Jahn Magnus Eriksson

9    86

Hjelp jeg blir diskriminert fordi jeg er hvit!

Hvis ikke dette er omvendt rasisme og apartheidpolitikk på det grøvste så vet ikke jeg? Hva om jeg som hvit nordmann, eller egentlig svenske som har bodd i Norge siden 1998, skulle åpne en butikk i Norge som var «spesielt tilpasset nordmenn»?

Publisert: 7. mai 2012 / 850 visninger.

Med største forferdelse reagerte jeg på opprettelsen av et nytt kjøpesenter på Grønland i Oslo her om dagen. Kjøpesenteret som var «spesielt anpasset for mennesker fra Somalia» skulle snart åpne sine dører, og slippe inn horder av mørkhudede mennesker som er for gode for hva vi nordmenn har å tilby. Hvis ikke dette er omvendt rasisme og apartheidpolitikk på det grøvste så vet ikke jeg? Hva om jeg som hvit nordmann, eller egentlig svenske som har bodd i Norge siden 1998, skulle åpne en butikk i Norge som var «spesielt tilpasset nordmenn»? Da ville disse antirasistene reagere! Svette pønkere fra Blitz-huset ville stå der utenfor med sine skitne klær og hylt så metallskrotet vibrerte. Utenfor ville Antirasistisk senter stå og rope etter blod, sammen med sine kommunistvenner i palestinerskjerf. Butikkdørrene ville nok spikres igjen, og stemplet med multikulturalismens viktigste stempel «rasist!», ville prydet nøkkelhullet innen natten var omme. Hvis ikke dette er omvendt rasisme da vet ikke jeg!

Selvfølgelig er dette det reneste tøv fra det ene til det andre. For det første reagerte jeg egentlig aldri på at det skulle åpne en somalisk butikk, som var «spesielt anpasset somalier». For det andre når jeg først ble gjort oppmerksom på dette så tenkte jeg «der kan jeg sikkert få kjøpt bra krydder, og kanskje har de noe spennendes jeg ikke smakt før?». Det ville aldri slått meg at noe slikt skulle være rasistisk, med mindre det sto en mann i dørren og avviste meg fordi jeg var litt for hvit. Hva gjelder «den norske smaken», så syns jeg nok at mat kan bli litt vel «fornorsket» til tider. Jeg syns ikke at de «eksotiske» krydderblandningene fra Kokkens krydder er særskilt spennendes. Ikke heller syns jeg at de minner om noe veldig eksotisk, men kanskje en mer «norskanpasset variant». Derfor ble jeg veldig glad når jeg hørte om den «anpassede butikken for somalier». Her kunne jeg sikkert få tak i noe som ikke var alt for «fornorsket».

Jeg trur ikke heller at Blitz-huset ville sparket inn dørren min hvis jeg solgte Jarlsbergost, mors kjøttkaker eller lutefisk. Muligens hadde noen av veganene kikket med misstro mot smalahovet, som prydet utstillingsvinduet sammen med trollstatuetter og annet «typisk norskt». Men ellers trur jeg at jeg hadde fått stå i fred der med min lusekofta og min osthøvel. Jeg trur ikke at Antirasistisk senter ville brydd seg veldig mye heller over at jeg solgte langrennski med hjemmelaget smøring. Kanskje hadde en eller annen kommunist påpekt mitt norske flagg som vaiet utenfor butikken med en kommentar som «stryk kristenkorset fra ditt flagg! og heis det rent og rødt», men jeg tror egentlig ikke det heller.

Jeg tror forresten at jeg kunne vært så dristig og åpnet en svensk butikk i Oslo uten at noen ville bry seg noe særskilt. Jeg kunne solgt de små «köttbullarna», og til og med hevdet at de var bedre enn norske. Jeg kunne forsøkt å selge den svenske husholdningsosten og den svenske «folkölen», men det ville trolig vært dårlig butikk. Carl Gustavs portrett kunne pryde butikkveggen, sammen med «kalsongerna» fra Björn Borg og et bilde av tidenes største boksere Ingemar Johansson. Jeg tror ikke noen palestinerskjerfskommunister eller antirasister ville bry seg veldig om den saken.

Likevel leste jeg et lignende innlegg på nettet for ikke så lenge siden. En eller annen stakkars nordmann som følte seg diskriminert på det grøvste etter at den somaliske butikken hadde åpnet på Grønland. Omvendt rasisme og apartheid var det han forband dette med. Han mente på fulleste alvor at han skulle blitt stemplet som «rasist» hvis han prøvde seg på det samme. Jeg skjønner ikke helt den her merkelige higen blant så mange hvite nordmenn om å få lov å ha vært «litt diskriminert». Jeg i hvert fall aldri følt det, likevel er det så mange som roper om «omvendt rasisme». Jeg kommenterte hans innlegg med at det var noe av det dummeste jeg noensinne har lest. Da ble jeg kalt mobbere, og usaklig nettdebattant. Men ærlig talt! Når noe er så pass idiotisk dumt, da må man vel få lov å si det? For det er jo utrulig dumt!

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Arnt Thyve

17 innlegg  1330 kommentarer

Dumt var det riktige ordet :)

Publisert over 5 år siden

Det hadde vel ikke blitt diskriminering før de hadde nektet deg å komme inn fordi du er hvit. At noen skulle reagere på et slikt kjøpesenter er bare dumt. Ingen tvinger folk til å gå dit. Jeg besøker selv av og til butikker der jeg ikke er målgruppen for å få tak i krydder og slikt. Det er nå bare kjekt. Jeg holder med deg i at det var korrekt å kalle innlegget dumt :)

Hvis man først skulle hente fram denne problemstillingen, måtte det bli den teksten man ofte finner i utlysing av stillinger nå til dags, nemlig "fremmedkulturelle oppfordres til å søke". Fra før har vi jo det med at kvinner oppfordres til å søke. Betyr da en slik tekst i utlysningen at en fremmedkulturell eller kvinne foretrekkes foran en hvit eller mann om de har like kvalifikasjoner? Jeg tror egentlig ikke det, men her kunne han i alle fall kommet med saklige argumenter for diskriminering.

http://www.karrierestart.no/ledig-stilling.aspx?sid=124639

http://www.karrierestart.no/ledig-stilling.aspx?sid=140233

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Åge Kvangarsnes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
25 minutter siden / 667 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 1 time siden / 667 visninger
Øyvind Holmstad kommenterte på
Plast, et miljøproblem
rundt 1 time siden / 4832 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1063 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 9 timer siden / 667 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 10 timer siden / 667 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 10 timer siden / 667 visninger
Ingebjørg Kesseboom kommenterte på
Jeg vokste opp med «Død over Israel!»
rundt 10 timer siden / 10229 visninger
Pål Georg Nyhagen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 10 timer siden / 1063 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 10 timer siden / 1290 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Drømmen om evig liv forsurer tilværelsen
rundt 11 timer siden / 611 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 11 timer siden / 667 visninger
Les flere