Kommentar

Advarsel mot soaking og lignende.

Det er fire år siden jeg ble "opplært" i soaking, og seks år siden jeg ble "opplært" i å høre Guds stemme. Som mange vet, ødela dette mye i mitt trosliv. Nå, som 24 -åring, har jeg ikke forholdt meg til disse temaene på lenge, inntil i går..

Jeg fant en gruppe på Facebook hvor medlemmene ber for hverandre. Jeg tenkte det måtte være en fin gruppe å være medlem i, og meldte meg inn. Så skrev jeg et innlegg om at jeg sliter med sykdommen ME (som jeg utredes for nå, så helt sikkert er det ikke at det handler om ME, men mye sannsynlig). Skrev at jeg ønsket forbønn, spesielt nå som jeg igjen har kommet inn på journaliststudier til høsten.

Forslagene som ble gitt, var blant annet soaking. Å legge seg ned, være stille for Gud, og mottagelig for at Han møter deg der. Taler til deg, helbreder deg, fornyer deg, gir deg styrke og kraft osv. Det hadde visst hjulpet ei av de andre på gruppen, som hadde slitt med ME i over 10 år.

Jeg kjente hvor ubehagelig det var å bli konfrontert med fortiden, og etter at jeg forstod hvilken tankegang disse kristne i Facebook-gruppa hadde, meldte jeg meg ut igjen. For jeg, som veldig mange andre, opplevde ingenting under dette som de kaller soaking. "Som en svamp som blir bløtlagt i vann, og fylt helt opp av vannet, blir vi bløtlagt og fylt opp av Gud".

Å høre Guds stemme er det mange kristne som er opptatt av. Jeg må ærlig si at jeg aldri har hørt et eneste ord fra Gud. Men jeg har lest helt konkret, i bibelen. Men det er jo noe annet. Jeg har hørt kristne fortelle at Gud helt konkret fortalte hva de skulle gjøre i en spesiell situasjon, hvem de skulle besøke den dagen, hvor de skulle reise, hvor mye penger de skulle gi i kollekt osv.

Hva vet vel jeg? Kanskje Gud snakker så konkret til folk i 2012.. Og kanskje folk opplever store ting gjennom soaking.

Allikevel vil jeg advare mot å praktisere dette, og undervise om det, i menigheter, på bibelskoler osv. Fordi man da gjør det til noe som gjelder for ALLE kristne. Noe det ikke gjør. Flere kristne opplever aldri å høre Guds stemme, - faktisk er det mange som aldri erfarer Gud i det hele tatt, mer enn at de opplever en fred gjennom troen på Han, en visshet på at det kristne budskapet er sant.

Ikke minst er jeg redd for at ungdom som får undervist dette som absolutte sannheter, for deretter å ikke erfare noe som helst, vil få et svært vanskelig dilemma i forhold til det å være "god nok kristen". Jeg frykter at mange faktisk vil ta helt avstand til Gud og kristendommen, fordi slike erfaringer er så ødeleggende.

For min egen del var jeg heldig å fikk samtale med vise, jordnære kristne som kunne hjelpe meg å se nytt på ting. Men dette er ikke en selvfølge, at alle søker (og finner) slik hjelp.

Å få menigheter og bibelskoler til å kutte ut dette fra undervisningen sin er vel lettere sagt enn gjort. Men jeg vil få advare kristne i alle aldre, og da spesielt  ungdom som skal velge bibelskoler og kanskje hvor de skal gå på møter, mot å oppsøke kristne som legger vekt på dette med å erfare Gud.

Det kan godt hende at vi som kristne erfarer at Gud oppsøker oss, helbreder oss osv, men da vil Gud selv ta initiativet, og gi bønnesvar i rette tid. Det er absolutt ikke nødvendig å gjøre dette til en del av "timeplanen" eller "møteplanen" som om Gud kommer på besøk daglig, bare vi legger oss ned og sier "kom". Det er å legge opp til skuffelser.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar