Njål Kristiansen

140    18021

Tåkeprat

Publisert: 4. mai 2012 / 2124 visninger.

PK er et nyord. Det kan ikke brukes i Scrabble for det står ennå ikke i noen norsk ordbok. Uansett er hverdagen vår invadert av dette begrepet som skal bety "politisk korrekt". Så har det seg slik at det som er korrekt for meg ikke er korrekt for deg. Når du skriver at noen er PK så vet ikke jeg hvem som har skrevet hva til hvilken betydning. For meg blir det tåkete.

Skriv heller hva du mener. Skriv hva du er uenig i. Så diskuterer vi derfra. Enklere kan det neppe gjøres. Det er ryddigst slik. Til sist vil vi vurdere innholdet i meningen uansett. Og da er det godt å vite hva denne meningen er fremfor klisjeene som den omgies av.

På veine av fler

Njål

Mot Villig Taake Fyrste

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

Fra levra!

Publisert rundt 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Skriv heller hva du mener. Skriv hva du er uenig i. Så diskuterer vi derfra. Enklere kan det neppe gjøres. Det er ryddigst slik.

Enig der!

Samtidig vil jeg faktisk mene --- og her skriver jeg akkurat hva jeg mener, og så kan man eventuelt ta det derfra --- at 'politisk korrekt' ikke nødvendigvis er så uklart et ord. Man hadde og har 'politisk korrekt' i USSR, Kina, India, Iran, m.v., og hefter på all den merkverdige konsensus som strømmer ut, via et kjøpt og betalt massemedia, over massene i kjølvannet av kommando-ordene fra bak maktens lukkede dører. Poenget er nok at vi også her i Vesten har en uttalt politisk korrekthet.

Ordet er et rop om hjelp og selvhjelp. Et rop om mer dissens! Et rop om et mangfold av klare taler som kommer rett fra levra. Et rop om at ikke bestilte og beordrede meninger skal ta kvelertak. Et rop om at politikk er politikk, og valg, og ikke noen eksakt vitenskap. Et rop opp mot de store mediaselskapers monotont messende kommandoer til massene. Et rop om at vi igjen kan finne hverandre i en genuin samtale, dialog. Et rop om fandenivoldskhet. Et rop om en ytringsfrihet som erfares truet. Et rop om mindre teknokrater! Et rop om mindre av den stalinistiske !menneskesinnsingeniørkunst"! Et rop om at også ord som ikke finnes i ordboken også kan være gode ord. Et rop om mer deltakelse. Et rop om likeverd. Et rop om ekte demokrati. Et rop mot alt det "anodine." Et rop om kjærlighet til sannheten hva den enn måtte være som nok ingen likevel kan vite.

Men du får uansett en braknapp av meg, hvis nå det skulle bety noe! ;)

Svar
Kommentar #2

Olav Nisi

145 innlegg  4830 kommentarer

Unevnelig, men like gammelt som diktaturet

Publisert rundt 5 år siden

"Politisk korrekt"  er neppe et ord som brukes i Nord-Korea og Kina, eller bruktes før i DDR og Sovjet- Unionen.  Ordet vil kunne assossieres med tvangsstyring av demokratiet, og hvem kan tenke i de baner om land som er så demokratiske at de til og med må ha demokrati  med i navnet .

I Norge har det vært litt annerledes. Det er vår rimelige grad av frihet som gjør at vi kan bruke slike ord om politiske uttrykk  vi liker eller ikke liker.  Og  det er uten tvil en fordel å ha oppført seg politisk korrekt når det gjelder mulighet for jobber innen stat og kommune eller få andre fordeler.   For kunstnere har det eksemeplvis aldri vært noe drawback å henge på en lite håp om "at vinden i fra høyre snart vil snu".  "Politisk korrekt" er for meg en betegnelse på en smule smisking ovenfor makta.

På den annen side,  for folkekjær kar som Hans Rotmo har fått føle hva det vil si å oppføre seg politisk ukorrekt.  Eliten er i sjokk. Hadde det enda vært kristne og kapitalister han hadde hengt ut.  Nei, nå er han blitt  rasist, ferdig som artist, klasseforreder.    Mannen som alltid har talt  fra lever og fra grasrota.  Nettopp !

Svar
Kommentar #3

Jarl Hanni Afsar

47 innlegg  2196 kommentarer

Store Norske Leksikon

Publisert rundt 5 år siden

Uttrykk som oppstod i USA i begynnelsen av 1990-årene. Det uttrykker en form for tabuisering av ord, bilder eller handlinger som kunne komme til å støte enkeltpersoner eller grupper. Ved å uttrykke seg politisk korrekt skulle man forhindre diskriminering av bl.a. kvinner, etniske eller religiøse minoriteter, homofile og utviklingshemmede. I Norge er uttrykket også brukt (litt nedsettende) om personer som programmatisk fremmer lite kontroversielle eller kritiske standpunkter. Kritikerne av den politiske korrektheten ser fenomenet som en trussel mot ytringsfriheten og til dels som et maniert uttrykk for en falsk eller misforstått radikalisme. Enkelte kritikere har også gjort et poeng av å være «politisk ukorrekte» i sin måte å uttrykke seg på.

http://snl.no/politisk_korrekthet

Kommentar: Mener dette er en ganske god definisjon.

Svar
Kommentar #4

Vidar Enebakk

2 innlegg  144 kommentarer

28. oktober 1990

Publisert rundt 5 år siden

Det gamle begrepet "politically correct" ble tidligere bruk av folk på venstresiden, gjerne selvironisk når de måtte følge "partipisken".

Nyordet "politically correct" ble derimot utviklet av kulturkonservative krefter i USA tidlig på 1990-tallet, da spesielt med brodd mot universitetene. Forskningen og undervisningen er ikke "vitenskapelig korrekt", men "politisk korrekt" etc.

Vannskillet er en artikkel av Richard Bernstein i The New York Times den 28. oktober 1990 med tittelen "The Rising Hegemony of the Politically Correct".

Siden 1990-åra er begrepet total vannet ut og tømt for mening.

Vidar

 

 

 

Svar
Kommentar #5

Bjørn Erik Fjerdingen

98 innlegg  5619 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.

Men du får uansett en braknapp av meg, hvis nå det skulle bety noe! ;)

Du får det samme fra meg Robin.  Bra, meget bra.

Svar
Kommentar #6

Njål Kristiansen

140 innlegg  18021 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

Jeg ser at vi vet hva PK er. For meg er det at man bringer videre argumenter man ikke selv har tenkt gjennom eller forstår konsekvensene av, de uutfordrede ord som bare veller ut uten kjent opphav. Slik som hos død fisk som svømmer med strømmen. Store Norskes definisjon er grei sånn og sier det godt.

Så da går vi vel hen og GJØR i tråd med de gode intensjonene.

Svar
Kommentar #7

Gunnar Søyland

18 innlegg  2370 kommentarer

Uttrykket er vel akkurat like presist som

Publisert rundt 5 år siden

"konspirasjonsteori"

Dette brukes flittig av de politisk korrekte for å skyve politisk ukorrekte synspunkter ut over sidelinjen og slippe å ta standpunkt til en del ubehagelige sannheter.

Begge deler handler nok til syvende og sist rett og slett om kampen om definisjonsmakten... 

Svar
Kommentar #8

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

Sofistene

Publisert rundt 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Jeg ser at vi vet hva PK er.

Ikke annet enn at det til enhver tid beskriver maktens språk. Og slik sett har selve begrepet, om ikke ordet, tile alle tider eksistert.

Som du sikkert vet har vi et begrepspar innenfor filosofien: det er filosofi versus sofia. Sofia er det politisk korrekte. Slik ser du at begrepet om det politisk korrekte har en 2500 år gammel historie. Vår tid er full av sofister. Sofistene har megafoner. 

Svar
Kommentar #9

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

merci beaucoup

Publisert rundt 5 år siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.

Du får det samme fra meg Robin.

Takker, Fjerdingen! Vi er i hvert fall enig om litt!

Svar
Kommentar #10

Gunnar Søyland

18 innlegg  2370 kommentarer

I tillegg til det

Publisert rundt 5 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.

Vår tid er full av sofister. Sofistene har megafoner.

lever mange av dem i den illusjon at de mer sofistikerte enn folk flest...

Svar
Kommentar #11

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

Det er sikkert riktig som du sier. Men begrepet var og er der, og funksjonen er grunnleggende den samme. Det er ikke tilfeldig at en som Stalin oppfant følgende gullkorn: "menneskesinnets ingeniører."

Vi kunne parafrasere Foucaults 'biopolitics' til 'mensopolitics': for hva det mest handler om er kontroll med og styring av folks tanker. Det gjaldt i USSR. Og det gjelder fortsatt. Ikke mindre enn før, men mer. Og mer effektivt enn noen gang, ikke minst takket være medieteknologienes tilsynelatende uskyldige utvikling.

Mensopolitikk gis selvsagt også i Norge. Det gis ikke grenser for hva man tillater seg i slike mensopolitiske sammenhenger. Som vi så og ser det opp mot 22/7.

Og nei, dette er ingen konspirasjonsteori. Like lite som Foucaults analyser av biopolitikken var det. Vi dresseres fra første til siste leveår. Og den naturlige følgen av suksessrik kroppslig dressur er selvsagt at man går itu med dressur av tanken.

Svar
Kommentar #12

Vidar Enebakk

2 innlegg  144 kommentarer

Tja ..

Publisert rundt 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Store Norskes definisjon er grei sånn og sier det godt

Definisjonen i SNL av "politisk korrekthet" er ahistorisk og avpolitisert. Dette er ikke et generelt begrep som brukes om ulike folk som "fremmer lite kontroversielle eller kritiske standpunkter." Begrepet er støpt, uthamret og smidd i en politisk sammenheng i USA tidlig på 1990-tallet i et systematisk angrep fra høyresiden på venstresiden. Når hørte du sist at noen på høyresiden var "politisk korrekt" - selv om de var aldri så ukritiske eller ukontroversielle? Er det overhodet mulig for folk på høyresiden å være "politisk korrekt"?

 

Svar

Siste innlegg

Ingen bestillingsvare
av
Olaug Bollestad
35 minutter siden / 16 visninger
0 kommentarer
Når politikken blir grå
av
Emil André Erstad
rundt 2 timer siden / 48 visninger
1 kommentarer
Snakk om Gud
av
Ingvild Hellenes
rundt 2 timer siden / 45 visninger
0 kommentarer
Tøv om logikk
av
Gunnar Ree
rundt 4 timer siden / 68 visninger
1 kommentarer
Nå har vi det gående...
av
Tore Olsen
rundt 5 timer siden / 90 visninger
1 kommentarer
Skolen og radikalisering
av
Thor-Andre Skrefsrud
rundt 9 timer siden / 54 visninger
0 kommentarer
Å praktisere egne formaninger
av
Vårt Land
rundt 9 timer siden / 2159 visninger
3 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Ingen bestillingsvare
av
Olaug Bollestad
35 minutter siden / 16 visninger
0 kommentarer
Når politikken blir grå
av
Emil André Erstad
rundt 2 timer siden / 48 visninger
1 kommentarer
Snakk om Gud
av
Ingvild Hellenes
rundt 2 timer siden / 45 visninger
0 kommentarer
Tøv om logikk
av
Gunnar Ree
rundt 4 timer siden / 68 visninger
1 kommentarer
Nå har vi det gående...
av
Tore Olsen
rundt 5 timer siden / 90 visninger
1 kommentarer
Skolen og radikalisering
av
Thor-Andre Skrefsrud
rundt 9 timer siden / 54 visninger
0 kommentarer
Å praktisere egne formaninger
av
Vårt Land
rundt 9 timer siden / 2159 visninger
3 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Bjørn Bråtveit kommenterte på
Hellig krutt-tønne
23 minutter siden / 2976 visninger
Bjørn Bråtveit kommenterte på
Mdg har vokst fra ensidig fokusering på "oljen"
35 minutter siden / 66 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Når politikken blir grå
42 minutter siden / 48 visninger
Georg Bye-Pedersen kommenterte på
Hellig krutt-tønne
rundt 1 time siden / 2976 visninger
Hans Torvaldsen kommenterte på
Å praktisere egne formaninger
rundt 1 time siden / 2159 visninger
Egil Andre Gjerde kommenterte på
Hjertet trumfer fornuften
rundt 1 time siden / 662 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Tøv om logikk
rundt 1 time siden / 68 visninger
Roger Christensen kommenterte på
Hellig krutt-tønne
rundt 1 time siden / 2976 visninger
Roald Øye kommenterte på
Hellig krutt-tønne
rundt 3 timer siden / 2976 visninger
Levi Fragell kommenterte på
Å praktisere egne formaninger
rundt 4 timer siden / 2159 visninger
Les flere