Knut Nygaard

487

Døden iblant oss - RIP Alexander Dale Oen

Alexander Dale Oen døde i USA, bare 26 år old.He ble funnet kollapset i en dusj sent mandag etter trening i Flagstaff, Arizona. . Tjenestemenn sa at han hadde lidd en hjertestans. Nødtjenester kom til åstedet i løpet av minutter, men

Publisert: 2. mai 2012.

klarte ikke å gjenopplive him. Dale Oen vant gull i 100m bryst i VM i Shanghai i juli 2011.  Hans triumf kom bare dager etter angrepet i Norge av Anders Behring Breivik som drepte 77 mennesker. President i Norsk svømmeforbund Per Rune Eknes sier svømmeren hadde lidd en hjertestans. Venner sa at han hadde sett friske ut forut. Legene på Flagstaff Medical Center erklærte verdensmesteren svømmer død kl. 21.00 lokal tid på mandag etter at alle forsøk på å gjenopplive ham mislyktes.

Dette var et svært uventet dødsfall og idrettsNorge er i sjokk.  Legger inn en snutt som viser at Oen både hadde en kropp og en fysikk som skulle tilsi alt annet enn plutselig død.

http://www.youtube.com/watch?v=4A0WpmQU39A

Oen hadde et voldsomt press på seg - han var et våre sterkeste kort til det kommende OL.

Dødsfallet ga meg noen refleksjoner.  Kroppen vår er gjerne et mer følsomt maskineri enn vi tillegger det vekt i våre små eller store avgjørelser knyttet til fysisk og for den del psykisk aktivitet i hverdagen.  Samtidig er vi mennesker ofte rutinestyrt a typen - jeg trener så og så mye på bestemte ukedager kl. så og så - uten å kjenne godt nok etter om kroppen er enig med avtalen.  Er vi dessuten under press om å yte, så kan det være at hvis en allikevel ikke kjenner seg helt i form tar noen smertestillende eller annet og enterer så  det være treningsøkten; fjellmaratonet eller fotballkampen med fatale følger.

Min far var av de som skrev almanakk - ja, ganske fyldig sådan.  En dag var det slik at han ved kveldstid kjente seg uvel,  Det ble ringt etter ambulanse - kona spurte om hun skulle bli med.  Nei, det trengs ikke, svarte far.  Det var siste gang hun så ham i live.

Senere leste jeg i almanakken at forut for denne siste dagen så hadde han flere ganger kjent på slitenhet og flyktig ubehag, men arbeidsrutinen i hagen tilsa at dette var arbeid som hadde sin vante gang - slik også dette år.

I etterkant kan en tenke - hadde far tatt det mer med ro - tatt arbeidsvanene som annenprioritet og lyttet til hva kroppen sa, så kunne han kanskje ha levd lenger.

I eget liv, så må jeg innrømme at jeg så langt har vært lite flink til å innrette meg etter kroppens små og vage signaler - også noen sterkere....

Jeg har noen vaner - fint vær er f.eks ofte. lik fysisk aktivitet a typen arbeid med hus,bil eller hage.  Jeg går en fast treningsrunder stort sett hver dag jeg har fri.  Jeg liker mitt arbeid og det å gå på jobb ligger i rutinen.  Dessuten er det .... normalt.  Jeg er og lite flink til å si "Nei" hvis andre ber om en hjelpende hånd o.s.v.

Heldigvis er jeg gift meg ei kone som av og til kommer med innskytelser a typen om det er lurt å trene når du hoster slik og slik...  så lytter jeg faktisk og bryter vanen .... for denne gangen.  Jeg tenker og at jeg har en åndelig hjelper som kan gi meg visdom til å lytte etter de viktige signaler som kroppen bidrar med i vår travle ... og gjerne rutinepregede hverdag, men da må jeg mer la Ham koble seg på og komme i posisjon.

Uansett - det er noe vanskelig å fatte at Oen som fungerte på topp-plan i det vanlige plutselig kjenner ubehag og segner om i en alder av 26.  Mine tanker går til de aller nærmeste.  Alle fylker har en konge - vi har mistet vår.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert nesten 7 år siden

Etterhvert vet vi at en del ungdommer trener med virus eller infeksjoner i kroppen og at dette kan være fatalt. Alex Dale Oen har slitt med en lidelse over en viss tid, og det er derfor ikke utenkelig at det vil vise seg å være en sammenheng.

Jeg tenker på flere tilfeller hvor unge utøvere har fallt om på arenaen, og det er mindre enn to uker siden man gravla en italiensk fotballspiller på samme alder. Idretten er blitt hardere, tersklene for å ta signalene i kroppen på alvor er for høye. Man vil så gjerne være med og særlig menn skal være dårlige på å si fra til seg selv om at noe kan være galt.

Dødsfallet blir litt mindre forgjeves om noen unge der ute tar seg litt mer i akt og lytter litt bedre på kroppens signaler.

Kommentar #2

Tor-Olav Foss Baldersheim

76 innlegg  1162 kommentarer

Om en i utgangspunktet uskyldig kommentar i bassenget

Publisert nesten 7 år siden

Det ligger ute hos Dagbladet et i utgangspunktet koselig klipp, der Dale Oen konkurrerer på moro mot en en av deres ansatte. Etter løpet sier en glad, sliten og slått journalist at han var glad for at han ikke døde!

Jeg har tenkt på akkurat den kommentaren i noen timer. Noen ganger har jeg selv hatt små kommentarer som der og da har virket som tatt ut av luften nærmest, men som har vist seg å være nærmest sannspådde. Enkelte har jeg tenkt på mange ganger i ettertid, men heldigvis har ingen kommet opp mot den i intervjuet.

Det som kanskje ligger bak er man observerer noe og ubevisst kobler, for jeg tror det er alment fenomen.

I så fall kan det ha vært noe med kommentaren i bassengen og så i fall vil jeg tro at det er kombinasjonen av anstrengelse som kjentes mer krevende enn vanlig. Kanskje var det ikke at det var Dale Oen i andre bane, men noe som var felles for flere?

Nærliggende å tenke på i så måte er det at de trente i høyden, i luft fattig på oksygen. 

http://www.dagbladet.no/2012/05/01/sport/svomming/alexander_dale_oen/21394623/

Kommentar #3

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Dale Oen på Skavlan

Publisert nesten 7 år siden

Jeg så ikke programmet, men jeg har ei datter som så det.  Dette er vel rimelig ferskt skulle jeg tro.  

Legger inn programmet i sin helhet - Oen kommer inn etter ca. 15 min.   Han snakker om en betennelse og trening a typen svømme 70000 meter i uken.

http://www.youtube.com/watch?v=dGIEjSztkkw

Kommentar #4

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Interessante tanker!

Publisert nesten 7 år siden

Og så absolutt nyttig å reflektere over, for de fleste av oss, vil jeg tro.

Det er skremmende mange unge idrettsutøvere som får hjertestans, utløst av altfor stor grad av anstrengelse.

Dette er noe som trenere og idrettsmiljøene er nødt til å ta opp til vurdering og det får vi jo også inderlig håpe de gjør. De er allerede blitt tvunget til å ta både spiseforstyrrelser og bruk av dop mer på alvor, da også disse lidelsene har vist seg å være mer utbredt enn man kanskje var klar over. Om miljøene faktisk greier å følge nok med den enkelte, er vel naturlig å undre seg over.

Måten du vinkler dette på, Ny gaard, er nyttig, synes jeg. Vi trenger slike påminnere. Vi mennesker er vanedyr og gjør gjerne slik vi pleier - på autopilot.

I et samfunn der krav om vellykkethet er stort, finner mange lite tid til hvile og avkobling. Det er minst like viktig som å trene! Det å gå og føle seg trøtt og sliten over lang tid, er for mange blitt mer normalen enn unntaket. Men slik skal det faktisk ikke være. Da er det noe kroppen mangler, rett og slett. Det nytter ikke alltid å "bare tenke positivt", slik det så ofte fokuseres på i dag. Noen ganger må man rett og slett stoppe opp og gjøre konkrete endringer.

Det kreves mye av oss i dagens samfunn. Det er vanskelig å få aksept for at man er både sliten og syk. Mange med kroniske lidelser (ofte usynlige), sliter mye mer enn før, for å henge med. Ikke minst på arbeidsmarkedet. Viljen til å tilrettelegge, er mye mindre blitt, i senere år. Det gjør at veldig mange presser seg enormt, for å yte maks. Hvor riktig det er, kan nok sikkert diskuteres. Når man hele tiden tvinges til å ignorere smerter og utmattelse, kan det fort ende opp med at man faktisk kollapser.

Heldige er de som har en omsorgsfull partner eller venn, som kan si som din kone: trenger du virkelig yte akkurat nå? Iblant behøver vi slike innspill, fordi vi ikke ser annet enn det autopiloten er innstilt på.

Kloke er de som lytter til dem som kjenner en best og vil en vel!

Kommentar #5

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Slike dødsfall burde fungere som en vekker

Publisert nesten 7 år siden

om toppidrettens skyggesider.

Men magefølelsen sier meg at det ikke blir noen prinsippdebatt om dette denne gangen heller...


Kommentar #6

Tor-Olav Foss Baldersheim

76 innlegg  1162 kommentarer

Publisert nesten 7 år siden

@Søyland

I forhold til Alexander Dale Oen, så var ingen forberedt på at noe kunne gå galt. Det har ikke vært så mange olympiske svømmere som har dødd så brått, tror jeg. Det utelukker ikke at lærdommer vil kunne bli trukket, men ei så lenge vet man ikke hvorfor hjertet stanset.

At toppiddrett kan ha skyggesider kan ellers være så, men slik Oen fremkommer og slik han beskrives at både de som kjenner ham veldig godt og de som bare har møtt ham, så var det svært lite av det hos ham. Det var ekte idrettsglede og selv kappestriden med den japanske rivalen for eksempel ser ut til å vært godartet. 

Hvor godt han var likt fremkommer her hos BBC:

http://www.bbc.co.uk/sport/0/olympics/17907468

Kommentar #7

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Min kommentar handlet ikke om hvor godt likt Oen var

Publisert nesten 7 år siden

for det er det helt tydelig at han var. Men når en mann i sin beste alder plutselig faller død om er det noe alvorlig galt et sted. 

Umenneskelige treningsmengder, fri flyt av "lovlige" og ulovlige medikamenter og en vanvittig illusjon om at det bare er utenlandske idrettsutøvere som driver med doping er viktige stikkord i forhold til den debatten jeg etterlyser.

NB. Jeg påstår ikke med dette at Oen drev med doping 

Kommentar #8

Tor-Olav Foss Baldersheim

76 innlegg  1162 kommentarer

Publisert nesten 7 år siden

@Søyland

Jeg oppfatter deg heller ikke dithen at du mener at Dale Oen var eksponent for skyggesidene ved toppidrett, om en ser bort fra mulige sammenhenger med det tragiske dødsfallet, men her vet vi ennå for lite.

Så min reaksjon gikk dels på at det ennå er et mysterium og i forhold til de tingene vi vet noe om, så har han overhodet ikke vært noe eksempel på skyggesider, snarere tvert i mot. Av den grunn burde han i seg selv ikke vært brukt som utgangspunkt for en generell debatt.

Når vi derimot får vite mer om det medisinske synes jeg vi godt kan ta opp igjen diskusjonen, men da på det som går på årsaksforklaringene, hvis utgangspunktet fremdeles skal være Alexander Dale Oen.

Kommentar #9

Andreas Ose Marthinussen

31 innlegg  1194 kommentarer

Det behøver du da heller ikke.

Publisert nesten 7 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.

Umenneskelige treningsmengder, fri flyt av "lovlige" og ulovlige medikamenter og en vanvittig illusjon om at det bare er utenlandske idrettsutøvere som driver med doping er viktige stikkord i forhold til den debatten jeg etterlyser.

NB. Jeg påstår ikke med dette at Oen drev med doping

Det har vel egentlig vært sagt mange ganger før. Toppidrett er ikke særlig sunt for de aller fleste. Det er nok en ganske seiglivet myte at det alle de som trener mye og hardt, lever lenger enn oss andre.

Det blir for en anekdote å regne, men jeg husker da A-magasinet til Aftenposten først kom ut, et år eller så inn hadde de en artikkelserie som viste hvor skrøpelig mange av pensjonerte toppidrettsutøvere levde. Kari Traa hadde fått ødelagt knærne sine for livet, og Kjetil Aamodt kunne sågar ikke engang løfte sitt ett-to årsgamle barn over skuldrene!

Jeg tror ikke den debatten du etterlyser, kan sees i lys av Oen. Om det skulle vise seg at det var en vanlig hjertestans, så synes jeg det ville være uverdig å ta hans navn i munnen samtidig som man diskuterer doping.

Man skal ikke alltid kimse av den genetiske faktoren. De som er født med større fysiske muligheter (om det skulle være ren styrke, utholdenhet eller fleksibilitet), de kan det også tenkes at er født med større muligheter for feilmarginer når man presser kroppen sin hardt. I Dale Oens tilfelle ble utfallet tragisk. Norge som nasjon har mistet en stor idrettsutøver, samt et symbol på følelsene vi alle hadde etter 22/7.

Hans familie har mine kondolanser. Dopingdebatter får vi ta en annen gang.

Kommentar #10

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Plutselig død blant unge idrettsutøvere

Publisert nesten 7 år siden

BT har i dag en artikkel der overskriften er at 40 unge svømmere er døde av hjertesvikt i USA siden 1980.  Det ble da undersøkt plutselig død blant totalt 1866 toppidrettsutøvere mellom 1980-2006.  30 av de 40 var menn.

Fra artikkelen:

"Den vanligste dødsårsaken er hypertrofisk kardiomyopati, fortykket hjertemuskel, som forekommer blant en av 500 personer.

- En annen årsak kan være en medfødt feil på kransåren. Den tar en ekstra runde og kan komme i klem mellom pulsårene, forklarer Smiseth.

Ikke alle oppdages

Noen av de skjulte hjertelidelsene kan oppdages ved EKG eller ultralyd av hjertet. Det er opp til hvert enkelt særforbund å lage retningslinjer for hvor grundig toppidrettsutøverne skal testes.

- Jeg mener at det bør gjennomføres screening av alle toppidrettsutøvere, sier hjertespesialist Hans Bjørnstad, for tiden i permisjon fra Haukeland Universitetssykehus.

Han ledet en europeisk komité på 2000-tallet som anbefalte EKG-tester av alle toppatleter, etter italiensk mønster.

Alexander Dale Oen er blitt EKG-testet flere ganger det siste året. Men det gir ingen absolutt garanti.

- Sjansen for å oppdage en medfødt hjertelidelse ved hjelp av EKG er rundt 50 prosent, anslår Bjørnstad.

10.000 i faresonen

Bare 0,2 prosent av befolkningen har en medfødt hjertelidelse. Halvparten av disse vil ikke merke noe til den.

- En mosjonist som har en hjertelidelse, vil kunne gå hele livet gjennom uten at det slår ut, sier hjertespesialist Thor Edvardsen ved Rikshospitalet.

Edvardsen viser til tall som forteller at kanskje så mye som 10.000 personer i Norge kan ha slike hjertelidelser.

- Dessverre er det noen av disse sykdommene som både er arvelige og skyldes genforandringer, som gjør at dersom man trener mye, så kan man fremkalle alvorlige hjerterytmeforstyrrelser. Det forekommer imidlertid ekstremt sjelden, sier Edvardsen.

Genforandringer

Trening er normalt gunstig for hjertet, men personer med hjertelidelser kan få problemer dersom hjertet utsettes for stor belastning. De fleste som har denne lidelsen, vet ikke om det.

- Kan trening i høyde eller inntak av medisiner påvirke disse lidelsene?

- Vi vet veldig lite om hvilken effekt høydetrening kan ha, så det vil jeg ikke spekulere i. Når det gjelder medisiner, finnes det enkelte sjeldne lidelser hvor medisiner kan forverre situasjonen, men det er helt ukjent at betennelsesdempende medisiner skulle forverre en slik tilstand, sier Edvardsen.

Han sier at to tredeler av dem som dør plutselig før fylte 35 år, dør som en følge av genforandringer. Disse kan enten være arvelige eller oppstå spontant. En gentest kan avsløre hvorvidt man har en slik lidelse, men for å gjennomføre en slik test, skal det være en såkalt berettiget mistanke om at noe er galt. Oftest foreligger ingen symptomer.

- Oppdager man hjertebank, ubehag eller andre symptomer fra hjertet, må man oppsøke lege, sier Edvardsen."

 

Kommentar #11

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Dette er vel ikke helt riktig

Publisert nesten 7 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.

Når det gjelder medisiner, finnes det enkelte sjeldne lidelser hvor medisiner kan forverre situasjonen, men det er helt ukjent at betennelsesdempende medisiner skulle forverre en slik tilstand, sier Edvardsen.

Er det ingen som husker Vioxx-skandalen skandalen i 2004?

http://no.wikipedia.org/wiki/Rofekoksib 


Medikamentet hadde da allerede vært et av de mest omsatte i mange år, og i en metaanalyse publisert i The Lancet slås det fast at med informasjonen Merck satt inne med, skulle medikamentet ha vært trukket tilbake flere år tidligere. FDA har anslått at Vioxx i løpet av de fem årene det var på markedet har vært årsak til mellom 88 000 og 139 000 alvorlige hjerte-karhendelser, hvorav 30-40 % trolig med dødelig utfall.  

Et annet populært medikament blant idrettsfolk er Brexidol:

http://www.abcnyheter.no/nyheter/helse/070919/advarer-mot-medisin  

Kommentar #12

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert nesten 7 år siden

Og så var det denne spilleren som la opp fra Rosenborg for et par år siden. Nesten førti år gammel. Hele sesongen hadde han hanglet seg gjennom, hatt dårlig pust og besvær på ulikt vis. Legen som fulgte opp laget mente at det var knyttet til skjelett og muskulatur.

Et par måneder etter avgangen ble han hjerteoperert. Det viste seg at han hadde hatt en hjertelidelse hele det siste året men det medisinske apparatet i laget fanget ikke opp det. De var opptatt av det fotballrelaterte og hadde ikke bredt nok fokus på vanskene. Han ble bragt til St.Olav og operert praktisk talt på timen. Hvis ikke hadde han dødd.

Slike saker opptar meg og jeg har tenkt mye på denne for vi hadde en i familien som skjulte alle lidelser inntil det var for sent. Men uansett, vi kan alle dø fort og tilfeldig. Våre skjulte mangler trenger ikke vises før det er for sent.

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere