Kjetil Nilsen

55    735

Et skammens oppdrag

Det stod plutselig klart for meg i det jeg fanget motivet med Maria og de seks små skolebarna på veien foran meg i det iskalde regnet: - Dette er skammelig!

Publisert: 5. mai 2012 / 950 visninger.

Hit hadde Maria – en arbeidsløs, spedbygd, middelaldrende kvinne – kommet hele veien fra Uruguay for å gi beskyttelse til palestinske barn på vei hjem fra skolen. 
Med sitt frivillige nærvær skulle hun beskytte barn mot truende og voldelige bosettere – som på sin side har tungt bevæpnede israelske regjeringssoldater i ryggen.

- Skal dette virkelig være nødvendig? Skal dette være en oppgave for en arbeidsløs kvinne fra Latin-Amerika og meg - en 60-årig høgskoleansatt fra Harstad, tenkte jeg. - Hvor er det internasjonale samfunn? Hvorfor får israelske myndigheter uhindret fortsette med sine overgrep?

Hvilken absurd situasjon! Her befant vi oss blant sivile som har levd under okkupasjon i 45 år - frarøvet grunnleggende menneskerettigheter – ikke i et bortgjemt, isolert område i Afrikas indre, langt fra medias søkelys. Nei, tvert i mot; vi var i et av verdens mest høyprofilerte konfliktområder – et steinkast fra Europa.

Hit har topp-politikere og diplomater reist i skytteltrafikk i årtier. De vet utmerket godt hva som foregår: Tvangsflytting av mennesker, kolonisering av jord og eiendom, rasering av hus og hjem, ødeleggelse av inntektsbringende oliventrær, kollektiv avstraffelse av hele lokalsamfunn, fengsling av barn ved militære domstoler, bosettervold, maktovergrep fra soldater, trakassering av sivile …….

FN, Røde Kors, kirkelige organisasjoner og utallige menneskerettighetsorganisasjoner har produsert stabler med dokumentasjon om okkupasjonsmaktens menneskerettighetsbrudd og manglende respekt for Folkeretten.  Verdenssamfunnet er godt opplyst om hverdagslivet under okkupasjon, og den nærmest rettsløse situasjonen sivilbefolkningen befinner seg i. Likevel griper ikke verden inn og gir dem den beskyttelse de har behov for, eller stanser overgrepene de utsettes for.

Verdenssamfunnet har sviktet. Velger å se en annen vei. Det er derfor vi er her – den arbeidsløse Maria og alle vi andre «amatørene» fra ulike kanter av verden. Vi skal forsøke å fylle noe av det rettslige vakuum som barn, foreldre, unge og gamle palestinere befinner seg i på den okkuperte Vestbredden.  Ledsagerprogrammet dekker utvilsomt et behov, men avdekker samtidig en skammelig neglisjering og likegyldighet fra verdenssamfunnet.

Mens regnet fremdeles øser ned, fortsetter Maria og jeg langs veien her i Al Bowereh utenfor Hebron, sammen med småbarna. Vi har nettopp forsert noen store betong-kolosser som okkupasjonsmakten har blokkert veien med – plassert der for å hindre de okkuperte fra å kunne kjøre til og fra husene sine. På høyre side av veien ligger den ulovlige bosettingen Harsina bak høye piggtrådgjerder. Snart kommer vi til en militær kontrollpost som beskytter den ulovlige bosettingen. Der har bosetterne fått satt inn en port i gjerdet, slik at de uhindret kan anlegge en forbindelsesvei til en ny ulovlig utpost like i nærheten. Mer palestinsk land skal erobres, mens regjeringssoldatene ser en annen vei.  Noen enkle husvogner er allerede satt opp på bakkekammen i enden av veien.

Maria og jeg stanser ved det store fikentreet – akkurat der den ulovlige bosetterveien går helt inntil skolebarnas vei. Det er det mest kritiske punktet for de forsvarsløse barna. Det er der de trues og trakasseres av bosettere. Det er der de har blitt kastet stein på. Fra fikentreet lar vi barna trygt fortsette alene det siste stykket hjem. Vi vinker dem avgårde og blir stående i regnet inntil barna forsvinner rundt svingen.

I kveld skal vi møte noen av dem igjen. Familien Zaatari, som bor like i nærheten av den nye ulovlige utposten, ble angrepet av bosettere sist natt. De frykter nye angrep fra bosetterne. - Kan vi komme og overnatte hos dem? - Jo, klart vi skal komme. "Beskyttende nærvær", kalles det. Det er dette det handler om i Ledsagerprogrammet. Behovet for beskyttelse av sivile er der fortsatt etter 45 års okkupasjon.
For en skam!  

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Erling Grape

57 innlegg  1045 kommentarer

Tusen takk!

Publisert over 5 år siden

Tusen takk for ditt engasjement!

En solid og personlig dokumentasjon av den hverdagslige undertrykkelsen det palestinske folket opplever.

Svar
Kommentar #2

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Flere kristne skulle

Publisert over 5 år siden

tatt turen til Gaza og Vestbredden for å se tingenes virkelige tilstand der.....Også norske kristne, særlig norske lutheranere som, de som er i statskirken, på en måte har  sin "pave", i Munib Younan....palestinsk lutheraner som er leder i Lutheran World Federation. Hvis de bare hadde lyttet til ham også, og ikke bare stolt på zionismen og herrer som Bibi Netanyehu.....

Svar
Kommentar #3

Kjetil Nilsen

55 innlegg  735 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Erling Grape. Gå til den siterte teksten.

Tusen takk for ditt engasjement!

Takk til deg for den fine tilbakemeldingen. 

Kjetil Nilsen

Svar
Kommentar #4

Gunnar Søyland

18 innlegg  2443 kommentarer

Hvor er foreldrene til disse barna?

Publisert over 5 år siden

Kunne ikke foreldrene ha fulgt barna på skolevegen? Eller eventuelt voksne, mannlige slektninger hvorav mange likevel er arbeidsledige på grunn av de rådende forholdene i området?

Neida, da er det mye mer bekvemmelig å skylde alt på de fæle jødene. Jødene har skylden for den håpløse livssitusjonen, den "sionistiske okkupasjonen" er roten til alt ondt i Midtøsten!

Jeg foreslår Kjetil Nilsen tar seg en tur til byen Homs i Syria neste gang og finner ut hvordan skolebarna har det der neste gang han reiser til Midtøsten. Der er det ikke en eneste sionist eller nybygger i mils omkrets å skylde på. 

Det finnes nok større skam her i verden enn den man direkte og indirekte kan skylde på Israel og jødene... 

Svar
Kommentar #5

Kjetil Nilsen

55 innlegg  735 kommentarer

Okkupasjonen rammer alle

Publisert over 5 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.

Kunne ikke foreldrene ha fulgt barna på skolevegen?

Spørsmålet ditt er kanskje naturlig å stille når man befinner seg langt unna virkeligheten på Vestbredden. Men voksne palestinere er like utsatt - like rettsløse - som barna. Det er problemet. Nærvær av internasjonale øyne som ser hva som foregår, kan virke dempende på bosettervold og overgrep fra den israelske hæren. De tør som regel ikke gjøre det samme mot utlendinger som mot de okkuperte – selv om det ligger en stor grad av falsk trygghet i dette.

At overgrep og brudd på menneskerettighetene og Folkeretten også skjer andre steder i verden, må ikke bli en unnskyldning for å lukke øynene for det den israelske regjering står til ansvar for. Det samme mener en rekke jødiske/israelske organisasjoner, der enkeltpersoner engasjerer seg - ofte ved å betale en høy pris - for at universelle menneskerettigheter skal gjelde også for palestinere.

Du finner dem i organisasjoner som Machsom Watch, Women in Black, Yesh Din, Israeli Committe Against House Demolitions, New Profile, Another Voice, B’Tselem, Peace Now, Anarchist Against the Wall, Rabbis for Human Rights, Breaking the Silence ………. Mange av (de jødiske) medlemmene i disse organisasjonene reiser hver weekend til Vestbredden for å vise sin solidaritet til rettsløse mennesker under okkupasjon. De ser at okkupasjon av et annet folk er i strid med jødisk etikk og moral, og kjemper dermed også en kamp for anstendigheten ved sitt eget samfunn. 

Svar
Kommentar #6

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Disse organisasjonene

Publisert over 5 år siden

du nevner Nilsen, blir jo sett på som "landsforrædere" av ikke bare mange jøder, men også kristenzionister.....men jeg ser også Søylands poeng når han peker til Syria....Men så har vi jo den gamle skillelinjen, sosialister mot høyresiden.....Men siden Israel i hvertfall regnes som ett slags vestlig demokrati, burde man jo forvente mer eller......

Svar
Kommentar #7

Kjetil Nilsen

55 innlegg  735 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Jo, du har rett – de stemples gjerne som landsforrædere i dårlig skjulte forsøk på å kneble kritiske stemmer. «Selvhatende jøder» benyttes også – en slags stigmatiserende «diagnose» som klebes på jøder, både i og utenfor Israel, som er kritiske til den israelske regjeringens okkupasjonspolitikk. Desto mer beundringsverdig er det engasjement de viser.

Om overgrepene i Syria: Jeg ser ingen motsetning å stå opp for menneskerettighetene der med kritikk av regimet i Damaskus, og gjøre tilsvarende overfor regjeringen i Israel. Selvsagt utelukker ikke det ene det andre. Kampen mot undertrykkelse, og for menneskerettighetene, barns rettigheter og Folkeretten er universell. 

Svar

Siste innlegg

På sporet av nye religioner
av
Per Bjørnar Grande
rundt 13 timer siden / 138 visninger
0 kommentarer
Modige politikere, fins de?
av
Roald Øye
rundt 18 timer siden / 116 visninger
1 kommentarer
Her inne
av
Lise Knudsen
rundt 20 timer siden / 174 visninger
0 kommentarer
Tilbake til skolebenken
av
Hilde Mjøs
1 dag siden / 2008 visninger
0 kommentarer
Fornuftig mobilbruk
av
Vårt Land
2 dager siden / 108 visninger
0 kommentarer
Forglem meg ei
av
Håvard Nyhus
3 dager siden / 715 visninger
2 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

På sporet av nye religioner
av
Per Bjørnar Grande
rundt 13 timer siden / 138 visninger
0 kommentarer
Modige politikere, fins de?
av
Roald Øye
rundt 18 timer siden / 116 visninger
1 kommentarer
Her inne
av
Lise Knudsen
rundt 20 timer siden / 174 visninger
0 kommentarer
Tilbake til skolebenken
av
Hilde Mjøs
1 dag siden / 2008 visninger
0 kommentarer
Fornuftig mobilbruk
av
Vårt Land
2 dager siden / 108 visninger
0 kommentarer
Forglem meg ei
av
Håvard Nyhus
3 dager siden / 715 visninger
2 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Morten Christiansen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
32 minutter siden / 2205 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
32 minutter siden / 1702 visninger
Roald Øye kommenterte på
Modige politikere, fins de?
40 minutter siden / 116 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 2205 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 1657 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 3 timer siden / 2205 visninger
Christian Jebsen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 4 timer siden / 1702 visninger
Rune Holt kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 4 timer siden / 2205 visninger
Rune Holt kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 4 timer siden / 1702 visninger
Rune Holt kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 5 timer siden / 1702 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 11 timer siden / 238 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 11 timer siden / 238 visninger
Les flere