Robin Haug

127    11018

Jesus, en ganske gjennomsiktig fyr?

Enkelte klager på at enkelte hevder at Jesus hadde lys hud. Men om Jesus var gul eller blå, er det egentlig viktig? Og er det nødvendigvis rasisme når noen sier Jesus var blå, mens andre tror rødt? Gis det så mange rasismer?

Publisert: 9. mai 2012 / 2830 visninger.

For meg, og for langt de fleste mennesker i verden, spiller det ingen rolle om Jesus var gul eller blå. Men en eller annen farge hadde han. Nødvendigvis. At enkelte så hevder 'gul!,' hvor andre mener 'blå!,' er ikke i nærheten av rasisme. Eller vi kan politisk korrekt, oss Brasillacher imellom, bare vedta at Jesus' hud slett ingen farge hadde: "Jesus var gjennomsiktig"? 

Robert Musils bok Mannen uten egenskaper kunne være et morsomt forvarsel for den tid vi nå lever i. Veddeløpshester må gjerne besitte de mest subtile egenskaper, men vi mennesker, vi gode amorfe besitter slett ingen slike. Symbolet kunne være de unge hippe designtingene på kaffebarene som drikker kaffe uten kaffein. Alt i tilværelsen er "light." Mennesket påstås å nærmest ikke ha egenskaper: vi er alle like. Historien og evolusjonen har med alt annet enn mennesket å gjøre. Og forskjeller som kan skues av alle, de erklæres høytidelig betydningsløse.

Det er tiden hvor respektens og toleransens begrep er så tynnslitt at vi alle måtte erklæres like for at de overhodet kunne gis. Dét er rasismens inverterte sannhet: det var først erklæringen om alle menneskers fundamentale likhet som kunne sikre at man ikke begikk overgrep på andre ulike en selv. Dér lyser rasismen igjennom på sitt tydeligste. Dér hvor den liksom ikke synes. Dér hvor den er erklært umulig, uvitenskapelig og umoralsk. Dét er "brasillachismen" på sitt snilleste.

Derfor må man kneble vitenskapen på alle de områder hvor mulige vesentlige forskjeller mellom mennesker kunne komme frem. Det er "uetisk" med slik forskning. Og hvis vitenskapen skulle endegyldig komme frem til slike reelle forskjeller, så ville "anti-rasistene" alltid allerede være de mest forpliktede rasister. De har bundet seg til masten. Og lytter stormslått til sirenene. 

Kanskje kom Jesus fra de nordligere strøk? Kanskje heteslag og gold ørken gjorde det vanskelig for ham? Kanskje var det hans lyse hud, hvis man altså kan driste seg til å påstå at Jesus nok ikke gjennomsiktig, som ga ham hans glorie og lys? 

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #51

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Elisabeth Hoen. Gå til den siterte teksten.

For å tekkes sine meningsfeller (?)

Kjære Hoen, det rykker ikke litt vel mye i skoene dine nå? ;)

Jeg kunne selvsagt nevne hele fargespekteret. Men who cares? Vi kjenner alle til hele fargesppekteret. Nå skal jeg fortelle deg litt om bakgrunnen for "hvit, gul eller blå.' Hvit var gitt med påstanden om Jesus, gul var gitt iom Gule nok er gulere enn han tror, og det blå kom inn så man kunne assossiere til det blå-gule broderfolket vårt som helt har gått i kapitalismens formalistiske felle. Det var i hvert fall slik jeg tenkte. Når man skriver må man få lov til å vekke assossiasjoner! :)))

Svar
Kommentar #52

Elisabeth Hoen

48 innlegg  2947 kommentarer

Publisert over 5 år siden

"Nynasister og nasjonalister har begynt å skjønne dette, men de er enda i mindretall, er dette en ønskelig utvikling?" (Myhre)

Ja, nå Klikker det snart for meg…  Hei Robin,

Jeg syntes det jo var rart (merkelig) at du skrev et nytt innlegg som åpenbart var basert på Myhrens innlegg og likevel hadde du ikke fått med deg alt som han skrev. Kan jo være en overseelse (jeg er ikke tankeleser så klart) fra din side, men synes det er merkelig hvis det er det. Kanskje har du lest mye lignende tidligere (fyllet) så derfor overser du (vant til det?). Men skal ikke spekulere mer i det nå. Jeg har (på egen regning) forsvart din tidligere uttalelse om at `vi vil ikke ha islam`. Aftermath i dette er at jeg kan ikke se at du har moderert till `jeg` - derfor kom dette med `meningsfeller` også i denne sammenhengen. Slik jeg forstår deg nå så omskriver du hudfarge til politisk ståsted…? Jeg legger uansett merke til at når du skriver gul eller blå…nødvendigvis ha en farge… (også blå, gul??) så blir det i mine øyne litt feil.

`at for få kalles rasister. Kampen mot rasediskriminerende holdninger og rasisme er en av de viktigste moralske kampene i vår tid.` (Gule) Langt på vei enig i det. Men EU`s (staters) økonomiske/arbeids politikk har også et ansvar...diskriminerende holdninger kan være `folkets` måte å si fra på. men er ikke nødvendigvis relatert til det selvfølgelig. Det var enkelt sagt, vet. 

I går tok jeg taxi. Snakket litt med sjåføren (koselig). Han var etnisk norsk. Jeg spurte om business er bra..han sa det er for mange taxier i Oslo og at Romerrikes taxier ofte også står i Oslo. Men så sa han at han har en fordel fordi – etter hans ord – han er hvit. Det var med litt ubehag han sa det – men det utgjorde absolutt et relevant poeng når jeg spurte om business går bra. Det var mange ganger han fikk turer (selv om han stod langt bak i køen av taxier) fordi mange ville gå til `hvit` sjåfør. Så spurte jeg (jeg kjenner han litt) om hvilke typer som kom til han? Han svarte; alle mulige type folk. Jeg spurte ikke mer. jeg sa bare at jeg alltid tar oslo taxi og er veldig fornøyd med alle sjåfører jeg har kommet bort i (også innvandrere). Han var glad for å høre det - de får visst utdanning og. Nå er det jo vanskelig å vite om disse ulike `typene` som velger `hvit` sjåfør diskriminerer p.g.a. hudfarge eller om det er andre mulige fordommer til at man velger en `hvit` sjåfør…. Men til Gule; hvor mange rasister finnes det egentlig? 

Svar
Kommentar #53

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Elisabeth Hoen. Gå til den siterte teksten.

Jeg syntes det jo var rart (merkelig) at du skrev et nytt innlegg som åpenbart var basert på Myhrens innlegg og likevel hadde du ikke fått med deg alt som han skrev.

Det var noe skiit jeg leste. Fint nok, tenkte jeg. Skummet ned, og så fluepapiret Gule.

Beklager, men uansett hvor lavt jeg synes om enkelte folk, mener jeg samtidig at folk skal få være folk. Gulefolk --- som ikke lar folk være folk --- liker jeg overhodet ikke. For folk er folk. Jeg forstår godt også jeg fremstår som idiot i andres øyne. Men det er altså slik vi er. Vi kan ikke ha menneskesinnsingeniører av den grunn. Vi er ikke Stalin.

***

Jeg jobber i en fritidsklubb på Amager, København. Fleste barna der er/av innvandrere. Nydelige unger. Man blir bare så glad. Men det er fordi de er barn. Tenker jeg. kommer kulturen og tar dem, alle, oss --- oss alle. Der blir det så konflikt. Som alltid. Vi treneger en revolusjon i forhold til hva kultur er.

Den a'en som finnes i min ateisme strekker seg derfor helt ut. Det er derfor jeg har blitt filosof. Det er derfor jeg elsker filosofien. Man gi finger'n til all kultur. Men for å gjøre dette på den helt riktige måten --- som er jævlig viktig --- må man også gå inn, for fullt, med hele seg, i sin kultur. Kulturen er mamma og pappa. Men så skal man altså fly. Den virkelige flyturen. 

I buddhismen heter det seg at tilværelsen holder mistelige og umistelige ting. Mistelige ting er din bror, vann, etc.; umistelig er ditt språk og din kultur. Men dette sier buddhismen med den størst mulige ro. Dét er beundringsverdig. De bare venter. Venter. Herlig ord for en religion, ikke? 

Svar
Kommentar #54

Elisabeth Hoen

48 innlegg  2947 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.

Det var noe skiit jeg leste. Fint nok, tenkte jeg. Skummet ned, og så fluepapiret Gule.

Beklager, men uansett hvor lavt jeg synes om enkelte folk, mener jeg samtidig at folk skal få være folk. Gulefolk --- som ikke lar folk være folk --- liker jeg overhodet ikke. For folk er folk. Jeg forstår godt også jeg fremstår som idiot i andres øyne. Men det er altså slik vi er. Vi kan ikke ha menneskesinnsingeniører av den grunn. Vi er ikke Stalin.

Takk for at du er ærlig.

Jeg synes ikke du er en idiot. Etter at du skrev; Apartheid; mennesker vs dyr http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat8/thread231517/#post_231517 - noe som svært få i det ville tatt seg bryet med å i det hele tatt tenke på (men hvor argumentasjonen er 100% rett) - så skal det mye til for at jeg tar avstand fra deg... for å si det sånn (hvis du skjønner hva jeg mener).

Men tilbake til saken. Har du ikke en for stort valgt oppmerksomhet (selective attention?) mot Gule , noe som gjør at du overser like viktige utsagn fra andre? Slik som Myhren sa om at det er merkelig at ikke flere i Europa har skjønt at nynasister har viktige poenger å komme med? Sammenlign med innvandringsdebatten. Noen hevder her at når det gjelder minoriteter så skal man ikke `gå like hardt ut mot dem`(`venstresiden` blir jo mye kritisert for det). Mener du så at når det gjelder, ja, `vanlige folk` (folk er folk) så skal man heller ikke gå så hardt ut mot dem heller? Det får heller bli feil...? Det tror jeg ikke du mener. Svar man gjerne får når man f.eks. peker på påstander som er unyanserte, udokumenterbare (eller som baserer seg på tro) er jo at man selv er, ja, f.eks. indoktrinert til ikke å kunne tenke selv og ferdig med det. Er det ok? Man skal bare la det være fordi folk er meningsberettiget?

 

    

Svar
Kommentar #55

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

Overbevisning

Publisert over 5 år siden
Elisabeth Hoen. Gå til den siterte teksten.

Har du ikke en for stort valgt oppmerksomhet (selective attention?) mot Gule , noe som gjør at du overser like viktige utsagn fra andre?

Utvilsomt korrekt. Men den enkle grunnen er at jeg får frysninger på ryggen av forskere som skriker mot folket og skjeller dem ut. Det er noe som overhodet ikke går godt sammen.

 ***

Folk har ulike meninger. Basert på ulike forutsetninger, enkelte gode, andre mindre gode. Tenk deg samtalen vi har her rundt et bord. Da er det merkelig at de som virkelig har forutsetningene skriker deg opp i ansiktet og kaller deg idiot, rasist, ekstremist og en Breivik. Myhrens meninger ser ut til å komme fra sviktende grunnlag, og meningene er av en slik art at man faktisk bør engasjere seg, med sikte om at det ikke blir flere slike. Samfunnsdebatten er for korreksjon, nyansering, undring, kritisering, osv. Man kan ikke tvinge folk slik, men man kan vise gjennom eksempel. Det er i den åpne meningsbrytningen at de virkelig gode argumentene og idéene kommer frem som er nyttig for oss alle. Som Mill skriver det så forbilledlig i sin On Liberty

Ja, alle er meningsberettiget. Hva ellers? Vi kan ikke ha at enkelte bestemmer for alle hva og hvem som er meningsberettiget. De gode innsiktene og idéene må komme fra sine egne iboende overbevisningskrefter. Det er en vesentlig forskjell på det å overbevise og det å overtale, for eksempel. Det siste bør vi bestrebe oss på å få mindre av. Jeg tror ikke Myhren føler seg overbevist om at han tar feil; han føler snarere et batteri av overtalelsesteknikker. Jeg mener: vi som mener noe annet har da argumenter som er gode nok til å stå seg i kappestrid med nynazisters argumenter? For hvis ikke, er det virkelig fare på ferde.

Svar
Kommentar #56

Anders Helge Myhren

275 innlegg  2784 kommentarer

Veldig gildt...

Publisert over 5 år siden

og være i fokus en stakkars stund.  Jeg var tilfeldig inne på Goggle for å ta ut et Jesus bilde, da jeg kom inn på Robin Haug sitt Jesusbilde og utmerkede innlegg .  Da jeg leste videre så jeg til min store forskrekkelse, at jeg også var nevnt!

Jeg har jo skrevet mange innlegg gjennom 2 år nå, og har blitt slettet 2 ganger, hvor den siste slettingen sved mest.  Jeg fikk da lese av moderator, at jeg også tidligere hatt vært nær utslettelse, og også advarsler.  Jeg er derfor nå veldig forsiktig med hva jeg skriver her, grunnen er åpenbar.

Når det gjelder Jesus utseende, så hadde jeg ikke det med i innlegget.  Men det står som egen side på nettstedet vårt.  

Ellers takk for mange gode bemerkninger, de varmer...

Svar
Kommentar #57

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Anders Helge Myhren. Gå til den siterte teksten.

Når det gjelder Jesus utseende, så hadde jeg ikke det med i innlegget.

Vik fra meg. Spesielt Jesus utseende.

Det høres så jævlig bøsse ut. Ja la deg selv være, la ham være, la meg være. Jeg kunne skrive hundre ting. Men det gjør jeg ikke. Om jeg taler for deg, så taler jeg så helvetes mot deg.

Og jeg er kun en stakkars ateist. Jeg har kun de jeg har.  

Svar

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 3 timer siden / 74 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 5 timer siden / 92 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 6 timer siden / 76 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 7 timer siden / 80 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 10 timer siden / 270 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 10 timer siden / 112 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 19 timer siden / 334 visninger
3 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 3 timer siden / 74 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 5 timer siden / 92 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 6 timer siden / 76 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 7 timer siden / 80 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 10 timer siden / 270 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 10 timer siden / 112 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 19 timer siden / 334 visninger
3 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Jostein Sandsmark kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
15 minutter siden / 2171 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
Viktige Venstre-gjennomslag i ruspolitikken
rundt 1 time siden / 211 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
rundt 1 time siden / 2171 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 2 timer siden / 390 visninger
Tor Albertsen kommenterte på
Aulen, Augustin og forsoningslæren
rundt 2 timer siden / 324 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 2 timer siden / 1080 visninger
Kåre Kvangarsnes kommenterte på
Vantro.
rundt 2 timer siden / 1217 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 3 timer siden / 1080 visninger
Hege Anita Aarvold Flottorp kommenterte på
Dere kastet meg til nett-trollene, Vårt Land!
rundt 3 timer siden / 1996 visninger
Hege Anita Aarvold Flottorp kommenterte på
"Rett" til å dø?
rundt 3 timer siden / 516 visninger
Oddvar Tveito kommenterte på
Dere kastet meg til nett-trollene, Vårt Land!
rundt 3 timer siden / 1996 visninger
Hege Anita Aarvold Flottorp kommenterte på
Drikkeukulturen
rundt 3 timer siden / 334 visninger
Les flere