Ragnhild Elise Anmarkrud

16    24

Engasjement eller søvngjengeri?

Kan vi klage over ekstrimisme som drar oss nærme inn i det "ondes kontroll" hvis vi mangler troen på egne aktive muligheter til å gjøre en forskjell?

Publisert: 2. mai 2012 / 442 visninger.

Etter jeg kom hjem fra en 4 mnd. reise i Egypt for to uker siden, har jeg lest og lyttet til flere debatter om islam som et problem.

Det som forundrer meg mest er at så mange "vanlige mennesker" bruker sekkebetegnelsen, muslimer, før de snakker om en eller annen negativ utfordring i forhold til denne "gruppen"mennesker i vårt norske samfunn.

Jeg tenker at jeg, og de fleste andre, vil videre. Det er en mengde mer og mindre goder i menneskers liv og samfunn som bølger videre og ikke lar seg reversere.

Noen velger å bruke mye tid på å snakke om "det som var bedre før", og merker kanskje ikke at de står i fare for å snu ryggen til framtida.

Jeg ønsker et åpent og ansvarlig flerkulturelt samfunn, med muligheten til å dele verdier med hverandre slik at vi kan bygge vår felles framtid.

Men, jeg mener også at innvandringen til landet vårt må gå i et tempo som gir de som jobber direkte med mottak og integreringpolitikk, mulighetet til å prioritere arbeid med våre nye nordmenn, spesielt i startfasen rundt om på mottak i Norge, med vekt på kjennskap til, og respekt for, norges lover og norsk samfunn, språk og mentalitet. og selvfølgelig mulighet for tilstrekkelig og godt antitraumearbeid, før de "kastes ut i en kultur de ikke kjenner eller er trygge på, og derfor heller ikke kan delta aktivt og ansvarlig i, og føle seg som en stolt del av.

Tilbake til min siste reise i Egypt.

Det var virkelig påfallende hvordan den passive, nesten søvnige holdningen møtte meg.

Egypt står virkelig i fare for å bli ført videre på en religiøsekstremistisk bølge, som de fleste av oss grøsser på ryggen ved tanken på å måtte være en del av.

Det er håpløsheten som rår blant veldig mange egyptere i dag. og en reell frykt.

Jeg intervjuet mange egyptere fra alle leire, eldre koptere, frafallende muslimer, fanatiske islamister, fortvilede liberalere, de sekulære, moderate muslimer, og de som ikke brydde seg noe særlig om veien vider for Egypt, ofte fordi de var for fattige til å bruke kalorier på det som lå lengre borte enn kampen for det daglige brød

Håpløsheten har rammet mange av dem. De engasjerte ungdommene, og voksne, som virkelig jublet for en Egyptisk vår på Tarirplassen i jan. i fjor, og som nå så tydelig har fått tapet av nettopp det som skulle være deres revolusjon og demokratiske håp for et framtidig Egypt,skrevet med mørke bokstaver i hjertene sine.

Det er tungt for en moderat muslim,det er tungt for en kopter eller en sekulær liberaler, og det er tungt for alle, unntatt de islamistiske, velorganiserte ekstremistene. Også for hæren, da.

Jeg vil også nevne den stoltheten jeg møtte hos vanlige egyptere som var ansatt på en arbeidsplass der muslimer og kristne jobbet side om side i respekt og med felles fokus for sin bedrift. Jeg så mangt et slikt positivt og likeverdig samarbeid, som egyptere snakket om, og viste meg, som  eksempler på det Egypt de ønsket å være en del av.

Enten vi bor i en fattig utkant av verden, eller i en velfungerende velferdstat, gjelder det virkelig å være våkne! Jeg er enig med Hårstad i at mange sentrale krefter i Norge er ute på viddene med meninger om det de betegner som den "Arabiske våren", som ble kringkastet som en champagnerus fra Kairo i fjor vinter. Det var, og er, vanskelig å kjenne de egentlige motivene som skjuler seg bak det som gjøres i humanitetens og nestekjærlighetens navn, kanskje spes. i et rikt samfunn der mange ikke uttrykker større problemer enn hvordan de skal utsette alderdommen sin! Da er det lett å miste å et våkent fokus mot det som skjer rundt oss.

Vi kan velge å konspirere, tvile eller ikke å delta aktiv i noe selv, men hvis vi ønsker å komme videre uten å bli fanget i ekstrimisters klør og deres ønske om å få rom til å kontrollere oss, er likegyldighet ikke bare feigt, men et direkte drapsforsøk på framtiden!

DU KAN GJØRE EN FORSKJELL!

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Sten André Fagermo

57 innlegg  1300 kommentarer

Kanskje Egypt trenger

Publisert rundt 5 år siden

en ny Nasser??? IO non lo so........

Men et godt innlegg :)

Svar
Kommentar #2

Knut Nygaard

483 innlegg  6633 kommentarer

Organisert militsia?

Publisert rundt 5 år siden

De siste dagene krever igjen sine liv i Egypt.  Massaker utenfor Forsvarsdepartementet i april og mai 2012. 

Drapene begynte da demonstranter ble  angrepet av uidentifiserte bevæpnede menn. En fredelig sit-in foran den egyptiske forsvarsdepartementet kom under angrep fra ukjente gjerningsmenn 28. april 2012, så langt er det meldt om 11 drepte. Angriperne kom bevæpnet med hvite våpen, hagler og andre skytevåpen. Blant våpnene fant ble brukt ammunisjon produsert i fabrikken til den egyptiske hæren. . Hvem utruste disse morderne?  Hvorfor skulle den egyptiske hæren og politiet sitte stille og se på at en massakre fant sted?

http://www.youtube.com/watch?v=Lro0qq8AGHY

Lite vårfølelse i disse bildene....

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Asbjørn E. Lund kommenterte på
Intelligent Design kontra darwinisme
13 minutter siden / 5956 visninger
Rune Holt kommenterte på
Hvorfor kirken må forkynne hele Guds Ord
20 minutter siden / 3918 visninger
Anders Helge Myhren kommenterte på
Det evige livet og fortapelsen
36 minutter siden / 706 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Hvorfor kirken må forkynne hele Guds Ord
rundt 1 time siden / 3918 visninger
Pål Georg Nyhagen kommenterte på
Den uutryddelige synden
rundt 3 timer siden / 607 visninger
Rune Holt kommenterte på
Hvorfor kirken må forkynne hele Guds Ord
rundt 3 timer siden / 3918 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Intelligent Design kontra darwinisme
rundt 3 timer siden / 5956 visninger
Roald Øye kommenterte på
Det er makt i de foldede hender.
rundt 3 timer siden / 1251 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Hvorfor kirken må forkynne hele Guds Ord
rundt 3 timer siden / 3918 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Hvorfor kirken må forkynne hele Guds Ord
rundt 4 timer siden / 3918 visninger
Rune Holt kommenterte på
Tjukke i huet som makrell
rundt 5 timer siden / 436 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Forsone seg med 22. juli
rundt 5 timer siden / 285 visninger
Les flere