Eirik Flikke

70    377

Russehavari - en megaknute på tråden

Russefeiringa; et krengende 4-ukers fyllecruise ute av kurs som det er på høy tid å tvangsavruse ved kai, før omkostningene blir enda større.

Publisert: 5. mai 2012 / 1982 visninger.

Hvilke observasjoner og tanker gjør en rutebussjåfør seg, mens hjulene på bussen går rundt og rundt, og russen raver i fylla?

Kommunens feiebiler har akkurat fullført sin årlige service, alle veiskuldrene har fått sin etterlengtede vårvask der vinterskitt og grus har måttet vike. Lokale idrettslag på dugnadslønn har plukket søppel i grøftekanter, slik at hestehov, blå- og hvitveis skaper vårlig atmosfære.

"Kom mai du skjønne milde".. Men akk ja, jeg glemte miljøsvinskåret i mai-gleden, RUSSEN. Jeg ruller inn på en hovedterminal i min hjemkommune, klokken er 0530 og nattens feiring av skolehverdagens siste vers blir ingen god start på dagen. Fire natteuker i april og mai blir bussholdeplasser omgjort til tisseholdeplasser, med ditto ølbokser, knuste vinflasker, plast, papir og enkelte innslag av dopapir som aldeles ikke pryder busker som er i ferd med å bli grønne.

Med tanke på griseriets karakter, så skulle man tro det var et flertall av skolehatere og tapere som hadde lagt igjen sitt "avskjedsbrev". Men neida, her er det visstnok fylla som har skylda, og mange unge mennesker punkterer altså en overgangsbegivenhet til studie- og arbeidsliv med å alkoholforgifte seg selv.

Og her er mange dype skår i fyllefesten. Unge jenter som opplever uønsket seksuell nærkontakt av første, andre og tredje grad - der et ukjent antall vil slite med skam og skyldfølelse langt inn i voksenlivet. Politiet i Trondheim har åpnet etterforskning etter opplysninger om at en ung jente skal ha blitt voldtatt på et russetreff natt til 1.mai. Jentebarnet er 14 år. Papirutgaven til VL skriver på førstesiden i dag, lørdag 5.mai, at forbrulerøkønom kommer med sterke advarsler mot å handle russeutstyr på krita til opp mot 140 prosent rente - "kreditt er en farlig venn".  

Russefeiringen virker både rotløs og retningsløs. Hva kommer det av, at en 4-uker lang skoleavslutningsfest har blitt en "fredet sone" av fyll og miljøhærverk? Politiet jager Rom-folket og Øst-europeiske bobiler fra skanse til skanse grunnet forsøpling og dobesøk i åpent landskap, mens russen sover ut rusen på barnerommet og klargjør seg selv til flere grisefester i lovens "FRIsone" - de er russ må vite.

Dagens russefeiring bør etter min oppfatning totalrenoveres og det vil i den forbindelse bli mange sure oppstøt fra kommende avgangselever som "mister" fylletragedien, men i likhet med røykeloven, vil misnøyen etterhvert gli over i takknemlighet.

 

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Trond Langen

29 innlegg  190 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Eirik Flikke. Gå til den siterte teksten.

Dagens russefeiring bør etter min oppfatning totalrenoveres og det vil i den forbindelse bli mange sure oppstøt fra kommende avgangselever som "mister" fylletragedien, men i likhet med røykeloven, vil misnøyen etterhvert gli over i takknemlighet.

Takk for et betimelig innlegg.  Nytenkning vil være på sin plass. 

Å være russ er ikke like ekslusivt som det en gang var (om det noen gang har vært særlig ekslusivt er en annen sak).  Nå må alle gå på videregående, og man kan kle seg i kjeledress uavhengig av retning og om man klarer å fullføre.  Og de som går studiespesialiserende må uansett studere videre for å komme seg noen vei.

En feiring etter at videregående skolegang er fullført (dvs etter at man har fått ståkarakter i alle fag og på alle eksamener) vil være mer naturlig.  Da snakker vi siste halvdel av juni.  Et nytt tidspunkt for feiringen kan gi gode muligheter for nye tradisjoner.

Ønsker framtidige russekull lykke til med nytenkningen.

Svar
Kommentar #2

Torill Born

295 innlegg  1322 kommentarer

Gud hjelpe oss for en "frihet"

Publisert over 5 år siden
Eirik Flikke. Gå til den siterte teksten.

og dobesøk i åpent landskap, mens russen sover ut rusen på barnerommet og klargjør seg selv til flere grisefester i lovens "FRIsone" - de er russ må vite.

Men denne såkalte friheten kan bli dyrekjøpt. Det vi legger til grunn i ungdomsårene - vil komme tilbake på oss senere. Det er både i fysikkens og i naturlovens ånd at bokstavelig talt - det vi sår - det høster vi. Håper de fleste kommer på bedre tanker når det verste har gitt seg.

Svar
Kommentar #3

Njål Kristiansen

142 innlegg  19025 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Jeg skulle ønske skoleverket la opp til at avgangsvitnemålene skulle deles ut siste virkedag før 17. mai kl 12. Etter det må det stå russen fritt å feire frem til kl 24 17. mai.

Tiden mellom eksamen og sensuren faller kan brukes til russens humanitære prosjekt, tegning av russefrakker  som har vært en solid trøndersk tradisjon fremfor å kjøpe russeklær på avbetaling,  eller forberedelser til fremtiden etter russefeiringen.

Svar
Kommentar #4

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

Fire pils og en pizza

Publisert over 5 år siden

Takk for kommentarer fra Trond, Torill og Njål.

I Aftenposten 2.mai skriver 18 år gamle Julie Nielsen: "Er disse forestillingene russen lever i virkelige? Regler og normer blir lagt inn i skapet sammen med de slitte jeansene, og den nye røde russebuksa bringer med seg fyll og fanteri."

Og når det gjelder alkoholmengde bør det være mulig - i samarbeid mellom skole, foreldre og russ - å senke inntaket til; "fire pils og en pizza, en flaske vin i ny og ne", slik at ikke de uverdige og tragiske hendelsene på Tryvann med 140 legebehandlinger på en natt blir måten å markere skoleslutt. Eller er kanskje den gruppedynamiske grunntonen i selve feiringen så "bobleaktig" at unge mennesker "trigger" hverandre til å drikke mer, fremfor å kunne ivareta hverandre til heller å drikke mindre?

Selv tror jeg russefeiringen derimot finner en mer verdig markering ved å nyorientere seg. Det er svært mye penger i omløp som kunne brukes på mer kreativt vis. Telenor arena kunne f.eks leies til en langhelg med konserter og når 15-20 unge mennesker svir av 1 million kr på en russebuss, så vil man ha råd til å invitere pop-band fra øverste hylle, både nasjonalt- og internasjonalt. Slike begivenheter vil nok også skape tryggere rammer hva alkoholforbruket angår, med de vaktselskap-ordninger som medfølger.

Jeg runder av med Trond sin oppfordring i #1: "Ønsker framtidige russekull lykke til med nytenkningen."

 

 

 

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Njål Kristiansen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
5 minutter siden / 469 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
9 minutter siden / 469 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
10 minutter siden / 436 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
15 minutter siden / 1665 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
31 minutter siden / 469 visninger
Dagfinn Gaarde kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1665 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 1 time siden / 436 visninger
Svein Berntsen kommenterte på
Trollkvinnen i Endor og dagens spiritisme.
rundt 1 time siden / 545 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 469 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 1665 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 469 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 2 timer siden / 436 visninger
Les flere