Kåre Eriksen

22    39

Å kjøpe seg frihet

Det handler ikke om hva vi gir. Det handler om hva vi gir avkall på.

Publisert: 2. mai 2012 / 405 visninger.

Kanskje burde jeg ikke skrive om dette. Det er ikke jeg som er budskapet. Det er en vanskelig distinksjon i selvpromoteringens tid. Men jeg deler det likevel. Det er forpliktende å forkynne for andre at jeg har satt meg et mål: Jeg ønsker å betale tiende. 10 % av alt jeg får utbetalt skal jeg altså gi bort.

Siden jeg begynte som solidaritetsettåring i Kirkens Nødhjelp i 1999 har jeg vært opptatt av utvikling og rettferdighet. Uten at det har fått utslag i annet enn gode meninger. I den samme perioden har jeg syslet med tro og jobbet for kristne organisasjoner. Uten at det har fått utslag i annet enn gode meninger. Jeg har samlet kunnskap og refleksjon. Det jeg trenger er handling og relasjon.

Svære temaer, men det enkleste først: handling. Hva kan vi egentlig gjøre for å gjøre verden til et bedre sted? Det er et naivt spørsmål, som har en tendens til å framkalle en respons som enten er naiv (klart vi kan forandre verden!) eller kynisk (mitt bidrag er en dråpe i havet, det er fåfengt). Jeg tror det er enklere å forholde seg til spørsmålet om man ser på det på denne måten: Det handler ikke nødvendigvis om å gjøre godt mot verden, men om å gjøre godt mot seg selv.

Som et godt apropos til dette: Les Eskil Skjeldal om Breiviks etikk!

Teolog er jeg bare på hobbybasis. Men jeg tror det er en dyp sammenheng mellom det gåtefulle prinsippet om kristen frihet (sannheten skal sette dere fri) og den frihet som oppstår ved ikke å la seg fange i crescendoet av komfort, karriere, informasjon – og penger. Jeg synes penger er et godt sted å begynne. Hva om vi gir så det virkelig monner? Det er lett å kjøpe seg avlat, vil noen si. TV-aksjonen blir ofte kritisert for å være en årlig symbolsk offergjerning, hvor vi kjøper oss fri fra skyld og ansvar. Det er helt klart en fare.  Og de fleste av oss ville nok følt oss veldig ufrie uten penger. Men hvor mye penger trenger vi egentlig?

Jeg eier en leilighet sammen med min kone. Vi har ei lita datter. Før eller senere, og kanskje snarere heller enn senere,  trenger vi  trolig mer plass enn vi har i dag. Selv i verdens rikeste land er det ikke uten videre lett å bo og underholde en hel familie. Tiende er ikke en realistisk mulighet for alle. Skatt betaler vi også (og vi burde betalt mye mer!). Poenget er heller ikke å henge seg opp i prosenter. Det handler ikke om hva vi gir, eller hvor mye vi gir. Det handler om hva vi gir avkall på.

Bare ved å gi slipp på livet, vinner en livet. Det høres gåtefullt og abstrakt ut, men det angår både handlinger og relasjoner. Jeg tenker det er verdt et forsøk. Jeg forsøker å begynne et sted. Jeg vil holde dere oppdatert.

Opprinnelig publisert på min blogg, Bleike Helgener

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Tor Martinsen

44 innlegg  3111 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Kåre Eriksen. Gå til den siterte teksten.

Det handler ikke om hva vi gir, eller hvor mye vi gir. Det handler om hva vi gir avkall på.

Du har et veldig godt poeng her. Ja, det handler nettopp om hva vi gir avkall på. Jeg kunne listet opp en rekke ting jeg har gitt avkall på. Noe var fra før overflødig for å opprettholde et godt liv, andre ting har blitt overføldig etter at barna har fløyet ut av redet. Dette gir meg mulighet til å betale tienden og vel så det uten at det går ut over det nødvendige til liverts opphold. Snarere tvert i mot, for jeg blir velsignet av Gud for hver krone jeg gir. Jeg har overflod, ikke bare åndelig sett, men også økonomisk har jeg mye mer enn jeg trenger, og mye mer enn det jeg hadde før jeg betalte tiende.

Prøv meg sier Herren... det gjorde jeg og fikk svar.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Steinar Saltvik kommenterte på
Jesus er større enn norsk politikk
rundt 4 timer siden / 2048 visninger
Ingunn Løkstad Salvesen kommenterte på
kirkevalgene 2015,og 2019
rundt 4 timer siden / 215 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 4 timer siden / 1275 visninger
Johan Rosberg kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 4 timer siden / 1275 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 4 timer siden / 1275 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Listhaug troverdig?
rundt 4 timer siden / 542 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 5 timer siden / 1275 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 5 timer siden / 1275 visninger
Sigmund Voll Ådnøy kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 5 timer siden / 1275 visninger
Johan Rosberg kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 5 timer siden / 1275 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 5 timer siden / 1275 visninger
Les flere