Verdidebatt

Med Aftenposten i krigen

Den gode norske Jørgen Lohne

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bashar skal vekk

Nå har jeg lest hver eneste artikkel Aftenpostens Jørgen Lohne har skrevet om Syria og et par konklusjoner har jeg kommet fram til:

Fra Aftenpostens synspunkt er Jørgen Lohne en helt perfekt kar av den grunn at han skjønner uhyre lite av vilke teknikker som brukes i internasjonal politikk. Helt åpenbart har han verken studert Afghanistankrigen,Balkankrigen eller Libyakrigen for han ter seg nærmest som en norsk Vangsgut som har forvillet seg inn i jungelen med mange farlige og ukjente dyr.

Her har han da i dagens Aftenposten 6 mai et intervju med FNs Robert Mood som har blitt et svært så optimistisk bilde av hva som venter Syria. Og Lohne slipper faktisk Mood til med følgende uvanlige setninger:

"Noe av årsaken til at Assad-regimet har sympati i større deler av befolkningen enn det man kan få inntrykk av utenfra,er nok den FORHOLDSVIS ÅPNE SEKULARISMEN SOM ER UTVIKLET I SYRIA SÆRLIG DE SISTE  AARENE. DETTE ER NOE SV'RT MANGE IKKE ;NSKER [ MISTE. DISSE GRUPPENE FRYKTER OPPOSISJONEN MER ENN DE UTFORDRINGER DE OPPLEVER MED DAGENS REGIME.

Den store svakheten ved Lohnes tenkning er at han griper ikke de strategiske og geopolitiske linjene i hva som foreg[r i Nato og USA. Det er naturligvis oppbyggingen av en Saudi/Tyrkisk/Amerikansk akse som skal erstatte aksen Iran/Syria/Irak/Hizballah.

Regimet Bashar al/Assad skal bort. Det er allerede vedtatt og under planlegging.Uenigheten g[r bare p[ hvordan,alts[ taktikk.

*som dere ser m[ jeg bestille ny PC imorgen.

Det er ikke slik at gamle hunder finner p[ nye tricks innen krigf;ring fra [r til [r. Det er gamle velbrukte metoder hele tiden, men ingenting tyder p[ at Lohne skj;nner dette.

La oss ta Afghanistankrigen 1979. regimet der var Sovjetvendt,med till;p til indre turbulenser. Brezinski var sikkerhetsr[dgiver og foreslo i mars 1979 at USA skulle starte secret support til misforn;yde og opposisjonelle krefter.

Dette f;rte til at Carter bevilget 500 000 dollar til v'pning av de afghanske rebellene 3 juli 79.

Den russiske invasjonen kom da 22 desember 1979 og Brzenzinski skryter uhemmet av at det var ham som la en felle for Sovjetunionen.

Vi h;ynet bevisst sannsynligheten for at russerne ville intervenere.*Le Novel Observateur 15.1.98.

Balkan. De tyske etterretningstjenestene begynte  [ v'pne albanske KLA&UCK allerede i 1990 med 2 millioner DMark i milit'rt utstyr samt laget sogar uniformer for dem.Senere kom ogs[ amerikanske private krigsfirma MPRI inn som v'pner selv om KLA&UCK var offisielt terrorister.

I Syria er det da meningen at Annan&Mood skal f[ holde p[ en stund med fred inntil man har nyutdannet og v'pnet opp;rere som skal vise at det g[r ikke lenger med fred. Det som m[ til er humanit'r intervensjon  etter den nye modellen Responsibility to protect hvor USA tiltar seg retten til [ intervenere i alle stater i verden hvor en skal preventing mass atrocities.

Men viktig> f;rst m[ man da skape forutsetningene for mass atrocities,

*jeg gir opp [ skrive mer p[ denne maskinen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt