Jan Hårstad

1125    2300

Syria som Qaida-stat?

Ikke bland virkeligheten inn.

Publisert: 1. mai 2012 / 2222 visninger.

                                   Qaidas oppstigning

     Nå er det da ganske nøyaktig ett år siden Osama bin Laden ble likvidert og som vi husker tøt "ekspertene" fram på tv og hevdet at dette betydde slutten på det terroristiske globale Jihad: Qaida.

     Virkeligheten er selvsagt helt omvendt: Al-Qaida er iferd med å bli en makt å regne med i internasjonal politikk. De er tunge i Kaukasus,Pakistan,Jemen,Somalia,Irak og det aller siste: de kontrollerer deler av Mali og er på vei inn i Algerie.

     En av grunnene til oppblomstringen i NordAfrika er at når Qaida fikk kontroll over det enorme våpenlagret til Gadaffi i Libya, har de bygget seg opp en formue med å selge og smugle våpen til sine allierte på Gaza,i Syria,Libanon,Nigeria,Jemen,etc

    Som den israelske etterretningswebben Debka skriver 30 april:

    "Det er intet nytt i dette at Vesten nekter å erkjenne det faktum at infiltratører fra Qaida i stigende grad er ansvalig for volden i  de ulike områdene av den arabiske oppstanden".

    Hvorfor er det slik? Klokere folk enn meg må avgi svar.

   Samme Debka-artikkel redegjør for at flere tusen Qaida-terrorister nå har ankommet til Syria fullt utstyrt med sprengstoff og våpen. Hvem betaler dette?  Mye tyder på at deres sponsorer i SaudiArabia og Qatar har midlertidig innstilt terrorkrigen mot Shia-regimet i Irak og sendt blodhundene i strupen på Alawitt-shiaene i Damaskus.

   Normale norskinger forstår ikke slikt, men Shia-islam er fra et fundamentalistisk Sunni-synspunkt et forræderi og et frafall fra ekte sant Islam og derfor kan de drepes som fluer. Qaida er på oppdrag å innføre sitt sanne Islam i Damaskus og inngår avtaler med hvem som helst som har våpen og penger. Debka skriver: "Qaida er iferd med å ta kontroll over opprørsgrupper."

  Og de er saudiere,egyptere,palestinere,irakere,sudanere.

  Omar Bakri,som holder til i NordLibanon,er en av de store veteranene innen det globale Jihad,ble intervjuet for ca. en måned siden om hva han mente hadde tjent på den arabiske revolten. Han svarte:

  "Qaida,Hizb ut-Tahrir,wahhabi-salafistene og Muslim Brotherhood".

Dette er opplagt helt sant og særdeles viktig å forstå. Men hvis dette er riktig,hvorfor er det ingen lederskribenter som forteller oss at da er vi iferd med å få et helt nytt verdensbildet for alle nevnte organisasjoner står for  fanatisk Jihad mot Vesten.

   I klassisk tid, under Hellas og Romerrikets storhetstid, betraktet man det slik at krigere og inntrengere fra Arabia- Afrika og Asia var "barbarer" . Den røde linjen gikk i Middelhavsområdet,noe som ikke hindret Islam å besøke Roma på sine Jihad.

   Men hva skal man da si om den serie av fatwaer som Qaida sender ut gjennom de siste tiårene? Har barbariet avtatt?

    I anledning stiftelsen av "International Islamic front for Jihad against the Jews and Christians" sendte Osama bin Laden følgende melding til verden 23 februar 1998:

    "Å drepe amerikanere og deres allierte,både sivile og militære,er en plikt som påligger enhver muslim overalt der det er mulig."

    20 april 1968 sto da den kontroversielle tory-konservative Enoch Powell i Midland Hotel i Birmingham og leverte den prognosen at Englands gater ville bli - lik Tiber i Roma - "foaming with much blood".

   Ingen har sett slutten på hvordan dette kultur/religions sammenstøtet vil ende. De som leverer de mest livsfjerne prognoser er dessverre vår elite. Der har vi et aldri så lite problem.

  

  

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Jan Hårstad. Gå til den siterte teksten.

Ingen har sett slutten på hvordan dette kultur/religions sammenstøtet vil ende. De

Nei. Helt riktig observert. Lurer sterkt på om USA er seg sin utenriks politikk bevisst. 

Det var Clinton som fikk Al-Quaida/Mujahedeen til Bosnia som frontkjempere. I Afghanistan var det Mujahedeen som slåss mot russerne og amerikanerne leverte dem våpen til å skyte ned russiske helikoptere.

Slik at Clinton har rotet det til med Al-Quaida på Balkan for å ta erkekommunisten Milosevic. Her er et bilde som forteller mer enn 1000 ord: http://www.srpska-mreza.com/Bosnia/Srebrenica/AlQaeda.html 

Amerikanerne er stein hakka galen når det gjelder utenrikspolitikk og Islam!

Svar
Kommentar #2

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

Arabisk

Publisert over 5 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.

Slik at Clinton har rotet det til med Al-Quaida på Balkan for å ta erkekommunisten Milosevic. Her er et bilde som forteller mer enn 1000 ord:

Ikke kan jeg arabisk, men et raskt søk gav meg den samme teksten sammen med den engelske og serbokroatiske versjonen. Prøver Bye-Pedersen og bløffe oss, eller er han selv blitt bløffet?

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Srebrenica_Stele_Inscription.jpg

Ellers synes jeg det er kvalmende å se Bye-Pedersen henvise til en side som har til hensikt å benekte massakrene i Srebenica. Det minner om den mer kjente Holocaust fornektingen. Jeg håper ikke Hårstad også har sunket så dypt?

 

 

Svar
Kommentar #3

Jan Hårstad

1125 innlegg  2300 kommentarer

1 mai lykke

Publisert over 5 år siden

  Nå var det strålende sommerdag i Oslo idag 1 mai 2012 da jeg vandret i Lachmanns fjell på Kjelsås og lurte på om Norge overlever de neste femti år som selvstendig nasjonalstat.

  Hver gang jeg treffer på en nordmann som ikke er totalhjernevasket av nato-pentagons -EUs NRK/TV 2,blir jeg svært glad for de vokser ikke på trær.

  Så hjertelig takk,Georg Bye-Pedersen,for at du har satt deg inn i disse konfliktene og skjønner noe av det.

   Jeg har skrevet om det før,men det er stadig vekk selve brennpunktet i verdenspolitikken:

   USA tror at bare de såfremt kan hakke istykker de gjeldende islamske statene og dele dem opp i småbiter,så skal det lykkes USAledete Nato å kontrollere den islamske verden. Irak og Libya er iferd med å bli hakket opp i småbiter,det samme tror man skal lykkes i Pakistan og Syria. Da - tror strategene i USA og Nato-hovedkvarteret - har man kontrollen over olje-gass og befolkning.

   Dette er helt feil fordi denne tenkningen baserer seg på virkeligheten fra pan-arabismens tid hvor nasjonalstaten fremdeles var  politiske tenke-anker. Sånn er det ikke lenger.

  Pan-islamismen er overhodet ikke interessert i nasjoner og nasjonalstater. Moderne militant islam forholder seg kun til TROEN,dvs brorskapet mellom muslimer hvor enn de måtte befinne seg i verden som kjemper  for Ummahen, verdensbroderskapet mellom muslimer om nå disse måtte befinne seg i Oslo eller Karachi,Dortmund eller Malmø. Og denne Ummahen  har nå planer om verdensmakt. Dette uttrykkes tydeligere og tydeligere for hver måned som går. 

  Den norske elitens kronikker og lederartikler og NRK gjør ikke noe annet enn å etterplapre USAs/Natos tenkning som bygger på en avsindig misforståelse: DE VET IKKE FORSKJELL PÅ PAN-ARABISME og PAN-ISLAMISME.

  Om man ikke skjønner at dette er to vidt forskjellige tenkekulturer og historiske bevegelser,så har man allerede tapt.

  Og sånn ser det faktisk ut også når nå USA blir tvunget ut av Afghanistan og har det vondt i den nye Shia-staten Irak.

  Problemet sett fra oss i nord er ganske enkelt etter mitt skjønn: enten utvikler Norge en kultur av selv-tenkning eller vi havner i fullstendig i avgrunnen med de illusjonene som USA innplanterer i delstaten Norway. Hvis elite og  lederskap opptrer som vasaller.

  Så 1 mai hilsen til  deg,Georg B-P, som ligger i avantgarden av forståelse nå. Det var gledelig. Den offisielle arbeiderbevegelsen gjør så godt de kan for å villede folket.

www.debka.com/

Svar
Kommentar #4

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.

Ellers synes jeg det er kvalmende å se Bye-Pedersen henvise til en side som har til hensikt å benekte massakrene i Srebenica. Det minner om den mer kjente Holocaust fornektingen. Jeg håper ikke Hårstad også har sunket så dypt?

Nei hvorfor skulle dette være bløff? Vet du ikke om at Al-Quaida var i Bosnia med rundt 6000 jihadister? Hvis du ikke vet det så er det fordi NATO var i krig med Serbia og ikke fortalte om det. Du vet vel kanskje ikke at Bosniske muslimer og Al-Quaida drepte 2-3000 serbere i forkant av Srebrenica massakren! Det er mye som aldri er blitt fortalt i norske medier.

Det kan være sant for det!

 

Svar
Kommentar #5

Jan Hårstad

1125 innlegg  2300 kommentarer

Merkelig bemerkning

Publisert over 5 år siden

Hermod Herstad: nå har jeg skrevet i norsk presse/ webber i hele mitt voksne liv,så dukker det opp kommentarer som forsøker å koke ihop Holocaust-fornektelse med Srebenica-massakren og lurer på om jeg fornekter dette sammenkoket!

 Hadde det ikke vært klokere,Hermon Herstad, om du da fant en linje,en setning,i noe av det jeg har skrevet gjennom mitt liv som skulle antyde i det aller,aller minste at jeg skulle stå for en slik betraktningsmåte?

  "jeg håper ikke Hårstad også har sunket så dypt".

Slutt og  "HÅP",Herstad! Gjør undersøkelser før du begynner med insinuasjoner og demagogiske uforskammetheter.

Svar
Kommentar #6

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

Al-Quaida

Publisert over 5 år siden

Bye-Pedersen, i din iver etter å bevise dine teorier linket du til et bilde av en minnestein med tekst på arabisk. Denne steinen som Clinton var med og la ned i Srebenica hevdes å være en hyllest til Al-Quaida. Vi fikk ingen oversettelse av teksten. Jeg er av natur kritisk til kilder og særlig når kildene er høyreekstremister som deg selv.

Jeg linker til den arabiske teksten ved siden av engelsk og serbo-kroatisk versjon. Andre kan selv vurdere Pedersens "bevis".

Antagelig er ikke "svindelen" bevisst fra Pedwersens side. Det viser bare nok en gang at disse ekstremistene danner sine verdensbilder kun ved å skaffe seg informasjon fra andre ekstremister.

 

Svar
Kommentar #7

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

Fornektelse

Publisert over 5 år siden

Jeg har aldri sagt at du var Holocaust benekter. Hvis det er riktig at du ikke benekter Srebrenica massakren, så beklager jeg at jeg bragte ditt navn inn i diskusjonen med Pedersen.

Svar
Kommentar #8

Jan Hårstad

1125 innlegg  2300 kommentarer

"Høyreekstremist"?

Publisert over 5 år siden

 Er det slik at Hermod Herstad har drevet et intensivt studium av Georg Bye-Pedersens politiske biografi fra 17 årsalderen og opp til idag siden han kan våge seg frampå i offentligheten og karakterisere Pedersen som "høyreekstremist". 

  I motsetning til Herstad har ikke jeg gjort en slik ideologisk-historisk undersøkelse, men vilke tekster og vilke politiske innsatser er det i Pedersens liv,som gjør at en slik definisjon er på sin  plass?   Dette må du redegjøre for,Herstad, ellers er det ikke noe menneske som vil ta deg alvorlig.

  Slik det politiske klima er i Norge idag,er dette en meget alvorlig beskyldning siden de politisk korrekte har monopol på definisjonsmakten av ordene og PST-Klassekampen og Lars Gule er blodhunder for å gå i strupen på de med ukorrekte meninger.

  Kom med en redegjørelse,Herstad.

 

Svar
Kommentar #9

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

Ekstremist

Publisert over 5 år siden

Nei, jeg aner ikke en gang om fyren har fyllt 17 år. Ekstremist karakteristikken bygger jeg på hans uttalelser rundt Srebrenica massakren. Jeg har intet grunnlag for å hevde at han er voldelig ekstremist. Som du påpeker er det PST sin oppgave å foreta risikovurderinger. Min gjetning er at han er en helt ufarlig eldre mann mellom 60 og 75 år, men det er uvesentlig.

Svar
Kommentar #10

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

I beste fall

Publisert over 5 år siden

I beste fall en mann med ekstreme meninger som tråler nettet og sluker rått alt som finnes av falsknerier der ute bare det støtter opp om hans egne meninger.

Svar
Kommentar #11

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.

Min gjetning er at han er en helt ufarlig eldre mann mellom 60 og 75 år, men det er uvesentlig.

He he!. En helt ufarlig høyreekstemist. Latterlig dumt når en prøver å ta spilleren og ikke ballen. Undertegnede har fulgt med i Bosniakrigen fra dag 1. Hvis du vil ha en link til hvem som startet krigen i Bosnia kan du få denne fra Senatet i USA:

Her er en link fra Vd: http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat10/thread258291/#post_258291

Til og med terrorhandlingen “brødkøen” er nå amerikanerne overbevist om var Izetbegovic som gjennomførte. Se utdrag fra filen: http://rpc.senate.gov/releases/1997/iran.htm The 1992 "Breadline Massacre": "United Nations officials and senior Western military officers believe some of the worst killings in Sarajevo, including the massacre of at least 16 people in a bread queue, were carried out by the city's mainly Muslim defenders -- not Serb besiegers -- as a propaganda ploy to win world sympathy and military intervention. . . . Classified reports to the UN force commander, General Satish Nambiar, concluded . . . that Bosnian forces loyal to President Alija Izetbegovic may have detonated a bomb. 'We believe it was a command-detonated explosion, probably in a can,' a UN official said then.

Vel, amerikanerne holdt den gang med Izetbegovic så dette ble dømt som serbisk bombing. Vel det var altså Izetbegovic selv som drepte sine egne for sympati til sin egen krig. Her er en annen link om dette: http://www.fantompowa.net/Flame/bosnia_sarajevo.htm og her: http://www.independent.co.uk/news/muslims-slaughter-their-own-people-bosnia-bread-queue-massacre-was-propaganda-ploy-un-told-1541801.html

At Izetbegovic var en Islamist viser han klart med sin ”Deklarasjon”. Finner dessverre ikke linken om denne boken. Han ble jo satt i fengsel for dette i sin tid.

Svar
Kommentar #12

Jan Hårstad

1125 innlegg  2300 kommentarer

Våkn opp,Herstad.

Publisert over 5 år siden

Herstad: jeg skriver dette uten aggresjoner og i vennlighet: Du kan umulig skjønne den politiske situasjonen i Norge siden du på en og samme kveld kan karakterisere en person som "høyreekstremist" for deretter og si: "jeg har intet grunnlag for å hevde at han er en voldelig ekstremist".

   Poenget nå er at den norske offentligheten forsøker å lansere "høyreekstreme" som ideologisk medskyldige til Breivik-massakren. IDEOLOGISK MEDSKYLDIGE. Skjønner du?

   "Min gjetning er at han er en helt ufarlig mann mellom 60 og 75 år, men det er uvesentlig."

Hermod Herstad: alt tyder på at du er svært ung siden du kan slenge rundt deg med slike bemerkinger og karakteristikker i dagens Norge som er minelagt fra Nordkapp til Lindesnes mot alle avvikere fra korrekt politisk tenkning. Jeg vil helst tro at du ikke aner hva du holder på med. Det er altså en tillitserklæring med sikte på din framtid.

   Jeg er sikker på at både Pedersen og jeg blir med på en videre debatt om Balkankrigene under forutsetning av at du legger fra deg dette kvikke,valpete med leppa  og konsentrerer  deg om temaet,saken,ballen og ikke merkelapper på motdebattanter.  Det er merkelig hvordan Lars Gule-kulturen nå ser ut til å  ha blitt norm i norsk debattliv.

Svar
Kommentar #13

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

Ekstremisme

Publisert over 5 år siden
Jan Hårstad. Gå til den siterte teksten.

Herstad: jeg skriver dette uten aggresjoner og i vennlighet: Du kan umulig skjønne den politiske situasjonen i Norge siden du på en og samme kveld kan karakterisere en person som "høyreekstremist" for deretter og si: "jeg har intet grunnlag for å hevde at han er en voldelig ekstremist".

I mitt vokabular og de fleste andres vokabular er det forskjell på å ha høyreekstreme meninger og å være voldelig ekstremist. Hvis høyreekstreme er opptatt av å ikke bli koblet til Breivik, burde de også være opptatt av denne forskjellen.

Jeg vet at det er ingenting jeg kan si som kan ta fra dere følelsen av å være en forfulgt minoritet uten mulighet for å få ta del i det demokratiske samfunn, men ikke forvent at vi andre skal dele deres oppfatning av ytringsfrihet som retten til å få ytre seg uimotsagt. Dere må heller ikke tro at ytringsfrihet betyr en rett til å få legge fram svindelbeviser uimotsagt.

Hårstad, jeg er gammel nok til å ha fått med meg noen decennier med Hårstad-kultur, ikke kom trekkende med Gule-kultur!

Ellers fikk jeg ikke helt med meg om du benektet Srebrenica massakren?

Svar
Kommentar #14

Jan Hårstad

1125 innlegg  2300 kommentarer

Total-Donald

Publisert over 5 år siden

Herstad: jeg er ikke "høyreekstremist". Jeg har vært medlem av SF-AKP-Rødt. Jeg slåss videre for folks og arbeiderklassens interesser,jeg slåss mot imperialisme i alle former. Også islamsk.

Hvis du vil bevise det motsatte må du legge fram dokumentasjon. DOKUMENTASJON!!!!

   Bye-Pedersen og jeg har aldri truffet hverandre,vi har ingen kontakt. Vi utgjør ikke noe "DERE".

   For et lavmål av argumentasjon å komme trekkende med Srebenica-massakren. Når og hvor skulle jeg bestridt den? Forsøker du å insinuere at jeg er komplett idiot?

   Som jeg forsøkte å uttrykke vennlig i mitt foregående innlegg: jeg er FOR DEBATT, men jeg må legge til: under forutsetning av at motdebattanten har noe faktisk-praktisk å komme med og ikke det totale Donald Duck.

  Det ser ikke lyst ut i øyeblikket.Herstad. 

Svar
Kommentar #15

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

Ja

Publisert over 5 år siden
Jan Hårstad. Gå til den siterte teksten.

Herstad: jeg er ikke "høyreekstremist". Jeg har vært medlem av SF-AKP-Rødt. Jeg slåss videre for folks og arbeiderklassens interesser,jeg slåss mot imperialisme i alle former. Også islamsk.

Dette er jeg fullstendig klar over. Jeg kjenner også ditt engasjement for serberne. Jeg har brukbar oversikt over historien på Balkan og vet at bakgrunnen for de siste konfliktene er komplisert.

Jeg er glad for at engasjementet ditt mot Islam ikke har ført deg inn i samme fella som Bye-Pedersen, til å fornekte Srebrenica massakren.

Når jeg bruker uttrykket "dere" om deg og Pedersen, er det fordi du åpenbart identifiserer deg med den gruppen på høyresiden som føler seg meningsforfulgt, fratatt ytringsfrihet og andre demokratiske rettigheter.

Det er paradoksalt at du hevder ditt engasjement er anti-imperialistisk når det du sier er at vesten må være forberedt på å føre "forsvarskrig" mot sitt tidligere imperie?

Svar
Kommentar #16

Kristian Kahrs

109 innlegg  2168 kommentarer

Benektet?

Publisert over 5 år siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.

Jeg er glad for at engasjementet ditt mot Islam ikke har ført deg inn i samme fella som Bye-Pedersen, til å fornekte Srebrenica massakren.

Herstad, men hvor har Bye-Pedersen benektet at det forgikk massakrer i Srebrenica?

Svar
Kommentar #17

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

Benektet

Publisert over 5 år siden
Kristian Kahrs. Gå til den siterte teksten.

Herstad, men hvor har Bye-Pedersen benektet at det forgikk massakrer i Srebrenica?

Gå tilbake til kommentar 2 og 3 i denne tråden. Der vil du se hva min påstand var.

Hvis du følger Bye-Pedersens link, vil du skjønne hva jeg mener.

Ellers synes jeg det er kvalmende å se Bye-Pedersen henvise til en side som har til hensikt å benekte massakrene i Srebenica. Det minner om den mer kjente Holocaust fornektingen. Jeg håper ikke Hårstad også har sunket så dypt?

Svar
Kommentar #18

Kristian Kahrs

109 innlegg  2168 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.

Gå tilbake til kommentar 2 og 3 i denne tråden. Der vil du se hva min påstand var.

Herstad, spørsmålet mitt som du ikke har et godt svar på er hvor Bye-Pedersen benektet massakrer i Srebrenica. Jeg kan ikke se at noe er benektet. OK, han lenker til en side som også benekter massakrene, men det var ikke poenget med hans henvisning. Poenget i dette er å kunne bekrefte eller avkrefte at Bill Clinton viser respekt for islamske krigere i Bosnia-Hercegovina. Her hadde det vært interessant å få en oversettelse av den arabiske teksten.

Svar
Kommentar #19

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

Poenget

Publisert over 5 år siden
Kristian Kahrs. Gå til den siterte teksten.

Herstad, spørsmålet mitt som du ikke har et godt svar på er hvor Bye-Pedersen benektet massakrer i Srebrenica.

Jeg ser poenget ditt Kahrs. Nei, Bye-Pedersen har ikke benektet massakren i noen av sine innlegg. Det er hans kommentar sett i sammenheng med hans link til en side som han hevder skal dokumentere sannheten i hans kommentar jeg reagerte på.

Jeg mener linken er en god illustrasjon av hvor enkelte (Bye-Pedersen) skaffer seg sin kunnskap.

Svar
Kommentar #20

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

Oversettelse

Publisert over 5 år siden
Kristian Kahrs. Gå til den siterte teksten.

Her hadde det vært interessant å få en oversettelse av den arabiske teksten.

Det er jeg enig i. Det var også min første tanke da det ble antydet at steinen beviste at Clinton deltok i hyllest av Al-Qaida. Noen må oversette dette og se om Bye-Pedersen har rett.

Da jeg seinere fant bilder med den engelske og serbo-kroatiske teksten, antok jeg muligens forhastet, at den arabiske var identisk.

Poenget i dette er å kunne bekrefte eller avkrefte at Bill Clinton viser respekt for islamske krigere i Bosnia-Hercegovina.

La meg legge til at det er ikke noen revolusjonerende påstand at de fleste som kjempet for Bosnia var muslimer. Heller ikke at islamske krigere fra andre land deltok.

 

Svar
Kommentar #21

Njål Kristiansen

142 innlegg  19045 kommentarer

Publisert over 5 år siden

AlQaida er ikke i stand til å bære en stat. De kan sitte i en junta over en viss tid eller begå skade i et visst omfang over et visst tidsspenn, men det ligger ikke i nettverkets natur å drive en stat. De har ikke kapasitet, ideologi eller mannskap til å bemanne de funksjoner som skal til for en stats daglige fremtreden. Det syriske folk vil før eller siden komme frem til en annen statsform enn det man har i dag. Mest sannsynlig siden. Mange vil enda dø i den katarsis som rir både Syria og resten av araberverdenen. Vi er kanskje inne i en fase hvor diktaturene skal falle  helt frem til Stillehavet, og demokratier skal renoveres og pusses opp. Det er mulig at vi ser starten på en renessanse for demokratiet i andre enden av denne tunellen hvor man kaster av seg gamle regimer og dårlige vaner.

Det er alt for tidlig å utskrive medisin mot dommedag. Og som i Jugoslavia hugger man alltid hodet av hverandre, særlig i en kultur hvor det er ansett som en ære å få lov til å hugge hodet av fiender, frem til det roer seg noe og man begynner å tenke over hvor lurt det er å bare fortsette drepingen. I den arabiske verden vil det ta lengre tid enn i Jugoslavia før man tar til vettet, men det kommer nok.

Svar
Kommentar #22

robert ommundsen

80 innlegg  4869 kommentarer

klisjeene

Publisert over 5 år siden
Jan Hårstad. Gå til den siterte teksten.

Slik det politiske klima er i Norge idag,er dette en meget alvorlig beskyldning siden de politisk korrekte har monopol på definisjonsmakten av ordene og PST-Klassekampen og Lars Gule er blodhunder for å gå i strupen på de med ukorrekte meninger.

sitter løst på din side av gjerdet?bruker du det døde pk begrepet og?

Svar
Kommentar #23

Kristian Kahrs

109 innlegg  2168 kommentarer

Sporene fra Sarajevo

Publisert over 5 år siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.

La meg legge til at det er ikke noen revolusjonerende påstand at de fleste som kjempet for Bosnia var muslimer. Heller ikke at islamske krigere fra andre land deltok.

Det som gjør de islamistiske krigerne interessante i denne sammenhengen er forholdet USA har hatt til dem. Her ser vi en dobbelthet som Hårstad har vært flink til å avdekke i mange kommentarer og innlegg. Spesielt interessant er det å se hvordan Alija Izetbegović hentet mange av disse krigerne, til tross for at mange av hans egne offiserer var mot dette. Her finnes det veldig mye dokumentasjon, og en god film i denne sammenhengen er Ola Flyums dokumentar på NRK Brennpunkt, Sporene fra Sarajevo.

Svar
Kommentar #24

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

Fakta

Publisert over 5 år siden
Kristian Kahrs. Gå til den siterte teksten.

Det som gjør de islamistiske krigerne interessante i denne sammenhengen er forholdet USA har hatt til dem. Her ser vi en dobbelthet som Hårstad har vært flink til å avdekke i mange kommentarer og innlegg

Ofte består ikke uenighetene i disse sakene om fakta, men i vurderingene av hvor stor rolle de enkelte fakta spiller i de større sammenhenger.

Det er som oftest lett å legge fram en teori med fakta som understøtter teorien. Ved å utelate alle fakta som ville gjøre andre teorier mer sannsynlige, prøver man å gjøre sin egen teori enerådende.

Hvis teorien er at konfliktene i Bosnia må forståes i lys av kampen mellom vestlige verdier og ekstrem islamisme, er det mulig å finne fakta som bygger opp om dette synet. Særlig tilstedeværelsen av utenlandske mujahedinkrigere kan tillegges vekt.

Spørsmålet som bør stilles er om det finnes andre fakta som peker på mer sannsynlige forklaringsmodeller for konfliktene.

Svar
Kommentar #25

robert ommundsen

80 innlegg  4869 kommentarer

jeg tror

Publisert over 5 år siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.

Hvis teorien er at konfliktene i Bosnia må forståes i lys av kampen mellom vestlige verdier og ekstrem islamisme, er det mulig å finne fakta som bygger opp om dette synet. Særlig tilstedeværelsen av utenlandske mujahedinkrigere kan tillegges vekt.

frøene til hatet ligger i krysningen serbisk halvfascistisk stor rike drømmer og tyrkisk invasjon

Svar
Kommentar #26

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

Serbisk fascisme?

Publisert over 5 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

frøene til hatet ligger i krysningen serbisk halvfascistisk stor rike drømmer og tyrkisk invasjon

I lys av 2. verdenskrig er det vanlig og naturlig å se på serberne som en gruppe som kjempet mot fascisme hvor kroatene allierte seg med Tyskland. Men også i Serbia fantes fascistiske grupperinger ved siden av partisanene.

Ottomansk herredømme spiller helt opplagt en stor rolle. Det førte til adskillelse på mange måter mellom Kroatia og Serbia. Det kan kanskje være viktig og merke seg at de mange hundre år under ottomansk herredømme IKKE førte til tvangsislamisering av hele befolkningen. Det er ikke vanskelig å finne eksempler på overgrep, men religionsfriheten var langt mer dominerende enn i den kristne del av verden i samme tidsrom.

Svar
Kommentar #27

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.

Jeg ser poenget ditt Kahrs. Nei, Bye-Pedersen har ikke benektet massakren i noen av sine innlegg.

Nei og ikke gjør jeg det heller. Srebrenica massakren fant nok sted.

Det er mye her som vel vi ikke vet, men som en kan føle ligger bak henrettelsene. Ikke minst Naser Oric og muslimenes herjinger i området Srebrenica før serberne tok over og vi fikk massakren.

Det hatet som en vel må kunne føle når muslimene griper til våpen og går bananas mot sivilbefolkningen må ha vært ekstrem. Ingen kan vel fatte hva som gikk gjennom hodene på serbere som frigjorde byen for å si det på den måten.

Å se at 1000 vis av serbere som ble massakrert slik som denne linken http://de-construct.net/e-zine/?p=148 viser, må ha vært ekstrem og har sikkert vært en forferdelig opplevelse.

Mitt syn er at Srebrenica massakren må sees i lys av det Naser Oric gjorde i forkant.

En annen side av dette er at Clinton måtte ha en skjellig grunn til å bombe serberne. I en tv video var det nevnt 5000 døde. Legger ved en historie om en UN offiser som var vitne til massakren: http://srpska-mreza.com/Bosnia/Srebrenica/Branco.html

Hva sier denne historien oss?

Legger ved link om Izetbegovic sin deklarasjon: http://www.slobodan-milosevic.org/documents/islamic-declaration.pdf 

 

Svar
Kommentar #28

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Og som i Jugoslavia hugger man alltid hodet av hverandre,

Dette kjenner ikke jeg noe til. Føler at du bør dokumentere dette overfor serbere. Serbere har alltid vært opptatt av sin religion. Derfor blir dette for meg som tatt ut av løse luften?

Svar
Kommentar #29

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

Kilder

Publisert over 5 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.

Mitt syn er at Srebrenica massakren må sees i lys av det Naser Oric gjorde i forkant.

Subjektive kilder må alltid behandles med et kritisk blikk. Uansett hvilken kilde man setter sin lit til, er det vanskelig å betrakte Oric som en fundamentalistisk muslim? Jeg presenterer likevel en alternativ subjektiv kilde (den første jeg fant på søk på Naser Oric):

http://srebrenicamassacre1995.wordpress.com/2009/06/25/milosevics-friend-naser-oric-nailed-by-sarajevo-court/

Svar
Kommentar #30

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.

Jeg presenterer likevel en alternativ subjektiv kilde

Dette sa meg ingenting, dessverre.

Svar
Kommentar #31

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

Ingenting?

Publisert over 5 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.

Dette sa meg ingenting, dessverre.

Virket ikke linken hos deg?

Svar
Kommentar #32

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.

Virket ikke linken hos deg?

Joda men den sa meg lite annet enn at krigen i Yugoslavia splittet et folk.

Svar
Kommentar #33

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

Linker

Publisert over 5 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.

Joda men den sa meg lite annet enn at krigen i Yugoslavia splittet et folk.

Vel, min link var relatert til den første linken din over:

http://de-construct.net/e-zine/?p=148

En link du bruker til å legitimisere, ikke fornekte denne gangen, Srebrenica massakren.

Alternativ link om det samme tema som også omhandler dine påstander:

http://srebrenicamassacre1995.wordpress.com/2009/06/25/milosevics-friend-naser-oric-nailed-by-sarajevo-court/

Svar
Kommentar #34

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.

En link du bruker til å legitimisere, ikke fornekte denne gangen, Srebrenica massakren.

Betviler du Naser Oric sine handlinger? Betviler du at Al-Quaida var i Bosnia?

Betviler du at Izetbegovic var en islamist!

Svar
Kommentar #35

Njål Kristiansen

142 innlegg  19045 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.

Dette kjenner ikke jeg noe til. Føler at du bør dokumentere dette overfor serbere. Serbere har alltid vært opptatt av sin religion. Derfor blir dette for meg som tatt ut av løse luften?

For det første er det et retorisk poeng. Samtidig er det en forholdsvis vanlig skikk å halshugge fiender av islam. Det er passende brutalt og det er en måte å hindre at kropp og sjel kan samles i det hinsidige. Det er også vanlig å terrorisere sine fienders like ved å skjære av kjønnsorganer og f.eks. putte dem i offerets munn. Slik fornedres fienden ytterligere.

Jeg føler ellers ingen trang til å påta meg en plikt til dokumentasjon overfor serbere. Selv NATO-soldater har vært henrettet slik under krigen i Jugoslavia på nittitallet. Serberne kjenner nok bedre til dette enn ByePedersen.

Svar
Kommentar #36

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Samtidig er det en forholdsvis vanlig skikk å halshugge fiender av islam.

Det er her jeg ikke kjenner meg igjen. Som kristen og som en rimelig menneskekjenner gjennom mange år er det meg hinsides å gjøre slike ting som du her sier.

Derfor er det for meg vanskelig å se at en gresk ortodoks serber skulle kunne begå slike bestialske drap. Om du ikke kan dokumentere dette så er det en gylden regel at en holder slike sider ved oss kristne tilbake.

Svar
Kommentar #37

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

Betviler

Publisert over 5 år siden

Må prøve og holde tunga beint i munnen her.

Oric er dømt av ICTY for sine handlinger i Bosnia. Han fikk 2 år. Handlingene han er dømt for er ikke i nærheten av de handlingene han blir beskyldt for av det nettstedet du linker til. Et nettsted som er opprettet med et eneste formål, å legitimere massakren i Srebrenica. Jeg vil benekte at Oric er islamist. Jeg ville også være overrasket om han ikke har begått forbrytelser som han ikke er dømt for.

Al-Quaida i Bosnia? Vi vet at radikale islamister var til stede.

Izetbegovic som islamist? Muligens. Han er ikke ukontroversiell blandt sine egne. Det som kjennetegner Bosnia i dag er ikke en uhemmet utvikling mot et islamistisk samfunn.

Svar
Kommentar #38

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.

Al-Quaida i Bosnia? Vi vet at radikale islamister var til stede.

Tror nok det at du vil skjønne at både Naser Oric og Izetbegovic var islamister. Prøv å se krigen fra serbernes sin side så vil du skjønne!

At Srebrenica var en bløff, må du kanskje være overbærende på, siden mye talte for at dette var satt i scene for å få Nato på sin side. Akkurat som brødkøen. Vi var på Nato sin side og all info var nok silet og mye sensurert.

Egentlig forståelig, men skal en se krigen fra en upartisk side må en se krigen også fra serbisk side. Når senatet i USA ved sin chairman sier at bomben i brødkøen var Izetbegovic sitt verk sier det meg så mye at det andre kommer av seg selv.

Vi må alltid prøve å sette oss inn i motparten sin situasjon. Det gjelder også her på Verdidebatt. Så til neste gang må du prøve å ta ballen og ikke spilleren. Det gjør av og til noe vondt skal du se og bli beskyldt for det som er urimelig.

 

Svar
Kommentar #39

Olav Nisi

145 innlegg  4830 kommentarer

Nærhet til hatet

Publisert over 5 år siden

Forretninger førte meg til Jugoslavia, nærmere bestemt Bosnia flere ganger de siste tre år før krigen brøt ut.  På en side av bordet i Sarajevo satt kroater, serbere og muslimer. Det var lett å merke kulden mellom folkegruppene.  Tilfeldigheter førte meg nærmest serberne. Jeg ble fortalt at den historiske "harmoni" som hadde rådet, baserte seg på muslimenes hegemoni.   Hatet fra janiitsjartiden satt i  (Janitsjar = kristne gutter som fratatt foreldrene og  tvangsskolert til livvvakter og oppdratt til fantiske muslimer)  Muslimene hadde hatt monopol på alle viktige poster i politikk og i statsadministrasjon.  Ikke ulikt  situasjonen  i Israel i dag - med litt omvendt fortegn.  Kroaten Tito med sin jernhårde kommunistdisiplin holdt hatet i sjakk i nær 50 år.

Men denne tråden gjalt Syria.  En må vel være passelig naiv om en tror at dette opprøret er en folkereising.   En revolusjonsgarde oppstått  innenfra får neppe tilgang til bomber og granater.  Al - Quida og Taliban-kloner og hard-core muslimer trenger forøvrig neppe  store kvalifikasjoner i statsadministrasjon. De er nok såre fornøyde med å føre folket  tilbake på steinaldernivå.

Svar
Kommentar #40

Njål Kristiansen

142 innlegg  19045 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.

Det er her jeg ikke kjenner meg igjen. Som kristen og som en rimelig menneskekjenner gjennom mange år er det meg hinsides å gjøre slike ting som du her sier.

Derfor er det for meg vanskelig å se at en gresk ortodoks serber skulle kunne begå slike bestialske drap. Om du ikke kan dokumentere dette så er det en gylden regel at en holder slike sider ved oss kristne tilbake.

Jeg snakker ikke om dette som en kristen skikk. Dette er de islamske krigernes metode. Det skjedde i flere områder i Jugoslavia.

Om det var en kristen skikk ville ikke det være noen grunn til å holde det tilbake. Slike uhyrligheter skal man heller ikke begå i Guds navn - like lite som i Allahs.

Svar
Kommentar #41

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Og som i Jugoslavia hugger man alltid hodet av hverandre,

Du skriver også: Jeg snakker ikke om dette som en kristen skikk. Dette er de islamske krigernes metode. Det skjedde i flere områder i Jugoslavia.

Hvis du mener at islamister er dem som gjør dette, er vi enige, da vi har mange eksempler på det. Kristne har jeg ikke oppfattet gjør slike ting.

Svar
Kommentar #42

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Nei, kristne

Publisert over 5 år siden

gjorde bare slikt inntil for noen århundrer siden......Stikkord=Kautokeino-opprøret....og Løten 25. februar 1876......mon tro hvor islamistene lærte det fra opprinnelig? Skandinavia kan være ett godt "clue", ifølge godeste Wikipedia......

Svar
Kommentar #43

Njål Kristiansen

142 innlegg  19045 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Olav Nisi. Gå til den siterte teksten.

Men denne tråden gjalt Syria.

Jeg overså dette i går, men det er dette jeg også tenker på når jeg skriver at alQaida ikke har ressurser til å være statsbærende. For mine tanker går i den andre retningen. Det folket i Syria eller andre steder etterspør er ikke mer steinalder, snarere rennessanse, opplysningstid og fremtid på et høyere materiellt og demokratisk nivå etter hvert. Å overlate noe land til alQaida vil være et tilbakeskritt og gjøre revolusjonenes ofre meningsløse. Derfor er det greit å vite at i grunnen er alQaida få personer, dårlig organisert og veldig opportunistiske for å skaffe seg litt innflydelse her eller der, men ikke i stand til å møte fremtidens krav. binLaden var fortiden, han var historien. Fremtiden gikk ham forbi, om man kan si det slik. Det er også islams problem. I stedet for å peke ut en vei som er farbar i dag henger dogmatikken igjen som en sutring over gårdagens tap. Noen går sikkert så langt tilbake som slaget på Kosovosletten i 1284 eller slaget ved Wien i 1683, men dette blir tøvete som politiske realiteter for fremtiden når man ikke får med seg en motpart på å diskutere på de premissene. Selv evt urett begått i siste århundrede blir lite verdifull å diskutere sammenlignet med fremtidens muligheter. Dette er noe av det sentrale i midt-østenkonfliktene nå for tiden. Når man ikke har gode nok argumenter for hvordan man kan bygge fremtiden regregerer man til å skyve frem fortiden for å få sympati for gammel urett som beveggrunner for å få viljen sin. Vi bør fortsette å avvise historien som retningsgivende for fremtiden. Ikke for å kaste vrak på kulturarv og røtter, men for å skape løsninger som peker fremover.

Ingen enkel øvelse, men tvingende nødvendig.

Svar
Kommentar #44

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

Pirk

Publisert over 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Det er også islams problem. I stedet for å peke ut en vei som er farbar i dag henger dogmatikken igjen som en sutring over gårdagens tap. Noen går sikkert så langt tilbake som slaget på Kosovosletten i 1284 eller slaget ved Wien i 1683,

Bare litt pirk. Det er ikke muslimene som sutrer over tapet på Kosovosletten som for øvrig fant sted i 1389 :-)

Jeg er ikke sikker på om noen sutrer over tapet. Serberne heller vel mer mot å FEIRE tapet!?

Svar
Kommentar #45

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

Avhugde hoder

Publisert over 5 år siden

Hvor skikken med de avhugde hoder stammer fra, skal jeg ikke si for visst. Men i diskusjonen om det er en kristen eller islamsk skikk, vil jeg minne om den kristne fyrsten Vlad Tepes. Bedre kjennt som Dracula! Hans varemerke i kampen for å bevare et kristent Valakia mot muslimske inntrengere, var nettopp å hugge hodet av alle sine fiender for deretter å henge dem opp til skrekk og advarsel! Det fortelles at han hadde en viss suksess med dette? Et slikt barbari var ukjennt blandt muslimene!

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Lukas F. Olsnes-Lea kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
3 minutter siden / 413 visninger
Robin Tande kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
42 minutter siden / 413 visninger
Torunn Arntsen Sajjad kommenterte på
Politikk og søskenbarnekteskap
rundt 1 time siden / 80 visninger
Erlend Torp kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 3576 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Mirakler som skjer i dag. De skal forkynnes
rundt 2 timer siden / 83 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3576 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3576 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Glimt fra den sosialetiske vekkelsen
rundt 2 timer siden / 141 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Glad i seg selv som lesbisk, på kristen folkehøgskole
rundt 2 timer siden / 392 visninger
Les flere