av det første som jeg tenker på når jeg hører på den, da spesielt introduksjonsporet og låta "Shine".


En ting er dog sikkert etter å ha lest de forskjellige listene her. Mangfoldet er stort. Musikken større.

Svar
Kommentar #23

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Jeg forsøker meg jeg også

Publisert over 5 år siden

Her er min liste, for gøy. Det er kanskje mange som kan "reoppdage" artister her:)

1. Barclay James Harvest. Live Tapes
2. Pink Floyd. Pulse
3. The Beatles. Abbey Road
4. Supertramp. Breakfast in America
5. Jimi Hendrix. Johnny B. Good..(det er egentlig en single) Den beste versjonen ever!
6. Queen. Live in Rio
7. Cutting Crew. I just died in your arms
8. Toto. Toto
9. Dire Straits. Love over gould
10. Deep purple. Live in Japan

Mvh Petter

Svar
Kommentar #24

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Jeg glemte noe jeg også:)

Publisert over 5 år siden

Manferd Mann Earth Band: Watch

Mvh Petter

Svar
Kommentar #25

Daniel Hisdal

51 innlegg  2110 kommentarer

Variasjon er stikkordet

Publisert over 5 år siden

Forutsatt at jeg hadde tilgang til noe å spille de på og batteri/strøm, ville jeg hatt med meg:

- Deep Forest: Boheme

- Prodigy: Fat of the Land

- Oslo Gospel Choir: Kyrie

- Cranberries: To the Faithful Departed

- REM: Out of Time

- Lauryn Hill: Miseducation of

- Maurice Ravel: Bolero

- Blur: Parklife

- Christophe Mae: Mon Paradis

- Michael W. Smith: Freedom

Svar
Kommentar #26

Andreas Ose Marthinussen

31 innlegg  1194 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Daniel Hisdal. Gå til den siterte teksten.

Lauryn Hill: Miseducation of

Litt utav kuriositet, men kan du si meg spesielt hva som fenger så sterkt med den forhenværende Fugees-vokalisten og feministen? Av de forskjellige platene man har kommet opp med her, så er dette valget kanskje det mest overraskende (av hva jeg ville forventet fra VDs "publikum").

Ikke så å forstå at jeg mener plata er dårlig, men du har tross alt prestert å presentere den eneste hip-hop plata så langt i diskusjonen her hvor klassisk musikk, jazz og gammelrock åpenbart har dominert. Hva trakk deg mot Hill?

Svar
Kommentar #27

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

For dere som ikke har hørt den...

Publisert over 5 år siden

Hei

Her har dere en link til Jimi Hendrx versjon av Johnny B. Good:

http://www.youtube.com/watch?v=G6OedBFkxWU

Mvh Petter

 

Svar
Kommentar #28

Morten Christiansen

18 innlegg  10369 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Andreas Ose Marthinussen. Gå til den siterte teksten.

n kunne tenke seg å ta med seg som personlige klenodier om man, mot formodning skulle ende opp alene på en øde øy. Har valgt å starte en egen tråd om nettopp dette spørsmålet (så slipper vi for store avvik fra lobbyarbeidet som nå foregår for Puls, hehe), siden mine egne valg unektelig fikk meg til å reflektere en hel del over personlig smak, samt hva min musikksmak egentlig sier om meg selv som person. For ordens skyld, her er min egen liste (sortert i kronologisk rekkefølge etter utgivelsedato):

Stan Getz & João Gilberto - Getz/Gilberto
Otis Redding – Otis Redding sings Soul
Frank Zappa – Hot Rats
Tom Waits – The Heart of Saturday Night
Daft Punk – Discovery
Sigur Ros – ( ) (Untitled)
Håkan Hellström – Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg
Antony & The Johnsons – I Am A Bird Now
The Whitest Boy Alive – Dreams
Herbie Hancock – River: The Joni Letters


Det var vanskeligere enn jeg trodde å distillere en musikksmak som inneholder tusener av forskjellige artister, ned til bare 10. For en stakket stund følte jeg meg like håpløs som Rob fra High Fidelity og hans to

Heather Nova - Siren 1999

Mazzy Star - So tonight that I might see 1993

Jewel - Pieces of you 1995

Counting Crows - August and everyting after 1993

Missy Higgins - On a clear night 2007

Sia - Colour the small one 2006

Ben Harper - Diomonds on the inside 2003

Melissa Horn - Säg ingenting til mig 2009

Noah Gundersen - Saint & Liars 2009

The last town chorus - The last town chorus 2003

Gi meg en dame med kassegitar så er det i boks, melankoli ingen hindring.

Svar
Kommentar #29

Knut Nygaard

487 innlegg  6956 kommentarer

Live - helst...

Publisert over 5 år siden

Andreas - jeg håper du kan tilgi at jeg tilpasser konseptet en form som gjør at jeg kan gi deg et listelignende svar, men i våre dager så er jeg nok blitt mer en you tube vandrer i musikkbiblioteket enn at jeg samler musikk for å lytte på dem.  Det sluttet jeg med den gang jeg ble frelst i 1981.

På en øde øy ville Amos Lee vært til både hjelp og nytelse - her med "Jesus can you help me"

http://www.youtube.com/watch?v=-_-sskQWfK4

For de av dere som ikke har hørt Amos, så er dette en smakebit som nok ligger nærmere det som vanligvis forbindes med han - "El Camino"

http://www.youtube.com/watch?v=ZtBjpxIwm30

Eric Bibb må være med - her med "For you"

http://www.youtube.com/watch?v=uwSbiWkY15I&feature=related

Tar med en til - "Don't let nobody drag your spirit down"

http://www.youtube.com/watch?v=Kg7JSVLt6rY&feature=relmfu

Så ville J.J. Cale og Leon Russel med sin beat på "Going down" ha hatt den motsatte virkning

http://www.youtube.com/watch?v=Fm-euFpRLMg

Ben Harper kan sin saker - her med "Where could  i go"

http://www.youtube.com/watch?v=ymDtIU8Ui5g&feature=related

Peter Hamill og Van der Gaaf Generator passer kanskje ikke som øymusikk, men som her i "Pilgrims" er det partier som gir lyst til gjenhør (her er nok studioversjonen best)

http://www.youtube.com/watch?v=ZaIT3CFRaf4

Da er jeg etter min beregning halvveis, Andreas.

Rory Gallagher ble ikke gammel, men gitar kunne han traktere - her i Paris med et unikt klipp - "Bullfrog blues" - og - Andreas vi kristne er gjerne "rare" på såkalte karismatiske møter - her skjer det og noe med de som er til stede - 

http://www.youtube.com/watch?v=33Jaodra7AY

Savage Rose er og verdig øymusikk - her med bl.a. Ben Webster - "What do you do now?" - kan jo være en refleksjon i en sådan situasjon

http://www.youtube.com/watch?v=AB7zzpNV8y4&feature=related

Her har jeg prøvd å være noe bredere enn jeg vanligvis er på vd, men Jake Hamilton må med - her er en hel konsert - denne fra Chicago august 2011 -

http://www.youtube.com/watch?v=sIGQwddkuq0

Ry Cooder og David Lindley er et tospann som absolutt funker - her med "Jesus on the mainline"-

http://www.youtube.com/watch?v=ebj_e4VagcA&feature=related

Og når vi snakker øymusikk - Israel Karnakawiwo'ole og "Somewhere over the rainbow" -

http://www.youtube.com/watch?v=6ZqPLxCDLs4

Svar
Kommentar #30

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Dette bringer meg til det norske bandet Shining. Sinnsyke jazzister som spiller sort metall så selveste musikkmagasinet RollingStones skjelver. Det er faktisk et album de har, Blackjazz, som jeg mener nok må få trenge seg inn på listen. 

Men Flikke: Kleive og Reiersrud er også superfett.

Svar
Kommentar #31

robert ommundsen

80 innlegg  4869 kommentarer

joda

Publisert over 5 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.

Peter Hamill og Van der Gaaf Generator passer kanskje ikke som øymusikk, men som her i "Pilgrims" er det partier som gir lyst til gjenhør (her er nok studioversjonen best)

jeg har begge to på min liste

Svar
Kommentar #32

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Men så, når det kommer til Gojra, dette hval-elskende band, sort metall, og det hele. Så glemte jeg dette albumet, live, som jeg egentlig gjerne ville ha med, på de fleste steder: http://www.youtube.com/watch?v=iJhkhmgZXRk&feature=related 

Så skal man altså ha tid til det. Man skal forstå hva det er. Man må gi det tid. Og fra alle sider av ens person. kan man kanskje dømme littegrann. 

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Torgeir Tønnesen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
4 minutter siden / 478 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
5 minutter siden / 478 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
15 minutter siden / 478 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
19 minutter siden / 478 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
20 minutter siden / 437 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
25 minutter siden / 1670 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
42 minutter siden / 478 visninger
Dagfinn Gaarde kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1670 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 1 time siden / 437 visninger
Svein Berntsen kommenterte på
Trollkvinnen i Endor og dagens spiritisme.
rundt 1 time siden / 551 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 478 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 1670 visninger
Les flere