Verdidebatt

Humanetisk Forb. et gufs fra fortiden

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Etter oppslag i Vårt Land i går, fredag, vil tidligere generalsekreter i  Humanetisk Forbund Kari Vigeland sette livsgrensen vår til 90 år.  Da er menneskeverdet så lavt at trygd og medisin må konfiskeres. Det blir selvsagt ikke fremlagt på en så primitiv måte, men konsekvensen er ikke til å misforstå.

Kristendommen kjempet etter hvert igjennom bevisstheten om menneskeverd, liv og helse og rett til å opprettholde livet så lenge det var mulig.  Kort sagt nestekjærligheten i sentrum.      Så kom Humanetisk Forbund og skulle gjøre dette så mye bedre, nå skulle det virkelig bli orden på alt, bare vi får kristendommen ut av skole, sykehus og andre institusjoner.  Nå er HMF på vei inn i aldershjemmene ser det ut til.  Økonomisk styring og besparelse av unødvendige utgifter på bekostning av de som kanskje kan få leve noen få år til, og selv om de kanskje til og med kan ha glede av det.  Jeg har medfølelse for våre 90 åringer i disse dager.

Min gode farmor ble 97 år.  Hun har vert min ledestjerne gjennom hele mitt liv, og jeg gleder meg til engang å få se henne igjen. Men jeg vil nå gjerne leve så lenge at jeg kan få gitt mine barnebarn de samme verdier som hun gav meg. Og så vil jeg gjerne la min avskjedsstund ligge i Guds hånd, og ikke bli et offer for et "effektivisert" helsevesen.

Dette utspillet fra en forhenværende sjef i HMF  er som et gufs fra svundne tider da de unyttige gamle ble båret opp på fjelltoppene og styrtet ut for stupet.  Effektivt og greit – og et problem mindre.

Det finnes andre og mer humane måter å effektivisere og spare på vis en har vilje til litt kreativitet, og det, selv om en er både humanetiker og psykolog.

MVH magnus L

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt